E.R.T.I sebuah kemerdekaan



Erti sebuah Kemerdekaan pada diri anda?

Pada aku kemerdekaan adalah Bebas daripada penjajah..aku amat bersyukur dan berasa sangat bertuah kerana dilahirkan disebuah negara yang Merdeka, aman dan makmur. aku bebas nak kemana2..tak macam negara lain yang hidup dalam peperangan..nak kuar rumah pun takot..Bom sana sini...duduk dalam rumah pun belum tentu selamat...Kematian dimana-mana..hidup dalam ketakutan...makanan tak cukup atau tak de langsung...aku rase sangat bersyukur....kita kat Malaysia ni bukan makan tak cukup..tapi Terlebih cukup. Sebab tu kadang-kadang aku tengok ade jugak orang kita yang macam tak bersyukur atas apa yang kita nikmati selama ni, itu tak betul, ini tak kena, asyik nak membangkang.. buat aku rase cam tak faham ape yang diorang nak sebenarnya!!! statement ni tak tujukan pada mana2 pihak ye.


Apa yang anda buat pada Hari Merdeka?

Dah 2 tahun aku pergi Dataran tengok perarakan. Tapi rasanya tahun ni kat kampung ..So aku akan melangut kat depan TV la kot..hihihi
blogger-emoticon.blogspot.com

Adakah anda mengibarkan Jalur Gemilang dirumah atau kenderaan anda ?

kat umah sewa aku tak de
kat kampung rasenya ada sbb tiap tahun ayah aku pasang
kat kereta ada

apa perasaan anda bila melihat Jalur Gemilang dibakar?

Marah jugak.. x faham kenapa buat macam tu ... semangat patriotik la pulak hihi
blogger-emoticon.blogspot.comblogger-emoticon.blogspot.comblogger-emoticon.blogspot.com

Lagu berunsur patriotik yang anda tahu?

lagu Jalur Gemilang
lagu 31 ogos
lagu yang buruh nelayan dan juga petani.... aku tak ingat tajuk nya
lagu Puji dan syukur pada ilahi...pun tak ingat tajuk
dan beberapa lagu lagi yang aku tak ingat tajuknya
..hihihi ..Pelupa btol ..banyak makan semut ke aku? ..
blogger-emoticon.blogspot.com

Semperna Bulan Kemerdekaan ni.... nak tujukan tag ni kepada beberapa orang pilihan hati :

blogger-emoticon.blogspot.comblogger-emoticon.blogspot.comblogger-emoticon.blogspot.com

1. kak Arapink
2. Cik Suria
3. kak Yanmie
4. jajagurlz
5. Dang wangi aka Kak Lela
6. cikgu Suhazli
7. cikgu Aiman


Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

T.O.N.S.I.L.I.T.I.S ...adui..sakitnya...

Hari ni aku tak de mood sangat .....
rase macam nak demam dan letih je .... Tekak ni sakit sangat ..
blogger-emoticon.blogspot.comblogger-emoticon.blogspot.comblogger-emoticon.blogspot.com
aku rase ni disebabakan sejenis penyakit yang bernama
T.O.N.S.I.L.I.T.I.S
serius sakit...rase macam nak marah je ...
aku agak kena tonsil ni sbb baru dua minggu lepas pun aku rase macam ni...
Pegi klinik cek dr. cakap sbb penyakit ni la...
blogger-emoticon.blogspot.comblogger-emoticon.blogspot.comblogger-emoticon.blogspot.com
sekarang ni dalam kepala aku cume pikir nak BALIK ..
nanti berbuke aku nak makan ubat ..tak tahan ni sakit sangat ...

blogger-emoticon.blogspot.comblogger-emoticon.blogspot.comblogger-emoticon.blogspot.com


Ni bukan dalam mulut aku tau..ni pic cari kat tenet

Apa itu tonsil ?
Tonsil adalah kelenjar yang berkerja seperti askar untuk memerangi infeksi di tubuh
• Ia terletak di tepi sebelah belakang tekak.

Apa itu radang tonsil ?
Infeksi pada kelenjar tonsil dan pada kebiasaannya disebabkan oleh kuman viral atau bakteria

Gejala yang dialami
Demam
Susah menelan kerana kelenjar membengkak
kebengkakan pada kelenjar leher
letih dan lesu
ni lah yang sedang aku rasakan ..
blogger-emoticon.blogspot.com
Rawatan Tonsil
Paracetamol untuk mengurangkan demam dan sakit
makan makanan yang lembut dan sejuk (aiskrim)
Rehat
Banyakkan minum air
Elakkan makanan berempah, pedas, rangup dan panas
antibiotik jika berpunca dari bakteria


Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

A.D.I.K ...Part I

**ni la wajah-wajah adik ku **

hari ni nak story cket tentang adikku.....
Ni adik bongsu ku... Cumil tak adikku ?? hihihi
........
.....
...
..
..

** Mohd Shakir Ilman B.Abd Rashid **
nama ni aku yang pilih..sedap tak ???
**6 tahun**
**Pra, Sekolah Kebangsaan Batu Hampar , Beruas**
**21 Mei 2003**
** paling tak suka makan durian**
** aktif dalam menyertai sebarang pertandingan seperti Pidato, Bercerita dan spelling **
**Pernah menyertai pertandingan Pidato peringkat Negeri semase berumur 5 tahun dan bersekolah tadika.. tapi dapat naib johan je **


aku wat entry ni coz tetiba je rindu plak kat dia...xpe..This week aku balik kampung...


blogger-emoticon.blogspot.comblogger-emoticon.blogspot.comblogger-emoticon.blogspot.com


**gambar ini diambil sebelum membuat persembahan pidato pada malam kemerdekaan tahun lepas **


Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

BERBUKA puasa 2 ramadhan 1430 H

2 Ramadhan 1430 H bersamaan dengan Ahad, 23 August 2009
pada hari tersebut aku tak de kemana-mane ....dok umah je .... by cakap penat nak jalan2..so kitorang rest la kat umah je ...aku dok umah basuh kain..ampai kain...lipat kain..mengemas ape yang patut.... serius bosan.... bukan aku ni rajin cume ter'rajin' la pulak....bukan ape nak isi mase yang ada

blogger-emoticon.blogspot.comblogger-emoticon.blogspot.comblogger-emoticon.blogspot.com

lepas tengok Melodi....aku pun cadang2 nak rehatkan semua otot2 yang bekerja tadi...nak tido lah tu ...saje bagi ayat nak rehatkan otot..nampak macam o.k cket ..hihihihihi

blogger-emoticon.blogspot.comblogger-emoticon.blogspot.com


tapi hasrat aku terbantut sebab tetiba je ade message le pulak .....Msg tu berbunyi
" Mak by ajak berbuke sesame kat umah by"
apa?...jeng..jeng..jeng ...
trus ilang rase ngantok aku .....ala jam dah dekat kol 3..klau nak masak pun kena pegi beli barang dulu...ala..ape la yang aku nak bawak pegi rumah die nanti ...

blogger-emoticon.blogspot.com
Setelah dipertimbangkan ...aku rase xyah la aku susah2...karang otw nak g umah die soh je die singgah kat baazar Ramadhan ..kan mudah blogger-emoticon.blogspot.com..hihihi
So, petang semalam aku dah pun berbuke puasa dengan mydearby dan familynya.....
aku pegi umah die dengan berbekal
.....
...
..
.
Kuih pelita, murtabak dan muke seposen aku je ...hihihihii
blogger-emoticon.blogspot.comblogger-emoticon.blogspot.com
tapi semuanya o.k...lpas solat maghrib kat umah die aku pun soh die antar aku balik umah...Gambar kat atas tu adalah bekalan yang diberikan oleh Ibunda nya untuk aku bersahur pagi tadi ....Mekasih banyak2...


Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

R.O.O.M.M.A.T.E planning..


Semalam sekembalinya aku ke rumah....Fara cakap kat aku :
"Ross tadi kitorang ada buat planning untuk bulan puasa ni ? " blogger-emoticon.blogspot.com
musykil jugak aku...apakah itu?
ika yang baru je lpas blogger-emoticon.blogspot.commandi pun bgtau aku

"kitorang plan nak wat collection nak masak la untuk bulan puasa ni!"
wah..wah.. o.k jugak tu ...

Jadi semalam berlaku la perbincangan antara kami berempat

......
....
...
..
.
blogger-emoticon.blogspot.com ayu tak kami ? hiihi... setelah berbincang ...mereka telah meminta agar aku jadi tukang masak la pulak blogger-emoticon.blogspot.com... mmm...tak pe lah wahai kawan-kawan ku ...

.....
...
..
.
tapi kalau tak sedap atau cirit birit jangan salahkan aku plak ye !!!!... huahuahua.... blogger-emoticon.blogspot.com


Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

K.A.D ucapan buat kawan-kawan

KaWan-KaWanku yang budiman........
Jemputlah ambik kad yang tak seberapa ni disini ...ikhlas daripada Mawar......
Selamat berpuasa kepada semua


Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

M.E.N.G.E.T.A.H.U.I Tarikh Luput Tong Gas


Selinder gas yang dah expired tidak selamat diguna dan boleh menyebabkan accident. So hati-hati bila menerima selinder gas dari penjual gas.

Di sini caranya bagaimana memeriksa selinder gas LPG :

Di salah satu sisi selinder gas expiry date akan dikodkan secara alpha-numerical seperti berikut;

A , B , C atau D diikuti dua digit, contohnya D06.

Huruf bermaksud suku ke berapa dalam satu tahun -

A :: utk March ( Suku pertama ),

B :: utk June (Suku kedua ),

C :: utk Sept ( Suku ketiga ), &

D :: utk December ( Suku keempat ).

2 digit itu pula menunjukkan sehingga tahun berapa selinder itu selamat digunakan

Jadi D06 bermaksud selamat digunakan sehingga December 2006.

Kongsi message ini dengan rakan-rakan anda. Ia mungkin dapat menimbulkan kesedaran dan menyelamatkan nyawa.


Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

U.C.A.P.A.N puasa


Do'a malaikat Jibril menjelang Ramadhan "Ya Allah tolong abaikan puasa ummat Muhammad, apabila sebelum memasuki bulan Ramadhan dia tidak melakukan hal-hal yang berikut”:

* Tidak memohon maaf terlebih dahulu kepada kedua orang tuanya (jika masih ada);
* Tidak berma'afan terlebih dahulu antara suami isteri;
* Tidak bermaafan terlebih dahulu dengan orang-orang sekitarnya.
......
....
...
..
.
Di kesempatan ni.....Saya nak memohon ampun dan maaf sekira terdapat sebarang salah dan silap yang tidak disengajakan walaupun kita semua hanya berkenalan di alam maya.......
.......
....
...
..
.
Selamat Berpuasa dan beramal ibadat....


Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

K.U.R.S.U.S De Palma Shah Alam.

Pada 13 hingga 15 Ogos 2009 aku kena pegi kursus kat De Palma Shah Alam.
aku ni macam biasa la memang malas bab2 nak pegi berkursus ni
.
.
.
..sebab..
.
.
.
mase pegi kursus tu best ...tapi balik dari kursus tu yang buat tak daya aku nak basuh kain baju yang banyak!!...dah la kat umah sewa aku tu mane ade mesin basuh...nak tak nak terpaksa menyental sendiri.. :(

::Ain, Kak Yus Dan Aku::


:: Ni Lunch kitorang mase hari first berkursus::

::Ni Dessert::

Untuk waktu Dinner dan hari2 yang berikutnya aku tak snap gambar pun ...tak sempat ..ahax
kursus yang aku pergi ni tajuknya
"kursus Pembentukan Warga Cemerlang"
best la...banyak ilmu baru yang aku dapat .. kalau nak tau ilmu ape yang aku dapat boleh la klik disini


Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

T.A.G.G.E.D from kuina

Bismillahhirrahmanirrahim.....
"3 Sebab kenapa aku berblog?"
Mmmm...Kenapa yek? Secara ikhlasnya aku mule berjinak2 dengan dunia blogging ni bila suatu petang aku keluar jenjalan dengan MydearBy dan kak Lela. Petang tu kitorang ajak die keluar sbb nak mintak tunjuk ajar cara nak gune kamera baru kitorang :) ..Mase tu la K.Lela cakap
"Ross, K.Lela ade blog sekarang tau, nanti K.Lela boley masukkan gambar2 ni kat dalam blog"
keesokan harinya aku pun bukak blog beliau..dan tengok la entry yang kitorang g jenjalan kat Taman Botani, Putrajaya tu..Klau berminat nak tengok klik disini .

Sejak tu la aku mula update blog aku yang aku creat pada bulan April 2009 Creat tapi tak update..Jadi blog tak siap la mase tu..sbb tak tau nak tulis ape...tapi bukan blog ni..blog aku yang lagi satu.. klau nak tengok jugak klik disini .

Back to the question... 3 sebab kenapa aku berblog?

Satu
Sebab aku nak tulis balik ape yang telah aku lalui supaya aku dapat ingat bila setiap kali aku bukak blog ni selagi blog ni wujud sebab tu aku letak title blog ni FrOm The PaSt To tHe FuTuRe.

Dua
Untuk mengisi masa lapang aku kat office tengah kerja ade masa lapang plak?..hihi..muykil ni..:p memandangkan kerja aku ni menuntut supaya berada 90% ditempat kerja dikerusi aku la jadi aku memanfaatkan tuntutan tu dengan berblogging ni. Kalau layan blog ni dari pagi sampai tengahari tak gerak kemana2 pun tak pe ....hihi..serius tak bosan.... :) selain tu aku dapat gak berkongsi serba sedikit maklumat yang aku tau dengan kawan2 lain, dan dalam masa yang sama, aku pun dapat jugak maklumat daripda kawan2 lain ' Give and take' o.k :) .

Tiga
Dapat menambah kawan2 dialam siber ni...macam2 jenis kawan yang aku dapat kenal..ada yang sama minat ngan aku, ada yang berbakat cth : yang pandai makeup , ada yang aku berminat dengan cara penulisan, ada yang sama2 nak capai cita2 macam aku.. nak kurangkan berat la..ahax..hihihi dan macam-macam lagi lah...


O.k...Sekian dulu jawapan aku untuk jawab tag dari Kuina... adios


Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.