Renungan Jumaat :)

Buat renungan bersama... 

 Pasangan muda yang baru bernikah tinggal di sebuah kawasan perumahan. 
Suatu pagi, sewaktu sarapan, si isteri melalui jendela kaca, dia melihat jirannya sedang menjemur pakaian... "Cuciannya kurang bersih ya", kata si isteri." 
"Sepertinya dia tidak tahu cara mencuci pakaian. Mungkin dia perlu sabun yang lebih bagus." 
 Suaminya menoleh,
 tetapi hanya diam dan tidak memberi komen apapun. 
Sejak hari itu setiap kali jirannya menjemur pakaian, selalu saja si isteri memberikan komen yang sama tentang kurang bersihnya jiran mencuci pakaiannya. 


 Seminggu berlalu,
 si isteri hairan melihat pakaian-pakaian yang dijemur jirannya kelihatan betul2 bersih,
 dan dia maklumkan kepada suaminya: 
"Lihat, seolah2 dia telah belajar bagaimana mencuci dengan betul.. Siapa agaknya yang sudah mengajarnya?"  
Si suami berkata,
 "Saya bangun pagi hari ini dan membersihkan jendela kaca kita." 
 Dan begitulah kehidupan. Apa yang kita lihat pada saat menilai orang lain bergantung kepada kejernihan pikiran (jendela)
 bilamana kita memandangnya... Jika HATI kita bersih, maka bersih pula FIKIRAN kita.
 Jika FIKIRAN kita bersih, maka bersih pula PERKATAAN kita. Jika PERKATAAN kita bersih (baik), maka bersih (baik) pula PERBUATAN kita.
 Hati, fikiran, perkataan dan perbuatan kita mencerminkan hidup kita. Jika ingin hidup kita berkembang, maju, dan berjaya (bersih/baik) Maka kita harus menjaga hati, fikiran, perkataan dan perbuatan kita tetap baik.
 Kerana itulah segalanya. HATI menentukan FIKIRAN..FIKIRAN menentukan PERKATAAN dan PERBUATAN...


 Renungan bersama....

Sekian 


Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

Wordless Wednesday 36

Bismillah 


#prayformh370 #prayforsofuanibrahim #doauntukmh370
#MengenangMH370 atau #RememberingMH370


Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

#MH370 will always stay in our mind

Bismillah....

Berita sedih ini kita kongsikan bersama seluruh dunia ...
percaya pada qada' qadar ketentuanNya ...
redha atas apa yang berlaku agar mereka aman di sana :'( 

ku titipkan harapan dan doa buat mu disana ...
semoga kita ketemu lagi.....
En.Sofuan.....kami disini takkan pernah lupakan encik ...
still hope yang terbaik dan keajaiban berlaku...
Dengan kuasa yang Maha Esa tiada yang mustahil pada nya ...

T________T 


Dedicated to MH370

We waited for your return,
We tried all ways to rescue you,
Hours turned to days,
Still we never give up on you.

Theories started unfolding,
Hijack, man or machine?
Soon the days turned to weeks
Still we never give up on you.

Families were broken, shattered
Leaders were lost without answers,
The wait seems never ending,
Still we never give up on you.

Mothers, fathers, siblings, children,
A deep lost, each so valuable,
Longing just to see the familiar smile again,
Still we never give up on you.

Latest technology, sophisticated assets,
So many countries beyond borders
All wanting to find you,
We never give up on you.

Finally comes the news we dread to hear,
Your flight ended they say,
Were we waiting in vain?
No, cause we will never ever give up on you .

Many lost their precious jewels,
Passengers, crews and our dear national carrier,
Our hearts are torn, tears overflowing
But life has not ended only changed
We will still won’t give up on you

Lost but never forgotten.
..

Astro Awani

#prayformh370 #prayforsofuanibrahim #doauntukmh370
#MengenangMH370 atau #RememberingMH370



Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

Nukilan Terakhir buat Kak Ani

Bismillah .....

"Kak Ani, saya minta ampun dan maaf jika ada terkasar bahasa...
tersalah cakap ...mahupun jika ade melawan cakap kak Ani ....
macam Kak Ani nak makan KFC tapi saya nak Pizza ...Kak Ani ...Sorry .. :'( 
Kak Ani...Sorry jugak sebab haritu kami pegi makan Nasi Arab kat Selera Duta 
tak ajak Kak Ani sekali ... Bukan niat tak nak ajak ...saya terlepas pandang ... :'( 
dan biasanya Kak Ani bawa bekal makan kat meja je .....
sebab benda tu kami tak planning pun nak pergi ramai-ramai ...
pastu Razif cakap dia dah ajak Kak Ani...tapi Kak Ani tak nak ...
misti masa tu Kak Ani dah berkecil hati ...
Maafkan saya Kak Ani .....
Kak Ani...Maafkan saya kalau saya menyinggung perasaan Kak Ani ....
Maafkan saya....

Pagi tadi pabila saya melangkah masuk ke pejabat ......
saya pandang tempat Kak Ani ...saya dah pun mula rasa rindu ...
rasa kehilangan ....


saya rindu bila Kak Ani tanya "Ros, dah semaye?" 
sebab kita kan bergilir waktu nak solat sebab tempat tu sempit ....
Saya rindu bila ade sesiapa bawa pape makanan dan letak kat depan ...
Kak Ani akan panggil ...."Ross...meh make, ni Mok Ye bawok gore pise" 
:'(  saya rindu Kak Ani .....
Bila dah habis meeting ade kuih atau biskut Kak Ani akan ambil dan bagi pada saya 
Kak Ani terima kasih kerana bagi peluang pada saya merasai kasih-sayang Kak Ani ...

saya mula mengenali Kak Ani masa Kak Ani kat tingkat 7....
first time saya jumpa bila saya nak pinjam folder 5S Kak Ani ...
Kak Ani baik sgtttt .....Kak Ani bagi saya pinjam Folder dan
 siap tunjuk dan terangkan satu-persatu ...Kak Ani Terima Kasih ....
Terima Kasih......
kemudian kita berjodoh kerana Kak Ani combine masuk ke Syeksyen saya 
dan berpindah satu ofis dengan saya ... :'( 

Kak Ani, Terima kasih kerana tak pernah berkira tolong saya 
Kak Ani misti tolong bila saya perlukan bantuan 
Kak Ani CC terbaik saya selama berkhidmat di Kementerian ni ...

Kak Ani ...Semoga tenang disana....
Kak Ani ....kami merinduimu ...
Kak Ani until we meet again ...

gambar terakhir saya bersama Kak Ani ...
Masa Majlis Perkahwinan anak lelaki Kak Ani ...  2 March 2014
Sekian 

Al-Fatihah 



Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

Al-Fatihah buat Kak Ani

Bismillah.....

Semalam Jumaat 21 March 2014....
Kak Ani ...Cc kami telah kembali ke rahmatullah ...akibat denggi ...
dear friends pls becareful with mosquito bites especially aedes..... :(
Allahyarhamah telah menghembuskan nafas yang terakhir di HKL tengahari semalam...
saya berdoa semoga rohnya ditempatkan dikalangan orang yang
beriman, dikasihi dan di redhai Allah hendaknya....

kami akan merinduinya....tolong sedekahkan al-fatihah buat
Allahyarhamah Ani bt Ibrahim 

:,(



sekian....


Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

Melon Pudding again -____-"

Bismillah .....

alahai haritu kan dah ade citer pasal puding tembikai ni ...
tapi haritu along hantar gambar kat w'up ....
jadi balik kampung real saya buat o.k :P 
ecehceh...hahah tipu je sila jgn percaya 
macam teror sgt kan  ..padahal along yang wat saya tengok je life depan mata :P 


ni bahan-bahan ...
saya tak bagi sukatan yang betul o.k...sebab saya pun tak teror lagi ...
nanti dah teror ..dah muak..dah boleh wat sambil pejam mata ...
 baru boleh  share resepi  beserta sukatan yang betul .... :P 


mula-mula masak agar-agar ngan susu dan gula ...ikut nak manis macam mana...


step by step along ajarkan ....
saya letak kat blog pun salah satu motif nya bila saya rasa nak buat ...
boleh tengok balik kat sini  :) 

resepi ni pakai telur putih je tau ...
telur kuning tu simpan buat goreng :P 

sementara agar-agar larut pukul telur sampai kembang  
Kembang tu maksudnya ...
bila ditebalikkan bowl tu telur yang dah kembang tak jatuh ....dia macam buih tu ...


makesure jgn lupa letak ESEN VANILA....penting ni ...
kalau tak! mmg akan ada yang tak lalu nk makan nanti..sebab bau telur kuat ....
lepastu agar-agar yang da cair sebati tadi .....campurkan dgn telur yang dah di pukul kembang  ...
pastu cepat-cepat rata kan sekeliling bowl yang nak dibuat acuan tu ....
sebab..kalau lambat agar-agar tu da keras da x ley la nak ratakan keliling bowl
buat macam dalam gambar tu 

 lepastu dalam bekas lain ...pukul telur putih lagi bersama agar-agar dan letak pewarna kuning ...
ni nak buat tembikai kuning :) 
pastu tuang dalam bowl yang kita ratakan agar-agar mula tadi ....
jadi dah ade dua layer ....putih dan kuning 


buat benda yang sama untuk buat lagi sebiji buah tembikai merah ye ...:) 


simpan dulu dalam fridge ....atau simpan je kat suhu bilik pun o.k ....
bila dah keras ...telangkupkan ...dan sapu pewarna hijau di bahagaian atas sebagai lapisan kulit ...
ratakan ...boleh pakai pewarna cecair atau serbuk...
kalau professional ...dia pakai berus...
kami pakai jari je ..... ppppffftttt :P 


tada ...dah siap .......jangan lupa beli kuaci hitam ...untuk biji dia...
kalau tak nak kuaci pakai kismis pun boleh ..
kalau letak kuaci nampak macam dalam gambar ...
yang tu pun GAMBAR EDIT o.k ... -______-" 
sebab along tak beli kuaci..dia lupa ....hahhaha 
T____T 


sekian. 



Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

MH370 - Please Come back

Bismillah .....

Hari ni dah masuk hari ke-12 kan Kehilangan MH370....
semua orang pun mendoakan yang terbaik untuk MH370.....
sampai sekarang macam-macam spekulasi dikeluarkan ...
pada saya apa yang penting ...semua penumpang dan kru penerbangan MH370 selamat pulang ....

ni masa hari kejadian ...
saya masa ni on the way nak balik Perak..jadi mmg tak tau pape la sbb x tengok tv pun ...
saya tau pun bila dapat w'up daripada diorang ni ...



salah seorang penumpang dalam flight tu adalah officer kat ofis saya ...
saya harap ada lah berita baik yang boleh menyenangkan sikit hati family yang terlibat  ....


kepada yang suke buat spekulasi tu ..jangan la terlalu seronok share citer yang bukan-bukan ...
tengok la wajah kesedihan Mak En.Sofuan ni ...sayu hati 
bayangkan betapa sedih...keliru...celaru memikirkan anak kesayangan yang tak tau kat mana ...

o.k lah....gtg...

sekian ...

#DoauntukMH370 #Doauntuksofuanibrahim


Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

Tolong doakan CC saya

Bismillah ....

kawan-kawan semua ...mohon jasa baik doakan kesihatan CC saya ...
CC tu Ketua Kerani dekat pejabat saya .....
dia kena Demam denggi .....

hari khamis yang lepas dia cuma mengadu demam dan badan rase bisa-bisa ...
tapi dia masih mampu tersenyum dan berbual dengan kami ...
kami semua suruh dia ambil cuti hari jumaat untuk berehat dirumah ...
Ye..hari jumaat dia bercuti .... dia tak datang ..kami ingatkan dia demam biasa ...
hari isnin kami dimaklumkan dia dimasukkan ke wad ......
namum semalam kami sekali lagi di khabarkan yang Kak Ani dah dimasukkan ke Wad ICU ...
katanya badan dia lemah sebab tu doktor tidurkan dia untuk bagi rehat yang secukupnya ...
terkejut ....tak sangka ....tapi tu lah hakikatnya ...
En.Faris, saya dan Kak Ani...

semalam petang masa balik dari pejabat ...saya bagitau Tn.John ....
dan dia hantarkan saya ke HKL untu melawat Kak Ani..Thanks dear ...
sedih sangat hati ni tengok dia terbaring tak sedarkan diri macam tu ...
dengan penuh wayar dan alat bantuan pernafasan ....
saya doakan dia cepat sembuh..saya tau dia kuat dan gigih ....

saya rindukan gurauan dan senyuman dia ...
kak ani selalu bergurau ...gelak-gelak..happy je orang nya ...
saya tak nak dia terbaring sepi macam masa saya melawat dia semalam ... 
sedih .. :'( 

kawan-kawan ..doakan lah kesihatan dia ye ...


"Tiada Tuhan disembah melainkan Allah, Allah Maha Besar, Tidak ada Tuhan yang berhak disembah selain Allah yang Maha Esa, Tidak ada Tuhan yang berhak disembah selaiin Allah Yang Maha Esa, tiada sekutu baginya. Tiada ada Tuhan yang berhak disembah melainkan Allah, bagi-Nya kerajaan dan bag-Nya pujian. Tiada ada Tuhan yang berhak disembah kecuali Allah. Tiada ada daya dan kekuatan, kecuali dengan pertolongan Allah. 
(HR At-Termidzi dan Ibnu Majah. Menurut pendapat Albani hadits tersebut adalah shahih.


Ya Allah ya tuhanku ...kau sembuhkan lah kak Ani seperti sediakala ...
Ya Allah Ya tuhanku ...kau kuatkan lah kak Ani untuk menghadapi dugaan ini ...
Ya allah Ya tuhan ku cuma kepadamu aku mampu berdoa ...
Ya Allah Ya Tuhanku ...kau sembuhkan lah Kak Ani daripada penyakit ini ...
amin ya rabbal alamin ...


Sekian 
Keep Praying for MH370
#DoauntukMH370 #Doauntuksofuanibrahim #Doauntukkakaniibrahim


Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

wordless wednesday # 34

Bismillah 




Peribahasa Melayu, ikut resmi padi makin berisi makin tunduk membawa maksud semakin tinggi ilmu dan darjat seseorang, dia tetap merendah diri serta tidak menyombong diri.



Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

Mee Udang Banjir Mak Teh, Kuala Sepetang

Bismillah...

"A satisfied customer is the best business strategy of all"
                                                                Michael LeBoeuf

huhu...bukan main siap ber 'quote' bagai ..
bukan apa ....disebabkan kepuasan hati pelanggan ...
pelanggan akan repeat kesana lagi ....macam kami :P 

haritu dah pergi makan Mee Udang Banjir Mak Teh ni ....
pastu balik kali ni kami singgah skali lagi..sebab teringat kesedapannya ...


kami order yang RM 12 semangkuk.... 
hurm..sekali-sekala o.k lah kan ...
tapi rase dia sedap...jadi berbaloi la jugak 


dan udang dia bagi tu besar o.k..memang yang size besar .....
rasenya kat dalam tu ade la dalam 5 -6 ekor ...
udang fresh...isi dia masih kenyal lagi ....sluuurrrppppp....
perghh ..puas hati ....


Sekian . 
keep praying for MH370
#prayformh370 #prayforsofuanibrahim 


Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

Apam titik-titik

Bismillah....

Ni aktiviti masa balik kampung haritu....
seronok dapat buat aktivit bersama adik -beradik macam ni ...
dah lama tak masak sesama ... :) 

along la masterchef nya ...dia yang cari resepi dan tukang beli bahan sume...
saya balik ..terus dia excited nak buat ...
mungkin kalau orang yang tak biasa dia akan cakap buat ramai-ramai susah nak menjadi 
coz banyak tangan ...tapi tak pe.. yang tu yang best ...sebab dapat buat ramai-ramai 


along tengah bancuh tepung ...
saya pulak ambik fon snap gambar :P 


yang warna coklat dalam tepung tu yis tau ...
saya mengaku nih tak pernah tau pun rupa yis sebelum ni macammana ...hahaha 
kesian :P 

tepung tu bancuh la sampai adunan sebati...
bila angkat dia macam bertali je tepung tu ... huhu...along la cakap macam tu ...

lepastu tutup adunan tadi ...biarkan sementara sampai yis tu mengembang ...
hahahha..sekali tengok..heh..dah terlebih kembang ....ayooooo ....
nasib baik lapik talam kat bawah .....huhu 
mengembang betul adunan kami haritu ...
sampai ter'over...ffftttttttttt -___-"


lepastu masukkan la tepung bancuhan tadi dalam acuan ...
lepastu...kami saje konon nak buat polka dot...
tapi malas pulak..so malas nak piping bagai ...saya titik je colour kat atas apam tu ...
hahahha...dasar femalas ....jadi lah hasilnya apam titik....
kalau nak makan sendiri o.k la buat macam ni ...
kalau nak jual atau nak jamu orang ...ish..kna rajin o.k...piping kan polka dot tu kemas2 

ni je bahan-bahan dia.....simple...
cara pun ade ...resepi kakak saya...tulisan ni pun tulisan dia...


sekian ... 



Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

Kacang Kelor - Remunggai

Bismillah....

Pernah makan tak kari remunggai atau kacang Kelor ni?
sedap o.k....selalu kaum india la suke makan ni ....
kat belakang rumah saya kat kampung ade pokok ni tau ...
ayah yang tanam .....sebab ayah pun suke suruh mak buat kari ....

 masa balik haritu ....ayah petik kacang kelor / remunggai ni ...
saya cepat-cepat ambik fon snap gambar ..ekekeke :p
blogger memang begitu kan ? ngeeee -____-"
dapat la kami buat kari esoknya 
ni yang dah siap disiang ....
mak yang siangkan ..pastu mak buat kari ayam ...
gambar kari ayam nya tak de ...dah kenyang baru teringat nak snap gambar ...hihihi 
nak snap apa lagi..dah habis pun....

kalau nak tengok jugak kari tu ...klik kat sini 
rupanya lebih kurang je macam kari biasa ...hahahha...
takkan luar biasa pulak kan ...

o.k la....sekian... 


Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

Random

Bismillah....

salam isnin uolsss.....
nampaknya cuaca kat KL ni dah semakin o.k....dah xde jerebu...
semalam pun hujan turun di kebanyakkan tempat kan ?
Alhamdulillah ...syukur ...

ni tak ingat gambar bila .....
ni Chicken chop kat Malis Taman Medan ...
sedap o.k....namanya Chicken chop Giman ... :) 

 tapi Chicken chop ni kekadang je ade .....
selalunya bila saya pergi tak de ...pernah 2-3 kali je ade ...
Tn.John la suke sgt Chicken chop Giman ni .....
sedap katanya .....

 saya lebih suke chaketiaw Malis ni...sedap ...
tapi yang ni tapau bawak balik rumah ...so kuah dia dah kering dah tak banjir .. :( 
tapi bila makan tetap sedap ..huhu 


siapa tau ni kat mana ? pokok cantik camni rasenya tak banyak tempat yang ada :P 
cube teka... hihihi 


Owh...dah lama rasenya tak makan Tutti fruitti ...sedap owh...
nikmat je dapat makan dikala cuaca panas macam sekarang ni ....
masih teringat bubble baby passion pop  tu yang meletop-letop dalam mulut .... yummy :) 


sekian 

Jangan lupa #prayforMH370 #prayforsofuanibrahim 


Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

Dear Fog! please go away

Bismillah .....

Hujung minggu yang lalu saya balik kampung ...
ambik cuti lebih sikit boleh la lama rest kt kampung........
banyak juga yang bermain dekat kepala ni nak cerita disini ...tapi nanti lah ...
ade yang belum sesuai di ceritakan ...

ni kisah sepanjang jalan perjalanan balik ke kampung ..
selama ni saya tak pernah lagi la tengok kebakaran hutan yang sedasyat kali ni ..
sepanjang jalan banyak sgt kesan terbakar disana sini ... :( 

masa hala balik kampung tu pagi ... 
jadi cuma nampak kesan hitam kebakaran jela ...
habis bukit...hutan-hutan kecil terbakar ...patut la jerebu kat KL ni tak pernah nak elok :( 


tapi masa hala balik ...kami gerak lambat sikit ...sebab singgah sana-sini ...
jadi betol-betol tengahari panas menerik ....mmg dahsyat ...rumput kering tetiba terbakar dengan sendirinya 
antara yang besar saya jumpa nilah kebakaran nya ...
kat Teluk Intan ....lepas gerai yang jual air kelapa-lemon-laici tu ....


takut o.k..api tu cepat gila merebak ....sekelip mata dan luas dah merebak ...
pastu jalan depan lagi ...pun ade jugak kebakaran ...
betul dekat tepi jalan ...nak snap gambar takut ..sebab dekat sgt ngan jalan ... huhuhu 

bila masuk highway pun sama....
banyak kebakaran ...pokok mati yang dah kering tetiba je terbakar ...
Hai Kemarau ...cepat lah berlalu .....

ni gambar saya ambik semalam ....
pic yang ke tiga ...jarak penglihatan semakin terhad ...
mmh da tak nampak bangunan sekeliling ...

jadi...marilah pakai topeng muka ni ...
bahaya uolss jerebu kuat macam ni ..nak-nak sape yang ade asma atau masalah pernafasan ...
jaga kesihatan o.k....minum banyak air kosong ...
tengok gambar blakang saya tu ..
air satu botol tu saya akan habiskan masa berada di ofis ...

o.k ...sekian ... 

p/s : Jangan lupa doakan MH370
#prayformh370 #prayforsofuanibrahim


Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

Gebu dalam kenangan :'(

Bismillah....

pagi tadi along w'up...dia bagitau Gebu mati kena langgar :'( 
sedih la....baru je balik haritu cakap kat adik ngan kakak
 anak dia letak la nama macam actress bollywood :( ...

tapi nampaknya tak kesampaian ....dia ni first time pregnant ...
baka dari Juna kowt....tapi dia tak la kembang cam juna...sbb mak dia si Sonia kucing biasa ...
cuma bulu dia lebat dan ekor tu cam kembang sikit ...
tapi xtau nak cakap mungkin jugak baka Tuah ...kucing Pak teh ...
sebab tuah colour kelabu macam gebu ni ...hurrrmmm.... 



sedih..sampai hati orang langgar dia..
dah la ade baby dalam perut dia...jahat la .... :'( 

Sekian . 

jangan lupa doakan MH 370 ye kawan-kawan 
#prayformh370 #prayforsofuanibrahim ...



Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

Puding Tembikai

 Bismillah .....

pernah tak makan puding tembikai ?
sedap tau puding ni ....rase macam gebu..buih-buih lembut macam tu ..
dulu masa sekolah ade sorang kawan ni ..nama dia Husna..kitorang panggil Una...
Mak dia kot pandai gila buat puding ni ...
sebab bila buat jamuan kelas...dia misti bawak Puding Tembikai marvellous tu ...
dan yang tu la akan jadi tumpuan semua ... huhu

pastu...setelah sekian lama...mengkagumi puding mak Una ...hahhahaha
akhirnya along pergi kelas belajar buat puding tembikai ni ...
jom kita tengok step nya ...............

Ni antara bahan-bahan yang digunakan ...

 bahan tadi dah dicampur.....dipukul sampai jadi satu adunan...
kemudian warnakan dengan merah dan simpan sedikit untuk warna putih ...
kira kulit tembikai la tu .....

 dah masukkan dalam loyang ...kemaskan sikit dan biarkan sejuk dan keras ....
kemudian telangkupkan ...macam dalam gambar 

 langkah seterusnya ....wrnakan bahagian kulit tembikai dengan warna hijau ....
pastu buat kemasan ye pada sebelah bawah.....

 o.k dah kemas...kita potong .....
kemudian letak la biji kat tembikai tu ..hihihi 
biji tu kuaci yang hitam tu :) 

o.k..siap......

balik rumah along buat sendiri sekali lagi...dan hasilnya mmg jadi ....
puas hati ..jadi sekarang dah tak kagum dah ngan Mak Una...hahahahhaa

nak tau detail bahan tu nanti balik kampung saya akan dapat kan yang detail dari along ...
ni pun gambar whatsaap along :P 

Sekian ...



Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.