Jamuan lagi !

Bismillah.....

Asslamualikum ...hai korang puasa tak hari ni ?
jangan la buat-buat terlupa pulak ye ...tu taktik lama tu :P 
tapi biasanya taktik macam tu budak-budak je yang pakai ..hihihi 

ni last week punya ....biasa la dah penghujung bulan tu la nak buat jamuan 
Jamuan semperna sambut Ramadhan dan campur juga birthday 
ohya.....buat sekali entuk farewell yang kami buat port luck haritu 
tapi Officer tu tak de pada hari ni ...tu yang kami buat advance 
 ni la makanan yang ada pada hari tersebut ...
menu utama nasi putih, masak lemak nenas dan ikan masin , ayam goreng dan ikan masak kicap 
pastu kuih-muih dan dessert ....bos kita yang baju kaler purple tu ;) 
ni sesi potong cake ..boss dan anak buah 
yang ni bulan Mei ye ...

bulan Jun sorang  ...untung lahh....
padahal cake ade satu  ..same je ...hihi.


Cake yang di potong 2 kali...


dalam banyak-banyak cuma yang ni berjaya memikat hati 
sedap oii laksa ni... gurlllpppp ..........haish...
dari tadi perati je jam kat dinding ...lambat lagi nak berbuka ni ...hahahhaha 


ni dessert for two....
Linda punya satu ....dia tak ada sebab kena arrange event lain 
nanti saya cerita pasal event tu ye ...

Sekian. 


Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

Salam Ramadhan 2014-1435H

Bismillah... 

Salam Jumaat semua, 
hari ini mood nak menaip tu timbul sedikit sahaja 
jadi tulis yang pendek-ringkas-padat sahaja 

"selamat menyambut Ramadhan al-mubarak"
semoga kita semua memperoleh keberkatan daripanya 


saya sgt bersyukur dapat bertemu lagi bulan yang mulia ini ...
dikesempatan ini saya ingin memohon ampun dan maaf sekiranya ada terkasar bahasa,
tersalah tulis atau terguris hati sesiapa....
nanti raya kita minta maaf sekali lagi :) 

saya juga berharap tahun ini bermulanya Ramadhan 
saya mahu lebih memperbaiki diri, memperbaiki amal ibadah 
dan berharap dapat menjadi muslimah yang lebih baik ...

Insha Allah dengan izin Nya ...



Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

Makan Malam

Bismillah....

bila tengok balik gambar ni ...
alahai benda yang sama je yang kami selalu makan untuk dinner 
selalu kalau dinner orang  makan yang simple je kan ? 
ke ade yang masak dinner dengan karinya , ayam masak lemak, rendang bagai ? 
wah rajin nya korang :P 

ni bukan la dinner semalam..ni dinner minggu lepas punya 


ni dinner kami kalau meriah pun 
setakat lauk-pauk ini jelah ...tu kira habis meriah arrr 
ade lauk ikan, ayam , sayur , telur ...

atau pun yang simple macam ni je ....
telur kicap wajib :P 
telur bungkus pakej ngan sayur dalam tu ...
sayur tak sayur sgt la....setakat mix veggie je pun...
then ikan sambal all time fav ... tu je la

hurm..kat rumah saya biasa kami pakai pinggan plastik ni je 
Tn.John tak nak pakai yang kaca...
yang kaca tu kalau ade tetamu baru pakai ...
sebab Tn.John cakap pinggan ni ringan pastu bila membasuh tak de la bising 
bunyi pinggan cawan kelenting-kelentong sume berlaga ...hahahha 

Sekian . 



Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

Potluck

Bismillah....

Jumaat minggu lepas kami sempat la buat potluck sikit-sikit 
potluck ni nak raikan bos kami yang nak bertukar ke oversea ...
this friday buat sekali lagi dengan semua sekali  tapi beliau tak ada ...
so kami kat atas nak meraikan dia ..buat la potluck je 



biasa la dah nama pun potluck....tak de la banyak sgt makanan nya 
tak ada yang kami order pun...
semua bawa seorang sikit ...alhamdulillah banyak juga makanan nya 
cukup la untuk kami 25 orang sepejabat :P 



Linda dengan bos kesayangannya 
untunglah kan orang ade bos boleh snap gambar sesama :P 
bila buat jamuan makan macam ni ...rindu Kak Ani ..:'( 

 pegawai yang diraikan ....yang baju biru tu 
"Semoga Encik terus berjaya ditempat baru, Semoga dimurahkan rezeki , 
Semoga dapat bekerja dan berkhidmat dengan baik di perantauan" 

 ni pinggan saya....
ini je saya makan ....hahahha sila jangan percaya :P 
 first round baru ...pastu banyak round lagi makan nya...
hihi

sekian. 



Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

My Handsome boy

 Bismillah ...

hari ni hari share gambar anak orang ye ...hahahha #sekalisekalaapasalahnya 
dah lama nak letak gambar Echad kat sini ...
tapi mummy asyik la lupe...padahal dah lama ibu Echad hantar pic ni ...hihihi 
ni Arshad Zikry ....dah besar dia ..dah abang-abang sgt ....
haritu masa jumpa mummy echad ni kecil lagi ....

"mummy, orang tu ke yang cakap macam-macam tu mummy ? 
meh sini Echad pergi slow talk ngan dia " 
haaaaaa...see abang-abang sgt dah ni ...hihihihi 

hihihi....cepatnya kamu besar ....
kamu jangan nakal-nakal o.k ... kesian ibu kamu ...
tolong ibu jaga adik nanti o.k :) 

alololo...makan tomot-tomot pun nampak comel kamu Echad 
Semoga sihat selalu -semoga happy selalu -semoga sentiasa dimurahkan rezeki kamu nak! 



Sekian ...

Thanks ibu Echad bagi gambar kat mummy :) 






Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

Alma dah pandai salam Mummy :)

Bismillah ...

Ingat lagi tak pada Nur Alma Maisarah ?
ginilah nasebnya........ untung ade Alma boleh mummy gomol2 dia ...
buli-buli pun ade jugak bila geram ngan kecerdikan dan kecomelan dia ..

 Ni masa Alma 3 bulan 
kecik beno....muka mummy pun kecik juga masa ni :P 
tang hidung tu tetap la besar, tp tak pe senang bernapas..hihi  -___-"

Ha...sekarang Alma dah setahun sebulan tau :) 
Alma dah besar ...dah pandai berjalan ...
pastu good girl sgt sebab bila mama dia bawa dia datang ofis ..
dia o.k je layan mummy dia ni :P 

Oh ya ..jangan silap ye ...
Mak Alma (Nana) dia panggil Mama ...
saya dia panggil mummy o.k :) awww..menumpang sgt ...hahahha 
Yasmin Ummi ...Farah Ibu :) 
Linda kakak! ..phewww kakak sgt -___________-"
#tangandibahumatakeatas 

Jenuh la suruh dia senyum kat camera ....
tapi dia lebih teruja nak main stationery kat meja mummy 
finally dia senyum ....sampai sepet mata dia...
see Alma dah makin besar ...muke mummy dia pun dah semakin debab mengembang :P 
hahahahha...adoiyai ..how times flies 

pagi semalam jumpa Alma ngan mama dia kat kafe 
masa mama dia nak hantar nursery ...
mama dia cakap 
"Alma, salam mummy macam papa ajar" 
terus dia sua tangan pastu cium tangan saya ...
eeeeeeeeee...comelnya kamu Alma sayang ...
membesar dengan sihat dan menjadi orang berguna buat mama-papa kamu ye nak! 



sekian . 


Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

Updates on my Portable Aircond

Bismillah.....

Hai korang ...sekarang ni kan dah kembali ke musim panas
kalau pergi tapau kat medan selera yang 100 meter tu ..memang terasa panasnya 
balik tu terus nak berkipas .... :P

kalau balik dari pejabat awal dalam 4.30 hingga 6.30 
panas tu masih menerik
mata pun rase panas dan merah ....
kesian kan pada orang yang kerja luar ofis

ohya...sebenarnya nak share berkenaan ni je 
kan saya pernah bua entry tentang Portable aircond


jadi bila musim panas macam sekarang ...ianya sgt membantu 
bila tidur malam atau bila masuk dalam bilik baru terasa nyaman je ...
saya pasang aircond ni malam sahaja dan tengahari bila nak tidur hujung minggu 
kiranya penggunaan tu tak la 24 jam ...

hari tu ade yang tanya kan bil elektrik sejak saya gunakan aircond ni ?
hurmmm...bil memang naik la dari sebelum guna....
tapi untuk keselesaan kena la bayar kan..mana ade keselesaan yang dapat free ye dokk? 

Bil elektrik bulanan rumah saya sekarang 
tidak lebih daripada RM65.00 alhamdulillah ...
masih o.k la....below RM 100

so boleh fikir-fikir la nak beli portable aircond kan ?
hihi...


sekian . 



Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

Makanan

Bismillah

o.k hari ni dah tak ada gambar bunga ye .....
rasa macam kekurangan pulak tak letak gambar makanan da seminggu ni  ...ahhahaha
jadi jom la letak ....walaupun makanan yang biasa-biasa saje :P 

sejak last week saya tak tau kenapa macam teringin je nak makan megi goreng sendiri 
ha......bukan megi goreng mamak tau :P 
tak pakai perencah megi pun ...goreng ngan cili, kicap sikit , telur ...
pergh ....puas hati :) 
#kesianmasakmegigorengjepunnakkecoh -___-"

 pastu ade baby tomato taburkan je 
sedap pedas-masam-masin sikit ....hahahha poyo je cakap sedap ...
maksud saya bukan la saya masak sedap ...tapi 
sedap la kat tekak saya ni ...

 ni megi goreng  saya masak jugak .....
tapi saya lebih sukakan yang kat atas tu 
yang ni kering sikit ....


 tak ingat bila .....tapi makan malam ni ...
goreng nasi ...goreng bodoh-bodoh je ..
pastu makan ngan telur mata dan nugget ....
cukup la untuk makan malam 


nasi goreng kampung versi saya ..simple je ..tak de nak sayuir bagai 
pastu makan ngan sambal hijau dan air oren tropicana twister  ...
haishh...nikmat jugak 


breakfast hari selasa lepas....
roti arab ni makan ngan kari ikan ...sedap oi...makan masa panas-panas 
murah pulak tu ..
dua ketoi ni baru RM2.00...
tapi tu yang dalam gamabr bukan kari ikan ...yang tu makan ngan capati 
kari ayam dan capati RM 3.50....


Sekian.


Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

Festival Bunga & Taman, Putrajaya 2014 Part 4

Bismillah ...

boleh catat hari ini dalam sejarah blog ni ...
mana pernah saya buat sequence sampai empat lima ...selalu paling banyak pun tiga ..hihi
bukan ape gambar banyak ...rase rugi kalau tak share 

baiklah ni bahagian dalam Khemah ye ...
khemah ni yang ade aircond ...orang panggil khemah ek? 
tak leh nak fikir ayat lain lagi dah..hahahah
xpe janji korang faham 


melangkah je masuk di depan pintu kemah tu ...
terus ade air terjun ni...
sejuk mata ..ewah..saya mmg suke elemen air ni ...rase tenang 


di bahagian tengah-tengah khemah ...
ade pameran baju bunga ni ... "Body Flower"
macam-macam fesyen ade ..tapi tak payah la pulak nak tiru design ni buat baju raya ye 
pitam mak, ayah adik beradik kat kampung ..hihihihi 


gambar bunga ni cantik...
saya dua kali cuba nak snap ..tapi still dapat gambar sipi yang tak sharp ...
sebab ramai sgt orang ...mencik -____-" 
ini kalau buat kat dinding pelamin ..pergh ...cantik ! 

 dalam khemah pun ade yang sedang melukis ...
nampak tak tu lukisan dia ? cantik giler ....tangan berseni je 
anak beranak kot? ntah I guess la... 

 ni semua idea design taman mini 
colourful sgt :) 

 pastu saya pun suke bunga gantung selayut-selayut macam ni 
tak tau la kenapa, tapi hati ni macam suke je ..hahaha
#akupuntakpahamemosiapakah...


 ha..nampak tak tu ...
tu sireh junjung tau...tinggi gila...hahahha ...haish 
ini kalau bawa pergi meminang ni mau nak jaga tower tu dua tiga orang tu 
kang jatuh habis la...malu kat bakal mertua 
hahahhahah
yang sebelah tu nak cuba skill pancing jerung ..
sila kan lah ...ni jerung darat tau bukan buaya darat ...
hahahah


ni pun kreatif sangat siapa terfikir 
botol minyak..botol air yang selalu orang buang tu ...
hias buat macam ni ...pergh..cantik juga ...
nampak macam lampu kan ? ke sy je nampak macam lampu :P ..haha
zirafah bunga dua ekor terjulur cam tu ...nice 

yang atas kereta no plate Floria tu cantik tau ade bunga rose merah sebelag tepi dia ...
pastu atas tu banyak bunga rose putih gantung-gantung 
tapi ramai sgt org nak bergambar disitu ...so saya snap sipi dr tepi je ... :( 
jadi lah buat tatapan korang 

sekali lagi saya tak tau kenapa ...#akupuntakpahamemosiapakah..
tapi saya suke yang ni ...balang kaca kecil diisi denga air berwarna 
nampak nice ....tapi pastikan nak gantung tu kna betul2 kuat la..kalau tak 
jatuh atas kepala orang lagi la niceeeeeee sgt kan ..hihi....

o.k semua...lepas ni tinggal 1 je lagi entry tentang floria ye :P 
promise ! 

Sekian 


Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

Tapak Jualan di Floria Putrajaya 2014

Bismillah....

ade orang kalau dah suke sgt bunga mana boleh tengok je kan ?
misti nak tambah koleksi bunga kat laman rumah tu ....
o.k boleh..tak ada masalah ....
sebab kat Floria ni pun ade jualan ....macam-macam boleh beli 

 walaupun korang mula dari basic....yang cuma ada tanah 
jangan susah.....datang je kat sini ....dari benih, anak pokok, mak pokok , baja organik, baja kompos 
semua ade ...tinggal duit je la nak kena lebat sikit ye :P 

 biasa tengok cactus comel-kecik -molek banyak macam ni kat Cameron kan ?
eh...tak payah la pergi jauh-jauh ...jalan bengkang-bengkok 
sini ada jual juga...3 pasu RM 10.....
beli la buat hiasan kat ofis...lepas sebulan keok ! eh...hahaha tu cactus saya la 

 o.k peminat orked ...boleh bawa duit banyak sikit 
kat sini banyak orked yang cantik-cantik ....geram ...
nasib baik saya bukan peminat orked :P 
 sebelah dalam khemah ....ade jaulan barang kraft
ade kain baju, batik, bunga telur, tikar anyaman ....
pastu sekali lagi terhenti di tempat pelukis ni :) 
memang cantik lukisan diorang 
tengok gambar pastu colour ...pergh ...dasyat lah 
 tengok pokok bunga ni ....besar tu harganya RM580
yang kecil sikit RM 280....
kalau dah beli yang harga macam ni ..balik rumah kena jaga elok-elok tau ...
kalau mati pokok ni rase mau tak lalu makan setahun ...hahaha

ha...tengok tu Ulu Yam Beauty ....
harga dia RM1,180...cantik memang cantik ...tapi beli anak pun boleh 
anak dia RM 6...balik rumah siram bagi "makan" cukup 
pastu boleh la cecah harga ribu macam "the Queen" tu 
orked banyak pilihan ...harga ade yang RM15 dan yang besar sikit RM25
o.k kalau rase nak beli masih sempat ye 
floria berlangsung hingga 22 Jun 2014...
hari minggu ni pi la jalan-jalan o.k 

Sekian. 


Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

Festival Bunga & Taman, Putrajaya 2014

Bismillah ....

o.k untuk menambah keterujaan anda untuk pergi melawat Floria 
jom tengok gambar ni ....memang best la pendek kata ...
tapi jangan pergi tengahari tau ...panas gile...
pergi lah waktu petang atau awal pagi sikit ...nak-nak yang nak bawa baby 
atau anak-anak kecil...kesian sebab panas sgt 


ni alam flora punya ...diorang ni dok jamming pakai tong-tong kitar semula 
masa saya lalu... dia dok test bunyi ...so tak tau lah hasil gabungan bunyi tu 
kebaboommm atau tidak..

 haaaaaa.... yang ni pun menarik pada saya ...
gigih betul diorang susun botol-botol sampai terhasil bumbung yang macam ni 
ramai orang kat sini..so tak boleh nak snap gambar banyak 
tu yang berwarna-warni tu botol ye kawan-kawan :) 

 konsep taman tahun ni ade macam bercampur aduk sikit 
sebab kat sini ada juga sayur-sayuran yang diorang gunakan 
kat atas tu macam-macam ade ...sayur bayam la...sawi la ...cili , limau kasturi ...
yang bawah pula ade terung :) 
 konsep lain yang ada konsep wedding....
so siap ayang nak ambil idea creative ni ...sila la pergi melawat 
photobooth dia cantik ...
tapi ramai manusia so snap sikit jela...
 haaa...kelass ko kalau buat laluan ke pelamin macam ni 
tapi konsep kena garden la kot? 
dengan meja makan fresh flower macam tu ..haishhh 
memang wedding of the year la ..hihihi
 ha..masa ni dah nak keluar dari taman yang first tu ...
lepas ni kita pergi tapak jualan pula ....

sambungan di tapak jualan ye :) 

Sekian 


Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.