B.E.R.S.Y.U.K.U.R ke Hadrat Ilahi.


gambar sEkitar pErtandingan bunga api Putrajaya

Cantik dan mEnakjubkan.. pEnuh dEngan waRna-waRni
Ingat lagi masE pErtunjukan bunga api tu bErlangsung..sEmua orang sibuk nak kE putrajaya nak saksikan pancaran bunga api yang gilang gEmilang...sEmua tEruja
aku pun samE..hihi
bEria-ria ajak by pEgi putrajaya..jalan jEm pun rEdah jugak

v
v
v
v
v
v

tapi lain pulak cEritanya ngan gambar dibawah ni
mEreka tErpaksa hidup dalam kEtakutan dan dikElilingi kEmatian angkara bunga api PalEstin

pancaran bunga api yang mEmbuatkan sEmua bErtEmpiaran lari

Bunga api maut yang mEngEluarkan pErcikan api.

p/s : sangat bErsyukur dapat hidup dalam kEadaan aman dan doaku agar kita sEmua dijauhi daripada bEncana ciptaan manusia sEpErti ini..
amin


Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

S.A.T.U Syawal1430H


blogger-emoticon.blogspot.comblogger-emoticon.blogspot.com

EhEm..EhEm...dah lamE jugak rasEnya tak updatE blog ni..manE tak nya 17 haribulan lagi dah balik kampung..sEronok bEraya sampai 10 hari kat kampung..
jElEs jE tEngok orang lain upload gambar raya ..tapi aku ni ha..takdE pon gambar bEraya..
tak sEmpat pun nak mElaram nih..pEpagi lagi bErsiap2 nak pEgi sEmbahyang raya..
balik umah jE dah kEna sErbu..mmm
tapi pada aku..raya tahun ni biasa-biasa jE..baju raya pun aku tak bEli ..tapi aku adE la baju raya ..baju yang tEmpah 3 4 bulan sEbElum raya tak pakai pun..so aku jadikan lah baju raya ....blasah jE lah..janji baru
tErasa sEdih jugak bilE bulan Ramadhan dah bErlalu...nak tunggu Ramadhan tahun dEpan lamabat lagi dan paling syahdu bilE fikir sEmpat kah aku bErtEmu Ramadhan yang akan datang?...huk..huk..
blogger-emoticon.blogspot.comblogger-emoticon.blogspot.com
pada aku raya masE zaman kanak2 dulu mEmang bEst ..blE hulur tangan jE nak salam...niat dah tu nak salam..hhihi..mak aku siang2 dah cakap..pEgi raya umah orang niat nak bErsalam2..nak mintak maaf..nak bErziarah..bukan ak duit jE....tapi cam biasaE la misti dapat duit raya..hihii.. 10 sen 20 sEn jE zaman aku dulu..tapi sEronok..
blogger-emoticon.blogspot.comblogger-emoticon.blogspot.com
tapi sEkarang budak2 nampak aku jE hulur tangan gak..tapi bukan nak salam ..nak duit rayE..huhuhu..10 sEn 20 sEn tak main la..paling kurang RM1..
blogger-emoticon.blogspot.com
sEpupu ku yang baru 3 tahun pun pandai..nak duit raya 'inggit' tak nak 'cEn'..huhuu
bijak..bijak..
lEpas raya ....aku yang gawat...adEh..
sabo jE la..tapi tak pE lah..
aku ikhlas ..
bukan sElalu pun..sEtahun sEkali ...



Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

P.A.N.T.U.N raya


Pantun ni kutujukan khas buat kamu!!
..tak kirE sapE2 jE yang bacE pantun ni..

GulEi tEmpoyak ikan Mayong,
Deroyan busuk ditEbuk tupei,
Pandu hEmat ingatlE kampong,
asE asal tEman sElamat sampEi,

Anak si Yong dicucuk duqi duri,
dicucuk olEh anak yoEp jali,
puasE pEnoh ghayE aidilfitri,
kalo tak pEnoh ghayEla dEepavali,

Daqi dari tapah sampEi kE sElamE,
bEghEnti berenti rEhat kat Ipoh utaghE utara,
Idok lE kirE bangsE dan AgamE,
Aidilfitri disambut dEngan gEmbighE gembira,

Naik pErak roadways pulang kE dEsa,
driver drEbarnyE pulE bErnamE pok yE,
Kalo sElalu pontEng puasE,
Usoh la komE sibok nak beghayE beraya,

sambEi sambal tEmpoyak sEdap dimakan,
dicEcah pEkasam bErlauk hati,
salah dan silap harap dimaafkan,
Usah lE komE simpan kat dalam hati.

Jauh dimatE bukan halangan,
E-card dihanto tandE pErsahabatan,
tEman mohon Maaf sElama bErkEnalan,
salam aidilfitri tandE ingatan,

dikEsempatan ini Mawar nak susun sEpuloh jari mEmohon ampun dan maaf jika terdapat sEbarang salah dan silap..
blogger-emoticon.blogspot.comblogger-emoticon.blogspot.comblogger-emoticon.blogspot.com


Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

K.E.T.E.R.P.A.K.S.A.A.N menukar link blog ku .


Bismillahhirrahmanirrahim

Firstly plEase forgive mE ...
blogger-emoticon.blogspot.com
nak mintak maaf sangat-sangat pada sEmua yang sElalu mengunjungi blog ni.

Mawar tErpaksa mEnukar URL blog ni..
kEtErpaksaan ini bErlaku kErana
satu sEbab yang tak tau dari mana puncanya .. malas nak cErita..buat tEnsion jE pEtang2 cam ni
kalau nak tau sEbab musabab tErsEbut klik disini
sEbEnarnya masalah tu dah bErlaku sEbulan ..tapi Mawar cubE gak jalan lain ..tapi tak lEh ..
So..this is my last choicE
EkcEli..adE lagi 1 choicE..call nuffnag bgtau masalah ni ..tapi adEh..tersangat lah malas nak call2 nih..tak pE la ..tukar jE la URL baru ..rasE nya URL
http://wwwpinkydinkydoo.blogspot.com
adE makhluk lain yang dah gunE..
atau databasE Nuffnag tu tak leh nak bEza dua URL yang mungkin cuma bEza pada fullstop
mm..what evEr lah kan ..
so ni la URL baru Mawar
http://fromthepasttothefuture.blogspot.com
Maaf ye pada kawan2 yang Mawar tak sEmpat nak gtau yang Mawar dah tukar link ..
sorry sangat2..
blogger-emoticon.blogspot.comblogger-emoticon.blogspot.com
Mawar rasE cam rugi jugak kalau tak lEh nak advErtisEd nuffnag kat blog ni ..kepada sesape yang tak tau dan kalau nak tau kebaikan nuffnag ni klik dan rEgistEr nuffnag ..
anda tidak akan rugi apa2...
kalau nak cubE bolEh la klick icon yang bertulis nuffnag/klik untu beramal kat sidebar blog Mawar ..
hihi..promote plak ross ni ..
tak pE ..ape salahnya beramal jariah bulan puasa ni ..
blogger-emoticon.blogspot.comblogger-emoticon.blogspot.comblogger-emoticon.blogspot.com







Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

C.E.R.I.T.A untuk dikongsi


Bismillah...

hari ni tErbaca satu kisah yang tElah mEmbuatkan air mataku bErkaca-kaca dan akhirnya gugur jugak sEtitik dua..."ish..ish..Emo sungguh ko ni ross"

rasE cam tErsEntuh jE hati bila baca cErita ni..maybE adE yang dah pErnah baca ..

kEpada sapE yang Tak pErnah baca lagi..mEh la kita sharE kisah ni samE2..

CEritanya:

Kisah sEorang guru yang mEngajar disEbuah sEkolah rEndah di tEngah2 bandaraya Kuala Lumpur .. bEliau mEngajar sEsi pEtang. Salah sEorang murid bEliau sEtiap hari datang lambat ke sEkolah. Kasut dan bajunya sElalu kotor. Setiap kali dia bErtanya

tEntang baju dan kasut muridnya itu hanya bErdiam diri. guru tErsEbut masih bErsabar dEngan kEadaan pakainnya, tEtapi kEsabaran bEliau tErcabar dEngan sikap muridnya yang sEtiap hari datang lambat.

Pada mulanya guru tErsEbut hanya mEmbEri nasihat. Dia hanya menundukkan kEpala tanpa bErkata2 kecuali anggukkan yang seolah2 dipaksa.

Kali kEdua guru tErsEbut mEmbEri amaran, dia masih juga mEngangguk tEtapi masih juga datang lambat kEesokannya. Kali kEtiga guru tErsEbut tErpaksa mEnunaikan janji untuk mEmukul muridnya itu kalau masih lambat.

AnEhnya murid itu hanya mEnyErahkan punggungnya untuk dirotan . Airmata saja yang jatuh tanpa sEpatah kata dari mulutnya.

KEesokan harinya dia masih juga lambat, dan guru itu mEmukulnya lagi. Namun ia masih tEtap datang kE sEkolah dan masih tEtap lambat.

Suatu hari guru itu bErcadang untuk mengintip murid itu sampai kE rumahnya. SEtElah mEndapatkan alamatnya, guru itu mEnEruskan niatnya. muridnya itu tinggal di sEbuah kawasan sEtinggan tidak bErapa jauh dari sekolah. KEadaan rumahnya sangat daif.

guru tersebut nampak muridnya itu sEdang bErdiri di dEpan rumahnya dalam kEadaan gElisah.Juga bErsamanya kElihatan sEorang wanita yang mungkin ibunya juga sEdang gElisah.

LEbih kurang pukul 1.30 sEorang anak lelaki sEdang bErlari2 sEkuat hati mEnuju kE rumah itu. Sambil bErlari dia membuka baju sEkolahnya. Sampai di dEpan rumah baju dan kasutnya disErahkan pula kepada murid tErsEbut yang tErus bErgEgas mEmakainya. SEbElum pakaian sEkolah sEmpurna dipakai, dia sudah bErlari kEarah sekolah.

Guru itu kEmbali kE sEkolah dEngan pEnuh pEnyEsalan.

Guru tersebut mEmanggil anak itu sambil mEnahan airmata yang mula tErgEnang.

"Maafkan cikgu. Tadi cikgu pErgi kE rumah kamu dan memErhatikan kamu dari jauh. Siapa yang bErlari mEmbErikan kamu baju tadi?"

Dia tErkEjut dan wajahnya bErubah.

"Itu abang saya. Kami kongsi baju dan kasut sEbab tak ada baju lain. Itu saja baju dan kasut yang ada. Maafkan saya, cikgu." Jawabnya

part ni la air mataku dah trasE nak mEnitik..

blogger-emoticon.blogspot.comblogger-emoticon.blogspot.comblogger-emoticon.blogspot.com

"KEnapa kamu tak bEritahu cikgu dan kEnapa kamu biarkan saja cikgu pukul kamu?"

" Mak pEsan, jangan mEminta2 pada orang, jangan ceritakan kEmiskinan kita pada orang. Kalau cikgu nak pukul sErahkan saja punggung kamu."

Sambil menahan airmata yang mula berguguran guru itu memeluk anak muridnya itu,

"Maafkan cikgu, ......."

masE ni air mataku dah mEnitik sEtitik dua ..kEsian nya budak ni..dan bEtapa dia rEdha dEngan kEadaan hidupnya..kita?..bErsyukurkah kita?..sayu jE bilE fikir..

blogger-emoticon.blogspot.comblogger-emoticon.blogspot.comblogger-emoticon.blogspot.com

KEjadian itu cukup mEnginsafkan guru tErsEbut. SElEpas itu bEliau cuba mEmbantu muridnya sEtakat yang mampu.

CErita2 bEgini mEmbantu mElEmbutkan hati yang kEras. Kata sEorang guru, sEkiranya hati kita mula kEras lEmbutkanlah dEngan pErkara2 berikut;

i. Solat sunat

ii. puasa sunat

iii. bErzikir

iv. bErsEdEkah

v.. mEngusap rambut anak yatim

vi. mEndEngar cErita2 kEsusahan orang lain

vii. mEmbantu orang susah

O.k..rEnung-rEnungkan dan sElamat bEramal..

blogger-emoticon.blogspot.com


Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

K.A.D Aidilfitri untuk anda

Pon..pon..pin..pin...
Posto..posto...
Baguih sungguhkan zaman sEkarang ni
tak payah nak susahkan abang posmEn nak hantarkan kad raya....
kita bolEh sEttlEkan sEndiri jE.
.blogger-emoticon.blogspot.com

Ni Kad Ikhlas dari Mawar_bErduri
kEpada sEmua yang sEtia mengunjungi blog Mawar
jEmput lah ambik..
Kad Mawar lambat ckEt ye...
tapi takpE kan..kitE adE lagi sEminggu nak raya....hihi
blogger-emoticon.blogspot.com
Sudi-sudi la ambik ye...
kEpada sEmua..
Mawar ucapkan sElamat bEraya
pEsanan buat sEmua :

tolong bErhati-hati dijalan raya..sErius nak pEsan sangat..balik kampung..bErhati-hati yE..
jangan lupe servis kEndEraan anda,cEk brEk, tayar dan sEbagainya...
kalau pEnat atau mEngantok...tolong bErenti di R&R yang bErdEkatan..
Biar Lambat Asalkan sElamat.

ambik la duit raya ni..cumE ni jE yang Mawar mampu bagi..
gaji kEcik je..hihihi
blogger-emoticon.blogspot.com

blogger-emoticon.blogspot.com


Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

T.E.R.K.E.D.I.P - kedip mata ku

Bismillah
Huh...kEnapa matE ni tErkEdip-kEdip?..adEh..ni misti pEnat kot...KnapE pEnat? koWang pErasan tak dah bErapa hari UmaH ni asyik bErubah wajah ? kalau tak silap dah 3 hari...knapE la susah bEno nak cari yang betul2 bErkEnan kat hati ni?...akhirnya sEndiri juGak yang pEnat..hihihi
"padan mukE ko ross"
blogger-emoticon.blogspot.comblogger-emoticon.blogspot.comblogger-emoticon.blogspot.com
Biasa la nak raya kan...ni yang bEria-ia cat umah baru nih.. ahax..bukan apE bosan dah tEngok yang lama tu..
"tapi sEb baik tak bosan tEngok mukE tuNang aku"
blogger-emoticon.blogspot.com
susah jugak sEbEno nyE nak tuko cat baru nih..
macam cat umah la..
mulE-mulE nak kEna pilih WarnE yang bErkEnan
pEhtu
nak kEna cabut sEmua paku ke hapE ke yang mElEkat kat dinding umah tu
kalau dalam kontEks blog ni WidgEt la...
pEhtu
dah siap tuko cat nak kEna tEmpEk balik kat dinding tuh...
tapi yang ni tak leh nak wat pE la..aku ni mEmang sukE nak mEnEmpEk bEnda bukan2 nih...
halwa mata..huhuhu ..ponEk ckEt tak pE la..dEn sanggup..

blogger-emoticon.blogspot.com
akhir skali bak katE orang kampungku Final Touch..hihihi
taraaaa...ni je la hasilnyE...
takdE lah mEnarik manE pung..
simplE-mimplE je..
tapi yang pEnting aku sukE...
I LOVE MY PORTAL
kalau bukan daku yang sukE sapE lagi kan? hihi
da
blogger-emoticon.blogspot.com


Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

J.U.A.D.A.H berbuka 15 Ramadhan 1430





Ni lah juadah berbuke aku..Honey dan Ika pada hari sabtu yang lepas .....

::Menunya::

>> Sambal telur goreng<<
>> popia goreng<<
>>masak lemak telur<<
masak lemak ni Cik Ika yang masak
kerana mendapat ilham lpas tengok ketuk2 ramadhan ..hihihi

blogger-emoticon.blogspot.com
>>puding tembikai percubaan kedua ..hihihi<<
klau nak tengok percubaan pertama klik disini

biase la makan simple2 je...umah orang bujang ..sume blasah telur je ..hihihi
kitorang dah turun bawah nak bli ayam ke ikan ke ...tapi sayangnya ..Sume tak de ..dah abis..tu yang blasah telur je tu ..hihihi

blogger-emoticon.blogspot.comblogger-emoticon.blogspot.comblogger-emoticon.blogspot.com


Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.