Durian Crepe

Bismillah ....

Durian crepe ni kan tengah famous sekarang ni ...
harus lah saya sebagai penggemar Durian kepingin nak makan Durian Crepe ...huhuhu
hari Jumaat tu ber IP dengan Cik Sara Lynn ...
bgtau dia teringin nak makan Durian Crepe nih ...
dia soh google dan order Online jerp....

@terusbergenangairmata....Phuiii...sedih la sgt kan ? hahahahha

 Pastu hari sabtu ...dia WhatsApp...
dia bgtau kawan abang dia ade jual benda ni ...
ape lagi ..terus sepantas kilat order kat dia...

hari Isnin pagi semangat bangun pagi nak pergi kerja nak makan Durian crepe 
#Dasar....hahahhaha
tapi kepala pening...batok yang menyakitkan tekak dan demam...
jadinya Tn.John cakap tak payah pergi kerja...
ambik MC saja ...aduyaiiii.......

pagi tadi .....terus la sampai je kat opis...
cari Cik Sara lynn...tanya mana Durian Crepe ??? 
dia cakap dalam Fridge ....terus jalan laju-laju 
menuju ke fridge dan ambik satu Durian Crepe 
RM 10 dapat 4 ketul ....
#haruslahpujimelambungdisitu 
sampai kat meja terus Ngap....
pastu stop...snap pic ..hahahahha ...Rutin blogger :P 
lepas tu ngap habis satu ....
duduk kat meja...niat di hati nak simpam bawak balik kat Tn.John ...
tapi rase resah dan gelisah pulak teringat kan Durian Crepe tu ..:P 
#Oversangatkan ??? 
terus pegi belakang ambik semua..dan makan !! 
pastu #menyesallll tak bawak balik untuk suami tersayang ...aduyai ... T____T
tak pe lah order lain untuk dia o.k ..
now dia pun demam jugak tak boleh makan durian ..
#alasannakhilangkanraseserbasalah....


Sekian ....


Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

Kolam Deepavali

 Bismillah 

o.k kali ni nak cerita yang panas dari oven...
memang kalau kek tu kira betul-betul keluar dari oven la ni .. hihihihi
tadi saya dan lagi dua orang partner in crime join pertandingan buat kolam Deepavali ...
tak pandai pun..pandai-pandai je ..hahahha
hoish..renyah jugak buat benda alah ni ...

mula-mula kami sediakan bahan-bahan seperti beras, pewarna (water colour) atau boleh jugak guna pewarna makanan tu ... 
pastu rendam beras tu dalam pewarna... air letak sikit je ye kawam-kawan ...
pastu gaul sebati ....dan boleh jemur
pastu dah siap boleh buat nasi hujan panas ye ..hahahhah..Jgn ye saya gurau je..
karang tak pasal-pasal masuk ward :P 
 (dah macam resepi masak la pulak khennn) ...hihi
yang ni Fadilah la yang bayak tolong buat ..Thanks dear 

 ni antara yang cantik menarik tertarik.... 

 Ni pun cantik....

 Eh..yang ni pun..aduhai sume cantik camno? 

 eh..yang ni menarik..penuh je diorang buat ...

 eh yang ni simple je ..huhuhu :P 

korang sebelum meneruskan baca n3 ni cuba teka yang mana saya punya ?
hahahhaha..
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

 tara..... ni hah yang tak berapa tulah ..huhuhu
:P 
hoish..gigih tau lukis tu sume ....
pastu nak tabur-tabur beras tu ..
penatttttt 
me with my partner in Crime 
Fadilah dan Syazwan 

keputusan pun tak tau lagi mana yang menang ....
kan tadi saya cakap panas dari oven ..haruslah tak tau result lagi ...
tak pe lah ..ape pun... 
saya berpuas hati dgn hasil kali pertama ni....
kira dah menang dah kat hati saya ewah ...
#sambilkibasselendanghalfmoon...hahahhahah



Sekian.


Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

terkunci

Bismillah.....

o.k yang ni cerita tak basi ...tapi bukan lah yang terkini ...
cerita ni berlaku semalam .....
masa pagi macam biasa ....saya sampai naik atas... punch card ...
lenggang kangkung lemah gemalai  nak masuk bilik la kan ....
pastu ...ehhhhhhh...
terhenti depan pintu ...
Pintu bilik saya yang selama ni tak pernah kunci 
terkunci !!! sapa yang kunci? 
siapa punya angkara ni???? 
O.M.G 
kunci saya mana ade ...saya tak bawak balik 
Kunci tu saya tinggal dalam laci je ....
yela bilik tu bukan saya simpan emas permata pun ....
tak yah kunci-kunci ...senang orang nak kuar masuk ambik faks sume ...

 ni lah pintu bilik saya ....
yang dalam tu ade pintu bilik bos..bila bilik saya terkunci ...
maka nya ...bos pun tak boleh la masuk sekali ...huhuhu
bos pun tak pernah bawak balik kunci bilik saya tu walau pun beliau ade kunci bilik saya tu ..

terus pegi logistik mohon bantuan ..
di hantar seorang mac gyver ...hahaha..
tapi memandangkan beliau tak pernah lagi rompak rumah orang mahu pun bank ... 
beliau mengalami kesukaran nak bukak pintu bilik saya tu ..haishhh...

 Selepas Mac Gyver tersebut berpeluh satu badan ... 
saya pun pergi cari bantuan lain ... 
hah...hamek kau ...4 - 5 orang trus sekali datang ....
ceh....bajet cam jejaka-jejaka tu nak sgt la tolong bukak pintu bilik saya 
#tangandidadamatakeatas.... 
"kalau tak kerana bilik bos terlibat sekali kau hengat diorang nak ke tolong beranai-ramai gitu" hahahahha
terus lah mereka mengerjakan pintu bilik saya tu berhabis-habisan ...
Disepuk dengan kasut ...
diketuk dengan tukul
diumpil dengan spanar ...
ditarik ngan player ...
macam-macam usaha mereka lakukan ...
Thanks ya uolsss ..huhu 


hah..tengok hasilnya ......terus berlobangggg ...aiyoo..
hahahah...padan muka ..terus tak leh kunci ...

Sekian 


Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

Makan-makan.

Bismillah 

Ni cerita dah basi sebenarnya...tapi vitamin 'M' tu terlebih 
jadi hari ni baru keluar N3 ni ..huhuhuhu :P 
Ni jamuan Perpisahan dan sambutan Birthday warga SKPPI

 Ni antara menunya ...
menu utama nasi lemak rendang kerang ..hihi sedappp...
pastu yang paling best dessert ..
semuanya manis menambah gula dalam darah saya ...hahahha
aduyai ....rosak diet gini tau ...
Ni My boss..... bulan November Birthday beliau ..
Happy Birthday boss ..18 November 2012
Semoga panjang umur dan Dimurahkan rezeki ....
Selamat berpencen tahun depan...huhu
tak tau lah nanti dapat bos macammana pulak..hohoho
naseb lah kan ....
pastu yang tersebak tu namanya Khatijah Ibrahim ...
macam nama Penyanyi tu kan ? huhu
Jah ni dah lama kat bahagian kami ..
now dah kena tukar ...sebak lah dia... 
selamat maju jaya ditempat baru ye Jah....

o.k..kek yang kat atas tu serius sedap ..
yummy..yummy ...
akak yang buat kek ni pun sedap Ehhh.....sedap mata  memandang lah
cantik menarik tertarik macam kek beliau ..awww ..
hihihi :P (macam lah kak Nomi baca blog saya yang tak seberapa ni ) :P 
O.k ...ni dessert dalam pinggan saya ..
Hoiiiishh... ni bukan makan sorang o.k..ni makan ngan minah Gojes lah... 



Sekian 


Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

Sakit dan sakit hati

Bismillah 
dah lama sebenarnya saya nak buat n3 ni ...
tapi bila terfikir benda ni..... hati rase sakit dan stress...
jadi saya memang jenis yang kurang suka berfikir benda yang memening kan kepala...
kalau benda tu memeningkan kepala dan tak de penyelesaian pun kalau fikir setiap hari 
saya akan ambil jalan tengah dengan tak nak berfikir sgt tentang perkara tersebut ...

namun kadang-kadang ade je makluk tuhan yang suka buat saya berfikir 
dan merenung apa yang saya telah lalui ini ...
kadang-kadang saya pun tak tau kenapa orang tak nak memahami masalah kita 
dan dalam masa yang sama 
selalu memberi pandangan kosong (tak tau tapi nak cakap jugak )
 yang akhirnya tanpa disedari menyakiti hati kita....

bila saya mula merenung masalah saya ..saya akan mula rasa 
kenapa dunia macam tak adil pada saya ?
boleh kah saya cakap macam tu ? 
sepatutnya tak boleh...sebab tuhan yang menentukan apa yang terbaik untuk ummatnya ..
dan kita sebagai orang islam perlu percaya kepada Qada' dan Qadar Nya...

Kepada semua...yang follow cerita saya
mungkin akan tertanya-tanya ...saya sakit apa?
kenapa selalu pergi Hospital dan emo je bila sebut tentang anak ?
Entry 1, entry 2,entry 3. entry 4 dan entry 5

o.k meh saya nak cerita ...
saya telah disahkan doktor ada penyakit Diabetes (kencing manis)
o.k fine !
family mmg tak de sejarah penyakit ni ...
tapi saya saje yang kena...
masih ditahap awal ....kandungan gula dalam darah saya ialah 7.2
dan kadar gula yang sihat ialah dibawah 6.0....

doktor mintak saya makan ubat setiap hari 4 biji...
sehingga bulan January 2013 ...
tujuan adalah untuk menurunkan kadar gula ke tahap yang selamat ...

o.k .. tu je saya nak bgtau ...
bila ade yang tanya saya bila nak ada anak ..dan sebagainya ...
saya akan jawab Insyallah kalau ade rezeki tahun depan ...
then orang tu akan tanya lagi ..kenpa tahun depan ?
saya akan jawab ..Doktor sarankan untuk tidak mengandung sehingga tahun depan ..

(tak puas hati lagi) dia tanya lagi ? Kenapa?
saya akan bagitau : saya ade kencing manis ...
(dengan konfiden orang tu cakap )
Eh...boleh je mengandung kalau ade kencing manis...
tu normal la..... ade je orang yang mengandung pastu ade kencing manis !

saya mula berkata-kata dalam hati ( Sejak bila ko jadik Doktor? dan lebih tahu dari Doktor ? )
o.k...Fine ... saya akan jawab : ooo..yeke? tapi Doktor saya tak syorlan saya pregnant
sehingga kandungan gula dalam darah saya o.k ...

(tak puas hati lagi) ala...tak yah ikot sgt cakap doktor tu !
masa tu rase nak cakap " Dey thambi ...u cakap saja boleh la ...pakai air liur mmg free
yang nak menanggungnya nanti aku! Ceiiit!!!!

Memang betul orang pregnant pastu tetiba kena kencing manis ..
itu memag normal... tapi dalam kes saya
saya tak pregnant tapi mmg dah ade kencing manis tu ...
paham tak ? tak sama kan ?

o.k kalau saya pregnant jugak ...
boleh...tapi sepanjang 9 bulan kehamilan saya kena ambik Insulin ..
iaitu (cucuk diri sendiri untuk masukkan Insulin)
kenapa saya nak ambik risiko ? sedangkan saya boleh cuba mencegah ..
umur saya baru 26 tahun bulan depan baru 27...
saya belum tahap terdesak mau ade baby ....
sekarang saya sanggup berulang alik ke hospital dan makan ubat setiap hari
semata-mata nak sihat dan boleh ada anak sihat macam orang lain ...

kalau ibu menghidap diabetes ...antara risiko nya ialah :


Kandungan gula yang tinggi dalam darah menyebabkan bayi mempunyai saiz yang besar sebelum masa kelahirannya. Bayi yang besar boleh menimbulkan komplikasi sebelum, semasa dan selepas bersalin. Bayi yang besar kebiasaannya memerlukan “c-section” kerana mereka lebih terdedah kepada risiko kecederaan jika dilahirkan secara normal seperti perubahan kedudukan bahu.
Bayi lebih berisiko tinggi untuk mengalami kecacatan atau masalah yang berkait dengan jantung, buah pinggang, tulang belakang atau otak. Sesetengah masalah ini boleh menyebabkan kematian.
Risiko untuk anda mendapat darah tinggi meningkat. Kondisi ini boleh menimbulkan masalah kepada anada dan bayi yang dikandung.
Anda mungkin mempunyai ketone di dalam darah dan air kencing yang disebabkan oleh ketoasidosis. Ketoasidosis terjadi apabila gula dalam darah tidak dapat ditukar kepada tenaga, maka lemak digunakan sebagai sumber tenaga. Bahan sampingan penggunaan lemak ini ialah ketone yang boleh menyebabkan kondisi yang agak serius.
Anda mungkin melahirkan bayi pra-matang (sebelum 37 minggu) atau bayi terpaksa dilahirkan awal dari waktunya.
Bayi yang dilahirkan mungkin mengalami masalah kandungan gula yang rendah dalam darah (hypoglysemia).
Risiko bayi untuk terkena penyakit kuning meningkat.
Anda mungkin mengalami keguguran semasa awal kehamilan atau bayi mungkin mati dalam kandungan sebelum kelahiran.


Memang ade orang yang beruntung sgt ...
walaupun badan berisi ...(gemuk) tapi tak dapat penyakit macam ni ...
walaupun berat saya 82kg dengan ketinggian 161 cm tu tak lah terlalu gemuk
tapi saya perlu hadapi ni ...:'( saya akan cuba kurus lagi ..huhu
sebab tu kadang-kadang saya rase tak adil ...
orang yang jauh lebih gemuk dan berisi ...tapi boleh je ade anak yang sihat ..

tapi saya percaya kepada Qada dan qadar Nya ... Setiap yang berlaku pasti ade hikmahnya ...
saya berusaha buat yang terbaik ..
dan saya akan terus berdoa kepadaNya agar dapat menjadi seperti orang lain
yang boleh hidup bahagia dan punya zuriat sendiri yang sihat .

kawan-kawan..doakan saya sihat ye ...
Sekian

Gemuk sgt ke? :'( ni gambar paling baru ..masa floria ritu ....


Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

Zulfahmi Khairuddin 3rd Place at Valencia

Bismillah....
Eh kali ni nak cerita pasal Zulfahmi lagi :) 
ala..tak kenal ? Zulfahmi Khairuddin Pelumba Motosikal Negara tu lah...
ha..dah tau kan ? semalam beliau berlumba lagi ...
kali ni kat litar Valencia
Oh..begitu jauh ..jadi kami beri sokongan dari depan kaca TV saja lah ye... 

Perlumbaan beliau semalam memang sengit ...
pada saat-saat terakhir la kiranya ...
dah last lap beliau dapat memotong Brad Binder ...
saya kat rumah dah bising dah ..potong Tutti Fruitti tu haa...laju lagi..laju lagi.....
hahahah gitu lah semangat nya ..."tangan didada mata keatas "
(sebab kat belakang baju beliau kelihatan seperti disponsor by Tutti Fruitti) 
 kalau tak salah nampak la ..tu yang trus je belasah panggil Tutti Fruitti :P 

memang teruja lah bila dia dapat tamatkan perlumbaan ditempat ketiga 
ni kali ketiga beliau naik podium ...:) 
Tahniah ye ... Semoga terus berjaya ...

haishhh...Tuan John tu tok sah cakap la...
bila dah menang dia punya sorak kalah orang sorak bola..
mau satu block boleh dengar ..hahaha suami sape lah tu ...#tarik tudung tutup mulut :P 
macam lah dia ade kat Valencia nun ..hihihi
tak pe lah ...yang penting bangga Zulfahmi Khairuddin anak Malaysia 
yang kecik dimata dunia dapat naik Podium  :) 

go go go Malaysia go ..:) 
orang lain sibuk nak tengok Moto GP sebab Rossi, sebab Lorenzo dan Stoner 
tapi kitorang sekarang semangat nak tengok Zulfahmi :) 

nak tengok keputusan penuh motoGP boleh tengok kat sini 

result Moto3 : 
Tempat Pertama : Danny Kent 
Tempat Kedua : Sandro Corteseger
Tempat Ketiga :Zulfahmi Khairuddin 

ni lah pingat yang beliau dapat semalam ...
masa kat atas podium tu kan biasanya diorang akan bagi arak untuk 
celebrate ...tapi Zulfahmi siang-siang lagi dah lari jauh dari podium :) 
good job ...kalau tak habis lah bermandikan arak ..haishhhh 


Sekian . 


Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

#Renungan




Bismillah.....

Tadi masa blogwalking terjumpa ni...
rase macam jawapan ni memang terbaek...
terus nak share kat sini :) 


Lelaki Inggris bertanya: 
"Kenapa dalam Islam wanita tidak boleh jabat tangan dengan Lelaki?"


Syeikh menjawab:
 "dapatkah kamu berjabat tangan dengan ratu Elizabeth?

Lelaki Inggris menjawab:
 "Oh tentu tidak boleh! Cuma orang-orang tertentu saja yang dapat berjabat tangan dengan ratu."


Syeikh tersenyum & berkata:
 “Wanita-wanita kami (Kaum muslimin) adalah para ratu, & ratu tidak boleh berjabat tangan dengan Lelaki sembarangan (yang bukan mahramnya).”

Lalu si Inggris bertanya lagi,
 "Kenapa perempuan Islam menutupi tubuh dan rambut mereka?"

Syeikh tersenyum dan punya 2 coklat, ia membuka yang pertama terus yang satu lagi tertutup. Dia melemparkan keduanya ke lantai yang kotor.
  
Syeikh bertanya:
 “Jika saya meminta Anda untuk mengambil satu coklat, mana yang Anda pilih?"

Si Inggris menjawab:
 "Yang tertutup...”
  
Syeikh berkata:
 “Itulah cara kami memperlakukan dan melihat perempuan kami.”
  
Si Inggris menjawab:
 "Wow Islam is Amazing...”

Alhamdulillah....bersyukur dilahirkan sebagai seorang Islam 
dan dididik dengan ajaran islam.... 


sumber : google 

Renung-renungkan dan selamat beramal ... 


Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

Hadiah dari jauh

Bismillah....

Alahai ... speechless tiba-tiba...tak tau nak buat mukaddimah macammana ...hahaha
adoiyai tu lah ...tak payah nak bermukaddimah sgt lah kan ....
actually nak cerita pasal hadiah dari jauh tu ...
Thanks ya orang jauh itu ...hihihi
saya suke ...
boleh tambah koleksi ....hadiah ni sampai hari Jumaat lepas..
tapi hari Jumaat tu tak sempat la nak buat n3...
petang ada taklimat bagai ...jadi tertangguh ke hari ni ... 


"Cheqna..ofkos saya sudi sgt terima hadiah cheqna ni ... cute ..."
Ni hadiah yang cheqna bagi masa buat n3 ni 
saya dah pun letakkan mereka bersama-sama koleksi yang lain ...

 ha...nilah koleksi saya ..hihi
yang ni yang kat ofis...yang kat rumah pun ada ...
koleksi masa kat Ofis lama.... :) 

Ni pulak koleksi Fridge magnet :) 
yang ni pun saya suke ..kiut sgt kan ?
tapi tak banyak macam koleksi key chain.....
tengok Penyu Hijau tu ..sgt comel... 


Sekian ...  


Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

Kenapa dalam instagram saya cuma ada makanan?


Bismillah .....

sila baca tajuk dahulu ...
hihi dah tak tau nak letak tajuk apa..jadi main belasah saja ...
tapi memang btol kot ...dalam instagram saya banyak gambar makanan saja...
nak tau kenapa? 
sebab makanan tak banyak songeh kalau kita snap gambar dia kan ?
kalau orang .....susah..karang dah snap..tak cantik lah...senget lah ....
tudung penyet lah...terpejam mata lah ...
tak nak ambik gambar lah ... jadi ambik je gambar makanan...easy ..hiihihi


ni ketiau tomyam ...nampak cair sikit ... tapi rase not bad lah 
beli kat kafe ofis ...:) 
ni maggi goreng dikala hujan namanya...
satu malam tu hujan lebat la jugak..
rase macam teringin sgt nak makan megi ...cenggitulah kiranya ...
jadi ...terus masak megi dan makan panas-panas ...
fuhhhh...sodap...buat kasik pedas sikit ...perghhh... :P 


yang dua ni menu makan malam semalam....
Tomyam daging dan paprik.....
 dan yang last sekali paling syiokkk ...
sedap ...
buah pelam makan bersama Kuah Rojak Kacang Mak Bee ...
didatangkan khas dari  Kedah ...hihi

Sekian... 


Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.