# Wordless wednesday 5


Dalam Kenangan ..... :'(
tadi call mak..... mak cakap Juna pun sedih... :'(
dah dua hari dia tak mau makan ...
misti dia rindukan Kekanda Kiuty beliau ...







Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

Update : Cuti , Durian dan Kiutty


Bismillah

selamat bekerja ....
ye..tau misti ramai yang masih dalam mood cuti kan ?
almaklumlah 3 hari dah bercuti ....
haish...walau apa pun kerja harus diteruskan jua ...huhuhu

hari ni nak cerita tentang tiga perkara

Cuti , Durian dan Kiutty

Cuti 3 hari telah dihabiskan di kampung Tuan John
iaitu di Felda Lurah Bilut ..
kalau dah balik kampung tu haruslah ada Durian...
tapi bukan lah ade kebun Durian pun ...
tapi ade la sepokok dua di tengah2 kebun getah tu ...
jadinya Durian tu ade la 5 6 biji dan dapat la makan beramai-ramai....

pastu pagi tadi ada orang offer lagi kalau nak makan durianss
beliau boleh ade kan untuk ai..
rejeki jgn ditolak...musuh jgn dicari kan ??? Ngeee
bestnyaaa...Thank you very-very muchhhhhhhhhh...
thank you my friend..terus rase berkobar-kobar nak kerja hari ni ...hahahahha



dah habis dua cerita..
Cerita ketiga tentang My Kiutty ...kalau nak baca tentang kiutty
..baca kat sini


Cerita kali ni cerita sedih ....

petang ahad dapat sms dari adikku di kampung
ayatnya :

"Angah, kiutty dah mati"

bagaikan disambar petir trus hujan nak turun... :'(
sedih la ...Kiutty tu kucing yang bijak dan baik sgttt ...
Dia dah 2 kali beranak...first batch ade 4 ekor anak dia..
tapi yang hidup seekor je..
anak dia bernama SONIA...

yang 3 lagi mati kena serang sakit mata ...

baru-baru ni ade lagi anak dia..
ade 4 ekor lagi ...masih baby .... belum ade nama....
kini tetiba mak dia mati..
SEDIHNYAAAAAAAAAAA..
kena la adik-adikku bagi susu untuk baby2 itu

Kiutty tak tau mati kenapa..kata adik dia mati kat tepi jalan..
tapi tak de luka pun..tak tau la kna langgar ke ape...

lepas ni dah tak de senyuman manis kiutty ni lagik..
-__-"

Semoga tenang disana ....







Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

split personality


Bismillah...

haritu kan ade bgtau kena kursus kat Putrajaya tu...
masa pegi kursus haritu ade la penceramah tu citer
tentang orang yang ada 2 personaliti nih...

sblom dengar citer dia.....aku rase macam ade ke orang macam tu?
tengok kat tv ade lah....realiti nya ade ke?
o.k..sebenarnya memang ada ye kakak-kakak , adik abang sekalian ...

orang tu seorang perempuan ...
yang telah pun berkahwin dan ada anak ...dan seorang yang bekerja...

pada waktu kebiasaan ...
dia ialah seorang wanita dan ibu yang bertudung dan berbaju kurung ke tempat kerja
seorang yang pasif...tak bergaul ...murung ..
pergi balik kerja suami hantar dan ambik ...

bila datang penyakit split personaliti tu
dia seorang lelaki ..berbaju kemeja , berambut pendek , ber tie ke tempat kerja
merokok ...dan bergaya seperti lelaki sejati
seorang yang aktif, sgt peramah dan bergaul dengan semua orang
pergi kerja drive sendiri

masalah dia ni kena rujuk kat pakar psikiatri

bahaya tau .....
ade jugak yang personaliti dia satu tu sgt baik..
dan satu lagi sanagt jahat ya amat-amat
dan dia tak sedar bila dia berubah jadi jahat tu
kan ade movie tentang split personaliti ni ...
citer melayu ade citer english pun ade ...
kalau tak paham lagi tengok kat sini
launch- watak dalam dragon ball -maid kepada Master Roshi
dia ni pun ada split personaliti
yang ni masa baik...ayu jerp ....

gambar sebenar adalah seksi ye ..jadi telah di sensored kan ngan kaler hitam ..hihihi

yang ni masa jahat ....gila jahat ...
rompak sana-sini .....senapang tu kira kawan baik dia lah...

tapi dalam citer ni dia bertukar bila bersin...
tapi split personality sebenar bertukar bukan sbb bersin ...

jadik kalau anda ada kawan-kawan atau sedara mara yang bersikap macam tu ...
nasihatkan padanya supaya berjumpa doktor ye ...








Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

Cerita hati yang terluka....

Bismillah ...

salam Khamisss....
aduhai ..semalam wordless wednesday tu tak agak-agak kan ?
terluka la sangat ...sampai berplaster ....
hihihi...o.k hari ni nak cerita kenapa hati tu terluka....

Dulu masa bujang nak makan Durian ayah belikan...
sebut je trus ade....huh...bestnya

pastu masa duduk rumah bujang ...
sebut je nak makan trus planning ngan housemate
trus share duit g beli dan makan reramai ....

sekarang ?
sebut hari-hari pun tak merasa lagi makan Durian .... :'(
warghhhhh...sedihnya ..
nak-nak call ayah semalam ayah cakap ngah makan Durian ...
sungguh terluka..ececehhhh

pastu bukak blog Sis Ratu Kebaya
tengok Uzrei makan durian ...
warghhhh....sedih dua kali ..
hahahahhaha

Tuan John bukan peminat tegar Durian macam ai ..
so dia asyik tangguh je nak beli durian tu ...huhuhu
di atak paham tau hati yang meronta-ronta nak makan durian nih ..
hahahahhahahahhahah
Sedih 3 kali ....
kalau tak dapat Musang King atau D24
dapat yang biasa-biasa pun cukup la....
nak Duriannnnnnnnnnnnnnnnn






Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

#wordless wednesday 4











Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

Compromise

Bismillah ....

salam Isnin...
pagi tadi masa nak isi minyak motor...
ternampak satu senario...benda ni perkara biasa yang berlaku ...
kadang-kadang tak faham la ..sesame manusia ni, kenapala susah nak bertolak-ansur ?
haishhhh

faham tak tolak ansur?
compromise ?
tolerate
same meaning
o.k meh nak cerita
Erti bertolak-ansur ialah tidak hanya mementingkan atau menguntungkan bagi sebelah pihak semata-mata, baik dalam mengadapi apa jua masalah kehidupan,tanggungjawab serta tugas yang diamanahkan.Atau dengan lain perkataan lagi,tidak terlalu mengira bila berbuat baik sesama orang lain.

o.k..meh masuk isi pokok nya...
masa nak isi minyak kenderaan kat pam minyak ...
biasanya sape yang bayar dan siapa yang isi?
o.k..ada yang akan jawap yang pandu tu yang akan bayar dan yang isi ?
yang dok kat sebelah atau blakang? duduk atau berdiri langut je menunggu kan ?
tak pun main henpon....layan lagu...baik punyaaa
o.k..kalau just pegi bayar minyak, balik ke kereta dan isi minyak
tu o.k la ..tak kisah la..tu perkara biasa ..

ni tak ...yang pegi bayar duit minyak tu masuk plak dalam kedai mini mart tu
beli barang...........layan anak nak itu ini.... beratur kat dalam pulak ...bayar ...
LAMBAT tau tak ?
orang lain dok tunggu nak isi minyak jugak ....

ape salahnya yang dudu kat sebelah tu pegi bayar minyak...beli barang sume...
yang pandu tu isi minyak ...dah settle ..beredar dari pam minyak tu bagi chance orang lain isi plak ...tunggu la partner tu kat tepi..
kan bagussss.....kan lagi elokkk...
orang yang tengok pun tak sakit hati kan ???
grrrr ...
geram tol...dah la lambat pagi tadi ...pastu jadik lagi lambat ....
seb baik sempat gak punch on time..........
grrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr







Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

nak cerita tentang bola


Bismillah...
yeah...i'am back......
o.k...malas nak cerita tentang kursus...
cerita kursus next session yeww ...hhahaha
hari ni tak tau knape nak cerita tentang bolaaa..

siapalah perempuan kalau nak becerita tentang bola kan ?
tapi tak pe...tak peduli ..nak cerita jugak ...

semalam kol 8.00 dah bukak Astro Arena...
semangat nak layan bola...dah la sensorang ..hahah
Tuan John O.T ....8.45 baru dia sampai umah ....
so pastu barulah layan bola ngan dia ...

tau tak ....Tuan John la....
baru balik keje semalam..mase tu baru je start game ...
dia sengaja jerit kuat...
Golllllllllllllllllllllll...........
pastu tetiba dengar orang dari blok sebelah jeritttt jugak...
wooooiiiiiiiiiiiiiiii...hahahaha
misti org tu ingt btol2 gol..berlari-lari depan tv ....
skali rupenya propa jerp...

hahahahahah
memang best la game semalam...
1-0 cayalah Harimau Malaya ....

tapi masa starting bola tu rase geram pon ade
kan masa lagu Negaraku dinyanyikan ....
diorang boley plak buat bising ....tak de respect langsung
pastu ade plak sepanduk "Ganyang Malaysia"
apekah?
tak patut btol....kat cni la ramai rakyat diorang carik rezeki ...
kita layan baik semuanya
tetiba nak ganyang bagai ???
aiyoo....

mainlah secara bersih ...baru hati orang yang tengok pun tak sakitt kan...

ai suke tol la tangan cicak fahmi nih....
melekattt bila dia tangkap bola....
camtu lah baru btol....


Semoga Skuad Harimau Malaya akan melakarkan kemenangan demi kemenangan ....
Gollllllllllllllllllllllllllllllllllll......hihihi







Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

tak dapat bersiaran ...ewahhh

Bismillah...

ape kahbar semua? harap sihat2 hendaknya...
tak dapat nak taip panjang dan tak dapat nak bersiaran ...
sebab?

4 hari kena kursus kat bangunan Usahawan Putrajaya nun...
alahai...
layan jolah....minggu depan kita story mory okeh :) :)







wassalam ....


Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

Outdoor Photoshoot

Bismillah ....

11.11.11 cantik kan nombor ni?
misti ade yang pilih nombor ni untuk akad nikah ...
mungkin jugak ramai yang kawen tarikh ni
haishh....tahun depan kita tunggu 12.12.12 pulak

o.k...saje je ai tunggu no yang cantik ni nak post gambar yang ai cakap ari tu ..huhu

lokasi outdoor : Pantai Remis, Perak
Tarikh : 05 Jun 2011














Sekian.... hihihi...nanti kalau rajin ai upload gambar pose2 kat umah plak yew :) :)







Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

Rumahku di sebuah pulau

Bismillah

hari i nak cerita tentang aidiladha kami yang penuh sederhana pada tahun ni ...
rasa macam tak raya pun sebenarnya
rumah kami telah ditelenggami air banjir ...
air nya tak brape nak dalam sangat la....atas buku lali...
masa kat kampung haritu air memang tak masuk dalam rumah lagi ...
rumah kami ala-ala seperti berada di tengah pulau yang dikelilingi air....
ewah..sempat lagi feeling dok kat pulau tuh..haishhhhh

yang dalam bulatan merah tu la rumah kami.....
gambar ni diambil pada hari sabtu..masa ni air tak banyak sgt sbb kereta pun boleh masuk dalam lagi ...masa hari ahad air naik lagi ...dah tak ley masuk kereta ..
parking kat tepi jalan jo lah ... :(

permandangan dari pintu rumah


Ni pengalaman pertama Tuan John tau..hahaha
terkejut gak la dia..dah la demam ....malam tu lagi kuat demam dia....ciannnn
bagi kami tiap tahun pun memang dah biasa banjir nih...
antara masuk dalam rumah atau tak masuk jelah...

lepas banjir lah paling penatttttttt sgt ...
nak basuh umah ....haishhhh
seb baik shukur (adik ai ) cuti lama...tolong cuci rumah nanti yaa...huhuhuhu









Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

My Wedding photo


Bismillah ...

gambar dari OP dah dapat ...
tunggu kemunculan nya nanti...hihihihi








Sekian .


Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

Selamat Hari Raya Aidiladha


Bismillah ....

hai korangg...
sorry tak ley nak buat n3 panjang2 sbb ada jamuan AKRAB.....
jadi dikesempatan ini nak ucapkan


Selamat Hari Aidiladha ...
Selamat menjalani ibadat Qurban....
tak de ape yang nak diberi...kad nan hado...pun malas nak buat ..
ni je yang mampu ....
.
.
.
.
.
.
..
.
.
jgn segan2 ambik la unta ni buat Qurban yew ..
Opss tak boley...ni skadar hiasan mata ...

wassalam







Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

apa khabar sis ?


Bismillah....

ade tak sesape kenal blogger yang bernama Al ni?
Al ni rajin tanam pokok...
coz selalu publish gambar tumbuh-tumbuhan...
tengok la header beliau ...
kemana menghilang ni?
ape khabar beliau ??
Semoga insan bernama Al itu sentiasa sihat hendaknya...:)







Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

Bila Stress

bismillah...
hai uolss.......Ai sedang stress
aduh...stresss...
stresss... tapi tak tau knape stress...
rasa macam nak jerit kuat-kuat ...
nak lempang orang laju-laju...
ade sesape nak jadik volunteer nak pinjamkan pipi ? hahaha

jadik..kalau ai stress kat ofiss...
uolss nak tau ape yang ai buat ?

yeaahh....ai akan jahanam kan PC
ai akan bela semut bebanyak dalam skrin PC ai ..
pastu ketuk-ketuk ...ketukkkk kuat2 ngan hammer ..biar berderai cermin
tak puas lagi....ai tembak skrin ngan machine gun

huh....nafsu serakah makin menjadik-jadik....
lebih kurang macam dah naik hantooooo....
jadi ai terus bakar skrin pc tu ...
ai sembur cat.....ai potong skrin tu ngan mesin gergaji pulak...

Huh..biar hancur...
baru puas hati ...
Hilang stress ai.... yeaahhh..huhu

eh? knape buat muke pelik plak?

tak cayo?

betul....
.
.
.
.
.

tengok nih...

video


eh nanti dulu....ai tak la seganas tu ekceli
ni kalau strees kat opisla....gagagagga
kalau kat umah..
untuk menghalau syaitoonnn yang direjam dari bersarang dalam hati
ai ambik wuduk...solat ..baca quran...
sure tenang..ilang stress ....
kita kan orang islam..ewah..huhuhu










Sekian , wassalam


Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

Janji


Bismillah

salam khamissssss........
hihihi..esok jumaat mau balik kampung
Yeaahhhh....best nya ....dah lama jugak tak balik kampung...
last balik masa raya puasa hujung bulan 8 tu ...sekarang dah bulan 11...
miss my family ^__^
tak pe lah balik sekejap pun....
janji dapat tengok diorang semua pun da o.k ..
tak dapat nak balik lama coz raya haji kan cuti sehari je..
pastu plak patutnya raya haji ni raya sebelah Tuan John..
tapi nak buat camno...ade hal pulak yang kna selesaikan kat kampung
hal apa..nanti dah settle baru ai story-mory...
"Thank you sayang coz boleh tolerate balik kampung ai lagi...
sorry tak disengaja kan ...., tahun depan 2x raya kita balik kampu
ng You dulu ok "

o.k...sekarang mari kita senyum dipagi hari ...
meh layan cerita lawak yang ai terbaca kat majalah tadi...

alkisahnya ada seorang lelaki bernama Che Mat dan isteri nya bernama Markonah
CheMat ni sedang tunggu Markonah yang sedang nazak nih....
jadi...sebelum menghembuskan napassss yang terakhir
mereka berdua pun bercakap la ...ala..ala wasiat terakhir lah kiranya ....

Markonah : ling..... (dalam nada tersekat-sekat) ling kna janji ngan saya yang ling akan jaga
anak-anak kita sebaik yang mungkin.

Che Mat : Ling janji ucukkkk.....
(dengan muka yang bagaikan ditampar bertalu-talu...muka sedih la tu)

Markonah : Ling berjanji......akan ...menguruskan anak kita seperti yang saya lakukan !!

Che Mat : Ling promise ucukkkk..... ( air mata bergenang-genang)

Markonah : Lingg misti berjanji takkan cari pengganti saya sehinggalah tanah perkuburan saya
kering kontang........

Che Mat terdiam sejenak..memang dia dok ternanti-nanti ayat ni dari tadi lagi...penat dah berlakon sedih nih......

Che Mat : Ye ling janji .... ( dengar kilauan sinar dimatanya...bukan kilauan dari air mata ..ni kilauan bahgiaaaaaa....hahahaha)

Markonah : dan yang terakhir ....ling misti berjanji.......ayat terhenti disitu

Che Mat : janji ape ucuk?

Markonah : Janji dulu baru saya sambung ayat tu ...

Che Mat : ye...ye...Lingg janjiiiii....tak pe lah janji jelah..yang penting nanti aku dapat kawen lain ..bisik suara hati Che mat

Markonah: Dan Linggg berjanji akan menyiram kubur saya setiap hari hingga akhir hayat
linggg.... dan terus menghembuskan napass nya yang terakhirrrr....


Kesian Che Mat ...tak dapat la dia nak kawen lagikkkk...ahhahaha
bijak jugak Markonah kan .......








Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

anda tanya ...saya jawab...hihihi

Bismillah
mari sama-sama kita layan segmen :
Bila Ditanya Saya Akan Jawab
...ngeh..ngeh

Tag ni dari Lya berwarna-warni....hihi
kesejukan yang melampau di office dan kesunyian seperti di alam barzakh...
membuatkan idea nak buat n3 baru beku didalam..
so sepantas kilat ai jawabkan Tag beliau




Rules:

1. You must post these rules
2. Each person must post 11 things about themselves in their journal.
3. Answer the questions the tagger set for you in their post. And create 11 new questions for the people you tagged to answer.
4. You have to choose 11 people to tag and link them to the post.
5. Go to their page and tell them you have tagged him/her.
6. No tag backs.
7. No stuff in the tagging section about 'You are tagged if you're reading this' you legitimately (a.k.a really, trust, with all honesty) have to tag 11 people.



11 things about me.

1. tak suke ulat gonggok ....geliiiii

2. Dengan sekali lafaz telah sah menjadi isteri Tuan John :P pada 04 jun 2011

3. anak kedua dari 5 adik beradik

4. suka lipat baju dari basuh baju :p Lya...nak saya tolong lipatkan baju ke? hahahhaha

5. tak suka shopping. atau teman orang shopping. leceh ! sebab kalau pegi shopping apa yang nak beli.... trus tuju kesitu beli dan blah..... jangan kau belek-belek 5-6 kali, masuk 5-6 kedai tapi 1 pejadah tak beli. mau kembang kempis idong ai kat situ ...hahahahaha-----> same la kita Lya...ai copy paste jolah...hahahahha

6.kalau marah diam dua#puluh#empat#ribu bahasa !!! hahahaha

7. suka berkawan tapi tak suka bila terlalu terikat ngan kawan...almaklumlah ai kan dah kna ikat ngan Tuan John...jadi susah nak ber outing ngan kawan2 nih T____T ....kadang2 kawan tak memahami..mencik tawww....laki ai dan laki You tak sama dan tak boleh disamakan !! ....

8. Anak jati kelahiran Perak Darul Ridzuan tapi mak ayah orang Kedah .

9. kalau stress suka pakai earphone dan melalak ikot#suke#hati.

10. kucing saya bernama Arjuna, Kiuty dan Sonia

11. pada tarikh hari ni saya masih berumur 25 tahun.....hihihi :P :P


soalan yang di tanya Lya

1. siapa pengaruh anda untuk berblogging
sendiri mau ...hihihi

2. makanan kegemaran?
Pajeri terung my mommy dan nasi minyak beliau ....pastu
Nasi Goreng USA kat Sentul, Nasi goreng ikan masin pasar malam Pantai Dalam... :P :P

3. antara pergi tengok wayang atau beli cd, mana anda pilih dan kenapa
dulu masa bujang pilih tengok wayang coz boley jalan2 buang masa ngan Tuan John , sekarang pilih CD coz boleh tengok sambil baring, kuak lentang mau pun kupu-kupu kat umah..tak penat berjalan dan tak penat dompet kuar duit ....hahahahah

4. benda yang paling berharga anda pernah beli
Spec Ducati original untuk tuan John ...huhu

5. antara mengira atau membaca, mana satu anda pilih dan kenapa
saya suka baca...tak suke kira....boleh pitammmmm......dulu masa sekolah buku matematik kotak2 tu ai buat main SOS ....hahahaha

6. pertama kali anda fall in love masa umur ? cerita sket beb
huh......soklan cepu mas.....fall in Love masa umur 21 ....Fall in love kat sape? sape lagik Tuan John la...hahahah...malu nak cerita ....tapi dah tanye ai cerita sikit ...masa tu hari first lapor diri kat TNB....ai tengah tunggu penempatan ...tetiba lalu seorang jejaka J ....huh..bukan main menyemat lagik...rambut cacak bagai ....trus nampak love2 dalam mata ..... fall in love la kiranya ...hahahahah

7. secara random la ek, berapa jam anda habiskan masa kat blog dalam 1 hari
tambah tolak 3-4 jam kot ...lame giler..mane tak ..kjap bukak..pastu bukak lagi

8. matapelajaran yang paling anda tak suka masa sekolah menengah
Ofkos la matematik !!!

9. pekerjaan pertama anda?
Setiausaha tingkatan biasa kat TNB ...sekarang Setiausaha Pejabat kat opis
Gomen :P


10. makanan paling best anda pernah masak?
Spaghetti la kot..hahaha..yang lain biasak2 sajakkk

11. pernah datang Melaka? apa yang paling anda suka tentang Melaka
Mistilah pernah.....hihihi...saya suka jalan2 kat sana byk tempat yang menarik macamKota A Famosa,Muzium kapal tu..taman rama-rama...taman buaya...eh..sume lah best








ala........ ai lemah la bab nak Tag balik kat sesape...
nak tau sebab ape? sebab ai pernah TAG tapi diorang tak nak jawab...bizi la sgt
sentap mak nak ...hahhahahahahahahhaha



Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

susunatur kutleri dimeja makan

Bismillah

hari ni malas nak buat mukhaddimah yew...
straight to the point ..hahhaha
dasar pemalas disitu :P :P

nak tanya nih....
selalu biasa makan kat meja makan atau bersila kat bawah je?
tapi kalau dah namanya dilahirkan sebagai anak kampung mcm ai nih..
sure la rase sedap makan dalam bulatan bersila sekeluarga tu
tapi makan kat meja pun o.k je....

hari tu ade peluang gi kursus etiquette..
pastu diorang ada la ajar dining table arrangement ni...
tapi yang simple punya la...
tak de la yang banyak cenggini...
ni table mat salleh punya ...siap ngan water goblet la, wine glass la...Liqueur glass lagik..
hish..kita orang melayu tak boleh la nak ber wine bagai kan ?
harrrooommmm....huhuhuu
tu kan air kencing syaitoonnnn yang direjam...
jadi kita tak perlu ada segala mak nenek tu ye...

meh nak tunjuk set yang simple tapi still proper

Dengan gigih ai cuba ingat susunan tu....hahhaha
almaklumlah pi kursus tu dah lama..
baru hari ni rasa nak cerita ... :P

1. Soup spoon
2. Fish course knife
3. Meat course knife
4. Salad course knife
5. Salad Course Fork
6. Meat Course Fork
7. Fish Course Fork
8. Coffee/ tea/Juice
9. Dessert Fork
10. Coffee/ tea spoon
11. Bread Plate
12. Butter Knife
13. Napkin
14. Plate

o.k...ni lah basic susunan kutleri English tak berapa nak english style la....
mane la tau kalo ade yang nak wat candle light dinner ngan suami ke...
boley la susun kutleri ala-ala hotel gini kan...








Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

#Wordless Wednesday 3


Sediakan Payung sebelum hujan !!... T___T


Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

SEJARAH:MH635 YANG TERHEMPAS DI TANJUNG KUPANG GELANG PATAH 4 DIS 1977 Part II

Bismillah...

o.k..jom sambung ...






antara kenamaan yang turut terkorban
*********************************************************************
Selain mengorbankan seorang usahawan Jepun,
Tomio Gotto,
dan Duta Cuba ke Malaysia, Mario Garcia serta isterinya
, tragedi pesawat MH653 itu turut meragut nyawa
Menteri Pertanian, Datuk Seri Ali Ahmad,
Ketua Pengarah Jabatan Kerja Raya, Tan Sri Mahfuz Khalid, Pengarah Kerja Raya Bahagian Tentera, Datuk Khalid Mohamad, dan Timbalan Ketua Pengarah Jabatan Perikanan, Abu Bakar Othman Merican.
Selain itu, dua orang pegawai Bank Dunia, O.D. Hoerr dan S.A. Naime turut terkorban bersama-sama puluhan penumpang dan petugas kabin.
Tiada seorang pun yang terselamat dalam pesawat yang dipandu
juruterbang Kapten G.K. Ganjoor dan pembantunya, Kamarulzaman Jalil itu.
Seorang lagi penduduk kampung yang teruja menceritakan kisah itu ialah Siti Rahmah Ismail, 39. Walaupun ketika kejadian dia baru berusia tujuh tahun, Siti Rahmah masih mengingati banyak perkara.
"Budak-budak disuruh tidak keluar dari rumah. Maklumlah, ibu bapa kami takut perkara buruk terjadi kepada kami. Keadaan semakin kecoh apabila pihak berkuasa dan keselamatan yang terdiri daripada anggota polis, tentera, bomba dan ambulans tiba tidak lama kemudian. Kerja-kerja menyelamat berlarutan ke lewat malam," imbasnya.

kecaian daging dan mimpi ngeri
*************************************************************************************
Keesokannya, udara kampung menjadi tidak nyaman. Ramai yang terkejut apabila terjumpa atau ternampak dari jauh kecaian daging dan tulang manusia yang bersepah dan membusuk. Lebih meloyakan adalah apabila isi perut yang terburai dilihat tersangkut pada ranting dan dahan pokok bakau.
"Ramai yang tidak boleh tidur malam kerana dibayangi pemandangan itu. Apatah lagi mereka diganggu mimpi ngeri, terutama mereka yang telah mencuri simpan barang peribadi milik mangsa nahas," kata Ahmad.
"Siapa yang mengambil milik orang pada malam kejadian, terimalah habuannya. Mereka tidak tenang. Sampai ada yang sakit seperti terkena badi hingga terpaksa dibawa berubat,"
tambah Zaiton pula.

Suara jeritan
********************************************************************************
Ahmad mengakui, selama beberapa tahun, Kampung Tanjung Kupang terutama di kawasan tragedi itu seperti berhantu. Semua orang takut untuk melaluinya.
"Kalau menaiki motosikal di daratan atau menaiki bot di sebelah paya bakau itu, pasti akan terdengar suara-suara kelam seperti orang menjerit, meratap dan memekik meminta tolong. "Penghuni rumah yang paling dekat dengan tempat kemalangan juga telah lama berpindah sejak tragedi itu berlaku," kata Ahmad mengenai sebuah rumah tinggal yang terletak kira-kira 100 meter dari rebakan api bangkai MH653.

1.Sepihan dari kapal terbang yang terhempas
2.Betapa sedih dan pilunya perasaan seorang insan yang kehilangan orang yang disayanginya hingga tidak dapat menahan perasaan diupacara pengkebumian jenazah itu.



******************************************************************************
Kru Jurnal yang mengunjungi Tanjung Kupang kelmarin nekad 'menceroboh' masuk tapak tragedi walaupun mengetahui laluan masuknya sudah dipagar kerana telah menjadi milik Pelabuhan Tanjung Pelepas (PTP). Sewaktu memperlahankan kereta di sebatang jalan yang sempit, tidak pula terasa apa-apa yang meremangkan bulu roma.
Semakin kereta kami ditelan belukar yang kian meliar, bau busuk tiba-tiba menusuk hidung. Namun, bau itu bukan daripada bau reputan daging manusia seperti yang diceritakan sebelumnya. Saat tiba di penghujung jalan, kami menemui sebuah kandang lembu yang diusahakan oleh seorang penduduk kampung, Mohamad Nor Kamaludin, 34.
"Daripada kawasan ini terbiar, biarlah saya memanfaatkannya. Lagipun kandang ini hanya sementara," kata Mohamad yang seakan-akan tahu tujuan kedatangan kami.
"Memang di sinilah tempat kapal terbang itu jatuh. Kisah tragedi itu sudah lama berlalu, tak ada apa pun yang menakutkan di sini. Silakanlah ambil gambar. Orang kata, masih ada tayar kapal terbang di hujung tanah sana . Kalau ada pun, pasti dah tenggelam ke dalam lumpur," ujarnya.
Menurut sumber daripada Pelabuhan Tanjung Pelepas, tempat tragedi pesawat MH653 itu adalah sebahagian daripada kawasan paya seluas 800 hektar milik kerajaan yang kini diletakkan di bawah jagaan PTP secara konsesi. Ia sekadar dirizab sebagai zon bebas aktiviti manusia.
Paya hangus yang telah mengorbankan 100 jiwa itu kini hanyalah hamparan muka bumi yang mirip hutan sekunder. Wartawan Jurnal sekadar menemui sebuah terusan air dan benteng tanah laterit yang ditinggikan bagi memisahkan kawasan belukar darat dengan kawasan bakau yang semakin teranjak melebihi garis air laut.
Di situlah 32 tahun lalu berlaku sebuah tragedi yang telah menggemparkan negara.








jom sedekahkan al-fatihah buat mangsa yang beragama islam


Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.