telefon 'Reverse Charge'

Bismillah...

aduhaiii....makanan yang mana satu lah yang wat hal ni ..huhuhu...
dah 3 hari perut ni meragam ...asal makan je misti memulas nak keluar balik..
tensi lah macam ni .... T___T

o.k...bukan nak cerita tentang perut yang meragam ..
tapi teringat zaman sekolah asrama dulu ...
dulu masa dok asrama ade la kemudahan telefon 'reverse charge' yg diorang sediakan..
masa kat sekolah Teknik Gerik rasenya..kat shahriman nan hado... :P

tau tak apa itu reverse charge phone?
(also known as a collect call)
A reverse charge call is paid for by the person receiving the call rather than the one making it

maksudnya, orang yang terima panggilan tu yang akan bayar ...
orang yang call tak payah ...untungkan? hihihi
selalu kan kalau kita call kita yang akan bayar ..bil di caskan atas kita
ni bil masuk kat bil penerima panggilan ...

tapi ade syaratnya pulak ...
bukan main call pastu trus orang yang kita call tu kna bayar ...

Syaratnya:
bila kita angkat ganggang...telefon tu akan trus dail kat operator ...
kita tak payah tekan no fon pun...
no fon tu kita simpan dalam hati ingatan
bila operator tu angkat dia akan cakap
"perkhidmatan operator reverse charge, boleh saya bantu?"

jadi kita pun akan cakap
"tolong sambungkan ke...bagi no fon yang nak di hubungi"
.. yang kita simpan dalam ingatan tadi tu

bagi nama ..bla...bla...bla...

jadi operator tu pun akan sambungkan kat telefon rumah mak apak kita
dan dia akan cakap
"Puan, ini ada panggilan untuk puan dari (nama kita) , adakah puan setuju terima panggilan ini dan bil dimasukkan ke bil puan?

kalau mak apak kita cakap o.k... baru dia sambung
kalau dia tak terima atau cakap "aku tidak mau bercakap dengan anak derhaka itu"
maknanya dia tak terima jadi tak boleh la bercakap kan ? ahahxxx

ha begitulah telefon reverse charge kat asrama aku dulu berfungsi...
dan nak tau ...
telefon tu dapat sambutan yang maha hebakkk....
maksudnya ..dari seawal 6.00 pagi tu dah ade dah yang Q nak call mak apak diorang
sampai malam pon ...

"Hello mak, sorry lah banyak bill tiap bulan anak omak ni asik kol jak"
hahaha

dan masa aku dok kat asrama tu, bil telefon kat umah ..kat kampung ..
memang dasat la kiranya ...tiap bulan lebih RM 50
aiyoo...cas telefon tu lebih mahal dari telefon baisa rasenya ...
sebab guna khidmat operator jugak kan ?
kesian apak...kna bayar bil yang banyak ..
"Sorry jugak buat deddi"
huhu

dan disebabkan telefon ni jugaklah...telah berlaku satu tragedi
tragedi oktoberrr ...hohoho

masa tu awal pagi lagi aku ah bangun...mandi ....
trus siap-siap pakai baju sekolah sume ...bawak beg ...
sebab nak kejar ke telefon reverse charge ni arhhh...
sekali ntah macammana gedababooommmm...
jatuh tanggaaa...
5-6 anak tangga jugak la... sakit tol..
tapi gagah jugak turun bawah ...bilik tingkat 3..
dah sampai call mak sume..pi sekolah...
masa kat sekolah tu dah terhecot-hencot lah...kaki terseliuh..
balik sekolah lagi trok..bengkak gila kaki..
dah la puasa...

malam tu jugak warden bawak pi urut...
sakit bila diurut..haish..
malam tu ada kawan ngan akak senior nih...angkat pi usung aku naik ke bilik..
terharu btol...terima kasih bebanyak ..
esoknya dah o.k...



moral of the story : kalau guna telefon reverse charge tu...
ingatlah orng kat kampung yang kna bayar tu :PP
Jangan terburu-buru sampai abaikan keselamatan diri.










Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

online banking, makan dan kursus.

Bismillah...

hamek kau..tajuk yang tamak...combine 3 skali ...
ofkosla sebab malas....malas nak buat 3 tajuk berasingan...
dah 2 hari tak buat n3 baru...tak de mood nak menaip...keh..keh..boleh gitu ?..

Online Banking....

aduyai..bila ada je online banking ni ...
kebaikannya kita lebih mudah nak bershopping ..
nak bayar bil dan kira memudahkan urusan perbankkan...
semudah dihujung jari la katakan ....
tapi keburukkannya --> banyak dah ni yang ku beli..
tunggu sampai kat tangan je nih ..aiyooo..
.jadiburuk sbb tak pandai kontrol diri sebenonya
tak pandai uruskan kewangan ..hahahaha


Makan...

pagi tadi makan bubur nasi ngan sambal kerang ---> 7.30 a.m
10.00 a.m ---> krukkkkkk...kraaakkkk...perut da lapar balik !!!
trok betollah ...lapar memanjang !!!
mane tak gomuk !!!!!


Kursus....

banyak pulak dapat kursus...
30-31 March ---> Team building, D'village Melaka
2-4 April ----> Kursus Transformasi budaya kerja dan minda positif, Dewan Nilam..

o.k..dah 5 hari cari lagi 2 hari dah cukup..full stop :)



sekian dilaporkan ..hihi






Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

Ayam masak merah : first time cuba


Bismillah ....

Ni bukan nak bagi resepi ye ..
sebab tak pandai buat pun ...belasah jerp
tahniah buat diri sendiri ..ewah..huhuhu
semalam first time cuba buat ayam masak merah..
ala..yang macam selalu orang buat waktu kenduri tu ...

walaupun hasilnya tak la sempurna...
tapi kira 80% jadi lah ayam masak merah nya ...

yang rase kurang sikit sebab kering ..
tapi rase o.k...habis dimakan semalam..
ala..buat 4 ketul ayam je kot..makan 2 orang
Tn.John cakap o.k...
cume lain kali dia pesan soh buat bagi pedas dan berkuah sikit ...
ni antara bahan-bahan yang digunakan ....sempat lagi snap tu ..hak...hak..
tapi gambar kurang menarik sbb guna hand phone cap ayam jerp...Photobucket
dan lagi satu dok cover2 takot Tn.John nampak ..
mau dia cakap
"oho...oiii..tu nak masak ke nak bergambo"
baca macam lagu M.Daud kilau :P
hahahahha ..naseb lah...blogger memang begituPhotobucketPhotobucket
bukan apa...sajia ja ..nanti dah tua-tua boleh tengok..
ni la rupa ayam masak merah nenek masa mula-mula try buat dulu ...boleh gitu? hahaha
macam la blog ni wujud lagi masa dah jadik nenek
inilah hasilnya...ayam masak merah first time masakPhotobucket
kalau nampak kurang menyelerakan .. tu salah hand phone ..
sebab gambar tak cantik..hahahhahaha
(ngaku jelah ko tak berapa nak pandai masak kannnn :P)









Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

Ketam / Crab


Bismillah ....

pagi ahad seawal 6.00 pagi tuan John dah buat bising kat bilik sebelah...
sibuk dok membelek Lisa nya ...
tu tak lain tak bukan nak kuar bersiar-siar ber'eksesais' ngan si Lisa lah tu ..
6.30 dia dah kuar rumah....
aku saje je buat-buat tido ..hahahha...
malas nak bangun.. dia dah keluar baru bangun ...
kalau tak bangun pandai je dia cari kat mane jersey,
cycling shorts, glove, helmet...... kat mane socks ...
semua tu mmg dah terletak kat rak baju tu ..
cuma tak susun satu-persatu depan mata je ...
cuba kalau aku bangun ? ...

senang keje dia...
sayang !!!......kat mane by nye baju, kasut, helmet, jam ????
huh...nak soh kita susun semua depan mata ...hahahahhahhaa
sabo jelahhhh
yela...ape guna ade isteri kan ? kalau tak leh nak uruskan pakaian suami?
yeah... saya tahu itu ... tapi skali skala tak pe khenn?

o.k..dia balik dalam jam 8.00 pagi ...
aku dah siapkan b'fast ...roti bakar ngan milo je punn ..mudah ..
pastu dalam kol 9.00 kami keluar ke pasar pagi ..
pasar pagi kat Pantai Dalam ni mmg meriah dan banyak pilihan ..

jalan2 bli ikan ...sayur ..
pastu skali Tn.john cakap nak makan Mr.Crab la pulak ..

eh...bukan Mr.Crab ni ...
dia nak makan ketam ...
jadi aku pun pilih lah ketam...
ambik dalam 6 ekor ....skali timbang sekilo lebih...
pastu pak cik tu bagitau ..sekilo RM 21.00..mak aihh...
total semua RM 25.00 ... aiyoo..mahal nya ketam..
mungkin ni harga sebenar ...tapi bagi aku yang biasa makan ketam free
memang rase mahal laaaa.....
ayah aku selalu ke laut bila cuti ..selalu la makan ketam kat kampung......


nak tau tak cara nak pilih ketam?...
o.k... kalau nak ketam yang banyak isi ...
dan ada telur ...
pilih lah ketam betina ...
ni beza antara ketam betina dan jantan ....
kalau kita tengok ketam tu ...kalau ketam jantan nampak lebih menarik
ketam betina warna macam pudar sikit ..dan kurang menarik sikit ..

balik dari pasar around 10.00 a.m..
ikot Tn.John pg potong rambut ..
mak aihh....lamenya lah....dok kat situ je sampai 11.30
buang masa btol...

balik rumah terus siang ikan dan ketam...
pong-pang..pong-pang ... siapppp...
ketam masak lemak cili api...tanpa serai ..
Ciss...dah pegi pasar skali lupa nak beli ..
hampehh tol la ...
seb baik rasenya o.k...

moral of the stories : kalau pegi beli barang sila senaraikan barang yang ingin dibeli ......supaya anda tidak kelupaan ye...huhu

Sekian








Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

Sedih bila di duakan suami :'(


Bismillah ....

tak tau lah nak cerita macammana..
tak tau dah nak mengadu kat siapa ...
hati ni sedih dan sgt sedih
siapa yang tak sedih kalau terpaksa berkongsi kasih...
huk....huk...
(dapat tak rase kesedihan ai tu ?)

Sekarang ni Tn.John mula buat hal ...
betol la cakap orang kan?
kalau ade anak kan best ? huh
saje je kan nak bangkitkan pasal anak pulak :'(
yela tak de la kesunyian ...
hancur hati ni tawww..

Sekarang ni Tn.John tiap petang keluar dating ...
balik kerja je kelam kabut je nak kuar rumah ...
suke sgt dia kalau dapat bermesraan ngan si perampas tu .. sedih lagi :'(
sob...sob...sob...

sekarang ni si perampas tu semakin berani ...
dah berani nak datang umah terintai-intai kat balik tabir ..
kurang ajar betol tau ..
rase nak je patah-patah kan dia..huh
(marah sungguh ni )
tapi karang klau aku patah-patah kan dia..
takot aku plak dipatah-patahkan dek Tn.John
nampak sgt dia lebih sayangkan dia tu ...

aku tanya Tn.John sape nama dia?
Tn.john cakap nama dia Lisa ....
sampai hati kau Lisa ...

ko baru je bersama Tn.John ..
dah macam-macam yang dibelikan untuk bersama kau ..
beli lampu...sarung tangan...kasut baru ..beg baru la..
sungguh kau beruntung Lisa ...
sedih la..malas la nak citer panjang ...

semalam sempat snap gambar dia disebalik tabir tu ..terintai-intai ...
grrrrrrrr...geram btol
tak caya ? tengok ni
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
malas lah nak upload ..sakit mata ..
kalau nak tengok jugak ..klik disini
tu la Lisa kesayangan Tuan John ..
Tiap petang sonok sgt dia eksesais ngan Lisa dia ni ..
tinggalkan aku keseorangan kat umah ...huhu

Opsss..sorry :PPP
tapi untuk kesihatan ..
tak pe ku relakan dikau bersama lisa tiap petang ...
huhuhuhuhu









Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

Bila tengok cerita hantu di kampung


Bismillah .....

Hai semuaa....
eh..korang selalu kalau kat rumah tengok tak cerita hantu?
berani tak tengok cerita hantu sensorang ?

tau tak ...haritu masa balik kampung (Kampung Tn.John)
ade la tengok citer hantu ...
kan umah kat kampung tn.John tu tak de sesape duduk kan...
so masa tu kami balik berlima....
My FIL, MIL, Tn.John ngan Nina ..

malam tu Nina ngan MyFil dah tido dulu ..
so tinggal la kami bertiga ...
aku, MyMIL and Tn.John..
skali terbukak cerita Susuk Amanda ...
ade tengok tak ?
pastu diorang nak tengok citer tu plak...
aku o.k je ..tak la kata takut nak tengok citer hantu ...layan jela kan ...
tengok reramai ape de hal kan ...ewahhh
o.k..memula tu o.k la tengok bertiga....
pastu skali dengar dengkuran kecil kat tepi telingaaaa....
bila pandang skali ... Tn.john dah lebuh dah ..mau dah sampai london dah ...
hampagas btol la....hahahaha

so tinggal berdua ...aku ngan myMIL...
aku dah tersyok plak tengok citer tu ...macam nak tau kesudahannya..
tapi ...takot plak nak tengok citer tu sensorang ..
rumah tu pulak besar ...haishhh...seram jugak la kan ...

pastu tau tak ape yang aku buat ?

selalu aku tengok tv tak suke orang ulas... means nak tengok diam je...
fokus...fokusss....
tapi disebabkan nak elak my MIL tido jugak ..
aku tengok je ..bila cam part seram ..
aku pun ulas la citer tu ..hahahhahaha

My MIL yang dah mengantuk pun..
dok " Ooooo...Yeke?....Haaaa..."
dengan mata yang dah layuuu...
terpaksa la layan aku ...
sorry ye mak ...saya takot tengok sensorang .. ^__^


ni la tips kalau takot tengok tv sensorang ye ...
tapi tips ni tak berkesan pada Tn.John ...
dia kalau dah ngantok ...ko cakap la apa pun..
dia tetap tido dengan jaya nya.....

Sekian .






Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

makan yang simple-simple


Bismillah ...


Sejak jadi isteri yang tak berapa nak mithali ni ..
selalu jugak la masak kat umah ...
dulu balik kerja makan kat luar je ...
balik umah trus boleh bummmm...tidooo

tapi tu semua tinggal kenangan yaaaa ..
sekarang ni ..balik umah bukak kain baju kurung tu ..
sinting lengan baju ...kelepung...kelepang kat daporrrr...

Tuan John pulak ...
dia bukan balik umah trus lepak depan tv macam dulu ye ...
sejak 3 -4 bulan lepas jadi suami ai nih...sebenarnya 3-4 bulan lepas dah bli mesin basuh...
dia yang selalu basuh kain yew....huhuhu..
tapi yang sidai tu tetap la isteri dia nih yang kna sidai ...

tapi tu pon dah kurang satu kerja kan??...
terima kasih bebanyak kat Tuan John :))

o.k..ni kisah semalam ....

balik keje sambil sinting lengan baju tanya Tuan John :

Sayangggg ( sambil lentik badan kat pintu) EeeUuuwwww nak makan ape malam ni ?? ewah..hahahahahahhaa...sengalllll
tipuuu...aku tak kuasanya nak tanya dia bersayanggg meleret gitu kan ???

aku tanya dia ...

aku : Bie ...malam ni nak makan ape?
Tn.John : ala...kita makan yang simple-simple je ...

dalam hati aku : good ..cepat dan mudah sikit kan...

aku : o.k..mlm ni masak sardin ngan sayur ? o.k ?
Tn. John : laaaa... tu je ke ?
Aku : abis cakap nak yang simple?
Tn. John : o.k..masak sayur, sardin, ngan ikan goreng ...
aku : o.k ....

sambil ke dapur basuh beras ....

Tn. john : Yang, goreng ikan masin sekali ye ....pastu rebus telur masin skali ...
aku : baikkkkkk.....

pastu sambil potong bawang
Tn.John : Yang, wat skali kentang goreng sambal tu ...yang letak ikan bilis ngan tempe skali tu ...

Aku : ??????? tskkk..tskkk.. ( pedih mata potong bawang) baikkkk....

Tn. John : yang pastu keropok lekor yang bli semalam tu gorengkan skali ..lepas makan nasi boleh wat kudap2 tengok tv ..

aku : What???? haishhhh...baikkkkkk

dalam hati : tadi cakap nak makan simple ? ni dah tak simple dah ni? banyak
plak benda nak kna wat ...aiyooooo

nilah hasil masakan semalam ....yang simple-simple ....
keropok lekor tak snap gambar sbb bateri fon dah abis la plak ...huhuh

sekarang ni agak bizi sebab banyak aktiviti AKRAB dan
lepas ni pon akan bizi sebab nak pindah office baru :(
jadi macam susah sikit la nak buat onar kat blog orang lain ..
huhuhu..tapi hari ni nak gigihkan diri berjalan ke blog kawan-kawan ye ...
sorry :((

Sekian









Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

Kebaikan makan Maggi Mee


Bismillah ...

Minggu lepas balik kampung kat Bilut...
kat sana ade rumah pusaka je ..tapi tak da penghuni ...
kalau kami balik kampung baru la ada penghuninya.....

jadi kalau balik sana antara makanan pilihan kami
ialah ...meggi dan sardin la...
sebab mudah, cepat, simple dan sedapppppkan ?

tapi tadi ternampak article ni ...
mak aihhhh...banyaknya keburukkannya?
huhu...saje je letak tajuk kebaikan..hahahaha...
tak pe lah kan ..blog ai kan ? Ngeeeee
tapi betul ke ape yang terdapat dalam article ni?
macam tak masuk akal pun ade ...

ada racun serangga? bahan pencuci?
cecair dalam kanta sentuh? ...homai..homaiii...yang ni lagi terOk ..cecair dalam pemetik api ?
mak aih...kalau sebahaya ni kenapa KKM tak haramkan penjualan meggi?
takkn diorang katup mata je?

mungkin yang kapur paris dan asid tartarik tu logik sikit la...
digunakan pada meggi tu ...proses pengawetan..
kan bila kita rendam megi kosong.... air tu akan jadi putihkan ?
o.k..yang tu boleh diterima lahhh....

walaupun aku bukanlah penggemar tegar meggi ..
tapi pada pandangan peribadi aku...
maggi ni memanglah tak berapa elok kalau dijadikan makan ruji...
maksudnya makan selalu...asal nak makan je...nak megi...
asal nampak megi je nak makan...tu memang lah tak elok .....
tapi kekadang skali-skala terasa jugak nak makan megi ni...
lagipun megi dan kehidupan di asrama memang tak boleh dipisahkan ...
jadi masa belajar dulu memang meggi antara bahan makanan wajib ada ..dan wajib beli :P

mungkin dah lebih seribu bungkus meggi yang aku dah makan selama 27 tahun hidup ni ..
jadi? kalau betol la bahan2 bahaya yang dinyatakan tu ada....
mau dah boleh guna aku untuk nyalakan api?
sikit2 lama2 jadi bukit kan ?
boleh guna wat basuh kain?
tak de plak aku rase sejuk cam ade aircond dalam badan ?
kan ade propylene glycol?
aiyoooo...musykil gak nih ...huhuhu
korang rase macam ne?







Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

feeling hadek-hadek la pulak.

Bismillah ......

tengok lah tajuk...
kalau terkeluar tajuk yang sebegitu
maknanya ade la yang kurang enaaaak..kurang sedeeeep...

haish...nampak hakak sangat ke ai ni ?
aiyooooo....
actually tak kisah sgt kalau orang yang dua tiga tahun lebih tua dari aku panggil aku ahkak ...
ni tua 7-8 tahun...feeling hadek-hadek plak dia ?
aku lahir 1985 dan dia pulak 1978
tak ke jauh beza kan ?



pastu dia datang borak ngan kawan aku...
dia dengar je kitorang berborak aku-kau kat situ ..
kawan aku panggil dia akak la..
dia cakap ngan kawan aku pon bahasakan diri akak..
boleh pulak?
kat situ dia tak fikir ke?
takkan la kawan aku tu nak berborak aku-kau ngan aku
kalau umur kitorang tak jauh beza kan?

pada aku...lebih baik kalau kita tersalah panggil adik kepada org yang lebih berumur...
jgn salah panggil orang yang muda sebagai akak.....
ade orang tak sukeee ...khen?


sekian ...






Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

BR1M : kalau tak dapat surat nak buat macammane?

Bismillah

Mengenai bantuan Rakyat 1 Malaysia tu kan ? BR1M ?
ada orang yang dah lama hantar borang ...
tapi tunggu punya tunggu .... tak de khabar berita ...
tunggu posmen tiap hari pun surat nan hado ...nak pulak yang tinggal kat rumah flat yang tak de peti surat berkunci
jadinya ...surat tu kalau sampai kat peti tu memang berisiko la nak hilangkan ?
budak ambik main ke atau ade orang yang rajin kutip surat ke.....
benda ni jadi pada my FIL yang dah pencen.....

jadi apa perlu anda buat ?

perkara pertama
Anda perlu membuat semakan status dengan mendail no talian hotline: 1-800-222-500/1-300-88-3010 mulai 16 Januari 2012 jam 9:00 pagi hingga 5:00 petang.Talian hotline akan beroperasi setiap hari berkerja selama 2 bulan.

perkara kedua
Jika anda dimaklumkan bahawa anda layak untuk menerima bantuan RM500 tersebut,
pergi cek kat LHDN ...dan mintak salinan surat yang telah dihantar ....dan
anda bolehlah ke pejabat UMNO yang bedekatan untuk membuat semakan sekaligus mendapatkan wang bantuan RM500 tersebut.

perkara yang tidak perlu dilakukan :
kalau anda ke LHDN mereka cuma boleh membuat semakan dan mintak printkan salinan surat yang telah dihantar oleh Kem.Kewangan tu .....
tapi bayaran bukanlah daripada LHDN.

Sekian, untuk makluman bersama


p/s : Rugilah tak dapat bantuan RM500 tu ...bukanlah gaji kami berdua banyak beno...tapi cuma lebih sikit je dari had yang ditetapkan (RM3000 tu) .
ade jugak orang yang sanggup menipu isteri tak bekerja konon , semata-mata nak dapatkan wang BR1M ni....haisyyyy....jadi darah daging tu ...haishhhhhhh




Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.