Gaji .....


Bismillahhhh.....

huhu..tadi masa blogwalking terjumpa ni kat blog amazingnara...
bila ditengok balik memang ada betulnya gambar ni ...
korang setuju tak ? 


tapi ni lebih relevan pada yang tinggal kat bandar besar ... 
kalau kat kampung kos nya lebih kurang sikit ....

Bil : 
kat kampung atau bandar sama je ...

Petrol :
kat kampung tak jem dan kebanyakkan jarang pakai kereta ..pakai motor je 
kalau yang pakai kereta pun tak de nak jalan jauh ... ulang alik tempat kerja dekat saja...

Alatan sekolah : 
kat kampung selalunya sekolah luar bandar sediakan tuisyen free di sekolah 

susu & lampin pakai buang : 
yang ni terpulang pada individu ... ada yang fully breast feed - untung dah kat situ ..tak payah bli susu ..tapi yang kurang susu tu nak buat camno kan ?? terpaksa lah jugak ...lampin boleh pakai lampin kain tu je ..kat kampung pakai lampin kain tu ...pakai pampers bila kuar jalan-jalan..tak pun sekarangdah ade cloth diaper kan? hah..pakai yang tu .. save sikit 

makan : 
kalau masak kat rumah...kos nya tak sampai RM 15 sehari 

Sewa Rumah : 
kat kampung tak yah sewa ...buat rumah atas tanah beli taua tanah puasaka ...kat KL ..susah dah nak dapat rumah harga 300 ...paling kurang 450 keatas ...huhu

hutang kenderaan :
kata mana-mana pun sama... sebab harga kereta kat kampung atau bandar sama je ..

barang dapur : 
kalau kat kampung ..santan, serai, sayur ..semua tu tak yah beli ..tanam je belakang rumah..kat Kl semua kena bli :'( 

itulah pentingnya kerja 2 orang kat KL ni kan ?
kalau nak selesa la.....melainkan kalau kawen ngan orang kaya..memang tak yah kerja...dok rumah buat kerja rumah saje ..hahahah


alangkah best nya kalau saya dapat duduk kat kampung ...huhuhu 
miss my home town  T___T 


Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

Ulangkaji agama : Sunat Ada’ad dan Sunat hai'ah

Bismillah 
semalam mak call...mak mintak carikan maklumat tentang rukun solat ...
jadi saya pun carilah boleh refresh balik ..kita solat tapi kadang-kadang dah terlupa mana yang wajib dan mana yang sunat ....buat dua-dua memang lagi bagus kan ...
pastu jumpa tentang 
sunat ab'ad dan sunat hai'ah yang ada dalam rukun solat .....
dulu dah lama ada belajar ..tapi bila dah lama-lama kita pun lupa ....
jadi jom refresh balik .....

Pengertian
· Sunat Ada’ad ialah amalan sunat dalam sunat yang jika ditinggalkan , tertinggal atau tidak dilakukan dikehendaki melakukan sujud sahwi .
· Sunat Hai’ah ialah amalan sunat dalam solat yang jika ditinggalkan , tertinggal atau tidak dilakukan tidak dikehendaki melakukan sujud sahwi .

Perkara-Perkara didalam Sunat Ab’ad
a. Membaca doa Qunut ketika solat Subuh
b. Membaca Tahiyyat awal
c. Membaca ( ) pada tahiyyat akhir .

Bacaan ketika sujud sahwi


maksudnya : maha suci Allah tidak tidur dan tidak lupa
hendaklah dibaca tiga kali .

Perkara-Perkara Sunat Hai’at

a. Mengangkat kedua-kedua tangan ketika Takbiratul ihram
b. Mengangkat kedua-dua tangan ketika hendak rukuk, iktidal dan bangun dari tahiyyat awal
c. Meletakkan tangan kanan atas tangan kiri ketika berdiri membaca Fatihah dan surah
d. Membaca doa iftitah
e. Membaca amin selepas fatihah
f. Membaca ( sebelum membaca Fatihah
g. Membaca surah atau ayat Al Quran selepas membaca Fatihah pada rakaat pertama dan kedua
h. Menyaringkan bacaan Fatihah pada solat Isyak, maghrib dan subuh
i. Membaca Allahuakbar ketika rukuk, sujud dan bangun daripada sujud
j. Membaca ( ) ketika iktidal dan membaca ( ) ketika takbir sesudah rukuk
k. Membaca tasbih tiga kali ketika rukuk
l. Membaca tasbih tiga kali ketika sujud
m. Membaca ( ) ketika duduk antara dua sujud .
n. Duduk iftirash dan duduk tawarruk .


Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

Share atau kongsi

Bismillah ...

Sahre atau kongsi ..same kan maksudnya ?
ade kebaikan dan ada keburukkan ....
benda baik boleh la kita share-share kan ?

kalau Share kerja macammana pulak ?
memang lah bersatu teguh bercerai kawen lain roboh kannn?
tapi ...kalau kita buat kerja dia, yang dia dah 'share' ngan kita tu...
pastu dia pulak boleh pergi minum dan bersenang -lenang ..camno tu ?

alasan " pedih mata nak buat, tulisan keck-kecik  "
(b4 this pergi operate mata -last month) 
pah tu ? benda dalam pc...boleh zoommmmm lahhhh....
lastnya ....kasik iolsss buat ....
teringin jugak kat hati nak tanya 
"kerja je ke yang nak share ? gaji yang ribu-ribu tak nak share ke ?"

tensi mak tawww

Sekian . 


Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

Design terbaru muslimah Hijabs Online Shopping

Bismillah .....

Hari ni mau review lagi satu Butik Tudung ...
sejak ada kemudahan bershopping di hujung jari ni ...nak apa pun mudah ..
klik saje dah muncul kan?

Butik ni namanya

Nur Fiyzza Online boutique....

Butik beliau menjual koleksi tudung yang terbaru tauuu...
sesuai untuk muslimah masa kini ...
Setiap koleksi keluaran butik Fiyzza ni dijamin 99% Original dan tak akan jumpa
dimana-mana lagi ...setiap keluaran mungkin cuma ada satu atau maksimum 10 helai sahaja ..
dan design tersebut tidak akan dikeluarkan buat kali kedua ....


maknanya
"Bila uolss pakai tudung dari boutique Fiyzza ni...Uolss takkan nampak orang lain pakai tudung yang sama macam uolsss...no boria-boria, no pasar malam2 o.k "
hihihihi...Ni jaminan dari pemilik butik ....

O.k Meh berkenalan dengan pemilik Butik ini
yang manis ni lah pemilik butik Nur Fiyzza online Boutique ...o.k..dah kenal pemilik ..

mari kita tengok design tudung di butik beliau







Tudung-tudung kembang setaman diatas ialah dari koleksi Farinie Hijab
boleh digayakan mengikut kesesuaian si pemakai ....
bunga di bahagian tepi hijab tersebut memang attractive ... disuaikan pula
dengan dua tona warna ...Saiz Bidang tudung ini ialah 40.






hijab ini pula ialah dari koleksi hijab khatijah
memang sesuai bagi mereka yang mementingkan pemakian tudung
yang betul-betul menutup aurat mengikut islam .. :)
Saiz tudung ini ialah bidang 55



Koleksi tudung yang ketiga pula ialah dari Design Anna Hijab
tudung ni pun bidangnya besar 55....
meterial kain pula ialah dari jenis satin ...

baiklah...sekiranya berminat ....
jangan malu dan segan ...jemput melawat Butik beliau di :

Boutique Nur Fiyzza

atau email beliau

nurfiyzza@ymail.com


Nanti kalau ade design baru yang menarik saya akan update lagi ...
Sekian .


Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

Word of the day






Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

Mati itu pasti


Bismillah ....

Hari ni saya terbaca kisah Yasmin J Hunwick ...
salah seorang blogger muda yang cantik ...
wajahnya nampak suci dan bersih ..
Beliau telah kembali ke rahmatullah pada 3 Jun 2012
setelah terlibat dalam kemalangan ----> baca disini
mari sedekahkan Al-Fatihah buat Allahyarhamah Yasmin ...
Semoga beliau di tempatkan di kalangan orang yang beriman dan beramal solehah ...


saya pun selalu terfikir ...
ajal maut ditangan tuhan...ajal maut tak mengenal usia
kalaulah masa saya tiba untuk bertemu ilahi ...
cukupkah amal ibadat untuk temani saya ke sana nanti.....
terlalu kurang rasanyaaa...

kawan-kawan ....nanti pastikan password dan email
dikongsi dengan seseorang yang boleh di percayai
atau di letakkan di suatu tempat yang sesuai
dan jika tiba masa kita dijemputnya ....
sekurang-kurangnya ....orang yang masih tinggal
boleh buat sesuatu kepada blog atau laman sosial kita ...


sekian ...


Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

Obses dengan Politik

Bismillah ...

tak faham kenapa ada orang yang misti Obses dengan politik ...
memang kita perlu mengambil tahu hal politik ...
dan perlu menjadi rakyat yang memberi kerjasama dengan
menentukan pemimpin kita di masa hadapan ...itu hak kita ..


tapi ...tak perlulah nak obses ....
disebabkan politik tak bertegur sapa ..
disebabkan politik ...lupa pada ajaran agama..
disebabkan politik hilang hormat pada sesama manusia...
lagi teruk ....disebabkan politik ... anak beranak bermasam muka ...
adik beradik ...hilang saudara-mara !!!

tak kira apa fahaman politik kita sekalipun ...
silatulrahim harus dipelihara ...
agama mana sekalipun tak pernah menggalakkan
merosakkan hubungan silatulrahim kerana politik !!

Please Thinking .... nak-nak yang muda belia nih..
yang baru nak kenal dunia ...
seelok-eloknya jangan bercakap isu politik dengan orang yang lebih tua ...
takut berselisih faham nanti ...
lagipun undi kita adalah rahsia !

Sekian... ingatan ikhlas :)


Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

Jamuan Raya seksyen

Bismillah ....

selagi tak habis bulan Syawal...
selagi itulah banyak majlis makan-makan ...haishhhh...
bila hari bekerjaa....majlis makan-makan kat ofis...
bila hari cuti pulak..
open house sana-sini ....


Alhamdulillah...banyak rezeki :)
bertuah duduk kat Malaysia yang kaya dengan makanan ....


Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

Kuih tradisional Bengkulu : Bobokol atau Kuih Jongkong

Bismillah ...

pagi tadi lepas cek email sume ..
En.Faris datang ..bawak beg plastik ..
pastu rupanya dia bawak kuih untuk jamuan port luck kami hari ni ...

Dia cakap lagi ni kuih tradisional Bengkulu ...
terus lah eksaited nak rase kannn? hahahhaha
nama pon unik ... kuih BOBOKOL ...bukan BOBOBOI taw ..hihihihi

Ni lah rupa bungkusan kuih Bobokol tu ...
nama lain untuk kuih bobokol ni ialah kuih Jongkong ....

Ni isi kat dalam ...sedap..lemak -lemak manis gitew :)
tekstur nya macam kuih lompat tikam ...

Thanks ya Encik Faris ..belajar satu lagi makanan tradisional yang baru :)


Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

Anak kecil lengkap berbaju dan ngilaian jam 3 pagi

Bismillah ...

Sorry lah uolss...tak de mood btol nak menaip kat sini ...
tu yang lama blog ni terbiar
tapi saya ade je .....

pastu di sebabkan bosan lah bukak je blog ni nampak resepi Kuah kacang tu ...
macam la good-good je kan ?
padahal tak la pandai beno bab nak masak-memasak ni ...
cuma saja je nak dibuat bahan update blog :P
gitu lah kekdah nya aaaa...hohoho
ni lah yang gigih je nak hapdet blog :PPPPP



ntah mimpi ape ...hari ni nak cerita pasal cerita hantu ....
Ni cerita Nana sebenarnyaaa...hihihihi
dia malas nak citer kat blog biar saya jelah yang ceritakan :P

Kisah benar berlaku di kawasan rumah sewa beliau ...
Lokasi : Rawang

nana citer dia cakap kat rumah dia keras sikit ...
adik dia datang tido rumah dia kna ganggu ...
Rumah beliau apartment 4 pintu ...
tapi cuma rumah dia saje yang berpenghuni ..yang lain kosong (Rumah lelong)

Suatu hari ...mak Nana datang rumah dia ..mak dia dari kampung
masa mak dia dah nak balik ke Kampung ...
dia keluar je rumah ...dia nampak ade budak lelaki kecil..
dalam lingkungan umur 4 ke 5 tahun tengah pakai kasut depan pintu ...
pakai t-shirt ngan Jeans ...comel budak tu ( kata mak nana lah)
dia tegur mak nana ...dia tanya la mak cik dari mana? datang sini rumah siapa ...
dia bagitau dia nak turun main kat bawah ...
mak nana layan la borak ngan budak tu ...pastu elok mak dia turun bawah ...
mak dia tunggu jugak budak tu turun ...
sampai sudah budak tu tak turun :O
Kejadian berlaku waktu Siang ....
aiyooookkkk.....

kemudian setibanya bonda Nana ke kampung ...dia call Nana
citer tentang budak tu ...gambarkan rupa budak tu ...
masa tu Nana baru bgtau mak dia yang mana ada budak tinggal kat situ ..
rumah tu semua kosong ..cuma rumah nana je ade penghuni ???
haaaaaaaa......tulah ..misteri kan ????

kemudian....
masa adik Nana datang ..dia cakap dia kna ganggu
kena tindih dan cakar kat badan .....
dia bgtau kat rumah kosong sebelah rumah Nana tu ada penunggu ...
tempat diorang berkumpul ... :O
ade langsuir ....ada jin jahat ...
takot kan ? haish Nana....aku doakan cepat la rumah yang ko beli tu settle ..
pindah la dok umah baru .... aminnnnn

2 3 hari lepas nana cakap ...
masa dia tengah tido ...dia dengar orang memgilai kat tepi telinga dia...
tak tau la memang enda tu kat tepi dia atau suara benda tu Kuat dan nak menakutkan dia ..
dia bangun tengok jam ... baru jam 3.00 pagi ..
memang time dia megusik lah tu ...haishhhhh

setakat ni tu je lah yang dia ceritakan ....
nanti kalau ade lagi saya cerita kan lagi kat sini ...
(nampak sgt tak de idea nak update blog :P)

Sekian


Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.