Perak lagi ???

Bismillah...

N3 Perak lagi?
 sorry ..gambar masih ada.. jadi buat jugak la lagi satu N3 :P 
kali ni kami tak de la pergi makan kat kedai sgt ..sbb balik kampung kan ?
jadi haruslah makan kat rumah saja ...

 Ni mak saya panggil Aiskrim palit ? hahaha 
(biasanya orang kedah yang gunakan nama ni) 
Tn.John panggil Aiskrim calung ? 
ade orang panggil aiskrim kon ?
uolsss panggil aiskrim ape pulak ? 
dah tua-tua ni pun rase teringin pulak nak makan aiskrim  ....

 memandangkan cuaca yang panassss....
tambah pulak tepi laut ...mmg terasa sgt bahang pantulan panas dari air tu ...
kami singgah 'pekena' cendol pulak ....
haishhh...lega dapat sejukkan tekak :)

hari Isnin tu kami bertolak seawal pagi dari kampung..
tak berani nak balik lambat ...
sebab tak daya rasenya nak harung jemm...
tu pun ade jugak jem sikit lepas tol gopeng tu ...ade lori eksiden..
tapi nasib baik jem sikit je..
pastu jalan clear sampai la ke KL ....
pukul 1.14 p.m kami dah sampai kat Tol Jalan Duta :) 


sekian saja cerita jalan-jalan saya sempena cuti 5 hari ni :)
lepas ni dah ta de dah n3 jalan-jalan o.k :P 


Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

Sambung berjalan ke Perak .

 Bismillah...

Sesampai saja kami di Kuala Lumpur dari JB ...
saya dan family Tn.John telah bertolak pula ke Perak...
tapi tak balik rumah saya pun :'(
sebab minggu lepas baru je balik ...lgpun ni balik sekali ngan keluarga mertua 
kami balik ke kampung my FIL kat Bota ....

kat kampung tu alam sekitarnya masih terpelihara ..:) 
masa pagi tu saya nampak ada banyak ekor burung Enggang ...
rasenya saya pernah tengok burung ni kat Zoo je sebelum  ni ..
ni Enggang yang berterbangan bebas kat udara ...
kami balik kampung tak de lah kemana sgt pun..
kami pergi pasar hari je kat Parit ...sekali lagik confuse ngan Instaweather ni..
kat Pekan Parit tu ditulisnya Belanja...
memang la pergi pasar hari tu ade la sikit2 berbelanja..hihihi

Tengahari sikit kami pergi ke Lumut...
my MIL nak beli ikan bilis...
 Eh? ni sape pulak ni? (buat-buat tak kenal pulak??) 
aiyyaaakkk...bukan senang tau sekarang nak tangkap gambar Tn.John ni ...bukan main liat lagi...
 Sekali tengah jalan-jalan terjumpa Kak Ita...
akak ni dah lama sgt tak jumpa...ni Officemate lama saya masa kt TNB 
tak sangka boleh terjumpa kat Perak pulak tu :) 

 kalau pergi lumut ..misti benda-benda ni lah yang akan dibeli kan ?
murah pulak tu ...5 bungkus RM10 atau yang besar sikit 3 bungkus RM10
jadi shopping sikit untuk cenderahati kawan-kawan kat Ofis...

Sekian. 


Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

Selamat tinggal JB

Bismillah...
Ni last tentang JB ya..promise hihi..
berjalan tak kemana pun..tapi yo yo OoOo je buat sampai 2-3 entry tentang JB je :P 
tak pelah...dari tak de benda nak buat n3 khennn?

secara keselurhannya ...o.k la pergi jalan-jalan JB...
nak kata tak best tu tak lah..sebab seronok jugak jalan-jalan tempat orang 
tapi nak kata best giler tu tak lahh jugak..sebab tak de pergi jalan mana-mana sgt pun..


Eh..kenapa ek dia tulis Plentong? tak tulis Johor Bharu ?
padahal tempat snap gambar ni masa kat hotel...hotel tu kat bandar JB kot?
ish..ish...ish..Musykil jugak ...
kalau tulis Johor Bharu kan lagi best :P


Masa balik jugak berkesempatan singgah kat JPO
(Johor Premium Outlet) 
tapi masa sampai tu pagi lagi ...jadi tak banyak yang menarik dapat dilihat ..
kedai pun tak bukak banyak lagi :( 
tapi o.klah at least pernah jugak sampai kat JPO ni kheeen? 
hahaha...berbunyi poyosss disitu :P
Sekian.  
Bersyukur jugak ade benda alah ni ...benda ni banyak membantu tau ...
asal tak nampak jalan menuju kebenaran je terus google map..
ade Papago tu pun macam blur-blur instruction nya.. 
(Instruction dia blur atau saya yang tak pandai guna?....)  
hahaha...salah satu lah tu 
jadi pakai yang mudah faham ...dan yang pandai digunakan :P
 kami selamat sampai ke Kuala Lumpur pada hari sabtu jam 1.30 petang 

Insyallah ade rezeki lagi teringin nak jalan-jalan pusing M'sia :)
nak pusing Dunia tunggu la habis jalan-jalan kat negara sendiri dulu ...
ni kat tempat sendiri pun tak habis explore ape nak dibanggakan dgn negara asing kan?


sekian.


Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

Jalan-jalan di Ayer Hitam

Bismillah...

Memandangkan kami memang tak de kemana-mana pun masa kat Johor tu ...
pergi kenduri jelaa....tak de la nak pergi Muzium ke, Zoo ke...memang rasa rugi jugak tak dapat jalan-jalan 
tapi nak buat macammana..kesuntukan masa dan pengetahuan yang kurang tentang jalan-jalan kat JB nih..
jadi masa balik kami tak mau kerugian lagi..Ewaaahh..#takderugilahhhsgtt
kami pun telah bernekad untuk singgah di Ayer Hitam, Johor
kat situ kan ada banyak barang-barang yang dijual dengan harga yang berpatutan 

kami singgah kat sini masa otw nak balik ..
gigih la GPS jalan dalam ..tak nak ikut Highway :p
akhirnya kami berjaya sampai kat Ayer Hitam pada jam 10.00 pagi ...
laparrrr oihhh...dari pagi tak b'fast ...


jadi kami pun berhenti makan roti telur...
tapi rasa nya bukan macam roti telur...rasa macam makan murtabak ..hahahah
adoiyaiii....lapar punya pasal layan jolahhh...

pastu Tn.John order mee rebus ni pulak ...
rupa memang nampak menarik...sekali bila makan ....rasa dia out ...
tak rase mee rebus...tawar ...
makan pun tak habisss....haishshhh


perut dah kenyang hatipun senang 
jadi kami pun menjalankan aktiviti round2 kat situ ...
memang rambang mata ...ada bayak gerai kat situ 
 kerepek ni jelah yang ade buat buah tangan untuk kawan-kawan
pastu ternampak rak majalah...yang ade dua tingkat tu ..
pernah survey kat Nilai..harga dalam RM30-35...
try tanya kat sini ...sekali harganya RM20 saja..
trus lah rembat satu ...
Majalah Cycling dan Roda Pantas Tn.John tu da bersepah dalam rumah ..
aiyooo..dah bli rak ni silalah susun kemas-kemas yaaa...

kat sini kalau bawak anak-anak rasenya misti merengek nak beli
 patung yang banyak tu ..
macam-macam ade ...dulu pernah dapat Teddy Bear dari Tn.john yang dia beli kat sini :) harganya berpatutan ...

kalau mak-mak yang singgah ..memang la seronok ..
tengok buah-buahan banyak....ade juga pelbagai jenis ubi-ubian ..
mau penuh bonet kereta ..hahahha

o.klah..sekian .



Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

Gerai di Tepian Tebrau

Bismillah...

masa kami jalan-jalan kat JB..kami memag tak de lah niat nak jalan-jalan cari makan ..
maksudnya...berjalan memang nak cari tempat makan yang best ..
kami makan apa yang mudah dan senang nak cari ...
dah la tak tau jalan..karang salah termasuk highway ke Woodland, Singapore karang...
sape nak tolong ? mak ayah dah la jauh...hahahha...
dah tua-tua gini mau mak ayah cakap 
"pandai pergi, pandai-pandailah cari jalan balik kan?"

malam kami sampai tu ...memang dah malas nak round-round cari tempat makan..
perut pun bernyanyi mintak di isi...
yang mudahnya...dan sgt dekat dengan hotel ialah 
Gerai Tepian Tebrau ..
 ada banyak gerai kat sini ...panjang macam tu ...
tak tau nak pilih yang mana satu ...
 akhirnya kami pilih Gerai yang ni ...
nama gerai tu ....mmm..tak ingat ..hahaha
tapi Gerai paling hujung sekali ..sebelah surau rasenya...
nak snap gambar ni pun curik-curik tau ..
segan la nak snap sana-sini dalam kedai orang kan ?
tapi jiwa blogger tu dah tegar ..curik-curik snap jugak la...

 Tn.John order ni ..
Siakap tiga rasa ...rasa dia memang sedap..
tapi ikan tu kurang garing sikit...sikit je..maksudnya tulang-tulang tu tak boleh nak makan 
ala-ala rangup gitu ....tapi rase kuah tu sedaaap...
rase macam nak pergi dapur mintak resepi kat tukang masak tu ..:P 

pastu tomyam daging Powerrr...
hoish..meletop...pedas kot..tapi sedapppp...
orang Johor memang makan Pedas ekk?
saya pun memang suka yang Pedas-pedas ni ..memang terangkatlahhh
...tapi My Dear kureng sikit makanan pedas ni ...
#Diamemangbanyaksongehbabmakanni...redhaaaa...

ade lagi satu menu actually ....kailan goreng ikan masin 
sedap jugak...tapi sampai lambat..dah start makan baru sampai..
jadi malas nak snap..gambarnya nan hado lah jadinya ...
air pulak ..kami order Laici dan teh o...

Harga : RM 53.00 
makan untuk 2 orang ...mm...agak mahal sikit kot?
maybe sbb ikan siakap tu lah...

tak pe..sekali sekala apa salahnya ..kalau selalu tak boleh la....
tokei balak pun boleh bankrupt ...
hihihihi... 

sekian 


Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

Strait View Hotel, Johor Bharu

Bismillah....

Ni Entry Johor Bharu lagi ... :P 
o.k nak cerita sikit tentang hotel penginapan kami ...
hotel ni biasa-biasa saja...tapi selesa dan affordable 
bukan nak pergi honeymoon nak book Hotel 5 star kan ?
jadi cukup hotel yang o.k dan selesa ....

Hotel ni ade kemudahan yang basic-basic bagi sebuah hotel..
maksudnya ade katil, kerusi, cermin, bilik mandi
 ( xde bathtub o.k... yang tu hotel 5 star adolahh) 
ade water heater, aircond yang berfungsi baik, ice box, TV yang jelas untuk dilihat 
View dari tingkap hotel pun menarik...
o.k...itu cukup selesa...

 Lokasi hotel tersebut seperti didalam peta ye kawan-kawan..
see...depan jalan dan laut.....

ini permandangan dari luar hotel...
masuk je jumpa kaunter receptionist ...
ni jalan nak menuju ke bilik hotel...jalan terus pastu sebelah kiri tu ade lif..tapi rasenya lif untuk 4 orang je ...
tepi pintu lif tu ade jalan naik tangga ...
 ini bilik kami ... :).. bilik di tingkat 2

 macam ni lah rupa penuh bilik...tingkap luas berdepan jalan raya dan laut ...
 ade juga yang dua katil macam ni ...single bed ...

yang cermin besar depan toilet tu actually pintu almari :)
tolak cermin besar tu...dalam ade almari ...

 ni toilet nya...o.k lah walaupun tak de bathtub..
haish...Blogger memang gini lah kan ? bilik air pun nak snap? hahahhaha

malam-malam lepak sini sambil tengok mat rempit merempit di jam 3 pagi...huhuhu
bising giler...motor ..kereta sama naik...


Sekian. 


Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

Johor Bharu aku datang :P

Bismillah....

o.k sambung lagi ...kali ni aktiviti cuti-cuti Malaysia...
Tn.John suruh packing baju ...
nampak sgt tak de la planning awal-awal...
masa nak pergi baru packing baju :) 
Gerak dari rumah dalam 11.30 a.m berenti makan tengahari dulu  ..

bila perut pun dah kenyang ...
jadi marilah meneruskan perjalanan yang panjang itu ...
" yeaahhh...Instanbul Jay Bee aku Datang"
tapi Lisa tak de ye ..kami pergi berduet sahaja..
hahahaa..duduk la kamo diam-diam kat rumah 

kami gerak straight ke Destinasi yang dituju ..
berhenti kat R&R Ayer Keroh je untuk top up T&Go
kami bercadang nak cut cost sikit...kami pun ikut Jalan dalam separuh jalan..
hoishhh..Perjalanan yang sungguh mencabar ...
melalui pelbagai Parit ....tapi memang best ...
jalan-jalan tengok kampung orang ...
Eh..rumah kat area Muar tu cantik-cantik lahhh...
pastu dia punya Antena TV tinggi-tinggi tau ...dapat Channel Singapore ngan Indon kot?
I guess la...
Perjalanan memakan masa dalam 7 Jam... Lama o.k..kebas montot :P
kami selamat sampai kat Bandar Johor Bharu yang memang pesat membangun...
Tn.John membesar kat sana dulu..jadi dia cakap memang tersangat membangun..
sampai dia pun dah tak cam jalan-jalan kat situ 

kami kan pergi tak planning ...
jadi kami sewa hotel on the spot jela...
hotel kami untuk 3 hari dua malam ialah Strait View Hotel
Hotel biasa-biasa saja...tapi selesa dan o.k ...
nak tengok rating hotel ni kat sini 
harga mampu duduk lah kiranya ....

 next entry saya akan ceritakan tentang hotel tersebut ya...
ni permandangan dari cermin tingkap hotel...
cantik woo...nampak laut...
nampak jugak tambak Johor dari tingkap hotel ni ....

dulu Tn.John cakap jalan kat depan Hotel ni jalan biasa saja..
Jalan kecik je..tapi now dah jadi Highway 3 lane o.k...
pastu malam-malam mak aihhh....Redha jelah ..
Bunyi orang berlumba motor dan kereta dari malam sampai pagi ...
T____T 
tuje yang tak best nya....bising mengganggu tidurku...


Sekian. 



Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

Cuti Maulidul Rasul...

Bismillah...

Eh..terasa macam lama nye tak update blog :P 
padahal ade lah 5 hari je pungggg...hihi
yela..saya memang tak bersiaran hari cuti...
cuti kali ni memang memenatkan tapiii...memang menyeronokkan ..
dapat pergi meronggengberjalan memang la seronokk...
o.k..meh nak cerita satu persatu ..
#eksaited la sgt ...macam la orang nak tau sgt kemana ko pergi khennnn? hihihi
x peduli nak cerita jugak ...
nanti bila tengok blog ni ...boleh ingat balik....
"Ooohhh... nila gambar masa pergi mkn kat tepi jalan yang tak sedap tu "
haaa..contoh ya kawan-kawan....
gitu lah kekdahnya...walaupun biasa-biasa saja pada orang lain ..
tapi apa yang berlaku tu dah tinggal kenangan pada kita ....

o.k..hari Khamis tu ...masa cuti Sempena Maulidul Rasul..
pagi-pagi kami dah terfikir-fikir nak pergi mana...
macam bosan jelah kalau duduk kat rumah sajaaa...
seawal 7.30 pagi kami pun da mulakan aktiviti...
mula-mula siap-siap terpaksa ikut Tn.John ..
Orang Maulidul Rasul pergi Masjid ke..Surau ke...kannn?
ni dibawak nya pergi :

 nampak tak orang berbaju kuning tu ?
dah tau kat mana? 
BATU CAVE ?? hoishhhh..hahahhaha
ikot ye pun 1 Malaysia...
tapi kami kesana ade tujuan lain...bukan nak join panjat tangga Batu Cave tu ..
Ni semua angkara Si Lisa tula...
layan jelahhhhh....

"Untunglah ko Lisa ...dah dapat kasut baru gitu ?" #apekesjelessamakudabesi
Tn.John pergi tukar tayar basikal dia ...
haishhhh...

dah tau ade sambutan Thaipusam...
pergi sana mana la ade parkingg...
jadinyaaa....saya kena tunggu sejam dalam kereta...
lame betul nak pilih kasut si kuda Besi tu ..
nak pasang bagai ..
jadi Iolsss yang redha itu terpaksa lah tunggu dalam kereta dgn penuh kebosanan..
hasil dari kebosanan tersebut.....
tersnap gambar sendiri :PPPP 
Ter O.k....Terrrr..hahahha

"Poyolah..ni semua poyoooo"
baca dalam nada Johan Raja Lawak tiru aksi Awie :P




o.k.lah Sekian...
nanti sambung lagi ...



Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

Tutorial : Buang Word Verificatoin

Bismillah ...

dah lama rasenya tak buat tutorial ni ...
almaklumlah awok tu pun bukannya pandai bebeno....
tapi hari ni rase nak buat pulak..
ni pun tutorial mudah-mudah saja...

kadang-kadang kita tak perasan 
bila orang lain nak komen kat blog kita kena tiru word verification tu ...
tu yang buat orang malas nak komen ..


contoh word verification 

word tu pulak kadang-kadang memang susah nak baca..
tulisan dia macam pelik....
jadi...jom lah buang o.k...
Linda ...buang word Verification tu yew..
hihihihi...sonang sikit akak nak komenggg ..:P 

o.k..ni cara nya :

 klik kat setting macam dalam gambar kat atas :) 

 kemudian klik post and comment 
akan nampak tulisan word verification ...
klik No...

o.k..dah siappppp...

 last sekali jgn lupa klik Save setting 


Sekian.



Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

Asrama...

Bismillah...

masa balik kampung hari tu ...sembang dengan adik-adik..
syakir dan Syairah ...
diorang dua-dua cakap nak duduk asrama ...
saya pun ape lagi ..cerita la pengalaman masa kat asrama...
saya start duduk kat asrama since Form 1...
masa budak-budak lagi la kiranya ...

adik saya yang Syakir tu darjah 4 dan Syairah pulak Form 3...
Syakir nak duduk asrama kat Sekolah Kebangsaan Gangga...Syairah pulak 
Sekolah Menengah kat Parit ...sibuk nak ikut cousin dia Gha ...
boleh ke diorang ni nak duduk hostel? risau jugak la kan...

dulu masa saya kat SMKRS, Beruas seronok la jugak ...
kat asrama tu kes buli memang tak de ....
cuma buli kecil-kecilan tu ade la...huhu
al-maklumlah budak tingkatan 1 masa zaman saya sekolah 
tak sama ngan tingkatan 1 sekarang ...
bukan main advance ...tingkatan satu dah pandai nak melaram , 
dah pandai make up pergi sekolah??..huhu
(ni ternampak masa balik naik bas minggu lepas...lepas turun bas express...
naik bas biasa nak balik rumah..nampak budak nak pergi sekolah petang 
naik bas make up2.....hishhhh 

dulu buli kecil-kecilan yang saya pernah rasa 
@ saya tadah air dalam baldi nak mandi ..datang kakak senior ..slumber je mandi guna air yang saya tadahkan ...alahai..kena tadah air lain ...
@ saya letak baldi kat shower tempat mandi...pastu masuk toilet dulu ...
sekali keluar toilet ...kakak senior dan tolak baldi saya ketepi dan mandi kat situ siap basuh kain bagai ..terpaksa la tunggu sampai dia habis mandi dan basuh kain.
@kita dah kemas katil...tarik cadar tegang-tegang ....balik sekolah je katil kita dah bersepah...ade orang tidur atas katil kita ...mmm..redha jelah....huhu
@nak pergi beli roti kat orang yang jual roti naik motor tu ...
kitorang panggil Pak Cik Bhai ...
diorang malas nak pergi ..semua pesan kat kita suruh bli itu ini ....

ha..ni jelah antara buli kecik-kecilan tu ...
tak de hal la ...ni tak menyakitkan pun...bila teringat lagi best ade la...hihihi

pastu bila habis PMR masuk sekolah teknik ..
memang lah tak de buli ni lagi dah ....masing-masing dah besar ...
jadi ..jgn la risau kalau nak duduk asrama...
pandai-pandai bawak diri ..Insyaallah menyeronokkan bila tinggal kat asrama dengan kawan-kawan....

ade kawan nak study sama-sama...nak buat kerja sekolah sama-sama...
pastu masa study dah ditetapkan...

waktu Prep pagi : 9.00 -11.00 (sekolah petang) 
waktu Prep Petang : 3.00 -5.00 (sekolah pagi) 
malam : 8.30 -10.30 
bila tengok gambar-gambar kt atas tu ...
mmg teringat sgt asrama SMKRS...
sebab memang lebih kurang mcm tu lah rupa Dorm kami ...
ade pertandingan hias-hias dorm ...
best sgt...

pada saya, tinggal kat asrama ni mengajar kita 
untuk ikut peraturan dan lebih berdisiplin...

tapi pape pun bergantung pada individu itu sendiri..
kalau jenis degil tak de maknanya nak berdisiplin...
jadi trouble maker ade lah...


Sekian. 





Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

Ulat Tiket

Bismillah ...

tadi terbaca kat Metro pasal Ulat Tiket kat Pudu Sentral ...
pastu terus teringat masa balik kampung minggu lepas tu 
bukan kat Pudu Sentral je ade ulat tiket ...
kat hentian bas Jalan Duta pun ade ...
eh..yang dok tanya-tanya follow kita nak bli tiket tu kan ulat tiket? 
ke ulat tiket tu yang jual tiket xde kaunter ? 
tak pe lah..tapi ni cerita orang yang dok tanya nak pergi mana?
pastu follow dari jalan masuk sampai la ke kaunter tu ....


hari tu masa sampai je kat situ ...
terus ade yang tanya ..nak kemana? bli tiket kat sini..kat sini ..
dah rimas dah...

ade la sikit kebaikan ade nya diorang ni ...
sebab kalau nak cepat dia dah siap bgtau tiket bas yang kita nak tu ada kat kaunter tu ...
jadi tak payah nak pergi setiap satu kaunter tanya ade tak tiket ...

tapi dengan adenya diorang ni ..
dok tanya -tanya pastu follow kat belakang kita ...
memanglah merimaskan 
pastu yang dok bertanya tu budak lelaki yang tunjuk gangster ...
cakap kuat-kuat ...kalau kita buat tak layan dia sound nya kita ...

ade pakcik tu kesian..
saya tengok je ...pak cik tu baru kuar teksi ...
budak laki ni terus serbu tanya dia..
pak cik tu pulak terus dia angkat beg letak kat kerusi 
tanpa menghiraukan budak lelaki tu ...
budak tu sound 
" Eh orang tua ni...buat 'Ek' (eksyen) dia je...sekali aku tangan kan karang baru tau 
kita punya "Ek" pulak....."

Pak cik tu tak salah pape pun...
yang diorang sibuk dok tanya dia apesal? 
dia tau la nak cari tiket dia sendiri?
ntah dia dah bli tiket pun ...
ke pak cik tu mmg dah kurang pendengaran ...
tak payah la ko nak tangan kan dia pulak...
haish...

jadi jalan mudah ..nampak je diorang tanya ..
cakap je "saya dah ade tiket, thanks"

dia pun tak marah dan tak kacau kita lagi ..

Sekian. 


Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

isnin


Bismillah ...

tengok tajuk pun dah boleh agak kan ?
hahhaha...
malas nak fikir ..jadi letak je tajuk apa yang terlintas kat kepala..
bukan senang nak ambik mood berblogging balik selepas beberapa hari bercuti ...
fuhhhh..fuhhh..wahai mood ...datanglah kepada ku :P 
ni gambar semalam...
masa dalam bas ....ye ..saya balik kampung naik bas ..
tu pun setelah setahun lebih tak naik bas ..huhuhu
Tn.John tak dapat balik kampung bersama saya ..sbb kena kerja...
lalalalalala..hari-hari kerja...haishhh..bila nak kaya pun tak tau lah ..huhuhu...

tapi tak pe ..saya o.k je balik naik bas pun ...
janji dapat balik kampung ...huhu..
walaupun sedih tak dapat nak jumpa arwah mak teh ...tapi alhamdulillah semuanya dah selesai ...
semoga Mak Teh tenang kat sana...angah doakan yang baik-baik untuk Mak teh ..
tetiba teringat masa kecik-kecik selalu main kat rumah Mak Teh ...
pastu bila tingkatan 1 masuk asrama..setiap hari Ahad nak balik Asrama Mak Teh selalu datang kat rumah ..
kalau pergi rumah Mak Teh dia memang rajin borak-borak..sembang-sembang ..
masa saya bertunang dan kawen Mak Teh la antara orang akhir yang balik 
selepas selesai Majlis...kami cuci pinggan mangkuk kat luar sama-sama...
:'( 

Semua tu akan saya ingat sampai bila-bila...
Insyallah kalau mood dah mariiiiii nanti saya update lagi ..

sekian ..


Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

Pusara


Bismillah 

Dari Auf bin Malik ia berkata: Saya telah mendengar Rasulullah SAW - setelah
selesai shalat jenazah bersabda,"Ya Allah ampunilah dosanya, sayangilah dia,
maafkanlah dia, sehatkanlah dia, muliakanlah tempat tinggalnya, luaskanlah
kuburannya, mandikanlah dia dengan air es dan air embun, bersihkanlah dari
segala kesalahan sebagaimana kain putih bersih dari kotoran, gantikanlah
untuknya tempat tinggal yang lebih baik dari tempat tinggalnya, keluarga
yang lebih baik dari keluarganya, pasangan yang lebih baik dari pasangannya
dan peliharalah dia dari siksa kubur dan siksa neraka." (HR Muslim).

Al-Fatihah buat Allahyarhamah tok dan Allahyarhamah Mak Teh 
Sedih yang tak tau nak cakap macammana....
kalau saya yang anak saudara ni rasa sedih....
alangkah lagi sedihnya anak-anak dan Pak Teh saya ...
yang melihat tak dapat merasai yang menanggung ....
Semoga mereka semua tabah untuk menghadapi dugaan ini ...



Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

Doa untuk orang yang sedang sakit tenat


Bismillah ...


"Tiada Tuhan disembah melainkan Allah, Allah Maha Besar, Tidak ada Tuhan yang berhak disembah selain Allah yang Maha Esa, Tidak ada Tuhan yang berhak disembah selaiin Allah Yang Maha Esa, tiada sekutu baginya. Tiada ada Tuhan yang berhak disembah melainkan Allah, bagi-Nya kerajaan dan bag-Nya pujian. Tiada ada Tuhan yang berhak disembah kecuali Allah. Tiada ada daya dan kekuatan, kecuali dengan pertolongan Allah. (HR At-Termidzi dan Ibnu Majah. Menurut pendapat Albani hadits tersebut adalah shahih. 


semoga Allah sentiasa melindungi dan merahmati hidup kita ...
Daripanya kita datang dan kepadanya kita kembali ...


Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

Buat Ice Cream pakai ais kering ?

Bismillah ...

eh korang pernah tak dengar atau tengok orang buat aiskrem pakai ais kering?
saya first time tengok kat Cineleisure, Mutiara Damansara ...
kat tepi eskalator depan kedai kasut tu ...
mulua-mula macam kagum je ...
dia buat aiskrem berasap-asap...
macam megik gitu ...cepat pulak tu ...


pastu kali kedua tengok kat Youtube ...yang student College Taylors 
kagum betul...pastu kali ketiga tengok kat blog blogger femes Cik Epal 
macam teror arrr tengok diorang buat ice cream sepantas kilat cenggitu ...

tapi saya ade sedikit kemusykilan ..
eh Ais kering atau dry ice tu boleh makan ke?
macam bahaya je benda alah tu ? 
sbb ais kering bukannya dibuat dari air macam ais biasa...
tapi dibuat dari gas...gas karbon dioksida kan ?
biasanya orang buat efek berasap-asap tu yela pakai ais kering ...
dan orang guna untuk proses pengawetan jugak ....
...kalau pegang ngan tangan nanti macam ade kesan terbakar ....
macam sejuk sgt rase digigit-gigit 
bahaya tu ..jadi macammana pulak bila ianya dijadikan aiskrem?

ade yang pernah cuba ke aiskrem dari ais kering ni ?
cuba cerita rasenya macammana?
kalau tak bahaya ..saya pun teringin jugak nak rasa ..
huhuhu ..

Sekian 




Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

Soalan Hotlink's 150 Devices to Be Won

Bismillah ..
haritu janji nak share soalannya ape kan ? 
o.k ni lah antara soalan yang saya dapat...
kalau anda dapat mungkin soalan lain..tak semestinya sama o.k...
jawapan tak tau ...
jawapan yang saya tembak ni salah rasenya...sebab tu tak dapat ..hahahha
musnah harapan nak menang Ipad ..hohoho

Soalan pertama : Apakah harga pek  Hotlink baru ?
A.RM5
B.RM10
C.RM8
saya jawab A 

Soalan ke-2 : Berapakah negara yang terpilih utk menikmati kadar terendah data perantauan pada kadar RM 5/Mb?
A.12
B.14
C.16
Saya jawab A 

Soalan ke-3 : tambah nilai RM 4 dapat berapa hari aktif ?
A.2
B.5
C.4
Saya jawab A

soalan ke 4 : Berapakah harga untuk 'Missed SMS'? 
A.RM0.50/week
B.RM1/month
C. Absolutely Free 
saya jawab C 

Soalan akhir : Tambah nilai RM 100 dapat berapa hari aktif ? 
A.105
B.100
C.90
saya jawab A 

nah ambik gambar Ipad ni buat inspirasi ..kikikiki :P 



o.k...pi study jawapan yang betul ya ...
semoga berjaya 
sekian ...wassalam. 


Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

twin

Bismillah ...

hati tak tenang harini ...
badan kat KL hati kat kampung ...
mak cik saya sakit tenat...nak balik kampung pun hari ni baru isnin ....
saya tak boleh nak ambik cuti sampai 4 hari sebab hari sabtu baru Tn.John dapat balik Perak ...
dan takkan saya nak balik sorang hari selasa...balik KL hari Rabu atau Khamis sorang2...
pastu Sabtu balik sekali lagi ngan Tn.John pulak? 
haishhh..mengarut lah camtu....
Tn.John tak boleh cuti minggu ni ...dia standby duty  minggu ni ...
jadi hari sabtu baru dia dapat balik ....dia pun mmg nak ikut balik ...
susah jugak bila terikat dengan kerja macam ni ...huhu
kalau lah Kampung saya tu dekat ....kan senang ...ni nak balik je dah 5 jam...aduyaiiii
saya berharap dan berdoa agar mak teh dapat bertahan dan baik seperti biasa .....aminn :'( 

 gambar ni saya ambil malam sabtu ....
masa ni saya kat kg Tn.John at Felda Lurah Bilut ...
dah balik Pahang...baru dapat berita yang Mak Teh sakit tenat ....
kat Kg.Tn John pulak anak cousin dia kena kencing Tikus...
haish..macam2 penyakit lah zaman sekarang ni ...
juga saya doakan semoga Aqilah cepat sembuh...


telur kembar dua biji tadi...dah jadi telur kembar mata kerbau...
da selamat masuk dalam perut ..huhu

kalau tak misti anak ayam tu twin cam ni kan ? 
same je bulus2 nya....?? eh??..anak ayam bukan ke ade je yang same ke?
kecik2 semua nampak kuning je...
da tak de beza twin ke tak .. huhuhu


Sekian...


Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.