Ikan Tilapia Bakar Sambal Kelapa

Bismillah....

Cewah....nak share resepi o.k...
kasik idea sikit nak masak apa ...tau korangkan rajin masak 
iolsss saja yang femalasss...pppfffftttttt
resepi ni hasil daripada buku rujukan masak-memasak ya ....amatur la kata ko! 
hihihihihihi.........tajuk buku tu 
Resepi Warisan turun -temurun 



Bahan A 
1 Ekor ikan tilapia ...cuci bersih-bersih ya 
1 helai daun kunyit diracik halus...macam nak masuk dalam rendang tu 
3 biji limau kasturi belah 2 ye 
1 sudu minyak masak 
garam ikut sedap 

Bahan B 
(untuk sambal )

4 biji cili merah 
5 biji cili api 
5 biji bawang merah 
2 sudu makan kelapa parut 
ni semua dikisar 
(ambik yang putih je ..tak mau yang coklat2
tu sume hampassss...nanti tak sedap! ) 
3 batang serai diracik-racikkan ya kawan-kawan :P ..


caranya ikan tilapia korang tu belah dari kepala sampai la ke ekor ....
belah belakang boleh belah didepan pun boleh
pastu gaulkan bahan B tadi dengan daun kunyit yang dah di racik-racik halus..
pastu  masukkan bahan-bahan gaulan tu dalam perut ikan yang telah di belah 
bakarla ikan tilapia tadi sampai masak sambil titiska minyak kat pemanggang tu 
ikan tu jangan la masak sebelah je ..sila lah terbalik-terbalikkan supaya masak di kedua belahnya ...

kalau tak mau bakar ...lambat ke malas ke ...
boleh goreng je ikan tu ...tapi pastikan ikan tu diikat dengan daun pandan atau daun kunyit 
supaya sambal tu tak terkeluar masa dok goreng ikan tu ......

ikan yang dah masak boleh la dihidangkan bersama limau kasturi ....
pastu bersila ramai-ramai pakat makan berbuka puasa ye ..hihi


Sekian ... selamat mencoba! 


Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

Cara

Bismillah....

minggu depan dah nak raya kan?
cepatnya masa berlalu ....so hari ni nak borak kosong je ....
bosan la bila bos tak de ni ....kalau bos tak de sekejap tu o.k la 
memang la best ...tapi dah lama-lama ni rase stress....
nak pergi kerja pun rase malas....
kalau bos ade pun malas jugak tapi bile tak de ni extra malas???? 
amboiiiii....gaji nakkkk? What The Fish la kan? 
hahahha...jadi kena rajin kan diri ....
ala minggu depan dah start cuti pun ... 

o.k berbalik pada tajuk diatas :P ayat skema ...
lain orang memang la lain cara dia kan ?
lain orang lain perangai dia.... tak boleh la kita nak sama kan diri kita ngan dia 
atau nak suruh kita jadi macam dia kan ?
tapi ade jugak yang tak boleh nak terima kedaan macam tu ...
kalau dia boleh buat tak semesti nya kita pun boleh buat ...
setiap manusia ni dilahirkan berbeza ...tak sama .....

orang dulu ngan orang sekarang pun tak sama ....
orang dulu kalau setakat cili kering 2 3 biji , bawang 2 3 ulas dia tumbuk je pakai lesung kan ?
tapi orang sekarang tak nak derrr nak susah-susah ni ..
campak je masuk blender ...picitttttttt ...dah siap ...

sama la macam masak ...
Senah siang ikan tak buang sirip kat kepala ...
Kiah siang ikan tak buang ekor?
Nab siang ikan belah kat perut je ...
Minah biasa kerat dua sekor ikan tu .......kan tak sama ?
tapi hasilnya sama.... ko masak/ goreng pastu boleh makan ...
tak de lah mati pun kan ?
tapi ade orang dia nak orang lain ikut jugak cara dia ...
kalau kita buat tak sama ngan dia ...dia pandang macam la kita buat tu salah ...
tak betul.... Eh ..tak boleh la macam tu kan?.....
ni cerita tak de la rujuk kat sape2 ...ni pandangan je 

sama la jugak bila kita dah kawen ni ...
ko biasa goreng telur suke yang kuning tu macam separuh masak...
tapi suami ko yang baru duduk ngan ko tu tak suke...
dia nak yang garing-garing ....jadi tak payah nak gaduh-gaduh hokey ...
ko buat je satu ikut selera ko satu lagi selera suami ko ...
jadi aman dunia ....

hah .............kan dah berjela ceritanya ...
sudah, tak mo sambung lagi ..panjang-panjang pun xde org nak baca ..hahaha
jadi moral of this story ..... kita kena faham yang setiap manusia tu berbeza 
dan jangan nak cari masalah dengan perbezaan tu 
tapi cuba cari satu titik persamaan ....


o.k ni popia yang saya makan semalam..:P 
hari tu kan sibuk dok teringin bagai? 
jadi ni dah dapat ...hihi ..ppppffftttt

Sekian. 



Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

Teringin bukan mengidam!!

Bismillah.....

tau tak dalam kepala saya sekarang terfikirkan apa?
sangat terfikirkan benda tu! 
benda apa ? 
gambar asal kat sini 
gambar cilok kat sini 


Popia ..... ni misti gara-gara ade beberapa blog yang saya baca 
bagi resepi popia cheese! Choiiii.....terus penuh ailio dalam mulut teringin punya pasal...
hahahaha....jangan nak cakap ngidam pulak ye ...sebab red flag berkibar-kibar ...-__-"

satu lagi takoyaki ....
teringiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiin sgttttttttttt ... tapi tula..tak tau nak pegi bli kat mana ...
eh..ade tak jual yang frozen? macam tak pernah dengar je kan ?
boleh je pg bli kat kedai sushi pun rasenya ade je yang halal...
orang siap bagi resepi yapedaaaaaaaaa....kemon lah..rajin la sikit!!! ..hahahha
..gulpppp telan ailio lagi ....

argghhhh...o.k la tak mau tatap gambar ni lagi ..
karang kenyang telan ailio jela saya ni ...pfffffffttttttt


Sekian. 


Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

IFTAR : Dangau Anis Putri, Pantai Dalam

Bismillah.... 

Sorry korang gambar entry kali ni gegar-gegar ...
almaklonglah....gambar curik-curik..kakakkakakkaka 
tu nampak tak kat depan tu sape? My Mak and ayah mertua..hahahhahaha 
tapi sempat lagi gagahkan diri snap pic demi mencari sedikit bahan nak update blog ...:P 


 tengok pic ni telan ailio balik..gulpppp...
hoii..puasa lahhh...hahahhaa...sorry2


Ni masa bukak puasa semalam....
tengahari tu Tn.John call dia cakap petang nanti ayah ajak bukak puasa sama...
o.k ...good bosan jugak berbuka berdua je .. ko pandang aku aku pandang ko ..hahaha 

rupanya kak Anis yang ajak ayah.... (panggil Kak la sbb nampak muda dan cun lagi ) 
nak belanja makan kat kedai dia....o.k..makan free ofkos la laju kan...
hahahhahahaha.... #Dasarmukatebal ..pfffttttt -__-"

kami sampai dalam 7.25...tengok meja dah reserved ....
banyaknya lauk pauk...ade kuih muih ...buah ..sedapppppppppp 
kedai ni dokek je ngan rumah ...jalan kaki je pung ..

ikan bakar ...ayam goreng rangup..ulam macam2 jenis..
sambal belacan dia..perghhhhhh... wa cakap lu memang terbaek! 
budu tu pon best ....
siap ngan telur masin...kenyang la ...
memang kena sgt la dengan tekak melayu asli ...hahahhaha
kami makan berlima...semua clearrr .....tak baik mebazior di bulan Romadhon ni..

untuk pengetahuan semua...
kedai ni memang famous...siap masuk jalan-jalan cari makan ...
warung kita pun ade ....try google tengok Anis Putri Pantai Dalam
memang bayak la blogger wat entry tentang kedai ni ... 
antaranya ---> disini ,sini,  sini dan sini 



terima kasih banyak-banyak Kak Anis dan Keluarga ...
Semoga tuhan memberikan rezeki yang lebih lagi pada akak sekeluarga ...amin 

Sekian.


Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

Bulan puasa tahun ni

Bismillah....

O.k sedih tengok blog sendiri tak update ...
bukan tak nak update tapi tak de bahan nak update ....
menu berbuka sume nya biasa-biasa je ..tiap hari biasa je ...makan yang simple2 je...
pastu sekarang ni sampai rumah dah pukul 7.00 
kelam kabut nak masak nasi..... nak panas kan lauk..
nak buat air ...nak goreng ikan/telur ....Penatttttt 

tapi apa kan daya ....Tn.John pun dah kerja jauh ...
jadi tu yang terpaksa tiap hari balik lambat ... -_-"
dia pun penat balik kerja nak harung jem datang ambik saya lagi ... 
jadi tak pe..just make it easy ...jangan serabut-serabut ...
kita layan kan aje.....tapi bulan puasa tahun ni totally different ....
dulu awal je balik ...tak la penat sangat boleh buat semua slow2....

raya tahun ni Tn.John cakap kita balik Perak dulu ...Yeaayy ...
tapi sejak dia tukar pejabat baru seminggu yang lepas ...macam suram je 
sebab? dia tak apply cuti pun lagi ....
orang baru... jadi nak apply cuti kena tengok jadual kawan-kawan lain jugak ?? 
jadi saya passsrah jelaaa..... harap jangan la tak jadi nak balik raya pulak nanti ...

baju raya nampaknya macam tak beli je tahun ni ?
pakai baju yang ade je .... sebab baju yang baru jahit pun ade 2-3 pasang lagi ...
ala..tak pe lah bukan budak-budak lagi sibuk nak berbaju baru kan ?
jadi pakai jelah apa yang ada ...yang penting sambutan raya tu ...

o.k .... tu je lah nak update ...


sekian . 


Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

IFTAR Day 8

Bismillah .....

semalam ter'rajin snap gambar ....
hari sebelumnya tak snap pun ....karang dah mengadap makanan nak berbuka 
sibuk pulak nak ambik fon snap gambar Tn.John akan kasik satu jelingan maut pulak ?
......jadinya tak de la ambik gambar ...
semalam masa dia pergi bilik air ...itu time la cepat-cepat ambik fon snap 
kakakkakaka -__-" 

 satu dan dua beli kat ofis....mudah, cepat dan senang ...pppffttt
ko balik lambat pun tak de masalah....6.30 sampai ambik lauk-pauk tu panaskan je...
yang no.1 tu rasenya tak sedap! sebab kuah cair dan tempoyak tu kuat bau nya dan masam nya ...
spoillll ............
yang ayam masak merah tu o.k...sedap..tak pedas sgt dan ade rase ....
yang ketiga dan keempat adalah yang sempat saya masak....
telur goreng hancur berkicap kipas udang lalalalal...
hahaha...nama kenmain berjela... padahal telur je pun 
yang tu menu Tn.John ....simple dan sedap :P 
potong bawang + cili  pastu tumis + kicap + lada sikit  dan masukkan telur ....sgt mudah 
sup sayur tu saya punya ! kate nak makan makanan seimbang kan? jadi lebihkan sayur ? pffftt

eh..tak lengkap la lauk-pauk ni ...
misti kena ada ini 

nasik nya bukk....takkan makan lauk-pauk je kena la makan nasi ...baru seimbang :) 
tapi kuantiti nya jangan over ...lebih baik kalau nasi tu yang herbaponi ...kurang kanji 
tu ikan seketul tu dari sup ikan ...beli je kat ofis jugak ...
alhamdulillah kenyang ........


Sekian....selamat berpuasa ! 


Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

Cucur jagung

Bismillah.....

..Nak bagitau korang ni ...
sekarang walaupun masih pagi dan belum terasa perut berdangdut ...
tapi dalam kepala saya tiba-tiba timbul benda ni !!! 
rase macam nak..nak..nak...nakkkk
Sedappppppppppppppppp.....
astaghfirullahhalazim .....
tak baik sebenarnya perasaan macam ni di bulan yang mulia 
korang tengok ni tak terlio pun kan ?
ala tak de la best sgt beno nya tapi saya je yang beria teringin  konon...ppppfffttttt -_-"

 tak tau kenapa tiba-tiba rase nak sangat makan cucur jagung ni 
saya nak cucur jagung biasa ... yang bodoh-bodoh je ...
maksudnya yang tepung gandum + air + jagung + garam + bawang sikit 
tu je..tak nak yang letak udang ke atau yang lagi mahveles ...
saya nak yang simple ni ! ..kalau nak lagi best nak yang mak saya gorengkan! 
makan panas-panas bersama keluarga ...perghhh ..... 
-____-"

teringat lagi masa study kat Poli dulu ...
pernah suatu hari saya dan Nurul punya teringin nak makan cucur jagung 
terus gigih goreng cucur jagung dalam rice cooker ? 
siap tekan button rice cooker tu pastu sendal dengan kertas ..
tak nak bagi dia bounce naik atas bila dah panas :P 

memang best la kalau ingat balik ... hahaha...kami berjaya la makan cucur jagung 
hari ni balik nak bli jagung la nak buat ...
tak pe lah Tn.John tak makan buat sikit untuk makan sorang punya :P 



Sekian . 


Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

Mencari rezeki

Bismillah ....

Salam 7 Ramadhan kawan-kawan ...
dah seminggu kita jalankan ibadah puasa ....
harap ibadah yang kita lakukan mendapat keberkatan dari Nya ...

semalam my cousin tag status ni kat saya 

Memang betul cakap dia ... 
siapa yang sanggup tengok suami kita buat kerja berat sambil berpuasa dalam bulan ramadhan ni ..
memang kalau boleh nak ambik sedikit kesusahan dan kepayahan dia ...
saya sendiri pun bila balik kerja tengok muke Tn.John yang letih sayu je rase hati ..
bukan senang nak cari rezeki ..
samalah yang saya rasekan bila tengok ayah saya ...
kerja tak mengira waktu , tak kira sakit demam demi menjaga sebuah keluarga ...
demi memenuhi keperluan dan kehendak semua


kerja mencari rezeki untuk sebuah keluarga pun salah satu ibadah ..
harapnya di bulan yang mulia ni mereka-mereka yang mencari rezeki halal buat keluarga 
mendapat ganjaran yang setimpal ..insyaalah 
yang penting niat tu kerana Allah ...

tak de benda nak di borakkan sangat tu yang buat short entry cenggini ..huhu
Semoga kita menghargai jasa dan pengorbanan insan bernama lelaki yang 
tak mengenal jerit perih mencari rezeki untuk keluarga ..
tak kira lah keluarga kecil (macam saya) atau keluarga besar (lagi berat tanggungjawab nya) 



sekian . 



Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

2 Ramadhan 1434 H

Bismillah ....

Rase macam tak syok pula kalau update entry tanpa makanan? 
hahahhaa...pagi macam ni tahan la ko tengok makanan....
dah petang nanti mau berdondang sayang perut kalau nampak gambar makanan ...
hata nampak ayam berlari-lari pun boleh terbayangkan
 ayam Kepsi yang rangup lagi menyelerakan ? Acaner tu? 
ni juadah berbuka puasa kami berdua semalam .....
simple je pun ... tapi alhamdulillah sgt mengenyangkan ....
kami berdua bukak puasa terus makan nasi.. dan tak de second round ...
first round je sampai la ke malam .....tak tau la kenapa.. tapi tiap tahun macam tu kot ...

sup ayam tu mahaiii....sakit ati mak jema...
3 ketoi ciput mcm tu ayam nya sampai RM6.00 ? 
mmg pertama kali dan terakhir kali la saya bli kat situ ....
tapi dah malas  nak masak sendiri ku pasrah je lah kan ...
dalam hati bermonolog sendiri 
"ko kalo nak murah beli ayam buat sup sendiri je...memang murahhh ...ngenggg..
padan muka..." hahahha  -_-"

lauk pauk semua main tujuk je ...
Tn.John tolong tunjukkan separuh yang sup ayam mahai tu iolss yang tunjuk :P 
pastu balik rumah masak nasi dan buat telur goreng hancur untuk kesayangan ... hahaha
Kesayangan la sangatttttttttttt ....#lappeluhberjurai-jurai 

ade orang berbuka nak ade kuih-muih.... ade bubur ke, mee goreng ke ....
tu biasanya kat rumah mak ayah saya kat kampung la....
biasa tak makan nasi terus ...
nasi second round :P 

semalam khamis...orang lain pakai batik...
tapi kami pakai sari ...huhuhu :P 
sesaje je...........sari pun o.k la kan ? 


Sekian. 


Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

Puasa Day 1

Bismillah....

Hai korang ...selamat berpuasa ...
pagi lagi no lemau-lemau o.k...yuk bersemangat sikit  :P 
saya hari ni tak nak share menu Iftar Day 1....
sebab karang perut yang tak berapa nak lapar 
akan tak semena-mena berkeroncong sebab tengok makanan -_-"

tapi nak sembang-sembang sikit pasal hari pertama puasa ...
rasa nya puasa macam biasa je la... 
nak cakap penat sangat , dahaga sangat tu tak de lah ...
masih o.k... masih boleh berjalan di Param dan balik rumah
berjalan pulak ke kedai 99 Speedmart semata-mata nak beli roti ..ppffttt 
ni semua angkara Tn.John ...semalam dah beli roti ...
dia yang beli sendiri ..tapi roti biasa tu tak de ...ade yang wholemeal je ...
sahur semalam sapu jem ngan planta 3 keping dia cuma makan sekeping setengah je ...
kata nya roti tu rase lain ?? tak sedap??? 
hurrrrrrmmmmmmmmmmmmm.... layankan jolah -_____-" 
karang soh makan nasi lagi la dia tak boley... haishhh 

o.k bukan nak cerita pasal tu ...
tapi tak tau kenapa semalam kat ofis ni rase sejuk lain macam ...
sejuk yang boley buat kaki sume sejukkkk sgt ...tahap nak balut kaki dalam selimut 
eh ..saya ni jarang kot nak rase sejuk kat ofis.. orang lain sejuk saya boleh ilek je lagi ..
almaklumlah lemak menebal ...jadi bila orang lain sejuk kita tak la...hahaha
tapi semalam mmg sejutttttttt .....

Selain tu semalam ade join event kat ofis... 
Majlis pelancaran Ihya' Ramadhan & Tadarus Al-Quran 1434H
alhamdulillah tahun ni masih berkesempatan join tadarus al-quran ....
rase beruntung sebab duduk kat ofis ni ...
sebab bukan je tempat cari rezeki .. tapi dalam masa yang sama ade peluang 
join aktiviti keagamaan macam ni :) 
duania pun ade akhirat pun ade .....

 dapat goodies bag .. \ ^__^ /
dalam goodies bag tu ade al-quran terjemahan ...buku yassin ngan buku doa dan ibadah harian 
alhamdulillah .....pastu ade lagi kurma yusuf taiiiyooobb dan bubur lambuk 
alhamdulillah ..rezeki mereka ..eh? 
haah..dalam goodies bag saya tak de bubur lambuk ..huhu ..
mungkin tak cukup kot? tapi iolsss is o.k...
sebab saya bukan penggemar bubur lambuk ....

pastu ade ceramah tau semalam ..best penceramah tu ..
hensem dan kelakar =P 
jadi terus fokus..hahahha 


Ustaz ni yang datang semalam 
nama ustaz ni Ustaz Dr.Sheikh Mohamed Abdul Aziz Mahmoud Al Ghonn
beliau merupakan mufti Perancis ...Warga Arab tapi dihantar ke Perancis untuk jadi mufti kat sana
masa tengok dia datang ...kami semua macam dok berfikir la...
ceramah hari ni dalam English ke ? yela mufti France kot kan ? 
Sekali dia kecek kelateeeeeeee ....mmg teror sebab bukan kecek biasa2 punya...
tapi kecek dia siap loghat2 lagi ...cth : busuk kohor ?? 
tak tau pulak orangnya adalah orang arab yang kecek kelate kat youtube tu ..hahahhaha 


o.k la .... pape pun semoga bulan yang mulia ni memberikan beribu rahmat kepada kita 
Insyaallah ...
Selamat Berpuasa Day 2 
Sekian. 



Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

Salam Ramadhan

bismillah...

Eh..cepatnya masa berlalu ...pejam celik dah sampai bulan Ramadhan 
Bulan Ramadhan ni bulan Ibadah ...Bulan yang penuh rahmat ...
jadi kita kena rebut peluang yang ada ni untuk mencari seberapa banyak pahala 

kawan-kawan semua...
selamat menunaikan ibadah puasa ye .... 
malam hari boleh pergi terawih :) 

ni telekung yang baru kami beli ... =P
sebelum ni telekung saya semua warna putih ...
tapi kali ni try beli warna hijau .... nak mencari kelainan sikit kononnya -_-"
series rase janggal pulak solat ngan telekung berwarna 
huhuhu...tapi telekung lycra ni selesa bila pakai 

model telekung tak bertauliah ...kikikikikiki :P 
muke kelihatan suci murni gitew .. angkara camera 360 ...haha -___-" 

Sekian 


Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

Yeayyy dapat jumpa Arshad Zikry

Bismillah....

Minggu lepas best sgt dapat jumpa 2 orang baby tau ...
dah la kiut-miut....grrrr...grrrrr.....hilang stress....
 hari tu jumpa baby girl dan lepas tu jumpa pulak baby boy ni  :) 

hari jumaat dapat jumpa Echad yang omey domey tew ...
Mama ngan abah dia bawak datang jumpa saya 
jadi lama jugak dapat main ngan dia....
behave tau dia... Mama dia tinggal dia kejap pun dia o.k je ....
tak de pun merengek-rengek... good boy sgt 

ni Echad ngan Mak dia ....
mata bulat nyaaaaaa....

 Haaaaaaaa...... ni lah Arshad Zikry bersama mummy tumpang ?
hahahaha... tumpang manje ngan anak orang pun jadi lah ... o.k tak gitew ?
dua-dua muke excited .....o__O
comel ta kami ? phewwwww !!! #tangandidadamatakeatas :P 

Echad Zikry in action ....
boley tahan lasak nya..kejap nak pusing kanan...pusing kiri ...
seronok dia tengok orang lalu lalang kat situ ....
tak pe..baby memang kena aktif ...baru cepat besar dan bijak

nanti ade masa kita jumpa lagi ya Echad sayang...
Semoga membesar  dengan sihat !
dan menjadi anak yang baik, soleh dan berguna pada agama , bangsa dan negara ! 


Sekian, cerita anak orang lagik !!!! ppppfffftttttt -_-" 
alahai bila tahun ntah nak ade gambar anak sendirikat sini ..huk..huk 


Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

Nur Alma Maisarah

 Bismillah....

alolololo....tomei sgt dia...
ni anak Si Nana... Nur Alma Maisarah ...
dah 3 bulan kot umur dia...tapi semalam baru dapat jumpa.....



Alma dan Auntie Ross.... #auntiesgtttttttttttttttt 
sorry syg auntie terhover excited ...hahahahhha
padahal Alma dah ngantok nak tido ....
tapi auntie angkat jugak .... -_-" 
seb baik dia tak menangis ...behave betul dia....good girl 


lama kot tak pegang baby cenggini ....rase kekok sikit  :P 
yela dua bulan leher pun tak kuat sgt .....risau mak nak ! -____-"
tapi series memang geram tngk Alma ....d
engan lengan dan kaki michelin dia rase nak geget2...hahahaha
pastu kesian dia tengok dah ngantuk sgt 
saya bagi tido tepuk sikit terus lena...
aiyooo..baiknyaaaaaaaaaaaaaaaa dia ......


sekian cerita pasal anak orang :P 



Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

mabuk? weng...weng

Bismillah.....

eh? apesal dah dua hari saya jumpa oarang mabuk ??
grrrrr... tak suke lah....
saya kalau nampak kereta tu macam pelik je...
jalan slow..pastu berenti...jalan pastu break..break 
misti cakap kat Tn.John ...
"Bie, baik-baik ...Overtake jela kereta tu dan jom pegi jauh-jauh dr dia"
haaaa.....bahaya o.k...

Semalam dah dekat nak bayar tol ade myvi putih ...
dia jalan slow sgt ...pastu berenti kat tepi dalam 5 second... 
pastu dia keluarkan tangan dan duit tol kat tingkap sambil kereta gerak slowww
 ..padahal jauh lagi nak sampai tol..
dalam 200 meter ????

pastu berenti pun jauh dari pondok tol tu  dan hulur duit?
terpaksa budak tol tu pulak terjulur tangan ambik duit dia...
haishhhhh .....


pagi tadi .... saya rase budak tu tak mabuk .... tapi weng...weng 
(spesis gangster) 
bawak satria Neo ...dia berenti kat pondok tol tu jauh ...
pastu dah sampai depan tu baru terhegeh-hegeh nak kuarkan duit ???
then nak bayar RM1.50 tapi hulur RM 10.00?
orang dalam pondok tol tu dah sua tangan dia tp tak sampai ...
budak dalam kereta tu baru la nak julurkan badan sikit baru sampai ...

orang tol tu nak pulangkan baki pun susah ..
sebab jauh.... elok dia capai je duit dari toll gate boy tu 
tak semena-mena dia tunjuk middle finger pulak kat budak tu ?
haish..cabaran betul la ....

hurmmm..keje pape pun mencabar ...
seb baik hulur middle finger je ..buat hulur parang ke? pistol ke?
tak ke naya ??......

o.k tu je nak cerita hari ni ...yang drive tu berhati-hati 
tambah-tambah kat KL ni banyak samseng jalanan......
huhuhu

Sekian. 



Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

Strawberry

Bismillah ...

bila baca tentang Cameron highland kat blog Areleez ...
teringat satu cerita....
cerita kelakar ayah Tn.John yang cerita ...(My FIL) 

 masa ayah  kerja dulu , dia kerja bahagian Store 
jadi dia selalu la keluar hantar barang ...
merata-rata la dia pergi ...
satu hari tu ...dia kena hantar barang kat Cameron ...
jadi pergi berdua dengan sorang kawan ni ...
masa dalam perjalanan...kawan dia bagitau la ...

"Abang, saya ni tak pernah makan buah strawberry....nanti kita beli la kat Cameron"
pastu ayah pun cakap "o.k la" 
dia cerita la buah tu rase masam-masam manis, warna merah ....



bila dah selesai hantar barang ....
diorang pun singgah la nak beli strawberry ...
ayah pergi tandas dulu....tinggal la kawan dia tu ....

pastu balik dari tandas dia ajak la kawan dia pergi bli strawberry ...
kawan dia cakap 

"tak pe lah bang, saya dah bli dah strawberry ....."
 ayah pun o.k je lah..... naik je atas lori ..
kawan ayah pun cakap la ....
"saya bli dua tiga biji je .... cukup lah ni ..."

ayah macam pelik la ...beli strawberry dua tiga bijik?
bukan ke selalu dia jual satu bekas tu dalam 10-15 biji cam tu ?

jadi ayah pun tanya la kawan dia ...
mane strawberry nya ?

ni ha .... kawan dia tunjuk ...
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

.
.
.
.
.
.
.
.

.
.
.
.
.

.
.
.
.
.


???????........

hahahhahahhahahhahahahahhahaha....
ni bukan strawberry .... ni lada benggala / capsicum! 

adoiyai ....sabo je la ....naseb belum balik lagi ...
boley la turun balik beli strawberry ....
kalau tak ??.... balik rumah ko gigit la lada benggala tu sambil tengok TV ...hahahhaa


Sekian. 


Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

Wordless Wednesday 26

Bismillah....

Floria, Putrajaya.....#naktunggukurustakbergambarlanampaknya.

My Kesayangan dengan muka kepenatan tapi 
terpaksa layan iols nak ke Floria jugak :P 

Thanks Dear  


sekian


Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

Sushi Q

Bismillah 

Hai apa khabar korang ?
hope sihat-sihat semuanya ... tetiba keluar mukaddimah begini ?
mengapakah ? mungkin sebab perut macam kurang enak hari ni ...
dari pagi tadi macam sebu je .. tak tau lah kenapa......

harap-harap tak berlanjutan sampai tengahari .....
mata pun boley tahan mengantuknya ...
kenapa la semua nak mogok rini ...
macam-macam pe'el la ...hahahha....
ni sume sindrom penyakit M ni .....bila sume macam tak best je 
mula la malas nak bergerak..malas nak cakap ..malas nak buat pape???

Syohhhhh... go away from me ....
o.k... jom tengok food ...mungkin ni boley jadi motivasi sikit ??
sejak bila ntah food boley motivated  orang supaya jadi tak malas? hahaha..
arghhh ....tak kisah lah..janji nak bagitau hari tu kami makan Sushi Q ... huhu 

rasenya ade yang sedap... ade yang kureng sikit ... tapi iolsss is o.k... sume haku telan....
asalkan ianya makanan yang halal ? hahahaha no wonder la iols is sooooo cute kan ?
tak pe..janji senang hati -_-" 

satu set ni bukan makan sensorang ye...
share berdua...... tapi orang selalu makan Sushi King macam si Linda 
dia tak heran lah sushi2 gini :P hahahhaa.. matiklahhh O_o ....
jadi kami tambah sorang lagi partner nak habiskan sushi ni ... 
siapa ? Fadilah :) 

jadi makan bertiga..sume habis ......
pada saya yang tak best ialah yang ade telur ikan kecik-kecik warna oren tu ....
dan lagi satu yang udang ....macam hanyir sikit ... tapi lain orang lain kot tekak ...
jadi boley cuba kalau berminat ......rasenya o.k.... ade rase ....rase sushi la kan... =P

nak tengok details menu Sushi Q kat sini 


Sekian 


Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

Floria Putrajaya, 2013

Bismillah....

Ingat tahun ni da tak sempat dah nak pergi Floria...huhu
sebab minggu ni kan dah rushing balik kampung ...
tapi masih ade rezeki saya nak kesana...

petang semalam kan dah last day ...
Tn.John bawak saya pegi sana...yeaayyyy 
walaupun dia penat drive tapi dia tetap bawak.....huhuhu.. Thanks dear ! 

 pergi pun dah petang...
jadinya jalan cepat2 ler ...
ble malam dah kureng sikit mood nak snap gambar tu ....




o.k ni je gambar yang o.k...
yang lain gambar goyang la....gelap la ...
grrrrrrr........sayang je tau ....

sekian


Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

Air Kelapa Lemon Laici, Teluk Intan

Bismillah....

Minggu ni penat sikit ....sebab rushing balik kampung...
Balik Perak ....
balik pagi sabtu dan pulang semula ke KL hari Ahad...
memang x puas lah nak bergossip kat rumah ...huhuh -__-"
kami kena jugakbalik minggu ni sebab minggu depan Tn.John kerja.....
minggu satu lagi dah puasa ......

Tahun ni Insyaallah balik raya PERAK ..yeaaayyy !!! huhu

 Sejak ade waze ni hamboiii ...bukan main tau kami ...
dah tak balik dah ikut jalan yang biasa kami lalui .... 
try cari jalan lain ...ikut jalan dalam ...jadi save sikit tak payah bayar tol...
ala....cakap je nak pegi mana...hujung jari jew ..hahahaha #ayatriakdisitu 
jadi masa nak balik KL semula...kami cuba balik ikut Teluk Intan ...
best la..saya suke..sebab lalu kampung-kampung ...
sawah padi .....saujana mata memandang ....

o.k... bukan tu yang nak dicertikan sebenarnya .
saya dah cuba air Kelapa Laici Lemon ni tau ...
honestly ...kami tertarik ngan menu air yang macam klasik ni 
tu sebab kami berhenti ..walaupun dah terlajak ..patah balik abaq anggg ..punye lah tertarik ..hahhaha
pagi tadi google2 jumpa blog ni ...
jadi pagi tadi lah baru tau yang air ni memang dah famous :P 


pada saya air ni unik.... rase dia o.k la ...
tak de la rase pelik ke apa....
Tn.John cakap air ni macam ala-ala untuk pecah lemak gitu? 
ahhahaha...adoiyai ..mungkin sebab lemon tu la kot dia cakap macam tu 
rase dia masam-masam manis dan dengan aroma lemon ...

o.k ...kalau nak cuba...air ni ade kat Teluk Intan ye...
Simpang 3, Jalan Baru SC Belt, sungai Lampam 
gerai cute tepi jalan ...betul-betul tepi jalan ...
atas meja tu ade banyak kuih dalam balang ...


o.k tu je nak cerita..bai~ 


Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.