Wordless Wednesday 37 :Hari Setiausaha 2014

Bismillah ...



nanti ade masa kita cerita panjang o.k :) 

Sekian . 


Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

Restoran ZK the most famous Kari Kepala Ikan in Town

Bismillah...

dah lunch ke korang ? bila perut da kenyang mata pun mula lah kan...mamai je ...
jadi jom bukak mata sikit tengok makanan ni -___-"
hihihihi
hari minggu lepas...Tn.John tetiba je ken main eksaited dia nak makan kari kepala ikan ...
ni sume terpengaruh ngan entry kat blog Bro Mazidul la ni :) 

asal dia bukak blog Bro misti dia sebut 
"sedapppnya kari kepala ikan" 
pastu tengok kat Majalah 3 Bro Mazidul korek mata ikan makan ...
perghhhhhh...
tertanya-tanya "sedap sgt ke mata ikan tu? " 
hah gitulah keadaan kami sebelum pergi terjah restoran ni :) 

seawal jam 11.30 pagi saya dah siap-siap nak pergi....
sampai kat Kg.Attap tu dalam pukul 12.00 cam tu laa...
masa ni ramai jugak orang...ade yang sedang Q , tapi tak panjang sgt ...
so o.k lah.....

mula-mula saya Q....pastu pelayan kat restoran tu cakap...
 siapa nak makan kari kepala ikan tak perlu beratur ..
terus boleh duduk nanti diorang serve ...Olalala di kota raya laaaa....hahahhaha
terus la kami duduk bersilang kaki kat bawah bumbung zink berbahang tu :) 

mula-mula dia hantar ni ..papadom n bawang+kicap+cili ...
jadi sementara tunggu tu kami pun makan la papadom ni :P
Tn.John cakap bawang ngan kicap tu fungsi dia potong lemak? yekee?
iiiiiiiiiiiiiiyyyyyyerr la tu ...hahaha 


pastu dia hantar taugeh goreng ....


pastu dia hantarkan ini ...ini sutung guring tupong punya :P 
(Sotong Goreng tepung) 
saya tak pasti ni memang set dia atau pun dia main letak je? 
konfius den ...sebab kita cakap nak makan kari kepala ikan je..
tak de pun mintak yang lain-lain ...jadi kami anggap ni datang in one set la kot?? 



pastu maka tiba lah masa king of the menu ....
Kari Kepala ikan....

kari dia memang sedap ...tak tipu..sedap gila...
tak pedas sgt...cukup rasa ...cukup ramuannya ...puas hati kasi thumbs up satu kali 
pastu kepala ikan tu memang di masak sempurna...
sebab ko pegang pipi ikan..lerai..ko tarik tulang tu lembut je tercabut ...memang terbaik ..! 
mata ikan memang sedap habaq angggg...lemak dia macam isi ketam! 
bibir ikan ni pun sedap....lembut..lemak berkrim 
kasi thumbs up satu kali lagi :) 


Harga kari kepala ikan ini di antara RM15 dan RM90
memang anda akan puas hati....
tapi make sure sebelum datang tu memang dah sediakan wang yang mencukupi o.k
paling koman bak kata orang kampung saya la...
dalam poket kena ada RM100... hat tu paling koman la ..o.k ....

tak pe berbelanja untuk benda yang puas hati
makan untuk sekali-sekala anggaplah sebagai pulangan penat bekerja
reward untuk diri sendiri ...
reward-reward jugak ...tapi jgn salahkan orang lain kalau
belum akhir bulan ko kna ikat perutttt ...choiii...hahahhahhaa



Sekian...



Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

Jombali - katanya truly Malaysian Favourites

Bismillah....

hai Isnin....i know u are so nice to me today :P 
because my Lady boss not around :p 
Eh...bukan maksud lady boss tu boss saya macam lady boss o.k...
sebab bos saya sekarang lady...so lady boss la kan ? 
:P 

baik straight to the point ....
ni kitorang pg makan waktu pay day haritu ....balik keje terus pi sana...
bukan buat apa pun ..shoppingbarang umah sikit kat TESCO...
then perut lapar kita singgah la makan terus ...
so balik rumah tak yah nak pikio nak makan apa lagi kan ...

Lokasi : Restoran Jombali , Mutiara Damansara 
bawah TESCO tulah ...tepi Kepsi 


air ...eh..mmg la tau kan ni air ..hahahha 
saya punya Barli laici....lai-lai ketong ..hahaha yang belakang saya tambah ye .. :P 
Tn.John punya ice lemon tea ....tak rock la asyik order air sama je :P 
kita try la yang lain sikit ..........ppffftttttt...

 o.k..ni Nasi Goreng ayam nama nya....
ni Tn.Aji punya...eh...salah..Tn.John yang punya .....
dia punya sampai dulu ...grrrrrgrrrr ... iols is lapar dah waktu tu...
why tak sampai -sampai lagi makanan ni ....
-____-" 

lepas Tn.John suap dua-tiga suap baru sampai sy punyaaa....
wiwiwiwiwi...lapar kata ko ...terus lah order ni ...
Nasi Goreng Chicken Chop tamak haloba  nama dia...:P 
dua sekali ...nasi pun ade ..chicken chop pun ade ...hahahha
ape lagi makan lah ....o.k tak de la tamak beno ...habis o.k sume ini ...
tak de pembaziran berlaku :) 
lelemak je yang bertambah ...pppfffttt -___-"


ni kalau nak makan sesekali o.k lahhh....
kalau hari-hari makan 2 orang macam ni ..Almost RM50 -__-"
tokey balak pun boleh bankrupt ...
ngeeeeeee :P 

Sekian . 


Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

Ofismate

Bismillah ......

O.k gigih nak update 2 entry ..hahahha 
pagi tadi taip separuh dah Si Linda ajak teman pergi Bank ...
balik dari bank dah banyak pulak call dari  customer...
pastu karang Ana pulak tanya nak book flight ..
pastu Ilah pulak nak borang tempahan name card 
 hah...busy kan ? ekekeke...tapi kalau diorang tak de saya sunyi o.k kat ofis....
kalau sorang tak de misti tanya ...mana? pegi mana? bila masuk ofis? 
nak-nka lepas permergian Arwah Kak Ani ..:'( 
memang terasa ofis sunyi 

kita kerja dalam satu ofis kalau tak rapat each other misti terasa tak best kan ...
nak pergi kerja pun tak semangat ...jadi kena lah saling hormat-menghormati dan bantu-membantu :) 
kalau saya cuti nasib baik ada Ana dan Ilah akan bantu gantikan saya 
ni lah 'kami'... tapi dalam gambar ni tak de Razif dan Faris ...Ajib lambat ...Faris tukang ambik gambar 
setip sorang membawa karaktor tersendiri yang mewarnai persahabatan tu 
kami pergi makan Nasi Ayam Bakar yang 7.00 ringgit tapi sedap tu ...wiwiwiwiwi

see terliur tak? 
dapp..dapp...niiiiii ....sambal hitam tu super yummylicious..
pedas dan sedappp 

linda dah ade monopod tau ...
tu yang kitorang ngah test ni :) 


Ni En.Faris...dia tukang beli monopod :) 
dia beli borong untuk semua ..baik kan ...

alhamdulillah dapat ofismate yang baik-baik  


Sekian. 


Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

Sampai hati korang ..sob...sob

Bismillah 

jom la kita sembang-sembang Jumaat ...
tau korang sure happy esok lusa dah cuti kan ? ...
seperti yang saya cakap semalam..Puan Bos saya tak de ..dah selamat terbang ke Indon 
mungkin dah sampai dah ni rasenya .. :) 

o.k yang ni cerita lama ...
budak ofis melalui geng santai buat aktiviti pergi mandi-manda air terjun ...
best gila kentang o.k....tapi saya tak ikut pun...
sob...sob...sob....
biasalah "Ami Ite" tak minat join aktiviti macam ni
jadi duduk jela rumah layan perasaan ...hahahha.. #kesiankan sob...sob...#seduthingus ..eh! 

 pagi tu ye-ye je diorang hantar gambar pelbagai makanan kat whatsapp..
pergh..mmg meriah ....



 see...macam-macam ade .......tapi kite dapat tengok jela......
wawawa......

hek eleh....yang kat belakan tu si Wan...
dia pun sibuk join jugak :P 
amboii...bukan main sonok lagi kan ?...
kalau sy dapat pergi misti lagi happening ...pppffffffttttt :P 

sekian... babai :) 


Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

murah sangat

Bismillah....

Hai korang ..saya masih busy ...
jadi kita update ringkas jela....saya janji Insya Allah 
kalau umur panjang esok saya update panjang sikit 
sebabnya ....esok Boss saya tak de ...hoyeee ...esok pagi dia dah fly ...
Selamat pergi dan selamat balik ye Puan .. :) 


ni lunch saya tadi .... 
harganya RM8.00... 
murahkan? #sambillapairmata
-__________________-"

tuje nak bagitau ..... 

Sekian


Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

pitam

Bismillah...

Sorry.....soo busy ..rasa nak pitam
penat sbb puasa lagi hari ni 
nak cakap tu je .... #taipsambillapairmata



Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

Book

Bismillah.... 

Hari ni kita buat 2 entry ..
nak habiskan cerita minggu ni dalam minggu ni jugak ..
minggu depan cari kita cerita benda lain :P 

ni pun hari rabu ...tengok baju pun tau kan ..baju yang sama je 
pagi lepas habis buat pemeriksaan kesihatan 
pergi library pulak sebab ade hari membaca ke ape ntah ...
tapi motif pegi sana nak beli book ...

disebabkan pic ni comel ..saya letak sini :) 
nampak ayu je .... ppffftttt 
 yang ni super comel....
dah macam dua beradik dah dua orang ni ...
Ilah ngan Ana....Ilah dah ade jugak dalam blog saya sebelum ni ..
sebab dia geng bas sekolah join event kat ofis -____-" ngeee 

 yang ini adik Tn.John a.k.a adik ipar kesayangan...hahahha
boleh la kesayangan sgt sebab dia la satu-satunya adik Tn.John :p 
hari ni jadi kesayangan sebab dia belanja akak dia ni beli buku ..
motif sgt #tumbuhtandukduainci
yapeda...adik lak belanja akak...
tapi skali-sekala apa salahnya ..mudah-mudahan murah rezeki dia ...amin 
Thanks a lot Nina a.k.a amoiiii 

tumpang kecomelan mereka ..hihihi 

nilah buku yang dibeli pada hari kejadian... 
buku saya dua buah je ...
yang Rasulullah is my Doctor dan 77 tips melembutkan hati lelaki ...
hihi..saje beli boleh baca buat tambah ilmu ...
kalau hati dah lembut ..kita bagi dia lembut lagi supaya dia happy ...
apa salahnya nak menggembirakan hati suami kan .. 

yang 4 buah lagi buku Nina...
nanti ada masa nak pinjam nak baca ... sebab sume buku tu best! 
seronok sekali-sekala shopping buku ilmiah ni untuk pengisian diri :) 

o.k la tuje nak cerita 

sekian .. 



Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

Tak sakit vs cari penyakit

Bismillah ...

Assalamualaikum ...alhamdulillah dah sampai Jumaat pun :) 
masa sekarang berjalan cepat kan ..pejam celik dah pun seminggu ...
rasa macam baru je masuk 2014...
see now dah April ....how times flies fast 

Ni hari Rabu punya kisah ....
seawal 8.00 pagi dah Q nak buat pemeriksaan kesihatan 
lepas ambil tekanan darah dan BMI...
-____-" dah tau dah obes ...stress hako huhuhu

then kita pergi ambil darah o.k 

 ni orang depan saya ....
adik ni buat kerja o.k..cermat juga....tak kasar ..
i like u dik...

Hah ..ko mampu tersengih macam ni tengah orang cucuk lengan ko :P 
Kak Senah mampu..hahahhahha ..over betoi .. 
ade orang menangis tau ambik darah ni ....
ade yang tutup mata...tutup muka ....ish..ish..ishh...

 Ilek arrrr ....tak sakit pun la..serius tak sakit 
kerengga gigit lagi sakit ..yang ni nyet sikit je...
dia ambil 3 silinder kecik tu je... 
then pi toilet wat urine test pulak ye adik-adik... 

bila dah selesai sume diorang jamu makan ...
jadi cedok jgn tak cedok o.k :) 
Hai Kak Mira dan Kak Marry ...saya masukkan akk berdua kat blog saya o.k :P 
jadi model nasi ulam ..hihihi 
Si Linda tu dah biasa sgt dia kat blog sy ni :) 

Ni lah menu haritu .....
nasi ulam, ayam goreng berempah, kuah masak asam pedas batang keladi rasenya 
 dan sambal udang petaiyo! 
lepas makan jangan lupa tutup mulut kalau sedawa ye ..erkkkk...hahahhaa ...
tp sy tak ley makan petai sgt .....nanti sakit-sakit badan..angin kot? 
keladi tu pun sama... jadi tak yah la nak cari penyakit  ...
nanti sengal sendi sendiri tanggung 
haishh...
#apapontakboleh #dahmacamorangtua 
ekekekeke

Sekian


Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

Puasa dan mistik

Bismillah....

salam khamis korang .....
hari ni saya tak puasa ....ingat nak puasa tapi bangun masa azan subuh...
cemana nak puasa...tak sempat nak sahur ....
tapi hari isnin selasa saya puasa :) 


ni menu berbuka pada hari isnin....
simple je...tapi cepat dan mudah :P 
balik keje Tn.John bawak pg kepsi untuk berbuka kast situ 

hari selasa tu saya puasa jugak....
tenghari beli la sayur kailan dan sup ikan ...
cadangnya balik rumah nak masak nasi la...
sekalik petang tu Tn.John ada keje ....jadi dia tak boleh ambil saya awal...
terpaksa berbuka puasa kat ofis keseorangan ....#pasrahsambillapairmata 

jadi marilah berbuka macam berdiet gitu :P 
sebenarnya TAK -____-"
sup ikan dan sayur diatas meja opis 

pastu ade kek coklat ni juga 
yang ni officemate yang pemurah bagi saya ...
sedap pulak tu ..tp ni sy bawak balik rumah ...
Tn.John suke kek cekelat ni .....

lepas berbuka saya pergi surau solat sume kat sana...
cadang nak tunggu Tn.John kat surau je la...
boleh lepak-lepak..xde orang pun tak pe la, janji boleh rehat-rehat 
surau kat ground floor je ...
sambil tu chat-chat ngan adik saya shukur 
 lepastu tetiba.......

 tetiba tak tetiba sgt la..huhuhu...sebab masa sy ngah chat ngan dia ..
saya dengar orang ketip kuku kat luar ...
saya anggap polis bantuan tu dok ketip kuku kat tepi surau ...
tapi saya pelik..eh...lamanya ko ketip kuku ...
sejam ketip kuku? 
terus saya gtau kat adik saya .....
pastu saya cecepat keluar dari surau .....

OMG...diorang dah tutup rupanya pintu ke surau tu ...naseb tak kunci ...
lagi la scary ...kalau dah pintu tutup...tak ada la orang ...
habis siapa yang ketip kuku tu? 

pastu boley pulak adik saya cakap 
"kuku panjang sgt la tu" 
demmm! hahahhahahha....adoi ...
o.k la tu je la citer saya 

Happy reading .....

Sekian. 


Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

Weekend

Bismillah ....

Sementara masih pagi belum sibuk dan perut masih kenyang ...
marilah up entry makan-makan ..hihi 
Insha Allah hari ni hari ke-2 puasa :) 

Hari Ahad lepas tak de buat apa kat rumah ...
dah la air pun tak de ...jadi marilah kita merayap ...
jalan kat mall dapat la aircond free kan ? air pun ade je kat Mall... ekekeke


 Sementara makanan sampai Tn.John bukan main serius baca paper 
tak pandang kiri-kanan ...-___-"
panggil soh pandang nak snap pic pun buat derkk je...hahahhaha
dia kan tak minat snap-snap pic ni :P 
tak nak kan? pedulik hapa snap jugak ..ekeke



kali ni cepat plak diorang serve ....
baru order makanan da sampai muffin :) 
muffin coklat dia sedap..


belum sempat nak makan muffin ...eh ..
dah sampai makanan lain ....o.k ..good
o.k this time tak mengecewakan .... macam tu lah customer tak lari kan 
ni Tn.John punya .....dari awal da cakap nak makaroni cheese ...
saya tak minat plak makaroni cheese tu :P 
tapi yang potato salad tu all time fav ...yummy o.k 

This is mine.....
gulpp....!!
haippp...puasa o.k ..puasa ...
jgn nak buat perangai pagi lg ni :P 
hahahhaha..............


ni air kitorang .. Tn. John punya Arabica ape ntah ....rase coffee sedap gak tak manis sgt ..
dan saya punya mango ape ntah ...mmg pure manggo rasenya...
sedap tapi too sweet for me... 

yeah...makan sesedap ni pakai voucher Mydeal :) 
puas hati o.k....berbaloi-baloi ...
tapi masa bayar tu ade supervisor kat KRR tu tanya ...
"akak dapat voucher ni macmmana ye? maksud sy lepas akk beli voucher kat mydeal...
pastu macammana tukar dengan voucher original ni? " 

oh...o.k...selepa smembuat pembelian, anda akan terima email..
dia kana inform yang voucher akan di pos kan ke alamat yang anda bagi :) 
jadi tunggu la ye ....pos berdaftar ..jadi lambat sikit...
kalau kat email dia cakap pos by next week ...
maksudnya akan terima minggu yang lagi satu ...
jadi bertabah la ye ....

rupanya kat KRR tu ade orang yang confident je makan 
tanpa pakai voucher original ... dia pakai kertas yang print tu je ...
haishhh...sabo jelah ... 


o.k sekian. 



Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

Isnin

Bismillah....

Salam isnin semua...
jangan malas-malas o.k.....
saya dah stress dah ni ...pepagi dah kelam kabut -____-" 
Mesyuarat petang dah tunda pulak ..arrangement semua dah buat ..
jadi terpaksa cancel kan sume ....


o.kl a sekian ... 


Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

Krisis Air

Bismillah.....

Hai Uolss....Assalamualaikum ....
Rumah korang ade jugak yang kena catuan air kan ?...
stress la...kadang bila balik kerja air xde ....rase alahai ... bertambah penat ...
walaupun da ade air tadahan tapi still kna angkut baldi tu masuk dalam bilik air ..
T_____T alaaaaaaaaa.....penat ..huk..huk...

dengar berita tv semalam ...catuan air ni akan dilanjutkan sampai bulan ramadhan nanti 
-_____________-" bagus....bagus sgt :'( 
sekarang Tn.John dah sediakan tong air utk kami berdua ...
rasenya cukup kot .....
air untuk mandi dan cucian biasa kami simpan dalam tong hitam tong sampah tu ...
tapi tong-tong tu kami baru beli khas untuk simpan air ...
bukan tak nak beli tong kaler2 tapi rase membazir pulak ...
mahal kot..jauh beza harganya dua kali ganda ...saiz sama.. warna je yang membezakan harga ....
jadi tak kisah la ...janji bertutup dan boleh simpan air kan  ....



untuk simpanan air masak sy dah tapis siap2...
saya simpan dalam bekas-bekas tupperware ...Insyaallah la takat nak masak air tu cukup la...hahaha
masak air jela...masak makan kalau hr tak de air mmg TAK la kan...
karang nak cuci bekas masak sume...mmg x cukup ...
rumah kami dah la comel macam cottage jebat-mastura tu je...hihihi 
so air simpan cukup-cukup je..... 

ni pun kalau la krisis air ni berpanjangan ....
mungkin Tn.John plan nak tambah lagi tong simpanan air kami ..terpaksa la alih meja sume ... 
haishhh.... stress ar gini ...

o.k la nanti kalau ade ms sy tunjuk ek stok tong simpanan air kami ..
smlm nak snap gambar ....tapi ...haishh..tak ter'snap plak... malas ..
ekekeke...

o.k sekian .


Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

Wordless Wednesday # 35

Bismillah ....


busy .....so wat WW jelah..mudah dan cepat :) 


Sekian


Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

Cerita Hantu

Bismillah .....

dulukan masa saya tingkatan 1, saya dah pun tinggal di asrama ...
masa tu memang masih tahap hingusan lagi ...
tapi bersyukur juga sebab banyak benda saya pelajari .....

biasala budak hostel mmg banyak cerita hantu ....
hari ni kisah yang saya nak catit kat sini adalah cerita yang saya sendiri lalui ....
saje mengimbau kenangan macam tu :P 

Kisah Hantu Jepun 

yang ni mmg masa saya form 1, dorm saya masa tu namanya Mariam ...
bilik tepi bilik air dan depan tangga ...juga kolah ikan ...
haritu ahad ...saya sekolah petang ...tapi saya balik petang ahad ...
kebanyakkan budak sekolah petang macam saya tak balik lagi tau ...
diorang balik isnin pagi ....katil hostel mmg standard double decker kan ..
jadi junior lah yang akan tidur katil atas kan...
so..malam tu saya sorang je tido katil atas ....
malam tu saya mmg tak boleh nak lelapkan mata
pastu saya terdengar bunyi seperti orang menyeret bola besi
ala yang selalu ikat kat kaki tawanan tu ...
makin lama makin kuat ....serius takut gila .....
saya terus paksa pejam jugak mata dan tutup telinga ngan bantal...
lama-lama sya tertidur .....



Kisah Hantu Bilik Mandi

Kisah ni berlaku masa saya tingkatan 2....masih sekolah petang...
Bilik saya kat atas .....waktu tu berlaku masa maghrib ...
biasa la bila sekolah petang pada yang boleh solat akan pergi surau ...
jadi pada yang "cuti" tunggu semua dah pergi surau baru mandi ...
saya berdua dengan sorang junior ni ...
bila dah semua pergi surau ...kebetulan kami berdua je yang cuti mase tu ...
bilik sebelah pun xde orang lain...
masa tengah mandi ....dah rase macam tak sedap hati ...
jadi saya suruh la adik tu mandi cepat ....saya pulak da pegang pintu bilik air ...
pintu tu tak ley kunci pun.....
pastu adik tu tarik towel dia boleh pulak tersangkut ....
dia panggil saya suruh tolong dia...
bila saya lepas pintu tolong tarik towel dia....
pintu bilik air tu tak boleh bukak! ketat !
dem.... padahal hakikatnya pintu tak ley nak kunci pun
apa lagi saya pegang tarik kuat-kuat pintu tu ....
terus terbukak je kami lari balik bilik .....huh! serius takut o.k...
lepas tu kalau tak ramai mmg tak la sy nak mandi kat atas lagi ....
saya pg bilik air lain yang ramai orang mandi .. T_____T

o.k nanti ade masa saya cerita lagi...
sebab ade la beberapa kali lagi pengalaman sy mengalami gangguan entiti ni.


Sekian .






Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.