NyAmuK PuNya PaSaL JnGn BaKaR KeLambu ....

Bismillah...
huhu...sejak dua tiga menjak ni, mood nak update blog agak merudum ye...
hihihi...dulu bley je update tiap hari, ni punya la liat ...adeh
sebenarnya tak sabar nak balik kampung nih....hari sabtu ni nak balik Perak...
mau balik berbuke beramai2 kat kampung ....

oh ya...hari ni terasa cam nak bagi tips pada yang ada baby nak membesar
dalam umur 1-3 tahun...sebenarnya ade member update status dia yang berbunyi begini --->

Kesiannya baby dia jatuh katil....seb baik Syifa tak pape
so...biase la budak kecik tido agak lasak ....
tu la bahaya kalau bawak baby tido atas katil ni....
kitorang adik beradik memang tido ngan mak ayah sampai umo dalam 4 tahun,
baru tido asing ...
so ape yang mak aku buat ?
...kitorang tido dalam kelambu ???
...haah..btol kat kampung aku tido dalam kelambu

Kebaikan tido dalam kelambu :

nyamuk tak geget dan bernyanyi2 kat telinga
Xpayah pasang ubat nyamuk ....
lebih privasi..tak de la bukak pintu bilik je dah nampak merekot tido ...
macam romantik pun ye tido dalam kelambu..huhu
dan paling penting ..kalau anak anda tido lasak
tak la jatuh kebawah .......

hihihihi

~Sekian~












Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

Puding Caramel 1st trial ....


Bismillah...
Selamat ber' Monday blues.... :)
Ramadhan tahun ni aku tak de lagi update pasal juadah berbuke kan ?
hihihi... tahun lepas rajin gak update ...

2 Ramadhan 1430
13 Ramadhan 1430
15 Ramadhan 1430

hari sabtu yang lalu...tetiba je rase cam nak masak...
actually ..mood nak masak tu datang sebab mase ari jumaat aku pg baazar
bli la puding caremel ..mahal la...
satu slice tu RM 2.00...huh..rasenya tahun lepas aku bli RM 1.00 je ...
so..hari sabtu ...aku pun try la buat untuk pertama kalinya ..hihi
dan hasilnya .....

O.k la kan ? tapi roommate ku tak sudi pun nak makan cakap manis
owh...next time kna kurangkan susu...tapi puding caramel memang manis la kan ?
hoho...berjaya

tahun ni kitorang tak de roommate planning mcm tahun lepas
tahun ni...kalau rajin masak sendiri2 jela...
tu pun ble dah terasa malas nak pegi baazar dan dah bosan tak tau nak makan ape ...
lepas ni rase macam nak buat popia goreng ..
tengok la ble balik awal boleh la buat ... :)











kalau masak sendiri save sikit budget dan boleh makan puas2 ... hihi



Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

pernah tak jadi kat korang?? atau aku yang 'berangin' ? huhu


Bismillah ...
hari dah masuk hari ke-9 kita berpuasa kan ?
sekejap je...dah 9 hari ...alhamdulillah ...
maknanya dah 9 hari la aku dok berkunjung ke baazar Ramadhan kat Pantai Dalam tu ?
korang pegi bazaar tak ? misti la pegi kot?
ke aku yang malas tak sempat nak masak ni je yg dok mengayakan gerai kat Baazar Ramadhan tu ? huhuhu ..lagi pun membazir plak masak banyak2 bukan ade sape pun nak makan..
makan sorang, bli RM5.00 dah kenyang ...hihi

ni nak citer sikit...sebenarnya nak lepas geram pun ade kot ?
semalam aku pegi la Baazar macam biasa ....
pastu tringin plak nak makan nasi lemak ayam ....
macam dalam gambar tu la...nampak sedapkan? yummy..yummy..
ha tertelan air liur la tu ? kekekeke

pastu ...ape yang buat aku geram sangat ....
aku punye la dok berdiri kat depan mamat tu...dekat 45 minit...dia boleh buat tak nampak ...
memang la ramai kat gerai tu...tapi aku yang pakai baju kurung kaler pink lagi...
takkan tak nampak ..?? aku pun bukannya kecik? besar beb?

pastu menambahkan bengang yang buatkan aku bla dari situ walaupun dah 45 minit tunggu...
sebab....diorang ade 2 beradik...
abang ngan adik (dua-dua lelaki)
yang adik ni bungkus ikot arahan abang ???
aku berdiri depan adik dia...

"Bila aku cakap, adik...nasi lemak ayam dua"
adik dia dah bungkus ...abang dia cakap..."bagi mak cik ni"
pastu bungkus lagi "bagi kakak ni" .." bagi adik ni dulu"
argghh...memang fed up ....

last-last ngan air mata yang rase nak menitik..geram punye pasal..
aku terus bla...dan tekad aku takkan beli lagi kat kedai tu ...
bulan puasa memang patut bersabar ...dan lebih bersabar ...
tapi kalau jam dah 5.45 dan berdiri since 5.00 p.m ...boleh sabar lagi ke ?
tak pe la....aku cume doakan semoga dua beradik tu lebih maju jaya
sebab diorang pun orang melayu dan islam...
dan aku harap....diorang tak menginaya orang lain mcm aku kna...huhu









Semoga bulan yang penuh kemuliaan ni,
dapat menjadikan kita orang yang lebih bersabar ...amin ~



Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

terJaNgkIt citeR KoReA


Bismillah ...
oh..apa dah jadi ni ?
kerja ke melangut? hahahha
bosan dan sejuk sebenarnya .......
Sorry la da beberapa hari tak lawat kawan2 dan tak update blog...
sila salahkan mamat ni...huhu


ala....layan citer Korea mase rehat o.k kan ?
best tau citer ni...
walaupun citer ni dah kuar lame

dah 2 kali tengok pun rase best ...
dulu pernah tengok skali ,
tapi lupe tajuk ape ....cari punye cari..
tanye punye tanya ...

rupenya tajuk dia

COUPLE OR TROUBLE

kepada peminat cerita Korea...
boleh la layan kat sini












Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

Menukar tab pada shoutbox


Diatas permintaan oleh encik Peace Dudes,
saya buatkan satu tutorial untuk beliau
harap dapat membantu :)

Beliau mahu menukar tab standard seperti dibawah kepada tab kartun atau design2 lain ..


1. klik pada Design
2.Edit pada kod auto hide shoutbox yang telah dimasukkan
3. klik Ctrl+F
4. cari kod seperti dibawah

5. tukarkan kod url yang bewarna merah tu dengan url tab yang disukai

6. Tab tu boleh design sendiri dan Upload kedalam photobucket, imageshack dan lain2
atau pun boleh juga dapatkan disini
klik pada kartun yang disukai dan copy direct link tu.


~ Sekian~














Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

~siLa JaNgaN TeRliuR DuLu ~


Wah...nampak macam rangup dan sedap....macam tandori pun ade ?


Mari semua... (gaya Shila Rosli) saya tunjukkan cara penyediaannya ....
daging yang diperap dengan bahan2 lain....


daging yang baru digoreng dan disiang ..
nampak macam AYAM disiang....
oh my god ....ape tu ?
Ye Cik Ti yang sangat besar ...Weeekkkk...
tikus yang di bakar untuk menghilangkan bulu?

dan ...


Tadaaaaa.................




Inilah asalnya Tikus Tandori.....Waaa...
boleh ilang selera wo ble tengok ni ...ngeri gile kalau tersalah makan ...huhu

So..becareful bila nak makan jika pergi melancong ke negara orang
walaupun Negara tu Negara jiran dan penduduknya Islam ...












~ Harap-harap tak de la benda ni kat Malaysia ~
~ Sumber : Email ~


Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

Puase "Cik Mawar" 20 tahun lalu

Bismillah....
hoho... Pejam celik, pejam celik
hari ni dah 1 Ramadhan 1431 Hijrah
Selamat berpuase semua
hari ni waktu berbuke 7.28 malam bagi kawasan Kuala Lumpur & Putrajaya ...
jangan nak berbuke awal plak ? huhu....pagi tadi mase bangun bersahur, teringat kat keluarga di kampung
kalau kat kampung...sahur pun happening...mak akan kejutkan semua orang soh bangun makan ...makan nasi ye ..hihi...best ..Ni sahur kat KL ..minum air je la.. :(

aku mule belajar berpuasa mase umur 5 tahun ..
Along aku plak mase tu 9 tahun ...Dia yang beria soh aku pose ...hihi
mak aku soh pose setengah hari je...
"Pose Yang Yok ...lapar tengahari seluk periuk"
tapi Along siap janji nak bagi hadiah kalau aku pose penuh sehari

so aku pun dengan semangat waja .. pose la....
tapi ble dah tengahari ....merengek2 lapar? hihi
kakak aku plak pegi sekolah ...mak aku yang tak sampai hati tengok aku
melepek je atas kerusi trus offer soh makan..
ape lagi..laju la nak makan ...hihi

aku ingat lagi..mase tu mak aku bagi biskut mayat cream cracker
yang kat atas tu letak susu pekat ngan milo ..
sedap tu...pergghhh ..

mase tengah sedap makan...tetiba aku dengar bas berenti
Along balik sekolah ...ape lagi ..kelam kabut la ..
last2 aku lari masuk bawah meja ngan sepinggan biskut ...hahahha
bajet dok bawah meja tu macam la dia tak nampak ....

padahal..dia jengah je kat pintu ...dah nampak dah ...
dari jauh dah jerit .....Angahhhhhh...tak pose ye ?
hihihihihi



melayang la hadiah aku mase tu...tapi mase umo 7 tahun dah penuh ye pose aku.....
alhamdulillah ..












Semoga Ibadah puase kita diterima yang Esa ~






Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

aDaB bila tUmpaNg rUmah SeWa Kawan


Bismillah...
Selamat pagi Selasa semua...
hari misti banyak jamuan kan ?
almaklumlah Insyaallah esok dah nak berpuase..

Selamat Berpuasa Semua...
Haipp...jangan curi makan plak...
org tak nampak tapi Tuhan nampak tau ..

pagi ni tetiba tringat nak buat N3 tentang adab berkunjung ke rumah orang ...
because something was happen last week
tak de la dahsyat sgt pun...dan rase tak perlu la citer detailnya ...
cume aku rase kita perlu tau
ape yang tak perlu buat bile tumpang rumah sewa kawan ...

kalau kita tumpang rumah sewa kawan, kita kena la ingat, rumah tu bukan setakat kawan kita je yang ada....ade jugak housemate lain.

jangan la sesuke hati main cabut-cabut plug yang ade semata-mata nak cas handfone sendiri, tambah plak plug yang dicabut tu plug Peti Ais ??? dan Cas handfone tu sampai sejam ? tak ke abis busuk peti ais orang tu ?

Rasenya tak perlu kot nak tanye housemate kawan kita yang kita tumpang semalam dan kita langsung tak kenal tu , Keje ape? kat mane? gaji berapa? ...hoho..tak sesuai ..

kalau nak datang tu rumah Perempuan bujang, seeloknya datang la awal..
jangan la dah tengah malam baru nak datang ....orang nak tido kna tunggu kita plakkan ? lagi geram kalau sengaja lewat pegi jenjalan ngan BF dulu baru nak datang........


huhuhu....ni pandangan ikhlas aku la...pandangan orang lain tak tau la plak kan...












Hormat-menghormati amalan yang mulia ~







Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

Hari Isnin yang buat jantung berdegup-degup kencang


Bismillah ....
salam Isnin buat semua...
pagi tadi aku nyaris lambat sampai office
jalan Jem giler...
sepanjang 2 tahun lebih aku pegi keje, tak pernah la Jem seteruk tu ...
turun je fly over dari Hartamas tu dah Jem giler ...
aku rase mau Jem samapi tol Jalan Duta
dalam hati aku dah berdegup-degup..
aku agak kalau Jem teruk macam ni....misti ade accident
OMG ...memang betul...

kejadian tu kat depan Lembaga Peperiksaan sikit lagi nak samapi office aku....
aku yang penakot ni curi-curi gak la tengok...
aku nampak

Sebuah Kereta Jenis Honda bewarna Putih
berada di bawah
Sebuah Lori yang aku rase lori tu tayar 16 kot?
huhuhu
Lori besar o.k ...kereta tu remuk terok...

nampak jugak macam ade motor yang terlibat same..
tapi yang tu aku tak confirm sebab aku tengok ujung-ujung mata je ...hihi
ambulance pun ade kat tempat kejadian.......

So nanti kalau Bro ondscene sempat sampai kat tempat kejadian
misti dia ade laporan nya ...huhu

tapi serius kat ctu bahaya ...turun bukit cket..kereta banyak laju2
masuk tak bagi signal pakai hentam je ...pastu lagi sakit hati yang suke mengimpit ni ..
nak je aku jerit...Oit..jauh cket bley tak...aku takot ...hahahahha
sakit tol hati aku ...huhu










Berhati-hati dijalan raya,
dan Hormatilah Pengguna Jalan Raya yang lain....







Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

~ FeNomEna CicAk ~

Cicak?
sekarangkan Femes kat Pendang Kedah pasal Cicak yang berharga RM 30,000?
sume pakat dok cari....
ade ke yang tak kenal cicak ? sure sume orang kenal kot ?
habitatnya ade yang dok melekat je kat dinding rumah,
kat pokok, ade jugak yang dalam hutan dan latest zaman sekarang ni atas katil dalam umah pun ade ... huhuhu...
aku tak suke binatang ni geliii...huhu...
tambah2 kalau yang terlekat kat siling bilik air...EEEEErrrrrrrr

ade jugak aku dengar hukum bunuh cicak ni Sunat/sunnah...

tapi ade je orang yang suke...
siap sanggup pegi beli kat Pet Shop tu beratus ringgit semata-mata nak bela..
meh kita tengok gambar-gambar & jenis2 cicak ni

(1) Jenis yang berduri atau nama saintifik Thorny Devil (Moloch horridus)
(2) yang ni macam Cicak kobeng...keding je pon...namanya Brown Basilisk
(3) ha...yang ni jangan buat main ye !! sebab sangat berbisa namanya Gila Monster
(4) yang ni nampak macam yang orang selalu bela tu ...tapi sebenarnya bukan tau ...yang ni ade kat Hawaii, Kenya, Tanzania......namanya Jackson's Chameleon
yang orang bela tu namanya Green Iguana
(5) Yang ni ade jambang namanya Central Bearded Dragon
(6) ha....yang ni cantik dan diburu kerana khasiatnya ? orang buat ubat la ni yang buru ...nama dia Tokay gecko
(7) yang ni plak nampak garang sekali ....kepala macam singa, dia kembang bile terancam ..huhu nama dia frill-necked lizard (Chlamydosaurus kingii)
(8) yang ni la yang aku menyampah..huhu cicak kat umah tu la ....
(9) yang ni cicak yang orang jumpa kat Sabah tu...besar sungguh kan ? nak jual 1 Juta? Giler mahal.....kata orang cicak ni boleh ubatkan HIV? aku pun tak tau btol ke tak ...wallahualam...


yang ni pun spesis cicak jugak....
Cicak yang mendatangkan duit gak....Cicak Man?..hihi
orang pi tengok Wayang dapat duit gak la kan ? hihi












setiap yang diciptakanNya misti ade sebab dan kebaikannya




Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

~4 DaS teMbAkaN ~


Tajuk macam gimik je ...
hihi
ni bukan kes jenayah o.k
bukan jugak kes penderaan ...hihihihi
Kesian aku weh....
padan muke

Sebenarnya aku terkena 4 das letupan kecil minyak panas
ketika aku menggoreng kepok lekor Cherating semalam...hihi

keropok tu tak basah pun...
tapi tetiba je dia kembung dan 'pop' ..'pop'...'pop' 'pop'meletup...huhu
sabo jela....













kalau kena benda panas cecepat la sapu ubat gigi....petua mak aku la ni...hihi






Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

Mak ai....besar tahap gaban

Bismillah ...
Hari ni dah 3 Ogos 2010......
Cepat je kan mase tu berlalu .....
dulu aku ade buat dua n3 berkenaan buaya kat Pantai PD
yang first tu tentang mangsa yang digigit
yang second plak susulan berita first tu

hari ni kalau bace paper
memang ada terpampang kat dada akhbar tentang
Bangkai Seekor buaya tembaga yang beratnya
mencecah 1 tan ?

huh gila arrr...punya la besar ...mau sekali dia libas je
dah selamat jalan romeo la jawabnya ? hahahahha
aku dah jadi takot nak mandi laut wooo...
huhu...fobia...

:: Siap boleh practice acrobatic lagi ha ? hihihi ::


walaupun begitu.....pada hakikatnya
buaya tu pun sebenarnya takot kat manusia ni..
kalau kita tak ganggu dia ,
dia pun takkan ganggu kita,malah ade yang pernah diselamatkan oleh Sang Bedal ni ?
melainkan mase dia lapar dan dirinya diancam bahaya?
kita pun kalau lapar rase nak marah je kan ?
huhu












~Jangan lah kita ganggu hidup orang lain
kalau tak nak hidup kita diganggu ..huhu ~





Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

Interesting Blog Awards


Award di pagi Isnin yang suram...huhu
hari ni Monday blues ye ..
sangat malas dan langsung tak energetic
.......................
lembap je rase mane tak nya...Friday until Sunday berkursus kat Cherating
malam tadi baru la dapat jejak kaki kat KL nih...
penatnya...tapi best ...berkursus sambil makan angin ..

nanti kalau ter'rajin' akan aku ceritakan ape yang berlaku sepanjang 3 hari kat sane




1. Thanks and link the person that tagged you
Thanks tu cik bucken yang vogue ini (eh, riak) yang kiut miut lagi creative itu..
tak caya?..lawat la blog beliau .


2.Tag 15 bloggers you've recently discovered and think fantastic
15 ? mak aih ramainya ? huhu......

Sis BlueCity
Pak Cik Mamai
Zan x-ray
Lya Colours
Cik Awe
Cheqna
Cik Suraya
Luvida
Kak Lela
Cik Su
Amyliana
Blog Pencari harta Qarun (Emy)
aina dak kiut
Kak Jajagurlz
Shidah
Rose Cantik

opsss..terlebih sudah ...huh

3. Contact that blogs and let them know they 've been tagged
ala...yang ni aku malas...hahaha....tak pe bile diorang singgah biar diorang tengok ...huhu


4. State 7 things about yourself

anak kedua dari 5 adik beradik
suke berjalan2...melancong...meronggeng ....
suke makan jagung .....sejak azali kot ? hihihi
tak suke ulat gonggok ...geli wooo...kaki banyak
tak suke rumah bersepah2...buat aku stress
suke melukis dan suke lukisan yang cantik2
suke beli kasut tapi tak semua yang aku pakai ..kadang2 bli je tapi tak pakai ? hahaha

cukup 7 kan ?...huhuhu


harap kawan2 yang di TAG tu ble ade mase sudi2 la buat.....
kalau tak buat pun tak pe.....x de paksaan o.k














~ Monday blues~




Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.