Resepi Kuah Kacang

Bismillah ....

mood nak update blog masih ditahap kritikal...
malas yaa amat ....aduyai ..
jadi hari ni update yang ringkas saja..
Resepi kuah kacang (My style - tunjuk ajar Kak Sam )

Bahan yang diperlukan : 

2 Cawan Kacang 
1 peket Daging Kisar 
(direbus airnya disimpan untuk dimasukkan ke dalam kuah kacang nanti) 
santan (saya beli RM 2) dalam 1 cawan 
*5 Ulas Bawang besar 
*1/2 inci halia 
*1/2 inci lengkuas 
*4 batang serai  
air asam jawa 
garam 
gula

*Udang kering rendam dalam air (3 sudu besar) 
* Cili kering dalam 10 tangkai ...
kalau nak pedas boleh tambah kalau tak suke pedas boleh kurangkan 


cara masak : 

 Bawang merah, bawang putih, cili kering, udang kering, halia, lengkuas dan serai digoreng.  Kacang disangai dan di tumbuk kasar. 
 Kisar bahan yang digoreng tadi dgn sedikit air. Tumis bahan kisar sehingga naik bau. Masukkan air asam jawa, gula dan garam.  Setelah mendidih, bolehlah dimasukkan kacang tanah dan santan  Masak sehingga kuah tadi pekat sedikit.


 Ni kuah kacang in making saya ...:P 

lastly dah boleh makan..

Selamat mencuba :) 


Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

Raya yang terakhir


Bismillah...
Raya tahun ni... adalah raya terakhir buat arwah nenek ku...
pada mlm sabtu yang lepas arwah nenek saya telah kembali
kerahmatullah pada usia 81 tahun ... :'(
semoga rohnya ditempatkan dikalangan orang yg beriman..
al-fatihah...:'(


Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

Contest hatiku hatimu bersatu : Our first sight love

Bismillah ...

rasa suweeeetttt pulak bila teringat masa mula-mula jumpa Tn.John....
rase nak senyum sensorang pun ada ...hahahha
very shy...shy tawww ... :P
yela we olsss kan pemalu orangnya ...jadi segan jugak
nak cerita
how i meet my beloved husband nih :PP
tapi untuk bacaan anak cucu nanti (Insyaallah ) tak pe lah meh la saya
ceritayyyinnn...

PERTAMA KALI BERJUMPA

First time saya jumpa Tn.John masa saya pergi lapor diri dekat
Bahagian sumber manusia, tingkat 8, Bangunan Penjanaan ,
TNB Bangsar pada 8 Julai 2006

pagi tu saya bangun awal pagi siap-siap nak pergi lapor diri kat sana...
saya terpaksa naik 2 train untuk sampai kat sana...
masa tu rumah sewa dekat Ampang ...jauh kann??
dah la kena pergi sorang-sorang ...keluar jam 6.00 pagi ...
gigih la naik STAR pastu tukar PUTRA kat Masjid Jamek
saya ingat lagi hari tu saya pakai baju kurung warna putih ......

sampai je kat penyambut tetamu tingkat 8 tu , bgtau la akak tu nak lapor diri ...
jadi akak tu mintak saya tunggu dekat kerusi di luar pintu masuk ofis tersebut ..
tunggu lah saya bersama seorang kawan baru yang bernama Fazlina .
kami berdua je yang melapor diri pada hari tersebut ...

Sementara menunggu ....berborak lah kami bertiga...
kakak penyambut tetamu tu saje je nak takot-takotkan kami ..
dia cakap ...tak tau la kalau la salah seorang dari kami
di tempatkan di TNB Jana Manjung
terpaksa lah ke Manjung terus dan esok mula kerja kat sana ...
saya tak de la takot pon ..lagi best ade lahhh...Balik ke negeri sendiri kannnn?
hihihi...dekat sikit nak balik ke kampung halaman kan????

FIRST SIGHT LOVE

masa kami sedang berborak tu ... tiba-tiba ..
lalu seorang jejaka beruniform TNB kelabu
(baju lama kan kelabu..baju baru warna biru )
saya pandang la...dalam hati terdetik
"Mmmmm....hensem jugak ..muahahhaha...Haaipppp gatal!!! :P ,
sekarang kira puji suami sendiri kannnn???"
o.k xpelah..mamat tu lalu dan terus masuk ke dalam ofis
tu lah ....

tak lama kemudian kami berjumpa denga pegawai HR kat situ ..
dah isi borang bagai ...dapat surat penempatan ..
saya ditempatkan di tingkat 16, Menara Amcorp, PJ ..
huh! kat PJ la pulak ......saya pun gigih la tanya kakak tu boleh ke pergi sana ngan train .....yela masa tu baru je menetap kat KL .....
jadi anak perantauan sorang-sorang terkontang-kanting kat KL nih.....
mana la ada transport sendiri ..guna public transport jela ...
akak tu cakap boleh...naik train turun kat station
Taman Jaya ..
jadi saya berseorangan ke sana...Yang Fazlina tu dapat kat HQ je ..


saya dengan berpeluh-peluh ...terus naik tingkat 16 tu ..
sampai depan pintu ofis tu terus tekan bell ....
sekali yang bukak pintu tu mamat hensem tadik laaaaaa.... ( Tn.John la tu )
alamakkkkkk...terus tumbuh bunga dalam baju
..eh salah dalam hati ...
hahahahhahaha gataiii kali kedua ..

jadi kami pun jadi ofismate .....
dia memang sgt baik ...selalu tolong saya ....
almari ketat tak leh bukak...dia bukak kan ....mesin fotostat sangkut ..
dia repairkan...nak fail zasssss...terus ada atas meja...
kira macam Superhero la masa tu ...hahhaha

bila pagi-pagi saya, dia dan seorang kakak ni akan breakfast bersama...
saya ingatkan dia memang selalu b'fast ngan kakak tu sebelum ni ...
rupanya bila berborak ngan akak tu ...akak tu cakap ...
sebelum ni tak pernah lah dia nak makan sekali akak tu ...
ajak berkali-kali pun jgn harap lah ...
tak tau la kenapa sejak ada saya dia nak makan sekali dgn kami...
setiap hari ....Jeng...jeng...jeng ...hahahha


bila dah lama-lama....akak tu cerita kat saya ..

masa Tn.John balik dari HQ hari tu ( 8 Julai tu lah )
dia sibuk cerita kat akak tu ada staff baru lapor diri kat HQ ...
cantik katanya ...hahaha (perasan disitu ...matiklaaaahhhhh)
beria dia bercerita kat akak tu ....
tu kira dia pun first sight love la kan ?
bukan saya je rase dia menarik kat mata saya, rupanya dia pun rasa macam tu ...

hari kedua saya bekerja...masa saya nak
balik tiba-tiba
ada orang sms ....say "Hai, kat mane tu"
saya tak kenal no. tu ...bila tanya siapa ...dia akap la ...
nama dia ..saya konfius tanya yang mana ...
yela takkan dia pulak??? mana dia dapat no.fon saya kan ???
dia bgtau la dia ofismate saya tu ....
fuhhhhhh...pelik jugak masa tu ....
bila saya tanya dia balik (bila dah couple la)
dia cakap dia bukak P file (Personal File) saya curik no.fon???
oh..o.h..so suwettt ..hahahha



FIRST DATE


mm..tak ingat la tarikh nya bila...
tapi masa tu dah petang kat ofis ...tetiba dia sms ...
cakap "petang ni teman saya makan McD boleh tak ??"
saya 50-50...nak pergi ke tak ? karang balik lambat
sampai rumah dah malam ..rumah kan jauhhh
takot nak jalan sorang dari stesen trainke rumah ...
2 kali dia ajak saya cam kesian la pulak kan ?

o.k la ...tu la first time makan berdua kat McD Amcorp Mall ..
dia memang pemalu orangnya ...
sepanjang makan tu dia berborak tak pandang muka saya pun ...
nebess la tuuuu ...hihihi

Ni gambar first yang kami ambil berdua.....
gambar ni diambil masa lawatan Office ke site Office di Cameron Highland

FIRST TIME TENGOK WAYANG SAMA

first time kitorang tengok wayang sesama bukan berdua ...
tapi berempat ...dengan sorang kaka ni dan suami dia ...nama kakak tu Ain ...
tengok wayang kat Mid Valley ...
cerita The Guardian ...

HAMPIR TAK MENJADI

dulu pada suatu ketika ....kami pernah 2 bulan tak bertegur sapa...
sebab bila dia cakap nak lebih dari seorang kawan ..
saya macam konfius masa tu ...saya cakap
cukup la berkawan dulu ... tapi dia tak boleh terima dan kami
pun terus tak bertegur sapa lagi lepas tu ...
masa tu rase sedih pun ada...
bila susah dah tak de orang yang nak tolong ...
My Superhero is gone
semua kena buat sendiri ...
marah betul dia masa tu

JAMUAN RAYA


hari tu ofis ada buat jamuan raya ....kami semua pun berkumpul untuk makan
ramai-ramai .....pastu masa hari tu selepas sekian lama
dia tak sms saya .... dia sms ajak pergi Mid Valley petang tu ...
jadi tu lah date ke-2 kami ...


SEPANJANG TIDAK BERTEGUR SAPA

kebetulan masa tu saya berpindah ke Kerinchi ...lebih dekat nak ke ofis...
jadi rumah dia pun memang kat kawasan yang sama...
jadi masa tu lebih mudah la kami nak keluar :)
suatu petang kami pergi ke Putrajaya jalan-jalan ....
Tn.john bgtau ...
sepanjang kami tak bertegur sapa tu ...
tiap petang bila balik dari ofis dia kan terus ke Ampang ...
kawasan rumah saya ...dan tunggu kat situ
sampai dia nampak saya selamat sampai kat rumah ...baru dia balik ...
Hujung minggu pun sama..dia datang kat kawasan rumah saya ..duduk minum sorang pastu balik .....(Ish..ish...xde kerja betol laaaa)
pastu kadang-kadang dia miss call Hp saya guna public phone ....
bila saya angkat dia letak ...
(haishhh..sahhhh tak de kerja taw dia ni ...
jauh tu ampang nak patah balik rumah dia)
bila dia cerita balik rase suweettt dan touching ...hahahha

PERGADUHAN PALING BESAR


bak kata orang ....laut mana tak bergelora
dan bumi mana tak ditimpa hujan ?
lumrah lah kan gaduh tu ... :P
kami pernah bergaduh terok sebab SMS dari orang lain
dalam HP saya ... (salah saya... I admit)
dia rampas HP saya dan gantikan ngan HP lain dan No. lain ...
huhuhu (dia cakap HP tu dia dah campak dalam tasik kat Taman Jaya tu) ..
kali ke-2 bergaduh teruk pasal SMS dalam HP jugak ..
dia marah sgt ... dia campak HP saya keluar tingkap kereta ...
terus saya keluar kutip HP dan blaaa balik rumah
(salah saya jugak ...padan muka )

masa kejadian ni ...dia dah buat kerja gila...
dia telah reverse kereta dari Federal Highway tu sampai ke rumah saya....
tak lah jauh sgt ..tapi dalam 1 Kilo jugak la...
giler lah orang bawak kereta kedepan dia undur belakang ...
kalau nak u turn jauh jugak lah..tu yang dia
reverse T____T
pastu bukan tu je ..dia call kakak-kakak se ofis ngan kami yang duduk kat blok yang sama ngan saya ...soh tolong pegi ketuk tiap rumah kat tingkat 8..sbb nak cari rumah saya T____T
dia tak tau rumah saya yang mana satu ...cuma
tau tingkat 8 je ...
hahahhahahaha...tapi naseb baik saya terasa nak on HP tu balik...
bila On je trus kak Mai call cakap suruh turun ...
Tn.John dah tunggu lama kat bawah
dah macam orangg gila dah...alahaiiiiii
rasenya itu lah yang paling dahsyat ...
yang lain tu biasa-biasa je .....

Hp yang dia cakap dia campak dalam tasik tu sebenarnya tak campak pun..
masih ada dalam simpanan dia...masa nak kawen haritu ..
dia bagi balik ...selepas 4 tahun saya percaya yang HP tu dah jadik tukun
dalam tasik tu ...hahahahhaa

BERTUNANG

pada tahun 2008, saya dah resign daripada TNB dan masuk kerja kat Government
Tn.John buat keputusan nak bertunang setelah 3 tahun bercinta
Kami bertunang selama 2 tahun ...
lama kan? sebab ? ....sebab familyTn.John yang nak 2 tahun ...
rasenya diorang macam risau nak bagi kawen muda-muda kot ...
tapi alhamdulillah ..2 tahun tu tak banyak
yang mencabar ...biasa-biasa saja ....



BERKAHWIN


kami berbincang nak kawen dari bulan Disember 2010 lagi....
buat tempahan dan persiapan semua .....maka berlangsunglah majlis kami....
kopak...kopak..kopak.....jantung..jantung..jantung ...hahahah
happy day .... selepas 2 tahun ..kami pun berkahwin ...
pada 4 Jun 2011...
Majlis perkahwinan yang sederhana sahaja ...
nanti kalau boleh nak buat Outdoor lagikla..boleh kan???

alhamdulillah semuanya berjalan lancar ..saya puas hati semuanya selesai
sekarang ni dah setahun lebih kami hidup bersama...
seronok..happy...suka..duka....semua kami lalui bersama..
Alhamdulillah syukur kepadanya.....


ANAK

Insyaallah kalau diberikan rezeki daripadaNya ...Aminnnn
Tn.John cakap nak 5 orang ...kalau rezeki lebih pun tak pe.....
kalau kurang pun..o.k ....Alhamdulillah ..rezeki tuhan kami terima saja...
cuma buat masa ni biar semua nya o.k baru kami bersungguh-sungguh ke arah mendapatkan zuriat ...
ade ke orang yang berkahwin tapi tak nak Zuriat sendiri kannn?
kalau macam tu baik tak payah kawin kan ?
o.k..Insyaallah doakan saya sihat-sihat saja supaya dapat
merealisasikan impian kami
dan juga impian orang lain yang selalu tanya bila nak ada anak ?
bila dah ada nant boleh la mereka merehatkan diri dan simpan soalan lain pulak untuk ditanya kan ?? hihihihi.....

Belum ada baby sendiri jadi letak gambar ni jelah buat tatapan semua....
Comel kannnn??? gerammmmm.... nak geget-geget pipi tu tawwww...hihihihi

Sekian , Kisah kami ..
o.k tak Cheqna? hahaha..malu taw nak citer :P
ni dah cuba ringkaskan tapi rupanya panjang berjela cerita saya...huhuhu



Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

Salam Aidilfitri

Bismillah ....

Buat semua rakan blogger yang dihormati lagi disayangi ...
dikesempatan ini saya ingin memohon ampun dan maaf
aidainya ada tulisan atau komen saya yang mengguris hati
kawan-kawan semua.
saya hanya insan biasa yang tidak pernah lari dari
melakukan kesilapan hasil daripada bisikan-bisikan Syaitonnnn yang direjam ...

buat semua juga...

berhati-hati dijalan raya
biar lambat asalkan selamat ...
makan kuih , ketupat dan lemang tu beringat ya...
jgn sampai sakit perut pulak ... :)
puasa turun 1 Kg lepas raya karang naik 2 Kg pulak ..hihih

Sehingga berjumpa lagi di Syawal nanti ...
selamat tinggal bulan yang penuh keberkatan .. :'(
...semoga Allah ketemukan kita lagi tahun hadapan Ramadhan ...



Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

Iklan Raya BERNAS yang sedih

Bismillah...

Semalam dah kenyang makan Pizza tu dok la layan TV...
pastu tengok sukan ...konon nak tengok pandalela beraksi la..
tengok jugak la ..masa tu dia ranking ke 5....

pastu keluarlah iklan raya BERNAS....
masa ni Tuan John dah terlelap atas kerusi bean bag ...
saya tengok sensorang ...

tetiba ...
tersedih....terkeluar air mata ...huk...huk...


sedih arrrr iklan tu ...
dua orang anak yatim nak balik kampung lawat kubur mak dia kat Segamat ...
seorang tu masalah pertuturan dan seorang lagi kurang penglihatan rasenya
lastly tumpang lori uncle pegi masjid ...mandi, tukar baju raya ..
pergi lawat kubur mak dia ....
korang tengok tak ? sedih tak ?

pagi tadi lepas sahur semua...beria citer kat Tn.John ...
dia siap cakap lagi ..betul ke sedih sgt ???
kenapa tak kejutkan dia...nak tengok jugak...
yappedaaaa...nanti ade lagi la iklan tu ...
haishhh
kalau nak tengok sekarang ...pi tengok kat youtube ...


Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

20 Ramadhan 2012

Bismillah ...

Semalam rase bosan pula bila tiap hari berbuka makan nasi..
rase sekali-sekala nak tukar menu lain jugak kan ..
jadi pada jam 3.15 petang call Dominos Pizza ...
mintak dia hantar kat ofis...
balik boleh rehat je kat umah ..:P
ni pun cadangan Tn.John ..dia rase nak makan Pizza pulak...

huh nasib baiklah beli siap-siap kat ofis..
balik je dari ofis..
mak ehhhh ...jem giler KL ...
ikut jalan dalam (kawasan Perumahan ) pun jem..
seb baik naik motorsikal vromm..vroomm..
tak de lah sangkut dalam jem... cuma tak tahan panas yang terik je lah ..

sampai rumah dah jam 6.00 petang
layan movie Shanghai night ...tup ..tap..tup tap... dah kol 7.00
balik rumah je misti lah Pizza tu sejuk beli kol 3.00 nak makan 7.30 huhuhu..
jadi 7.20 panaskan balik Pizza dan Breadstix tu kat dalam oven selama 3 minit ..
buat lama karang rentung pulak pizza saya kan ??..

mak aihh..bau memang harum semerbak ..hihi
3 minit tu elok-elok je Pizza panas dan cheese tu melt
tepat 7.30 dah azan trus boleh ngap ..
huh..sedap ..yummy..yummy ..
alhamdulilla makan Pizza pun mengenyangkan ..
lagipun makan berdua je kan..
Ni la Pizza Aloha Chicken ..
Breadstix
dan chocolate larva cake

Besar jugak Pizza Dominos ni ..
selalu order Pizza Hut ...ni lah baru order Dominos ..
pastu ambik pulak kerak/crust yang extreme edge tu ..fuhhh
memang best ...tepi tu ade chess dalam kerak ...
sahur pagi tadi pun makan Pizza sorang sekeping setengah ...

ni gambar close up ...
kalau ade yang tertelan air liur tu maaf lah ye ..
petang ni call Dominos o.k ..order Pizza buat berbuka..hihihi

Sekian ...

dah 10 malam terakhir Ramadhan...perbanyakkan buat ibadah ye kawan-kawan ...
Semoga Ramadhan kali ni lebih bermakna kepada kita .



Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

Diserang 'Bena' atau whitefly

Bismillah

dulu kan saya pernah bgtau yang kami ade projek bercucuk tanam tu
igat tak ? tak ingat tengok kat sini

haish...sedih sungguh la ..salah satu dari pokok yang ditanam ..
kena serang ngan bena putih ... ni bena pokok tau bukan Bena blogger tu :P
atau nama saintifiknya whitefly ...

mula tu cam sikit je putih-putih tompok2 kat batang pokok ..
tapi malas la nak layan sgt ..biarkan je ..
pastu lama-lama dah 2 pokok kena...
sekarang dah 3 pokok..ini tak boleh dibiarkan ... melampau tau ..hishhh ..

Pokok yang telah di kuarantin kan :P ..
ewah macam pakar tanaman pulak saya ..hihihi
tak de maknanya..setakat pokok hiasan dalam balang bulat-bulat
dah nak verangan jadik pakar bagai ..
phuiiii...hahahha

gigih tau nak snap gambar bena nih!!
tapi almaklumlah henpon tak berapa nak canggih ...gambar kabur ...
tu mak bena, anak bena, nenek bena..berderet-deret kat situ ...
sakit btol mata !!!
terus ambik pesil...tenyeh2 kat diorang ..lalu meninggal lah diorang sume ..huhuhu

lebih kurang cenggini la rupa close up nya ...
ni gambar ikhsan google

ade jugak baca petua nak hilangkan benda alah ni ...
antaranya guna bawang putih ..cili kering ...
mmm..tak tau la rajin ke tak nak ikot semua petua tu :P
buat masa ni yang rajinnya ...angkat pokok2 tu pi basuh ngan air buang sume benda alah tu ...

baki yang tak keluar bersama air pulak..
dengan penuh geram..ambil pensil...penyet2 terus ...
tu jelah caranya....

sekian.


Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

balik raya punya cerita

Bismillah...

ini cerita tak mau kasik panjang ...
cerita pendek je ...
nak bagitau ...raya tahun ni balik kampung Tn.John a.k.a My dear Bie dulu ...
Huaaaaaaaaaaaaaaaa..huk..huk..sob..sob..


http://www.emocutez.comhttp://www.emocutez.com

hahahha..tulah..padan muka :P
tahun ni ...balik Perak lepas raya yerrr..
tapi tak tau lagi lepas raya ke berapa ..

kepada yang dah berkeluarga...jgan gadoh2 bab balik kampung ni o.k ..
kna bertolak ansur..tahun lepas dah kat rumah kita ..tahun ni kat umah husband la pulak kan ?
ala..bukan susah sgt kan ? tak leh la nak menang kita je kan ?
tak gitu????

http://www.emocutez.comhttp://www.emocutez.com


Berlagak je cam cool ..tapi sedih jugak la,
coz tak pernah seumur hidup tak beraya ngan family ..
tapi sebab bukan tak balik langsung...cuma balik lambat kira o.k lah ...
o.k.. cepat buat muka happy sikit ...hahahha


http://www.emocutez.comhttp://www.emocutez.com

orang soh buat muke happy ..bukan muke kiut ..yappedaa..tak paham betol!!! -__-'

sekian cerita itu .


Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

Wordless Wednesday 17: Suasana Raya di Ofis






Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

berbuka bersama keluarga saya ^________^

Bismiilah....

3 hari balik Kampung ( Perak)
^_________^ senyum lebar-lebar
best betul dapat berbuka ramai2....
tapi cuma kurang seorang ...syukur tak balik dari Pahang
mmm..macam tak cukup korum la rase....

walaupun berbuka simple2 je ...
tapi rase best sgt ...yela selalu berbuka berdua je ngan Tn.john ...
makan pun sikit dah kenyang ..
kalau ramai2 rebut2 ...best :) ...
Biasanya kat kampung kami berbuka tak terus makan nasi ..
makan kuih dan buah je dulu ..
atau makan benda lain lah selain dari nasi ...
lepas solat terawih baru makan nasi ....

Ni buah-buahan yang ada malam tu ....
Beli kat pasar malam tepi Giant manjung tu ..
Syukur : jgn jeles ek...best Wooo berbuka ramai2 :)
muahihihihihi

yang ni ada cucur udang, cucur jagung (mak buat) ---> i likeee
pastu ayah beli samosa ngan roti balut tu ...(saya tak tau apa nama komersialnya )

ayam percik sedap.... kuah dia mmg best ...ni pun beli kat pasar malam Giant tu
masa sampai je kat umah .... duduk jap terus request kat mak nak agar-agar santan ..
mak buat memang sedap :)
kalau bli kat KL ni santan tak asli ..pastu tawar :(

masa ni tengah hidang2 makanan....
ni gambar ayah ngan abg long tak dak ..diorang tak duduk lagi :)

pastu ngah snap2 gambar guna henpon cap ayam ..
ayah cakap : Tu dok ambik gambar nak buat apa?
terus jawab : saja nak tunjuk kat Syukur ...hihihihihihi

Ish...Si Juna ni pun menyibuk sekali nak berbuka...
haiyak ...

Sekian .


Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.