Entry 29-02-2012

Bismillah ....
hihi ...hari ni agak bizi...
mane tak nye..semalam audit 5s....
aku dah la malas nak kemas2 skali kna tempek sticker sisih dan sususn la plak...
hahahaha..padan muke..:P
so hari ni sibuk mengemas...
jadi memang la sibuk..
dah petang nak balik baru ingat hari ni 29 haribulan..
4 tahun skali..rugilah kalau tak buat n3 khennn???
so ni la yang sibuk taip cerita-cerita rakyat merapu..hahahah

kepada yang lahir pada 29/02...

"Selamat hari lahir"
"Semoga dipanjangkan umur, dimurahkan rezeki dan sentiasa dirahmati
...jumpa lagi 4 tahun yew :) "
Sekian



Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

flip flop shoes

Bismillah

hari ni nak cerita tentang kasut ...
aku memang seorang yang tak suke pakai kasut yang very the ladies shoes
memang tak suke....tak pe la kurang bergaya pon yew....
tapi tak la bermaksud aku pakai kasut lelaki khen?? tu da melampau ..hahahah
maksud aku ...kasut perempuan seperti high heels tu
kalau wedges tu aku pakai jugak la..tengok pada majlis la kan..dari heels aku prefer wedges lagi..
kalau pegi shopping ke..merewang memane ke ..ouhhh sorry la ..memang tak la kan...

sebab ape aku tak gemor *tak suke :
1. Tuan John tak bagi -
dia cakap pakai kasut tinggi aku jalan lambat pastu balik umah mengadu sakit kaki...hahaha
2. susah nak cari ladies shoes yang cantik dan bersaiz BESAR ... T__T
3. ade beberapa kesan negatif bila pakai kasut bertumit tinggi ni

o.k..jadi kasut yang menjadi favorite aku ialah
kasut dari jenama IPENAMA
design nya menarik dan selesa dipakai ...
harga berpatutan ...dari RM 45 - 75.00
setakat yang pernah aku tengok la...
yang paling penting tahan lama...
memang tak putus...boleh pakai sampai setahun dua...
aku bli baru pun kalau tapak dah haus...

ni tiga design yang ada dalam koleksi my flip flop shoes
kasut ni boleh didapat di :
samba One Utama dan Studio R Mid Valley ye kawan-kawan :))
kalau minat pegi la cari :)






Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

My roommate Birthday


Bismillah ....

21 February is my roommate birthday ...
jadi nak nyanyi sikit kat sini ...
"Allah selamatkan kamu ....Allah selamatkan kamu "
"Allah selamat kan buah hati ku"
eh......tak pe lah..teruskan nyanyian yew

"Allah selamatkan kamu"

Ewah...hahaha..
"I Wish u always be my roommate and soul mate forever"

terima kasih selalu tolong mesin baju...
terima kasih tiap hari hantar dan ambik dari office
terima kasih masakkan megi telor yang dap..dapp
terima kasih kerana tak pernah sekalipun kita berjauhan selama kita jadi roommate
terima kasih atas segalanya...
lap u lah sayang ^___^

tahun lepas pun celebrate simple je ...ini je untuk Tn.John :)
ade yang confuse tak ? 21 haribulan tu birthday Tn.John laaaaa ..hihi
tapi lambat plak update N3..saje nak lewat kan ..
nanti ade masa kita share tentang sambutan yang tak seberapa itu plak ye ...












Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

#Wordless Wednesday 12




Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

top up RM 10 tahan seumur hidup

Bismillah ...

mula sekali senyum dulu lebar2 sblom trus membaca ye ...

cara nak topup RM10 tahan seumur hidup....

Orang kata pakai line lagi save daripada prepaid..
tapi korang mesti terperanjat dengan apa yang bakal aku ceritakan ni..

Top up RM10.00 tapi boleh tahan sampai 1 bulan
tak kira la kalau korang bergayut berapa lama sekalipun..
hantar berapa juta sms sekalipun..
Mungkin rezeki aku haritu..pergi la jumpa makcik bau-bau bacang ngan aku,
dia ajar macam mana nak crossing account..
Coz dia kerja kat bahagian System Development Telecom.
Kadang-kadang aku tolong gak member terdekat topup, tapi amik untung sikit ar..

Ok, secara simplenya aku terangkan kat korang,
tapi INGAT
JANGAN BUAT LEBIH DARI 3 KALI untuk 1 nombor,
coz system akan auto detect & batalkan nombor korang..

Timing nya, korang boleh topup pertengahan hujung bulan between 25 hb ke atas dalam kul 3am ke atas. coz dalam tempoh ni, system akan di selenggara, so ada
loopholes.. kena try & error..

1) beli topup RM 10... gesek & ready.
2) korang type < ** REC 10 > , then send to 09901
3) tunggu reply, kat skrin akan keluar satu serial number 6 digit, korang salin tau.
4) pastu korg type < ** REC 10> <123456> masukkan 6 digit taid, send 09902
5) pastu diorang akan reply "insert ur topup number", so korang type 14 digit topup
number yg korang beli contohnya;
<01234567891023> send to 09903
6) tak lama pastu diorang akan reply;

"ingat ni company opah kau yang punya? masuk toilet pun kena bayar 20sen, nikau nk topup 10 hengget nak pakai seumur hidup plak!!
banyak cantik muka kau"


Hah..Penat tak baca..macam tu aku kena mula-mula..sekarang korang pulak
hehe.. jangan marah.. :0







Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

Sukan berbasikal


Bismillah

aktiviti kami sejak dari 2 minggu lepas ialah bersenam...
2 minggu lepas kami jalan 2-3 round taman tasik ..
hari sabtu dan ahad ...
nak lari tak larat ..hahhaa
jadi jalan jelah...jalan pun kuar peluh gak tapi tak la banyak ...

minggu lepas
hari sabtu dan ahad kami try jogging plak...
jogging + jalan kaki..larat lari ..tak larat jalan ..
peluh tu kuar banyak sikit dari minggu sblomnya ..
gambar tak snap pon..coz malas nak berat kat suar trek ngan HP ..
sume tinggal lam kete ...huhu

o.k..minggu ni kami advance sikit ..hihi
kami berbasikal ..haah ..kami dah beli 2 bijik basikal ..
naik basikal laju sikit kan?..hahaha
dapat buat 4-5 round taman tasik perdana tu ..
peluh memang banyak membasahi baju
balik rumah ....dapat pakej yang lain jugak ..

yang merah putih tu basikal Tn.John..
yang putih tu aku punya ^___^


balik rumah pada hari Sabtu
kaki sakit berbaloi-baloi..hahahha
bahu macam nak tumbuh sayap.....sakitttt ..
hari ahad kayuh lagik ..
tapi hari ahad dah o.k..kaki dah bahu dah tak sakit ..
tapi ada tragedi la plak ...
aku terlanggar sorang anak cina..umo dalam 15-18 tahun ..
budak laki ...ayah dia belok kiri..
dia plak macam nak trus..konfius...
lastly dia brek kat hujung jalan ...aku plak nak terus ke depan..
ape lagi ..brek bagai nak gila la..hahaha
seb baik tak langgar btol2..
kna sipi je ..kat tayar blakang basikal dia..haiyak bahaya...

aktiviti berbasikal ni baik untuk kita ..
nak bace kebaikan dia..bace kat sini

pastu trus Tn.John ajak naik basikal atas bukit ..
so kayuh la turun naik bukit tu berkali-kali ...tak brani da nak kayuh kat bawah..
bahaya..ramai orang ...budak2 pun ramai ..
yela..maklumlah tu kan taman ..jadi mmg la ramai orang ..


tu yang baju biru tu Tn.John ..ngah kayuh ..
gambar aku ngah kayuh dia mals nak tolong snapkan..jadik nan hado..
huhuhu ......









Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

tak de tajuk


Bismillah ...

"Hidup umpama kipas"








Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

Mengandung ???

Bismillah

"AMARAN : ENTRY INI AGAK EMO "

o.k....ini serius ye...
bukan aku dah mengandung ...
tapi aku stress ngan orang yang asyik tanya aku
"dah mengandung ke?"
"Dah ade isi?"
isi memang banyak ni ..nak ke?
soklan biasa macam ni aku boleh la terima lagi...
aku faham kadang-kadang maksud kawan kita tu baik ..
tapi .....
ni yang menyakitiiiii hati bila ...
"nampak berisi sekarang dah ade isi ke?"

soalan macam ni boleh buat aku stress
aku baru je kawen 7 bulan...bukan 7 tahun kan?
jadi tak yah la nak buat statement :
"cecepat la ade anak ....nanti cik abg lari?"
"best o ade anak ...bila lagi?"
ape ingat nak anak boleh kepal-kepal buat sendiri?
tak de kot org yang kawen tapi tak nak ade zuriat sendiri...paham kan ?

1) walau apa pun kita kena kembali kepada ajaran agama.

kadang-kadang rase nak cakap
"Orang islam kan ? Percaya tak pada Qada' dan Qadar?"
tapi kasar bunyinya ..jadi tak pernah lagi la cakap macam tu ..
tapi dalam hati yang dihembus dek syaitooonnn yang direjam ni memang ade rase nak cakap macam tu .... huhuhu ..cume tak terluah je lagik.... haishhh
o.k...tau kan rezeki untuk dapat anak tu ditentukan olehNya ?
kalau usaha bagai nak gila pun kalau dah tertulis akan dapat anak
selepas 2 tahun kawen5 tahun kawen....kna tunggu la masa seperti yang dijanjikan khen????
pastu ade plak yang cakap .."
tak de isi lagi? anak mak cik /akak yang baru kawen tu pun dah ade??.
kalau yang dah ade tu pun tak yah la nak bangga-bangga kan ?
kalau dah ditentukannya anak tu belum masa nak hidup kat dunia ni..
bila-bila masa je tuhan boleh tarik balik rezeki tu ...
jadi percayalah pada Qada' dan Qadar ketentuan Allah.

2). Memang betul setiap yang dilahirkan ade rezeki mereka...

ni pun aku tak nafikan ...allah memang dah bagi rezeki untuk setiap manusia..
tapi walau macammana pun...kita kena ingat ...rezeki tu kita kena usaha..
kena cari...bukan jatuh dari langit ...bukan bergolek datang ...
dan rezeki tu biar la dari sumber yang baik..dari titik peluh kita ..kan ?
ni tak ..dah tau nak beranak..bukan nak simpan duit ...
bukan nak prepare ....pastu bila tak de duit pinjam sana-sini ... ..
susu , pampers, baby sitter semua tu kna ambil kira ...
kena fikir semua tu ....

3). Hargai setiap masa bersama

sekarang ni hidup berdua... kami masih berpeluang tido lena pada malam hari ..
kami masih boleh pergi shopping berdua naik moto ...boleh kayuh basikal hujung minggu kat taman tasik......waktu yang ada sekarang ni...bagi la peluang kami
nak hidup berdua dulu ..jangan la serabut kan kami ngan soalan dan pertanyaan
yang ditentukan olehNya sebenarnya...bukan kami yang tentukan ..

4). Kembali kepada asas sesebuah perkahwinan.
  • Jika asas perkahwinan adalah kerana seks, maka pasangan akan selalu bertengkar jika suasana di bilik tidur tidak memuaskan.
  • Jika asas perkahwinan adalah kerana harta, maka pasangan bakal bercerai jika ekonomi dalam rumah tangga merudum dan muflis.
  • Jika asas perkahwinan kerana kecantikan wajah dan tubuh badan, pasangan akan lari apabila rambut beruban, muka kerepot atau badan jadi gendut.
  • Jika asas perkahwinan kerana anak, maka pasangan akan mencari alasan untuk pergi jika hati (anak) tidak hadir.
  • Jika asas perkahwinan kerana keperibadian, pasangan akan lari jika orang berubah tingkah lakunya.
  • Jika asas perkahwinan kerana cinta, hati manusia itu tidak tetap dan mudah terpikat pada hal yang lebih baik, tambahan pula manusia yang dicintai pasti mati atau pergi.
  • Jika asas perkahwinan kerana ibadah kepada Allah, sesungguhnya Allah itu kekal dan Maha Pemberi Hidup kepada makhluk-Nya. Allah mencintai hamba-Nya melebihi seorang ibu mencintai bayinya.
jadi tak perlulah nak kelam kabut fikirkan tentang semua tu ..just follow the flow ..
Allah dah tentukan yang terbaik untuk ummatnya ...

Maaflah kalau ade yang terasa dan maaf juga sebab pepagi lagi dah emo :(((







Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

betul ke dalam dunia ade 7 orang serupa?


Bismillah ...

korang pernah tak dengar orang cakap ....
kat dalam dunia kita ade 7 orang yang serupa ?
aku pun ade 3 org yang "Orang lain kata seiras"
tapi aku rase tak de la same pon..hahahah

nak tau sape?
ade ke patot cakap ade iras2 Elly Mazlein yang Cun melecun tu ..
haish..tak sanggup rasenya
jauh panggang dari api ....pitam 2 minit ...hahahahhaha
dah..dah jgn kutuk aku plak ..haha sbb org kata ...aku menidakkannya yew...


pastu dulu....mase kat sek. Men. Teknik ...
sorang tu classmate aku ..nama dia wanie ...
yang sorang lagi roommate ..nama dia Nabila...
nanti la bila2 la kita share kat sini ...
hari ni nak share pic ni...
Masa mula2 tengok RJL musim ke 6 tu ...
Tuan John cakap.. " Cube tengok mamat tu muka macam Shukur la "
aku pun usha la ...bila tengok ..haah la..mmg ade iras la cket ..
tapi tak la 100% kan ...hahaha..rase lawak pon ado..
cube korang tengok..same tak ? ade iras tak ?









Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

Merawat masalah kantung mata

Bismillah ....

suka kentang? ade kentang kat umah ?
kenal tak Ariel Ostad? misti tak kenal kan ? kalau Ariel Peter pan tu kenal la kan ?
dah tau dah uolsss...hahhaha
dia ni Dermatologis dari New York City....dia bagitau ...
kalau anda ada masalah mata macam panda ...
maksudnya ada masalah kantung mata ...
gunakan kentang ye adik kakak sekalian alam ..
heyyyyyy...jgan guna kentang ni ya...
yang ni untuk merawat perut lapar ye ...
dan untuk merawat orang kurus yang nak gomuk ....hahahha

hah..yang ni baru betul...
ambik kentang kat rumah tu ...potong nipis...
dan tempekkan kat mata anda selama 15-20 minit
pastu bilas ngan air panas suam...
kalo panas melocup plak mato tu karang kan ...

ini adalah kerana alkaloid dalam kentang dapat atasi masalah kulit.








Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

Tips cantik dalam gambar

Bismillah ...
o.k dah agak beberapa hari tak update blog ...
bukan tak nak update tapi tak tau ape yang nak diupdate kan ..huhu
memandangkan pagi ni makan b'fast yang disediakan oleh Tuan John yang baik hati
...ewah...hahahhahha
jadi pepagi lagi berkobar-kobar nak update blog ...hahahha
walaupun hanya roti bakar...tapi itu cukup menyenangkan hati o.k
^___^

bukan nak citer pasal roti bakar Tuan John ..
tapi nak share tips cket ....

o.k.... macam ni..kadang-kadang tetiba je ade kawan atau family yang cakap
"jom ambik gambar"
misti je la kita nak nampak cantik dalam gambar tu kan ?
orang tu baru snap trus pegi kat dia
"mane gambar tadi nak tengok?"
pastu kalo tak brape cantik kat mata kita misti soh dia snap skali lagi kan ? kan?
huhuhu

pada mase tu mmg tak de mase dah nk make up bagai kn?
jadi ape nak buat ? ambil tisu dan tekapkn pada zon berminyak pada wajah ..
tak de la bila bergambo muke tu berkilat semacam kan ?


gambar sekadar hiasan

kalau ade bedak sapu cket ..kalau tak de lap je pon o.k ...
pastu nak best cket lagi pakai la lip gloss supaya bibir tu tak la nampak kering ..
kalau tak de basahkan cket bibir tu .... yang paling penting..senyumlah dengan ikhlas ..

kesannya ...anda akan nampak menarik di lensa kamera tersebut

ewah...sebenarnya ni bukan tips rekaan saya ...
tapi ni tips dari dalam majalah ^____^


Sekian .






Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

Kedai jajan

Bismillah ...
ini adalah hasil rembatan sesi pertama
iaitu sesi pagi ye ....
sejak ade pantry yang jual jajan...
asal lapar sikit ...rase nak beli ...
asal lalu je .....rase nak beli ...
haishhhh... lari budget cenggini ...hahhaha
seb baik jual jajan je ...
kalau ade jual masakan panas ke ...goreng2 ke ...
mau lagi sakan la aku membeli...
hahahahahahaha

haish...rosak diet cenggini T___T






Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

# Wordless wednesday 11

Bismillah...

S.T.R.E.S.S
stress

#sekalipandangmacamorangmental
#penangancutilelamelani!!!
kuang..kuang...kuang


Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

#Wordless Wednesday 10

Bismillah

dulu masa sekolah anda yang mana satu?


saya yang no .14 opss...hahahhaha..
tipu..saya no .3 hokey .....
almaklumlah budak hostel..hari-hari makan nasik kawah ...
*baik punya alasan*




Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.