Tak Faham la......


Bismillah ....
haish...knape la hari yang pagi tadi ku rasakan happy dah bertukar jadi kelam kabut
waktu ni aku bertambah Hangin.....
nak tau kenapa?
kerana ini.....

sila klik untuk pembasaran...

Pagi tadi kakak aku call dari kampung
katanya die kena saman parking
dan
mintak aku bayarkan
jadi aku pun log in dan cek saman itu
RM30.00
jadi aku pun trus ingin membayar
tapi malangnya
ada maaslah dengan CIMBCLIKS
so tak dapat nak bayar
setelah ku belek2 baru aku terpersan ....

ape yang aku namapk ??
ini yang aku nampak....



Kenapa pada saman tu die tulis ini ?
kenapa misti Issued district PETALING JAYA?
tahukah anda bahawa kereta ayahku itu tidak pernah menjejakkan tayarnya ke Kuala Lumpur?
macammane bley Issued saman ni kat PJ ?
kenapa tak manjung atau Taiping ?
Sedangkan ayahku dan kereta tersebut berada di PERAK?

aku musykil ...

Selain daripada itu ...pada surat saman yang sampai dirumah
akak ku bgtau tempat saman tu tertera

JAYA3?
dimanakah tempat tu ?
tak de poskod atau alamat penuh ?
akak aku assume tempat tu kat

Pantai Jaya, Pantai Remis

tapi aku masih ragu2 kerana kenapa tak tulis PANTAI JAYA?
kenapa Tulis JAYA 3?

ade kaitan kah Jaya 3 dengan Petaling Jaya?
pelik la...
dan untuk makluman...
no telefon pejabat polis yang kuarkan surat tu tak de pada kertas saman tersebut
jadi aku tak dapat nak call untuk dapatkan maklumat sebenarnya ..
mmmmmmmmmmmmmmmm

aku sedang runsing sekarang ..........sangat runsing
akak aku takot ayah ku tak leh nak renew roadtax ...


Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

Aku yang sedang marah!!!!!!!


tak tau kat mane nak lontarkan kemarahan ini....
astaghfirullahhalazim.....
aku telah beristifar...tapi masih ada sisa kemarahan
adeh...sabo ross...sabo

ape kaitan marah dengan gambar diatas??

Ya!!
memang ade kaitan

aku marah sebab??
tadi aku call Cafe kat Office sebelah yang jaraknya lebih kurang 500 Meter..
anggaran aku la
aku order benda yang kat dalam gambo tu??
Nissin's Noodle
aku tak pernah order lagi benda tu
so aku pun order dan bgtau aku akan pg ambik pada jam 12.50
aku Order kol 11.30 pagi

So aku pun pg ambik..mase aku ngan K.Sam nak cek
ape yang kami order ...
kata dia
"Sume dah ade kat dalam tu, Harga pun dah tulis .."
So, Kitorang pun Bayar dan bla...
tapi..


Bila aku balik nak makan...
Kuah Nissin's Noodle tu TAK DE!!!!!
Macammane aku nak makan????
kat luar tu panassssssssss........
baru panas kat dunia
aku call die cakap ade tercicir kat atas meja die
dan kata dia " Tak de orang nak antar, Kena datang ambik"
APA?
aku kena berjalan kaki balik kesana seorang diri dalam cuaca yang panas ???
orang lain plak yang order kat K.Sam dan aku tadi sedang
MAKAN???

aku telah hilang selera dan tak jadi nak makan tengahari ...Titik!!!
END

"Ya Allah...ya tuhanku...tolonglah bagi aku kesabaran yang tinggi..... dan tolonglah padamkan kemarahan ku ini .....aminnn"







Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

P.I.L.I.H.L.A.H tarikh yang tepat


Bismillah.....
hari ni aku agak happy sebab awal2 pagi esok dah nak balik ke kampung
yeye...seronok..hihi cam budak kecik pulak..
bukan ape dah lame beno rasenya aku tak balik kampung ...
last balik mase hari raya puase hari tu ...
bukan tak nak balik...
tapi aku tak leh nak cuti
tak de orang yang sudi replace tempat aku ...
mmm...

hari ni nak bg Opinion cket tentang pemilihan tarikh perkahwinan
eceh..macam la pandai nau...
bukan ape... sebab utama aku terfikir nak wat n3 tentang ni sebab
ramai gak kawan2 kawen aku dapat nak pi...sebab tarikh tu memberi sedikit kekangan pada aku
so ni la yang terhasil n3 ni ...
tapi ni cume pandangan aku je la...tak de la plak
nak paksa korang ikot pandangan aku ni .....

1.
JANGAN buat pertengahan bulan
sebab gaji semakin surut...ahax...buat la ujung bulan atau awal bulan
2.
JANGAN buat seminggu sebelum atau selepas raya
sebab...misti orang jauh takkan balik dua kali dalam seminggu...minggu depan nak balik lagi.
3.
JANGAN buat ujung tahun pada yang rumahnya selalu banjir
sebab..kalau banjir takkan nak sanding atas boat kan? lain la kalau nak yang unik
4.
JANGAN buat sehari selepas anak jiran sebelah rumah kawen
sebab nanti orang dekat2 umah dah penat nak jadi penanggah...hasilnya ..kurang la undangan yang akan menghadiri. tapi bergantung jugak pada semangat kejiranan kat tempat tu

5.
lari topik cket ... tapi still tentang perkahwinan...tolong jemput lebih awal sedikit
sebab bak prepare ape yang patut ..


harap2 nanti aku kawen akan ku pastikan semua yang diatas telah ku pertimbangkan terlebih dahulu sebelum pilih tarikh nak kawen....hihi

korang ade nak tambah pape lagi tak ???
aku rase cam ni je la yang aku pernah alami ...hihi

-SEKIAN-


Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

minggu yang sibuk, facebook dan promosi


bismillah....
huhu...minggu ni ke'bizi'an telah melanda...
kenapa?
b'Coz my boss going to Auckland, New zealand Next week..
Yes!!..
minggu depan ..dapat la aku ber"Hoye-hoye"...hihi
mmm....
tapi...tak de la berjoli sangat ....
sebab bile boss tak de ...ade plak boss2 kecik yang akan mintak 'tolong'
itu dan ini... sesuka hati..almaklumlah..boss ku tak ade ...
mmm....xpe la..name pun keje kan?
haish...tak baik tau merungut plak die ...Opss...

lagi satu fenomena facebook....
minggu lepas aku agak aktif ber'facebook'...sebab terleka layan kawan2 lame
seronok tu...dah tak jumpe bertahun2...tetiba jumpe...ada yang dah kawen pon ...
mmm....paling best bile dapat share gambar2 lame sesame ...
terkonang kisah lame...hihihi
paling teruja coz terjumpa balik ngan Teacher merangkap guru kelas mase form 2...
tak sangka tu ..hihihi
dapat bertukar2 cerita...bertanya2 khabar
walaupun ade incident yang kurang enak antara my teacher n one of my friends disitu...
aku rase masalah miss communication
tapi
tetap seronok dapat jumpe balik ngan sume ...
seb baik mak dan bakal mak mertua ku tak pandai layan facebook...hahahaha
moral of this story :
walaupun kita dah meningkat dewasa......dan kita dah punya life sendiri, punya kerjaya..
guru tetap guru dan 'beliau' tak mungkin dapat treat kita as a friend or like an Office mate or as a good sister or what so ever ....
still ade jurang pemisah disitu

maybe ada yang boleh terima... tapi terpulanglah pada individu itu sendiri ..


Finally ... hihi ... Sorry ye kawan2...
nak wat promosi cket ye ...
ade akak kat Office aku jual sabun ni dengan harga yang sangat berpatutan sekali
aku dah survey banyak tempat ...dan..
cume akak ni je yang Jual paling murah ...Best Price ...
aku pun dah jadi pelanggan setia dia ...hihi
kalau korang tak caye...try survey ....
nak tau tentang sabun "kecik-kecik cili api ni"... klik disini


Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

B.L.O.G.G.I.N.G dari kaca mataku.

Bismillah.... Hari ni aku happy.....nak tau kenapa ??..sebab esok cuti ...Yes!!! yes!! ala...sure korang pun suke kan esok cuti...jangan nak buat muke pelik tak ngaku plak yek... hihihi
blogger-emoticon.blogspot.comblogger-emoticon.blogspot.comblogger-emoticon.blogspot.com

tak tau knape hari ni rase nak wat N3 yang sebegini....
tapi ari ni aku nak stori mori cket ...ayat cam Cik Amy Sensei plak ...
pada aku ...aku berblog bukan lah kerana :

nak jadik femes
nak tunjuk yang aku pandai buat blog nih...
ala..budak kecik pon dah pandai buat blog ape
bukan jugak nak soh orang lain tau kisah hidup aku ...
atau
orang lain yang tengok dan baca tu misti komen
- tapi pada yang selalu komen cam pak cik mamai, amyliana, Sis Kuina,
Sis biru, K.Ara,K.Cutemiut ,
Cik Su, dan yang lain2 tu aku ucapkan juataan terima kasih.
yang tak sebut nama tu jangan kecik ati plak..korang sume best ...beruntung dapat berkenalan ngan korang kat alam maya ni...
ade jugak orang yang suke bile tengok follower dia ramai...
- aku pun suke... tapi aku tak pernah paksa ..kalau korang berminat ngan blog aku ..
Terima kasih..dan aku mengalu-alukan kalau korang nak jadi follower aku...kalau tak minat pun just dropping by still aku nak ucapkan terima kasih...
lagi satu...
nak ucapkan terima kasih untuk yang klik2 nuff aku...hihihi


pada aku ..
aku menulis eh silap aku menaip ni sebab
ada yang aku rase nak share ngan orang lain , nak mintak opinion ..atau info yang bagus yang boleh memberi manfaat pd semua.

Dan lagi satu yang dulu aku tak brape nak sedar .....
tapi sekarang aku sedar o.k....
aku dapat tambah ramai kenalan...
dapat ramai kawan2 yang punya berbagai2 cerita

dulu tak sedar sebab aku yang taip...aku jugak la yang baca ... hahahaha aku tak de follower.... dan.. tak de sesape pon nak komen...
tapi aku trus gak menaip ape je yang aku rase nak taip....
tapi
sekarang aku dah ade ramai kawan....best ...waalupun aku cume duduk 8 jam kat office tapi aku dapat ramai kawan dari pelbagai tempat ...

Thanks for all my friends .... Cayang korang ..






Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

T.A.G dr amyliana

Polis yang bagi saman ...huhuhu

1) Write five (5) interesting facts about the person who gave you this award

** Cumil dan friendly
** Gadis yang berumur 23 pada 8/08/1986
** Kampung ----> "Ganu kite"
** pandai masak "masak lemak ketam"
** have 4 sibling ...


2) Jot down ten (10) interesting facts about yourself or your hobbies

** love drawing
** sangat suke jagung
** sangat tak suke alergic ulat gonggok
** lembut hati sebab tu kadang2 marah pon simpan je dalam hati
** Happy go lucky
** anak ke 2 dari 5 adik beradik
** tak suke buah mate kucen kucing...ade bau yang x best
** easy going dan patuh pada arahan... baikkkkk ...kikiki
** kalau marah misti mendiamkan diri untuk beberapa ketika...sampai cool
** Suka aktiviti lasak

3) Pick your ten (10) most deserving recipients and describe them

** kakashi ---> xde idea nak update entry kan? hambik ni buat ...hihihi
** suria ---> cik su kan baik hati...buat ye
** blueCity ---> Sis Biru...kalau ade mase buat ye...tau Sis kan always bz..ahax
** mamai ---> rajin2 le buat ye...ahax
** cutemiut ---> kalau xde TAG ni lagi...buat la ye ...klau dah ade tak yah ...huhu
** adlynda ---> Linda, akak tau kamu tak de keje ....cepat ambik buat TAG ni ..hihi

10 tu ramai la.... 6 cukup kot...kalau ade orang lain yang tak de idea nak update entry anda ...silalah jangan malu2 untuk ambik dan buat ye ... free je ... hihihi

4) Leave a comment on the recipients' blog to tell them they've been tagged

dah...sudah ku hantarkan semua surat2 saman itu ...hihihi

5) Paste the award badge in your sidebar

kat side bar mane ade award ...tapi ade la cket award simpanan sat nak upload...tapi ade gak yang lupe nak ambik ....ahax ...thanks ye yg sudi bg award ... ade simpan tau walaupun tak tempek kat side bar ... :P







Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

F.I.N.A.L.L.Y I realize .....


realize my ray of sun

doesn't have to shine on me
but I never thought that in the dark
I would finally see...

I realize that true love

means to set it free;
but I never thought it would be so hard
to watch it drift from me.

I realize that times do change

and people with it too;
but I never thought life would be so dead
if it couldn't be with you.

I realize I see a house

that badly needs to be cleaned;
but I know I'll find a masterpiece
if I could get back in.

If you realize the lights gone out,

and my ray of sun is gone;
then let us part as friends for now,
victims of the clouds.

most of the time we never realize what we are missing until it's gone







Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

K.A.L.A.U.L.A punya wang satu juta????


mase aku menaip entry ni...hujan sedang turun dengan lebatnya ...
kalau la aku punya wang satu juta...

:: nak tambak umah kat kampung tu bagi tinggi ....tak la banjir lagi tiap tahun...
sebenarnya aku sedang fikir..."sian family aku kat kampung..bah banjir ..."neutral

:: nak buat rumah banglo untuk mak ayah aku ....aku nak buat beranda yang cantik tuk mak mak aku selalu cakap ...klau ade beranda yang cantik mak aku nak tanam pokok gayut2...nak letak buaian.....biggrin

:: nak belikan ayahku sebuah kereta baru ....tak yah la dia pg keje ngan kereta buruk lamanya yang kena tutup tingkap ngan plastik itu ....bley bawak kancil tu pg keje dan kereta baru wat g jenjalan.cry

:: nak simpan RM 10K dalam akaun setiap adik2ku supaya senang ble diorang nak sambung blajar nanti...tak de la nak kne bayar PTPTN macam aku.confused

:: nak tolong akak dan abg Ipar ku besarkan bisnes diorang ...
kesian diorang...klau banjir tak leh la nak bukak kedai.. sad

:: aku pon nak kawen gak cam orang laen.... wink

Pastu....sume baki duit tu simpan dalam bank....nanti klau ade yang terlintas kat fikiran nak buat pe ngan duit tu ...bley la buat trus je kan??... tak de la berangan je macam ni ...huhuhu


Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

A.D.A.K.A.H. kau kisah ?

Bismillah...
sebenarnya tak de idea nak update blog ni
...tapi tetiba je tringat
tringat cerita yang aku tengok kat tv3 malam Isnin
tajuknya aku tak tau ...sebab tak tengok dari mula...
tapi cerita tu best la

pelakonnya :
Umi Aida, Zamarul Hisham dan Norkhairiah
korang ade tengok ?
tajuk ape ha citer ni ?

ape yang menariknya ...

Zamarul Hisham X ingat namae ape tu terpaksa berkahwin ngan Umi Aida (Mira)
sebab orang tua mereka telah berjanji nak jodohkan diorang ble dah besar

Zamarul ni cume penternak kambing
..manakala Umi aida plak anak orang kaya yang sangat moden dan liar ..


Konfliknya ...

masa diorang nak dikahwinkan, Umi dah ngaku kat Zamarul ...kata dia

" saya ni bukanlah gadis suci yang diidamkan oleh semua lelaki"
"maksud awak?"
"Ya..I mean I'am pregnant... hamil"
...
tapi Zamarul tetap kawin ngan Umi???...

Norkhiriah plak...
Gadis kampung yang sukekan Zamarul
"aku sedih terEmo mase diorang kawen ..tengok khiriah tu menangis kat kandang kambing mamat tu "

........................................................................................................................................................................

apa yang menjadi persoalan ?

rasenya dalam kehidupan realiti ade ke orang yang boleh trima jadikan isteri ?
macammane plak yang jadi mangsa keadaan?... masih adakah yang sudi jadikan isteri?
yang dah Insaf?

atau pun...

zaman sekarang orang dah tak kisah masih ada dara suci atau tak?????...


Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

T.E.R.H.A.N.G.A.T dipasaran

:: akak tu dah penat beratur panjang ::

Masa : 8.00-8.30 pagi
Hari : Sabtu
lokasi : Gerai Mak Pah,
Medan Selera sebelah Digital Mall, PJ

apa yang special??
.
.
.
.


::Lontong sotong dan telur ::

nampak sedapterliur tak?
setiap hari memang penuh orang beratur
untuk dapatkan lontong Mak Pah ni.


Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

M.O.N.O.L.O.G buatmu teman...........


teman...
aku masih ingat hari itu....
ahhh..
masakan aku lupa??
dari jauh aku nampak kamu..
terdetik dalam hati ku..
"cantik la dak ni"
manis, ayu, ramping, tinggi, bergaya
"macam model"
itu la pandangan aku pada kamu sewaktu pertama kali aku terpandang wajahmu

pada waktu itu..
aku 'budak baru'...memang aku kekok...
memang aku tak biasa..
memang aku tak punya siapa2...

sungguh ku tak sangka..
kamu yang ku pandang semalam
bakal menjadi kawanku..
kamu yang ku pandang semalam
bakal duduk disebelahku..
sungguh ku tak sangka
kau juga 'sekapal' dengan ku

sejak itu...kau adalah kawanku...
aku gembira punya teman seperti kamu..

.........................................................................................................................................................................

sejak itu..
aku selalu bersama kamu...

aku masih ingat..
ahh..
masakan aku lupa??
aku pernah bermalam dirumah banglo mu...
aku pernah makan bersama keluarga bahagia mu..
aku pernah bersalam dan mencium tangan ibu mu...
sungguh...sungguh aku ingat..
aku tak pernah lupa semua itu..teman
pada ketika itu aku tau kau dan aku sungguh tak sama
jauh berbeza...
kau cukup segalanya..
kau sungguh sempurna..

aku sungguh gembira punya teman sepertimu......
.........................................................................................................................................................................

teman..
aku masih ingat detik itu....
aku dan kamu keluar bersama...
pekan kuantan destinasi kita...

aku masih ingat...
dalam bas yang penuh sesak...
ada sekumpulan pelajar lelaki cuba mengganggu kamu...
aku masih ingat teman..
pada waktu itu... kamu meminta bantuan ku..
dan ketika aku membantu kamu..
pelajar lelaki tu berkata
" hak olah...pehal dio ni nak bekeng2 ?
....aku ngorat dio..bukenyo ngorat mu?"
"tok sah dok perasan lawo la"
aku memang bengang gile mase tu weh......
kamu ingat tak?
kamu ingat tak ape yang aku jawab?
kataku...
"Ha..memang...memang aku tak lawa macam dia....,
tapi agak2 cket...ni kawan aku weh"

aku sungguh gembira punya kawan sepertimu.......

........................................................................................................................................................................

Teman...
aku masih ingat detik itu...
kali terakhir pertemuan kita..
pada ketika itu...hari akhir kita menamatkan pengajian kita..
kamu dan dia menghantarku ke Perhentian Bas Ekspress....
keluargaku tak dapat menjemputku seperti orang lain...
aku terpaksa membawa beg besar dan barang2 ku dengan bas ekspress
aku bersalaman dengan kamu..
aku cium pipi kamu teman...sungguh sedih ketika itu...
Terima kasih Teman.....

aku sungguh gembira punya teman seperti kamu...
..................................................................................................................................................................

sejak itu..
aku tak pernah berjumpa kamu lagi...
sejak itu aku sudah tidak selalu bersama mu lagi..

aku masih ingat detik hitam itu....
kamu menelefonku....
katamu...
"aku akan bertunang dengan jejaka pilihanku"
"aku harap kamu datang dimajlisku"
Maafkanku teman...
Bukan niatku...
bukan niatku tak mahu menghadiri Majlismu....
Maafkanku teman...
maafkanku..
maafkanku..

Sungguh pada ketika itu...aku gembira
aku gembira temanku sudah dimiliki...
sungguh aku teringin...
aku teringin berada disisi mu pada ketika itu...
tapi..
tapi..aku tak mapu...
aku tak punya kereta sendiri seperti kamu...
aku tak punya ayah yang mampu belikanku sebuah kereta seperti kamu...
pada ketika itu...aku baru sahaja resign dari office lamaku...
gajiku di tahan selama 2 bulan ...
aku ditawarkan jawatan yang sama seperti kamu...
alhamdullillah...
tapi...
tapi aku tak punya gaji pada ketika itu untuk pulang ke kampungku
dan menghadiri majlis kamu...
kamu kan tau ...gajiku cuma akan masuk setelah 2 bulan bekerja...
aku mintak maaf teman...
maaf..

aku masih gembira punya teman seperti kamu..
.....................................................................................................................................................................

aku masih ingat detik itu....
walaupun kamu terkilan aku tak dapat hadir di Majlis pertunangan mu...
kau tetap menjemputku ke Majlis Perkahwinan mu...
Terima kasih teman...
terima kasih..

tapi...
sekali lagi....sekali lagi aku gagal menghadirkan diri...
aku telah merancang untuk pergi bersama seorang teman kerumahmu..
aku juga telah bertanya pada semua teman2 kita yang lain...
tapi nampaknya cuma kami berdua sahaja yang punya kelapangan ketika itu...
tapi....tapi sayangnya..kami berdua tidak punya kenderaan sendiri...
teman...tahukah kamu...
aku sedih ketika itu...
aku juga menjangka mungkin semua ini akan terjadi....
Maafkan ku teman...
maafkan ku...

kini...

aku sudah tidak punya teman seperti kamu....
aku sudah kehilangan seorang teman bernama kamu...
maafkanku teman...
..........................................................................................................................................................................

Teman...
aku faham ....
jika kau tidak lagi mahu bersahabat dengan ku...
aku faham ...
Jika kau tidak punya kawan lagi bernama ku...
aku faham..
jika kau mengendahkan kiriman sms ku
aku faham...
Jika kau tidak mahu menjawab panggilan telefonku..
aku faham...

Terima kasih teman...



aku gembira kerana PERNAH punya teman seperti kamu...

.................................................................................................................................................................

Kini...
pada hari2 yang berlalu dan mendatang...
doaku buatmu teman...semoga kau bahagia

Pada hari ni...
aku berdoa agar kau selamat melahirkan bayi pertamamu teman...
terima kasih
terima kasih kerana pernah sudi menjadi sahabatku...

Terima kasih teman...




Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

RM 15,500.85

deruan ombak menghempas pantai disusuli desiran pasir di pantai nan Indah..
dari kejauhan kelihatan sepasang kekasih sedang menikmati indahnya mentari jingga yang kian tenggelam di ufuk timur....
"dear, dear....I ingat hujung tahun ni I nak suruh parents I pegi pinang u lah sayang"
tiba2 dengan spontan zakuan melutut di depan Ona...dan..
"Will u marry me my pretty cinderella?"
pipi ona yang putih melepak itu berubah kemerah-merahan
"alah..gatal la U honey"
dengan manje hidung zakuan dicubitnya..

..pulang sahaja kerumah, Ona tersenyum sendirian..
..hati nya terdetik..
"brape ye aku nak mintak dr Zakuan?"
mmmm.....


.............................................................................................................................................................

"Hello, makkkk....."
"Ish...budak bertuah ni, assalamualaikum?...Awat ngan Hang ni Konah? La ni dah tak reti ka nak bagi salam ? terjerit2 telipon mak hang ni , awat pasai apa?"
Onah memcebik mulutnya mendengar leteran bondanya itu....
.......
"ala....Assalamualaikum mak tersayang"
"ha..Walaikumsalam...macam tu baru anak mak, apa hai nya Konah telipon mak ni"
" Ni yang Chek nak bgtau mak ni....mak, keluarga Zakuan nak mai masuk minang chek, mak"
"haish, hang biaq betoi konah?"
"betoi la mak...chek tak tipu aih"
"xpa la kalau lagu tu sat gi mak habaq kat pak hang"
"bila depa nak mai?"
"Ujung bulan depan, Mak ...Chek ada satu benda lagi nak habaq kat mak ni"
"Ha, menatang apa lagi yang hang nak habaq?"


"Mak, nanti mak letak la duit hantaran Chek tu 15 ribu 5 ratus lapan puluh lima sen.....kan hari jadi chek 15-05-85"


"Hah, hang gila ka Konah? hang ingat aku nak jual anak ka?...lagipun gaji polis macam Zakuan tu mampu ka nak bagi lagu tu punya banyak kat hang?, aku takmau anak menantu aku berutang"
"ala, mak ni.......zaman la ni memang orang letak harga lagu tu mak, nanti kalau letak cket2 mana cukup nak buat kenduri, lagipun anak mak ni kan lawa....?"
"hang tok sah dok pandai2...mana buleh tak cukup...orang ukuq baju kat badan sendiri tau dak?yang hang nak ikot orang tu wat apa?"
namun
Ona tidak berpuas hati dengan jawapan bondanya itu

...........................................................................................................................................................................

permintaan Ona tidak berakhir setakat itu sahaja...
pada suatu petang

"Assalamualaikum mak, mak ngan pak sehat?"
"W'salam, sehat aih...hang chat ka Konah?"
"sehat la mak...ni yang chek teipon mak lagi ni"
"ha, awat...ada apa lagi ni?"
"mak, pasai semalam tu la..., knapa tak boleh letak duit hantaran Konah 15,500.85?
"Hang tok sah nak menagda-ngada, aku kata tak boleh...tak boleh la..awat payah sangat nak paham?"
"kalau hang nak sangat no.lima tu, aku letak 5 ribu 5 ratus lapan puluh lima sen, boleh la..."
"ala.......mak ni...terok..tak sayang anak langsung, malu la chek..kawan2 sume duit hantaran mahal2...padahal depa tak lawa mana pun...chek lagi lawa"
"Konah oi..pasai aku sayang kat hang la aku tak bagi letak harga lagu tu, hang ingat lawa ni boleh bawak ke mati ka"
"Awat plak?"
"Awat tak awat la.......Hang betoi2 nak tau pasai apa?"

.........................................................................................................................................................................

1. Pasai aku sayang kat hang, aku hantaq hang belajaq tinggi2....hang memang pandai..tapi
Hang tak reti masak!!! Masuk Dapoq langsung hang tak mau...hang takot kasaq tangan, nak goreng ikan takot meletup kena muka....masak nasi hangit... bley bg orang gaji buat semua....klau macam tu biar laki ko kawen ngan orang gaji je la...


2. Pasai aku sayang kat hang, masa belajaq aku bagi duit soh hantaq baju kat Dobi, aku nak hang tumpukan pada pelajaran...tapi sekarang, aku pegi umah sewa hang... baju bersepuk kat bilik ayaq, hang kata...xpa mak nanti chek boleh beli lain

3. Pasai aku sayang kat hang aku tak pernah langsung bagi hang pegang pencuci bilik ayaq...semua aku yang buat..sebab aku nak hang pandai ...dapat kerja baguih...tapi sekarang ni, aku tengok bilik ayaq kat umah sewa hang ....Ya, allah....berdaki, berlumut....macam setahun tak penah gosok....hang kata, xpa mak...bilik ayaq tu chek ja guna bukan ada orang lain nampak...

4. Pasai aku sayang kat hang...hang langsung tak tau nak apa.........sebab tu la aku tak letak duit hantaran belas ribu macam yang hang mintak....aku malu kat bakal mak mertua hang...aku malu kat Zakuan...aku tak mau..nanti dah kawen depa kata

" tak berbaloi langsung bagi hantaran belas2 ribu, nak uruskan rumah tangga langsung hang tak reti.....yang hang reti dok melawa ja"

"bila suatu hari hang bergaduh dengan laki hang, dia ungkit pasai duit hantaran yang berbelas ribu ni..."

...................................................................................................................................................................

Ona terkedu mendengar jawapan bonda nya tu...
..................................................................................................................................................................

"Lepas ni aku tak mau dengaq lagi hang cakap tentang ni, kalau hang nak jugak hantaran belas2 ribu tu.....hang bincang dulu sendiri ngan Zakuan....
1. tanya kat dia...dia mampu tak? atau
2. hang tolong dia kumpul duit...share 2 orang...
3. Hang blajaq la buat kerja rumah cket2...apa yang patut...jangan nak pemalas sangat

Hang paham dak Konah?"
"Faham mak"
......................................................................................................................................

Moral of the story.....
girls : kena la belajar ape yang patut....tak pandai ari ni tak bererti selamanya tak kan pandai...
tak rajin tak bererti selamanya malas ....

guys : nak pinang awek tu make sure bincang dulu....
gtau ape yang kamu harapkan dari dia....klau nak dia masakkan untuk kamu soh die blajar dr sekarang....
klau kamu nak dia jadi tuan puteri.... kumpul duit dari sekarang dan bersiap sedialah cari bibik.




Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

M.E.R.O.Y.A.N tu gile ke?


Bace tak papEr metro hari ni?
"Campak Anak Dalam Perigi"
kalau tak bace lagi klik disini
ape yang mEnjadi persoalan kat sini....
mak budak tu campak baby tu sebab die MEROYAN....
meroyan tu gile la kan?
abistu klau gile ...Die boleh disabitkan dengan kesalahan ke?
kesian...
kesian baby tu..







Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

K.E.N.A.P.A tak gigit dulu?

...sorryeh...
... jika kElihatan kurang sopan meletakkan gambar jari kaki ku disini...

adui....susah aku nak bErgErak ari ni..

blogger-emoticon.blogspot.com

kEnapa?
Jari mElecEt....
kEnape?
kasut la punye pasal angkara....
Knape? kEtat ke?
tak la....
kasut baru kE?
baru lE jugak... tak la... beli 2 bulan lpas.. tapi jarang pkai ...
l a.....
KEnape tak gigit dulu sebelum pakai?
ha?

blogger-emoticon.blogspot.com

gigit kasut?
lapar bEno kE kasut pUn nak gigit
haah...kite gigit diE dulu baru le die tak gigit kaki kita?
ha?
btol kE?
mmmm..........

blogger-emoticon.blogspot.comblogger-emoticon.blogspot.comblogger-emoticon.blogspot.com

..yang bertanggungjawab menggigit kakiku...

blogger-emoticon.blogspot.com






Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

S.E.R.I.K.A.N.D.I cinta dunia

tEngah layan lagu Ezlynn Ft M.daud Kilau -->Pening
bosan pun adE...tak tau nak wat pE..
tEtibE tringat kisah sorang brothEr ni...
satu hari kItorang adE jamuan kat opis..
so..bRo ni lEpak makan skali kitorang..
diE leTak Hp kat atas mEja sEbElah pInggan makanan dia..
tEtiba..
handfone diE bErbunyi..
lagu
Raffi Ahmad Ft ayushita
"Jangan bilang tidak"
brothEr tu wat pekak tak tau jE..
uit..
pElik..
aku jEnguk Hp diE tu..
kat scrEen tErtEra satu nama..
..
..
.
.
Serikandi Cinta Dunia
..
.
Fuh dahsyat..
.
.
aku tanyE die.."amboi..sapE ni?"
.
.
"Bini aku la ..sape lagi?"

hihihi, macam2 ye?
krEatif
antara yg aku pEnah tEngok orang set nama suami/isteri/bg/gf kat dalam hp diorang :
ayang /sayang
abang
abah --> anak panggil abah ..mak pun panggil abah
orang umah --> ayahku letak nama mak aku..hihi

blogger-emoticon.blogspot.com

myLove
my Hubby
mydear
mydearBy
Gadisku
my Girl
love
baby girl/baby boy
habibi Qalbi
Honey Dew
Bini aku
chenta
dll

adE jugak yang letak nama je...
ade jugak siap letak nama penuh lagi..seb baik tak letak bin/binti skali
punyela skEma
blogger-emoticon.blogspot.com
ade jugak yang letak simbol

(",)

(,")(",)

kadang2 bEnda sEremEh ni bolEh buat orang yang kita sayang happy
bErbunga2 je dalam hati bilE tEngok
pompuan la slalunya
nampak la romantik ckEt..ahax
romantik la sangat


Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

M.E.N.U.K.A.R smile dalam shoutMix

Hujan..hujan..hujan..
asal petang hujan..asal hujan petang...
haish..basah la nampaknya balik karang...
nasibku si pEmboncEng motosikal..
untuk mEngisi masa ku mEnunggu hujan seriat bErenti
aku nak share macammane nak tukar Icon smile kat shoutbox --> ShoutMix
shoutbox lain aku pun tak tau bley diadaptasikan atau tidak

Icon smilE itu akan kElihatan sEpErti ini



cari perkataan ini di bawah shoutMix anda klik
dan log in

akan kelihatan box sepErti gambar diatas

klik pada perkataan smileys


kemudian,
anda perlu mencari icon2 smileys pilihan anda,
disini ade beberapa contoh website emoticon yang korang bley pilih

Tweety bird
Cute cat
Cute Panda
Strawberry Shortcake
Peach Emoticon
Tuzki Rabbit

than,
Upload emoticon tu kat korangnye Photobucket


lpas tu korang Copy URL emoticon dari photobucket tu
dan paste dekat shoutMix setting --> smileys

jangan lupe masukkan Code yg nak digunakan
cth:

:) , ;) , :P, :smile:, :love:

atau ape jela Code yg korang suke dan mudah nak digunakan.
pastu klik
save settings

Tara... dah siap....
blogger-emoticon.blogspot.com

Selamat mEncuba.

blogger-emoticon.blogspot.comblogger-emoticon.blogspot.comblogger-emoticon.blogspot.com






Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.