Lain Orang lain Ragam


Bismillah....
seronoknya sebab hari ni dah hari Jumaat ... :)
actually, hari ni nak tanye la pendapat korang cket ....
Dilema menjadi perempuan ...ahax..
tapi lelaki pun boleh komen dan pilih k ....
antara Situasi A dan situasi B yang mane jadi pilihan ?

Situasi A
Boyfriend Si A
Dah lame couple...6-7 tahun
tapi jarang sangat nak bawak Si A kuar ...
bila Si A ajak kuar pun alasan rutin
" ade meeting, banyak kerja, balik kampung"
message jarang sekali....
bile tunggu reply message langsung tak reply ..
alasan
"tak perasan, cbuk, meeting..dah tertido, pnat"
ramai kawan2 perempuan

jadi Si A ni memang Independent la..
so Si A nak pegi memane sume boleh...
nak beli pape sume boley ...
nak keje sampai kol brape pun boleh ..
boleh berkawan dengan sesiape pun...


Situasi B
pun dah lame ...3-4 tahun
hari2 jumpa.... pegi balik keje same, makan same
pegi memane pun same ...malam je umah masing2.
dah balik umah message lagi ...
kalau lambat reply message ...masuk 10 sms kosong
kalau nak pegi memane ..sume tak boleh
sume misti dihantar dan dikawal selia oleh encik boyfriend
kalau tertido tak jawab message ...100 sms kosong
kalau nak beli barang pape
misti inform dulu
tak de kawan perempuan lain....kawan opis je la
dan Si B ni pun tak boleh simpan no.fon kawan2 lelaki
tak kira la kawan sekolah skalipun ....



yang mane rasenya lagi o.k ?







Bile terkenang jaman dolu2...

Bismillah ....
petang2 yang suam2 kuku ni...
dan apabila mate makin berat nak bukak.....
aku teringat plak mase zaman sekolah dulu ......
Jahat nakal jugak aku ni??...hihih

korang tak nakal macam aku kot ?

korang pernah tak ?

1. Tido dalam kelas ?
yang ni aku selalu buat ..huhuhu
walaupun aku dok paling depan dalam kelas ...tapi aku pernah je tido
sampai Cikgu Aziz cakap
"macam penyu je.."
hahahah

2. Ponteng kelas ?
aku pernah...ponteng kelas add math mase form 4..ponteng dok dalam library..hihi
kira baik jugak..dok dalam library tu ?..huhu
tapi sekali je seumur hidup ku .....

3. makan mase cikgu tengah mengajar ?
aku pernah.... makan nasi lemak lagi tu ...ish..ish ...
siap pas2 kat kengkawan lagi...
Kesian Cikgu Sudirman .... Mintak Maaf Cikgu ...

4. Main S.O.S mase cikgu mengajar ?
habis buku math aku sebelah belakang dok main pangkah2 S.O.S ni .


5. Meniru keje sekolah ?
Huish...Subjek yang aku paling lemah
add math ... sokmo la tiru

bile di kenang2kan balik...
rase ...mmm..... haish...
tak baik wat camtu ...
kalau ade adik2 yang bace n3 ni ..
jangan wat camni ye ?...babab karang ..huhuhu

Semua ni berlaku dalam kelas add math dan math ...hihi

Mesin cetak manual???


Bismillah ...
huh...nasib baik hari ni agak rileks...
dapat la update blog ku ini ...hihi
semalam aku sangat la bz ...
lenguh tangan..ahax
wat keje merungut lak die ?
bukan merungut la...tapi.... cket la..hhihihi

ini lah antara dokumen2 yang bertaburan di atas meja ku ....

pastu dapat lak yang ni ...

tengok..banyak tak ?
aku diminta menulis secara "manual"
pada kertas sebanyak ini ...huhu

5 minit pertama...
steady je dok menulis...

setengah jam berikutnya ....
dah makin rapat tunduknya ...


Setelah sejam....
alamak ..." mesin cetak manual" ni
dah semakin tak bertenaga ?...
hihihi

Kringgggg....


tak tau knape tetiba je aku teringat kan benda ni ....
dulu mase aku kecik..benda ni ade kat umah aku ...
sentiasa ada...dan..boleh dikatakan wajib ada ..
sebab benda ni yang akan kejutkan mak aku pepagi ....
dan juga yang akan kejutkan aku bangun ke sekolah pepagi ....

tapi ...
.
.
Sejak hampir 5 6 tahun kebelakangan ni
benda ni dah tak ujud kat umah aku...
kenapa ? pupus kah ia?
tak la ....
ade ...
kat kedai pun masih ade dijual ...
mungkin kat umah orang lain pun masih ade lagi ...
cume kat umah aku je yang dah tak de ...ahax

sekarang hand phone dah ambik alih tugas dia ...
alarm je gune henpon ....btol tak ?

bunyi pun dah tak
Krinnggggg...atau ..tenenet...tenenet ...
hihih

sekarang alarm dah pakai lagu sedap2 gitew ...ahax

kot ye pun ???.....18SX

Mmmm...macam-macam la ....
ni yang aku dapat daripada email.....
tapi gambar telah ku edit dan blur kan ....

Ish..ish..ish....

kot ye pun Just married ??
bawak-bawak la bersabar ...huhu

ish..ish ..ish...
kot ye pun kamera man tu sedara-mara , sepupu-sepapat atau best friend forever ???
jangan la pose yang pelik2 macam ni ...
malu kot ?..ahax


ish..ish..ish...
kot ye pun ...anda yang snap gambo ni ???
kenapa la di fowardkan email pada kawan2?
kalau gambar blur o.k la....orang tak nampak
tapi aku terima gambar wajah sebenar
'merpati dua sejoli ini' .....

Ish...ish...sih....
kan malu kalau orang yang dikenali yang tengok ?
takkan nanti nak bagi anak cucu tengok gambar kawen atuk nenek yang begini ?

Haiya .....ish..ish..ish .....

K.A.W.A.N.2.K.U dan facebook


Bismillah .....
betul la kata orangkan ?....
orang kata ape ?
makin dewasa seseorang tu ..makin banyak perubahan yang akan kita nampak ...
but .. today I just want to share only a small example actually ....
korang perasan tak ?
ni...melalui pemerhatian aku pada gambar kawan-kawanku ....huhu
kawan orang lain tak tau la same tak...hihi

.
.
.

mase SINGLE

letak gambar pose sorang2 je ...
posing mane2 pun gambar sorang ..
gambar yang dirasakan o.k..trus upload

paling tak pun...ade jugak la 2 3 keping gambar ngan kawan-kawan rapat
geng la kiranya ...


kalau gambar kat wall tu misti nak letak yang cun konon
rase o.k..

pastu ..tup..tup...
KAWEN....
maka wajib penuh lah gambar sekitar majlis bersejarah tersebut
jadi..kawan2 yang tak tau mereka dah kawen pun
akan rase terkejut gaban truja sekejap
tengok member ni dah kawen rupanya ...huhu ..
aku la tu...ahax


yang si Isteri...misti la nak letak gambar Suami terchenta
ala..gambar mase pakai baju pengantin ...huhu
"wahai kawan2..ni la suami ku yang ensem " ahax


tak pun ..akan letak gambar yang dirasakan cantik
masa mengenakan pakaian busana pengantin ....
dan kawan2 pun sure akan komen ...
wah...cantiknya ....
cantik make up...
bla..bla..bla...

tak pun gambar sesi outdoor ...
wah..yang ni aku suka... gambar yang penuh lakonan ...
nampak romantik je ...hihi
.
.
.
pastu

HONEYMOON



mase ni..penuh gambar mereka berdua-duaan
nampak mereka sungguh bahagia pada waktu ini ...


tak lama pastu ....
.
.
.

OUR FIRST BABY

waktu ni...penuh ngan gambar baby ....
Ya...kami sudah punya baby ...
comel tak baby kami ?
macam muke mama atau papa?
hihih

wah... confirm mereka bahagia.....
amin ...
aku sebagai kawan
hanya dapat menumpang kegembiraan mereka



Proton Malaysia Open - Super Series 2010

Bismillah.....
Hari ni dah 25 aribulan ...cepat btol mase berlalu
pejam celik, pejam celik dah pun masuk hari ke -25 dalam tahun 2010 ni ...
ape ya yang berlaku pada ari sabtu ahad yang lepas ?
ha... berita sedih dulu ye ....
Kemangkatan D.Y.M.M Sultan Johor ....
Sedih rasenya walaupun aku orang Perak ..huhu
seharian Sabtu tu dok tengok istiadat permakaman ......
Takziah kepada keluarga baginda dan marilah kita sedekahkan al-Fatihah buat D.Y.M.M Sultan Johor.....

:: Tiket yang berharga RM 20... ni je yang mampu ..ahax ::

SekarangBerita gembira plak ....
pada hari Ahad ...aku berpeluang ke Stadium Putra , Bukit Jalil
buat ape plak kat situ ?
ha ...buat ape lagi ?....layan badminton plak ...hihi
aku masuk pukul 1.00 dan balik pada pukul 7.00 malam ya lebam penat rasenya ....
huh..lame btol ...penig pusing kepala tengok shuttle cock melayang ...hihi
tapi ...Penantian tu berbaloi
sebab kedua2 perlawanan yang disertai team Badminton Malaysia menjadi Juara
tahniah ...tahniah .rase bangga la plak ...hihi ..
macam aku plak yang main
tahniah buat Datuk Lee Chong Wei
yang berjaya menundukkan jaguh Thailand
Boonsak Ponsana
21-13
21-07::Jeritan kepuasan setelah berjaya::

manakala pasukan bergu Malaysia
Koo Kien Kiat dan Tan Bon Heong
yang berjaya menundukkan pasukan China Guo dan Xu nama penuh tak tau dengan kemenangan
21 -12 pada separuh masa pertama
namun kalah pada separuh masa kedua dengan 17-21
namun ... bangkit meraih kemenangan dengan
21-16 pada set penentuan ....
tahniah buat anda berdua !!

harap lepas ni mereka boleh jadi Juara lagi ...
walaupun mataku agak kepenatan...nasib baik berbaloi ...
tunggu pasukan bergu Malaysia la ...
diorang last game ...tu yang sampai kol 7.00 baru balik ...


:: Para penyokong yang membanjiri Stadium::

dan akhir sekali aku nak ucapkan tahniah juga kepada
PENYOKONG badminton Malaysia
diorang ni bagi sokongan sepenuhnya ...
semangat sangat ...
dan
aku suka tengok badminton sebab
Penyokongnya berhemah sangat ...
tak de pun Insiden2 yang tak diingini berlaku .....
Tahniah lagi.. berapa kali tahniah da ....

Sekian melaporkan ...
Majulah sukan untuk Negara !!!

P.O.W.E.R root punya cerita.


bismillah.....
wah...N3 kedua untuk hari ni ....
hihihihi
syabas Ross....
kerana hari ni anda rajin berjaya meng'update blog ..
back to the topic ....
last week aku dapat satu sms ...daripada satu no. 014..bla..bla...
tak ingat...dah delete pun ...
sms tu mengatakan ...aku dah terpilih sebagai pemenang
POWER ROOT ...
menang 10k...hahahaha... wat lawak je
aku power root pun tak pernah ujud kat umah aku beli ...tetiba bley menang
nampak no penipu nak mampos besonya ....
sape yang tak semena2 nak bagi 10k???
haish .....hihi


tapi...ape yang nak diceritakan disini....
ade la sorang member aku ni ...die pun dapat msg yang same ...
dia yang dah tak de keje lain sangat ...
sengaja try call no yang msg tu bg utk dihubungi .....

so , orang yang jawab call tu bgtau la ...

Penipu : Ya, betul la puan dah menang 10k.... boleh Puan bagi no.akaun puan...
memberku : owh..no.akaun ya? boleh....
so kawan aku ni pun bagi la akaun no. yang dah tak aktif .....
yang dalam nya ada RM10.00 je ..
hihihihihi
Penipu : baiklah puan, kami akan menghubungi pihak bank Negara untuk kreditkan duit kedalam akaun Puan ...pagi besok puan boleh cek ....
Memberku : o.k, pepagi esok sy cek ...

jadi pagi tu dia pun cek la gune cimb click ...hihi...sah la tak de duit pun ....
So, dia call lagi orang ni ...dia bgtau la tak de duit pun ....

Penipu : owh ya, puan ..kami kehabisan Cek 10k tu ...jadi boleh kah puan bank in kan RM 1000,00 kedalam akaun puan tadi ?
jadi kami akan masukkan wang 10,000.00 tu dan puan akan dapat RM 11,000.00

hahahhaha

macam2 orang nak menipu ni kan ? ...so member ku itu cakap ...
Sah la ko penipu .... ti aku masukkan 1000,00 kat akaun tu ko pun songlap duit aku ...
tak dapat 10k tapi yang 1k tu ko kebas ...dah lame buat keje camni ?

orang tu trus letak gagang ....tut..tut...tut.....

zaman moden ni macam-macam cara orang nak menipu...
harap2 kita takkan terpedaya dengan tipu helah mereka yang berhidung belang ini ...huhu

Kenapa Malas ni ?



Bismillah ......
haish..knape la sejak masuk tahun baru ni ...
aku tersangatlah malas nak update blog ?
bile jenjalan plak malas nak tinggalkan komen..huhu
penyakit apakah ini ?

Kesian blog aku ni ha, dah sunyi je....
hari ni dah 22 Jan 2010..tapi baru ade 9 N3 je untuk bulan January ni ...
nampak beno malas nak update ...huhu
tengok Sis Biru..untuk bulan Jan dah ade 25 N3..huhu ..banyak tu..
Pak Cik Mamai lak dah 15 N3....
jauh gak beza...aku ni ha 10 n3 pun tak sampai ...huhu
Bro Zan pun dah ada 16 N3....
sure la mereka pun sibuk..tapi still bley update....
Tahniah la kepada mereka....huhu


harap lepas ni mood utk update blog tu akan datang selalu ...hihi


adakah anda memelihara sekandang babi?


Tahukah anda

Pernah dikatakan bahawa, apabila kita menyimpan sebatang jari yang mempunyai kuku yang panjang...
Dosanya sama seperti memelihara sekandang babi ?

Jika kesemua kuku-kuku kita menyimpan kuku yang panjang ? bayangkan lah dosa-dosa kita memelihara Babi-babi tersebut....

POTONGLAH KUKU ANDA!!

Jika anda mahukan seorang anak yang pandai dan mendengar cakap....

POTONGLAH KUKU ANDA!!
ini kerana, dapat mengelakkan daripada memberi makanan yang kotor kepada anak2 yang melekat pada kuku jari emaknya semasa menyediakan makanan??...


Berita Susulan - Pantai PD


Pantai PD selamat dikunjungi

PORT DICKSON 13 Jan. - ''Pantai peranginan Port Dickson selamat. Tiada apa yang perlu dibimbangkan."

Itu reaksi Yang Dipertua Majlis Perbandaran Port Dickson (MPPD), Abdul Wahab Samsuddin sebagai mengulas kejadian seorang lelaki yang mendakwa diserang seekor reptilia ketika mandi di pantai tersebut baru-baru ini.

Beliau menafikan lelaki itu digigit seekor reptilia - buaya, sebaliknya menegaskan, kemungkinan ia diserang haiwan lain ketika mandi.

''Di kawasan tempat lelaki itu mandi tiada buaya," tegasnya.

Dalam kejadian 1 Januari lalu, seorang posmen, Mohamad Helme Leman, 25, mengalami luka teruk dan terpaksa menerima kira-kira 50 jahitan dipercayai diserang seekor reptilia ketika mandi di pantai persendirian di Batu 3, dekat sini.

Pantai Batu 3 adalah kawasan persendirian yang menempatkan beberapa buah hotel.

Abdul Wahab berkata, beliau bersimpati dengan apa yang telah berlaku ke atas seorang lelaki yang berasal dari Melaka itu.

''Saya ingin tegaskan di sini bahawa lokasi tempat lelaki itu mandi bukannya kawasan pantai awam dan di luar seliaan MPPD serta pasukan penyelamat kelemasan pantai.

''Ia merupakan kawasan persendirian yang menempatkan dua hotel di situ," ujarnya.

Hasil siasatan dan pengamatan terhadap kecederaan yang dialami lelaki terbabit, kita dapati ia bukanlah daripada gigitan seekor buaya.

''Jika mangsa diserang seekor buaya, pasti berlaku pergelutan di antara haiwan itu dengan mangsa.''Kebiasaannya buaya akan memulas dan merentap mangsa yang digigit," katanya.Katanya, jika mangsa diserang oleh ikan yu, berkemungkinan juga kaki mangsa akan direntap.

Abdul Wahab juga menolak dakwaan pihak tertentu kononnya pihak berkuasa di Port Dickson mengabaikan mangsa dan bersikap lepas tangan.

''Ini dakwaan palsu. Mangsa telah dihantar ke Hospital Port Dickson sebelum mangsa sendiri meminta untuk dipindahkan ke Hospital Melaka bagi mendapatkan rawatan lanjut.

''Dua orang Exco kerajaan negeri telah berkunjung ke Melaka untuk menemui mangsa dan menyatakan rasa simpati terhadap kejadian yang berlaku," ujarnya.

Sehubungan itu, Abdul Wahab menegaskan, orang ramai tidak perlu takut atau bimbang untuk berkelah di pantai peranginan ini kerana ia dijamin selamat.

''Saya nasihat orang ramai supaya mandi di kawasan awam seperti Teluk Kemang, Batu 4 dan Tanjung Biru di mana pengawal keselamatan pantai sentiasa bertugas di kawasan terbabit," ujarnya.

hari ni.............

Semalam balik keje kna ujan....
ni la padahnya ....
I'm sick today ....
xlarat nk wat keje ...kepala berdenyut2...
adoyai ...nk half day sayang plak ...mmmm

Please extra becareful....


BUAYA DI CORUS PARADISE RESORT PORT DICKSON?

tu la tajuk mail yang aku dapat hari ni .....
so aku pun Copy paste je la kat sini ....

Kawan aku bersama keluarganya pergi menghabiskan cuti persekolahan di Corus Paradise Resort Port Dickson hari Sabtu lepas, pada petang itu dia bersama dengan anak perempuannya mandi manda ditepi pantai berdekatan resort, ketika sedang mandi tiba tiba kakinya seakan digigit sesuatu dan menariknya ke laut. Beliau melepaskan anaknya dari pelukan sambil menjerit meminta tolong. dan anak tersebut sempat diambil oleh ibu kawan aku itu.Dengan pantas seorang lelaki pergi mendapatkan kawan aku nih yg terus dibawa kelaut. Dalam keadaan cemas itu, lelaki tersebut terus menarik kawan aku itu dengan kuat, kemudian dia sempat melihat apa yg telah menarik kaki kawan aku itu...seekor BUAYA!!...

Kawan aku terus dibawa ke klinik (tidak ke hospital port dickson kerana gak jauh dan kakinya mengalami pendarahan teruk) selepas itu kawan aku terus dibawa balik Hospital Melaka. Di hospital Melaka beliau dimasukkan ke ICU. Sekarang keadaan kaki beliau agak serius kerana urat kaki byk yg putus dan jari2nya tidak dapat digerakkan. Persoalannya disini...macamana buaya boleh ada ditepi pantai, kalau seorang dewasa boleh ditarik kelaut, apa cerita pulak kalau budak2?? bila aku dapat tau cerita ini..hati jadi kecut untuk mandi manda di pantai port dickson.. Ada sesiapa lagi yg tahu cerita ini? Dengarnya perkara BUAYA bukan perkara baru di pantai Port Dickson..kenapa perkara2 ini perlu disembunyikan??


Wallahhualam....
aku pun tak tau sejauh mana kebenarannya ?
aku cume tolong sampaikan untuk sama2 kita berhati2......
tapi?.....buaya ade ke kat laut? bukan buaya dok kat sungai je ke ?
sorry la aku ni agak jahil tentang hidupan ganazz liar seperti ni ....ahax ...

dalam air tenang jangan disangka tiada buaya ..hihi




Kembar Siam ??


macam-macam pe'el ragam manusia...
ni misti sahabat sejati .....
bley plak share kunci...huhu
semalam mase meronggeng jalan2 kat Sogo aku terjumpa ni ...
huhu...tertarik la plak..
jadi..aku pun snap picture...

New year new look ........


Harap maaf ......rumah ini sedang di cat baru ...
huhu .. lollollol

Majlis Perkahwinan Helmi dan Yuhanis

Selamat Pengantin Baru buat mereka berdua
Semoga berkekalan ke anak cucu
Ini Majlis Perkahwinan anak Mak Nyah incik Tunang ...





















Kuala Gandah Elephant Sanctuary

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم Hai Korang ...gigih mokcik curi masa nak hapdet cerita kali ni #suscuba hihihi  takut terlepas d...