# Wordless Wednesday 16 : Header baru :P

Bismillah ...

saje nak bagitau ...saya tukar header baru lagiii...hahahaPhotobucket
jeles header amy cantik...terus buat yang baru

o.k itu saje kate wordless kannn? hihihiPhotobucket

Sekian



Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

Semua tentang raya

Bismillah...

saje nak bagitau ...:P

Baju raya
tak beli lagi , tak tau nak pakai warna apa tahun ni

Balik Raya
tak tau lagi nak balik mana dulu tahun ni ... tapi dengar ura-ura dari tuan
John ..tahun ni kena raya kat KL dulu .... pastu baru balik Perak
...wuwuwuwuwuw :,( ..mau tak lena tido malam raya nanti ...
ape boleh buat ...tempat isteri kan disisi suami ...huk..huk ..redha je lah ...

Kuih Raya
Kuih raya dah tempah beberapa jenis , kuih tart gulung, tart cermai , belinja flakes, almond slice,....pastu rempeyek , chocolate crunchy ape ntah ...tak ingat !!...apesal boleh lupa? rase tak de pulak makan semut ..haiyak.. :P
...eh..dah banyak rupanya ... o.k stop order ..dah banyak dahh =_='


Lagu Raya
Ringtone belum tukar lagi , belum download lagu raya lagi dan selama 11 hari puasa dah 2 kali dengar lagu raya kat pasaraya

Duit Raya
tak tukar pun lagi... dapat bonus nanti lah baru nak tukar :P

Kad Raya

dah lama tak dapat kad raya , masa muda remaja dulu ade jugak dapat kad raya dari kawan-kawan dan boyfriend2 ..opsss...hahahahah

Jalan Raya
hari-hari sesak...haish ..kenapa la saya perlu duduk kat KL yang jem ni ..huhu

Hantu Raya
sekarang kena ikat ...bulan ramadhan kan?
tak pernah jumpa seumur hidup dan harap takkan jumpa pun seumur hidup ..

Eh..motif letak gambar sup ni ?
saje nak bagitau jugak dah 3 hari saya berbuka puasa makan sup ...
baru rase berselera sikit nak makan ...huhu


sekian cerita raya saya
baru 11 hari puasa dah sibuk nak cerita pasal rayaaa..Ngeeeeeeee




Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

Pak Cik Teksi

Bismillah ....

nak tau tak ..kat sini sedang hujan ..
bila hujan perut pun lebih giat berkeroncong ...
kenapa ye ?..huhu
untuk elakkan mata pulak tertutup...jadi update lah blog ....
teringat suatu hari tu ...
saya naik teksi...
pak cik teksi tu lelaki melayu ..
saya anggarkan umur beliau dalam lingkungan 60 tahun kot ..
berdasarkan kecengkungan (cengkung)  dan raut wajah dia... 
maybe la...tak tau la kot mude lagi tapi kerja keras tu tak pasti lah ...
Sepanjang perjalanan dia diam je ..
saya pun diam je ...bagus 
saya rimas kalau orang tak dikenali nak banyak2 tanya  

jadi masa dah dekat nak sampai ....saya tengok meter RM 11.50
jadi bukak purse ...Alamak...
.
.
.
.
.
.

Bukan duit tak de ...ade ..tapi duit besar RM 50.00
series tak perasan yang saya tak de duit kecik..
matilahhh..kat teksi tu siap ada lagi tulis 
"Sila sediakan wang kecil sebelum naik" 
aduii camno nih...serba salah den ni hah....
terus cakap kat pak cik tu 
"Pak cik, Maaf saya tak ada duit kecil" 

sekali pak cik tu cakap 
"orang selalu macam ni , dah nak sampai baru bagitau ...hishhhh
nasib baik ini hari pak cik ada duit tukar "  bunyi macam marah je :( 
terus dia hulurkan RM40.00

dalam masa yang sama 
saya menghulurkan wang RM.52.00 

pastu laju-laju saya cakap ..
"Pak cik tak payah la bagi baki RM.0.50 tu .."

hahahhaha...takot kena sound lagi...lagi pun bulan ramadhan ni tak pe lah 
buat baik sikit kan ? 

pastu sebelum turun saya ucapkan 
"Maaf ye pak cik, terima kasih"

suara pak cik tu tetiba jadi baik je ..
"tak pe lah , sama-sama" 

moral of the story .... 
" api jangan simbah dengan minyak o.k ....panggil bomba soh padamkan " 
hahahahhaa..sekian cerita dogeng petang-petang hujan . 

Sekian . 


Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

Dah ade kuih raya

Bismillah ...

hai uolss...saya dah dapat kuih raya ..
kuih ni dapat Jumaat lepas, tapi tak sempat nak buat n3 baru...


yang ni almond slice nama nya..
ala-ala biscotti 

yang ni pulak Belinja flakes


rasa belinja flakes ni memang lain dari yang lain ....
pernah makan keropok belinja ?
rase dia kan pahit lemak camtu kan?
biskut ni pun rase lemak-lemak pahit dan manis ...
serius sedap...tapi tak tau la lain orang lain cita rasenya :)


Sekian  


Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

Puding roti bakar


Bismillah...


ingat lagi tak haritu pernah bagitau ada tiga benda yang saya teringin nak makan?

alaaaa...tak ingat ? o.k lah tengokkat entry ni
tengok stok roti kat rumah dah dekat nak expired
Tn.John pagi-pagi kalau tak makan nasi dia makan roti ...sbb tu ade stok roti kat rumah :P
jadinya ..tanpa berlengah-lengah terus cari bahan ...
o.k meh la tengok macammane cara saya yang tak berapa nak reti buat ni
menghasilkan puding roti bakar
kalau nak cuba yang kukus disini




bahan-bahan yang diperlukan ialah

roti butterscotch
500 ml Susu segar
3 sudu besar gula halus (kalau nak manis tambah la lagi 1 sudu)
2 sudu besar butter (yang dicairkan)
1 biji telur ayam
1 sudu kecil asen vanila
coklat chip dan hirisan badam


Koyakkan roti dan rendam dalam susu selama setengah jam.
Kacau dan gaul rata gula, butter, telur dan esen vanila.
Tuangkan ke dalam loyang bersama dengan bahan yang telah direndam.



Kemudian taburkan coklat chip pada lapisan pertama dan lapisan atas
taburkan juga hirisan badam . (optional)

kemudian bakar pada suhu 180'C selama 30 minit atau hingga masak.



Hasil puding rotiyang siap dibakar



untuk sos


1 tin susu cair
1 sudu teh esen vanilla
2 sudu besar tepung custard
2 sudu besar gula


kacau bahan sehingga sos sedikit pekat.





Tuangkan sos ke atas roti ketika menghidang
Selamat mencuba








Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

Burger Bakar kaw kaw

Bismillah

kelu tak terkata ...jadi buat n3
wordless friday lahhh ...hihihi :P




Sekian , Wassalam .


Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

Nasi Dagang

Bismillah...

korang suke tak makan nasi dagang ? ke ada yang tak makan?
Rugi wooo kalau tak makan Nasi Dagang ..Sedapppp...hihi

Amy, Cheqna dan Lyafarina misti makan kan ? sbb orang ganu kiterrr ..
hari tu masa buat jamuan sambut Ramadhan
kitorang beno nya request nak makan Nasi Dagang ..
tapi tak de caterer yang teror nak buat ...

caterer yang terror pulak ade event yang lebih besar ..
tu sebab tukar menu mee kari ngan lontong tu

tapi rezeki kan?? siapa tahu ..
masa ada Majlis makan tengahari bersama Datuk KSU ...
kitorang dijamu ngan Nasi Dagang ..
wahhh...terbaek lahhhh...sedap dan puas hati

yang gambar kat atas tu
lauk pauk yang tersedia untuk dimakan bersama Nasi Dagang ...
ada ayam percik, telur rebus, gulai ikan,gulai udang , sambal kelapa dan sayur
Terima kasih Datuk, nanti belanja makan lagi ye :P ...

Ni nasi saya ...

Sekian


Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

Tutorial : Chat Box


Bismillah ...

Baiklah..atas permintaan sahabat blogger yg dah lama saya kenal ..
iaitu Cik Amy eh salah (kenal dari Cik jadi dah tersasul la pulak kan ? :P )
jadi Mawar pun buat lah entry khas ni untuk Amy yaaa..

Step 1

first step klik kat Cbox
kemudian sign up o.k.

pastu dia akan hantar notification kat email yang kita masukkan tu ...
bukak email dan klik pada link yang diberikan .
pastu log in guna username dan password yang kita sign up tadi
pastu fill up apa yang dia request : contoh nya URL blog.

Step 2

untuk masukkan emoticon yang kiut -miut tu pulak
klik : Options
Klik : Smilies
akan keluar page yang macam ni

langkah seterusnya

Step 3

yang no 1 (code) boleh cipta ayat atau simbol yang kita nak
contoh simbol : =P , =D, ;) :) dan sebagainya
contoh ayat : senyum, lompat, goyang dan sebagainya
untuk yang no .2 (URL) boleh klik kat sini
dah pilih gambar
klik pada gambar dan copy direct link gambar tersebut
Kemudian paste pada no 2 (URL)
buat la seberapa banyak yang kita nak ..
bila dah masukkan semua emoticon yang kita nak tu ...
klik kat yang no.1 (none)
dan pilih Customs (No.2)
pastu jgn lupa klik Apply (No.3)

kalau banyak emoticon yang nak dimasukkan sampai tak cukup row yang dia bagi ..
klik kat new row (no.1)
akhir sekali klik Save Changes (No.2)
o.k now nak masukkan Chat box kat dalam blog pulak...

Step 4
klik pada Publish

akan keluar page macam ni

Copy code yang dia bagi
pastu boleh ikut step yang ditulis kat bawah code tu ...
atau

step 5 : Install your Cbox

Copy code yang diberikan
sign in blog kita
Klik Design
Klik add gadget
kemudian klik HTML/Java Script
paste code dan save the changes

Done !!!


Sekian .



Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

Juadah berbuka puasa 4 Ramadhan

Bismillah ....

sekarang ni kalau bukak je blog kawan-kawan semua update tentang Juadah berbuka kan ?
kalau tak update Juadah berbuka pun....akan update resepi ..hihi

tapi saya belum update lagi Juadah berbuka ...
hari ni dah puasa yang ke -5...
bukan tak nak update .. tapi sedih nak cerita ..hahaha

kitorang bukak puasa ala kadar je ..
tak de kuih muih bagai ... :'(
ade nasi je ..tiap hari selama 5 hari berbuka ngan nasi biasa-biasa je ...

semalam berbuka ngan nasi lagi ..
tapi nasi Bukhara Ayam .. beli dekat Syed Bistro ..

hoih..tak de kuih-muih pun ... tapi kenyangnye..mak aihhh..
serius kenyang ...lepas makan kena rileks dulu ..
pastu baru boleh solat kalau tak mau ruku' je rase nak keluar balik sume..

hari ni berazam nak beli tepung pelita ...
dapnya...dapnyaaa... lembut kat luar pastu ade sengkuang kat dalam ..
Yummy2...

tetiba terdengar suara hati
"Oit mek jahhhh...lambat lagi nak berbuka...tok sah nak yummy2 sgt laaa....hahahhaha"

Sekian


Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

Chat box baru dan smile

Bismillah....

yeay..saya dah ade chatbox baru ...hihi
padahal blog orang lain dah lama ada.. :P
actually dulu kan memang saya ada chat box...
tapi masa tu pakai Shoutmix....
bila shoutmix dah tak free ....terus cam malas nak letak chat box
biasalah kalau boleh kita memang suka yang free kan? hihihi #dasar kan?
tapi kebiasaannya ..satu je yang free tapi orang buat tak pandang je ..
buat tak tau dan tak nampak je ...
apedia ?

PAHALA FREE

bulan ramadhan ni banyak pahala free yang kita boleh dapat kan?
jadi...jom sama-sama kita rebut dapatkan yang free tu ...
bukan rugi apa-apa

sekarang saya pakai Cbox
O.k..saje nak bagitau ...
dannn...ni lah smile yang saya letak kat chat box saya ...
hihihi...saje nak bagi meriah ...
jadi jgn malu-malu dan segan ..jemput singgah kat chat box saya :)

sekian .


Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

Jamuan sambut Ramadhan

Bismillah ...

Jumaat 20 Julai 2012 kami telah mengadakan Jamua kecil-kecilan
untuk menyambut kedatangan bulan yang penuh dengan Kemuliaan ...

Menu utama ialah : Mee Kari dan set lontong
Menu lain : Sardin roll yang sedap :) , puding jagung yang mabelesss...
Buah-buahan yang fresh dan Naget goreng yang paling laris..

mane tak laris ..letak kejap je dah tinggal bekas je ..hahhaa...
padahal tak de bebudak pun ...semua dah mak ayah kakak abg budak punn ....


Mee kari tu best jugak ..banyak ramuan kat dalam ...
tapi tak boleh lawan la Mee kari kegemaran Tn.John
ada ayam, ada telur rebus, ada kerang juga fish ball :)
menu utama ni tajaan our boss En.Azmir .....

buah Dragon fruit tu warna nya ..
huh!! memang menarik tertarik kau memang debommm
masa potong buah tu lekat warna buah tu kat tangan ...
susah jugak nak ilangkan ...
Buah-buahan dan minuman (air Tea O dan air oren ) tu
tajaan Pn. Johanna pun our boss


Ni para tetamu jemputan yang sudi hadir ...
mereka jugak la yang menyerang naget tu ..hihihihi
actually diorang pun ade buat jamuan kecil-kecilan kat bawah ...
dan kebetulan main menu pun sama....jadi utk tidak menghampakan kami ..
diorang naik atas jugak ...tapi tak de la makan sangat ..tu yang naget je jadik idaman kalbu..:)

dari belakang : Pn.Johanna, En.Aizul. Pn.Nida, Pn.Emmylia, Linda dan sayaaaa!!
yang tereksaited disitu Ngeeeeeeeeee :P
terima lah pose istimewa dari kami yang bertajuk
"Sardine roll terbaek dari ladang" hihihihihi
Ni hasil air tangan Pn.Aizan...sedappppp

untuk tak menghampakan semua....
terimalah pose yang paling istimewa dari Tuan Blog :-O OMG ...hahahha
ni hasil candid -mandid dan pose eksaited bersama Sardine roll ...


Sekian .

Eh....Maaf la kalau terliur ni bukan niat nak bagi terliur ..
cuma terlambat update saje ...#malas+mengantuk :P



Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

Salam Ramadhan 3 Ramadhan


Bismillah...

kepada semua saya nak ucapkan selamat menyambut bulan Ramadhan yang Mulia ..
Selamat menjalani ibadat puasa dan selamat menambah paha

la di bulan yang penuh dengan keberkatan ini ...

Dikesempatan ini juga ...
saya menyusun sepuluh jari memohon kemaafan sekiranya ada salah dan silap
sepanjang saya menulis di dalam blog ni ...

o.k..tak pe kan walaupun hari ni dah hari ketiga...
saje nak remind niat berpuasa...
kalau nak niat tiap-tiap hari ... boleh baca niat ni ..

yang ni pulak kalau nak niat sekali je dalam bulan ramadhan ni
boleh baca Niat yang ni .....

yang ni ramai yang ingat kot?...hihihi...
....haipp...jgn laju je makan sampai lupa nak baca Doa Berbuka Puasa



nanti waktu berbuka ...ingat yaa...
jgn membazir dan berlebih-lebih ...
Kurang pahalaaaa puasa kitaa...



Sekian





Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

Tuan Kucing

Bismillah

AMARAN : JANGAN BACA ENTRY INI KETIKA MAKAN MAHUPUN KETIKA MAHU MAKAN

Tuan kucing! Taek Kucing! Tuan Kucing ! Taek Kucing!
terfikir-fikir nak pilih tajuk apa...Sengal je kan? hihi
jadi akhirnya pilih Tuan Kucing ...sebab nampak lebih sopann..
karang tajuk taek kucing cam jijik plak kan .....

alkisahnya ...
kat rumah saya , ada satu family ni ...bela kucing
o.k..saya tak ada masalah dengan kucing ...
saya pun suke kucing dan ade bela 4 ekor kucing kat kampung
tapi yang menajdi masalahnya ..
Rumh saya tu rumah flat ...paham kan suasana nye camno?
pahtu nak bela kucing plak bela secara outdoor ...
dia bagi makan depan rumah pastu biar je kucing tu kat luar


dah biarkan tu sudah lah...
pastu kucing tu asyik la buat onar ...
muntah kat depan pintu rumah ...Errrrrrrrrrrrrkkkk...
pastu berak kat tangga ...
it became worse bila musim hujan sekarang...
air pulak bertakung bercampur taek kucing tu ...
busuk tau tak ....grrrrrrrrrrrrrr
pastu berhari-harilah bau tu selagi air tu bertakung ...

Sakit hati tau!!!!!!
bila lalu terpaksa langkah panjang2 tak mo kena air bertakung tu ..
tak pun lompat je ...eeeeeeeeeeee ...gelilah ..
sowie la kalau ade yang tengah makan
atau terasa mual ...
tapi ni memang buat saya stress !!!!
Euuuwwwwwww

kalau betul2 nak bela kucing tu ...
bela la tapi jgn menyusahkan orang lain ...
jaga kucing tu betul-betul...jaga kebersihan sume ...

Sekian bebelan saya


Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

Dari 2 dah jadi 3

Bismillah....

dulu ada 2 sekarang dah jadi tiga....
ni bukan orang ye ..orang mash lagi berdua ..hihi
ni ikan yang dulu ada 2 dah jadi tiga ekor dah...

ni bukan kerja saya ...ni kerja Tuan john ..
dia tengok cantik pulak ikan masa pegi Pasar tani..terus dia belikan lagi seekor ..
yang ni lagi cantik..sbb badan dia bulat dan mengembang je ...
warna merah biru berkilat ...seronok tengok dia berenang-renang....

yang baru saya namakan si kembang..hihi

pastu Tn.John memang rajin..dia lah yang dok tukar air ..
pastu dia cakap letak batu warna-warni tu susah nak cuci air ..
dia tukar pulak dengan rumput hijau ..
Kesemua sekali dia tukar

Ni si merah ...
seronok dia dok selit-selit celah pokok

Ni si Biru ....
dia ni pun aktif dan kuat makan ..
asal letak makanan terus menyambar ...

Eh...tak adil la kan ?
yang kembang cantik bagi akuarium besar .."untung la ko kembang...orang sayang ..hahah"
yang dua lagi akuarium kecik..huhuhu... bukan salah saya ..Tuan John la ni..hahahhaha
sayang jugak sbb tak boleh campur 3 sekali ...
kalau tak ..misti cantik je tiga-tiga berenang dalam akuarium besar tu
walaupun akuarium yang lagi dua tu kecik..
tapi..same je aksesori dan cara penjagaan nya..
tak de lah tak adil sgt kan ??..hihi

teringat zaman kecik-kecik masa kat kampung ...
Ikan ni mmg dah biasa saya tangkap dalam parit depan rumah..
tapi dulu simpan dalam botol sos atau kicap yang dah dibasuh bersih je ..
tak de la akuarium bagai ni ..hihi

pastu orang cakap kalau nak kaler dia lebih cantik dan berkilat ..
letak tempat gelap atau tanam botol separuh dalam tanah ..
tapi ntah la tak tau la berkesan ke tak...
orang cakap kita ni pun ikot jelah..bebudak la katakan ..hihi
ikan ni ada yang panggil ikan laga, anak sepilai,ikan karin dan macam2 la nama dia ..

semoga ikan-ikan ku ini dapat hidup lama ....
boleh jugak release kan tension..
tenang je tengok ikan berenang-renang dalam air ...

Sekian.


Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

Tak Friendly Facebook

Bismillah...

Ni bukan cakap Facebook tak Friendly user ke apa..
tapi SAYA yang tak friendly FB
semakin hari rase Facebook macam dah makin tak best ...
tak de ape pun yang menarik...
lagipun saya tak Friendly Facebook ....=_='
kenapa saya cakap saya tak Friendly Facebook ?
sebab saya ade FB.... tapi jarang sgt buat status...
pastu ...
Friend list saya ade dalam 500+ ..tapi
nak tegur kawan-kawan kat FB tu pun tarakk..
bukan sombong...cuma rase tensi ..
bila dah tegur..penat taip ..tetiba tak leh nak send ...offline .
ish...bohsan lahhhh
pastu...
nak komen status kawan-kawan pun dah jarang ...
kalau ade pun saya like je ..
tak tau lah kenapa....


pastu ...
bosan tengok bila ada yang update status
bajet cam budak 16 tahun baru kenal FB ..
jap update..kjap2 update ...kjap2 check in ...
Kjap2 upload gambar sambil update status
"Eh, kita ada taik lalat baru la kat dagu (sambil pose juih-juih bibir ala-ala Kpop)"


motiff? nak tunjuk tahi lalat baru ke nak soh orang komen
"sexy la bibir u"
Euuuuwwww....kalau memang kiut cam ni tak pe ...
ni ..haishhhh....lemah pundi nengoknya

pastu ade jugak yang ...ko tak puas hati kat orang tu ..
ko buat status perli-perli ..ape kes???
tak puas hati pegi panggg je skalik.....
Owh..jgn..jgn..jgn ..ni tindakan extreme
tak de la..ko cakap je sudah .....
tak payah la ko nak heboh satu dunia macam la ko tu baik sgt kan ??
ko tak salah ...ko budiman ...
pastu...
tak kurang jugak yang sibuk dok bercerita hal rumah tangga kat FB ..haish..
ko bergaduh laki-bini, bercerai-berai sume org tau ....Yapedaaa...
masa salam Ustaz nak Akad Nikah tu ustaz cakap
"Dah kawen hal rumah tangga jgn cerita kat orang PAHAM??"
laju je angguk ..PAHAM...
"Jaga maruah suami/isteri, PAHAM??"
PAHAM...
tapi bila dah kawen..haram tak paham ...

same jugak dalam blog kan ?
kalau cerita terlalu personal pun kadang-kadang ..
orang lain rase menyampah pun ade ...

tapi terpulang la pada individu nak nilai cammane kan ....
kalau suke boleh buat lawatan ke blog tu lagi...
kalau dah rase meluat tak payah pegi lagi dah kan??



jadi dengan itu saya mengisytiharkan penutupan jalan Facebook saya secara rasminya berkuat kuasa hari ni ..ewah...hahahha

Motif letak gambar ni pls?
Motifnya..nak bagitau ....
kenapa sekarang orang suke ambik gambar kembung pipi camni?
bajet kiut lah? kalau memang kiut cam ni o.k lah...xpun kiut cam Heliza tu sedap jugak mata memandang kan? ....huhu
jadi bila nak snap gambar pun kena padankan jugak pada

*Rupa
*umur
*status

supaya tak nampak peliksss..kannn?

jadi kalau nak tau any new update from me ..
just meet me here

o.k..nak bgtau tu je..k bai...




Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.