lambakkan semua di satu entry

 Bismillah....

sekarang ni balik kerja dah jadi rutin ..sampai je rumah ....
terus masak nasi dan gaulkan ayam dengan telur, garam dan lada ...
pukul 7.00 macam tu salut dengan tepung terus goreng ayam ... 
Tn.John nak ayam tu panas-panas ...hahaha...baiklah 

 gini lah rupa ayam goreng tu ....
tapi minggu ni dia dah muak ..dah tak nak ayam goreng . -___-"
......jadi bila nak petang je dah fikir ..nak makan apa la hari ni ...
haishhh ...

 tembikai kuning ni beli dekat TESCO...
sebiji tu murah je...tak sampai RM 5...
isi pulak manis ...
gurlllppp...alahai..

puding  jagung ni ayah beli....
tapi kalau beli biasa lah..tak dapat la nak sebutir-sebutir jagung dia...
pastu keras sikit ....

next  puding tak tau la apa nama dia...
gula merah ngan telur kot ...
yang ni o.k la rase dia 
 Popia sambal ni pun ayah beli....
sedap...sebab dia pedas-pedas manis macam tu :) 

 haaa....ayam goreng yang tak habis masa berbuka...
kita buat sambal ayam untuk sahur ...
pastu makan ngan kicap ...o.k cukup sgt buat sahur 

 ni ape korang panggil? Lala ek? 
mak saya cakap ni nama dia siput retak seribu 
hahaha...konfius kak jenabbb.... 

yang ni beli....
pajeri nenas....boleh la bila dah tak tau nak makan lauk ape lagi 
yang ni pun membuka selera ....sebab ade rase pedas...manis-manis masin  masam 
dah macam nano-nano pulak...
manis...masam ..masin...nano-nano..hahhahahha 

see dah petang macam ni ting tong sikit ...
o.k la uolsss....Selamat berpuasa lebih kurang 4 jam 30 minit lagi ye ...

Sekian 


Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

Makanan Percuma

 Bismillah ...

Insha allah lagi seminggu kita dah nak raya kan ?
sedih bila Ramadhan nak berlalu pergi ...
harap-harap dapatlah bertemu Ramadhan yang akan datang 

sedih juga bila mengenangkan keluarga yang terlibat dengan tragedi MH17
misti raya tahun ni adalah yang paling hiba dan paling akan diingati mereka...
saya doakan mereka tabah menghadapi ujian dan dugaan ini ...

Sedih ketiga bila teringatkan saudara seagama kita di Palestin ...
bagaimanakah mereka mengharungi Ramadhan dalam dihujani peluru 
sudah tentu sambutan Aidilfitri itu sekadar yang termampu sahaja ..
bersyukur ke hadrat ilahi kerana berada di Negara yang aman ni ...
Semoga Allah melapangkan dada mereka, memudahkan segala pekerjaan mereka
melindungi mereka dan memberi kenikmatan Ramadhan dan Syawal kepada mereka ...


Ni kami dapat masa balik dari pejabat ...
ada orang edarkan makanan kat tepi jalan nak ke rumah saya ....
masa dalam perjalanan tu tengok macam kereta motor perlahan di depan ..
ingatkan kenapa....ada orang jatuh ke eksiden ke....
kami perlahankan motosikal dan pak cik tu hulurkan dua bungkus nasi ...
o.k .... Alhamdulillah rezeki 

ni lah isi dalam dua bekas makanan tu ....
rupanya setiap petang mereka edarkan makanan ...dari 5.30 -6.00 ptg rasenya 
tapi selalu mungkin kami balik awal atau dah terlambat ...
patut lah tak pernah terserempak pun ...

mudah-mudahan murah lah rezeki diorang menderma bulan Ramadhan ni ...

Sekian. 


Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

#prayforMH17

Bismillah...

Allah hu akbar...Allah hu akbar ......
tak de kata yang boleh diungkap kan ...
Daripadanya kita datang dan kepadanya kita kembali ...
Kita manusia hanya merancang tapi hanya Allah s.w.t yang Maha mengetahui 
semoga Allah memberi kekuatan kepada ahli keluarga mangsa ...


kita doakan yang baik-baik buat mereka..

#PrayforMH17
 #PrayforMH370 #paryforGAZA #prayforPalestine 


Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

bubur lambuk dan gulai kawah

Bismillah....

ni cerita lama dah ni ..tapi asyik la bertangguh nak publish ....
tahun ni Ofis saya berbesar hati lagi nak mengagihkan bubur lambuk dan gulai kawah 
alhamdulillah rezeki Ramadhan :) 

tahun lepas pun ade...tapi tahun lepas saya tak ambil pun...
bukan apa ...saya makan bubur lambuk ni tapi tak de lah gemar sgt ...
makan sikit-sikit o.k la ...

 ni gulai kawah in making ....
nampak dia punya menggelegak tu ....masa ni bau dia..perghhhh ...
ekeke...terus la rase nak juga ambil
gulai kawah ni ade 2 kawah 

 ni pula bubur lambuk ....
bubur lambuk banyak juga diorang masak ...ade 4 periuk besar ni kalau tak salah saya ...
bubur lambuk ni diorang panggil masak kat ofis....rasenya dr kampung baru ...

 Dengan Nana....dia membeli-belah baju untuk Alma...

 haaaaaaaa.....masa ni pukul 3.30 ptg...panas menerik o.k...
kena beratur pulak macam ni ? jauh tu nak sampai kat khemah bubur lambuk T___T 
wawawawawa....tapi masa ni minister belum launch lagi...
bila Minister dah turun....sekejap je dah dapat ....

 setiap seorang diberi satu bekas bubur dan satu bekas gulai kawah ...
kita ambil satu je la....org bagi satu ...
bukan ape ...benda tak banyak mana kesian juga orang belakang karang tak dapat 
Nana lambat ....ade mesyuarat kat Taska...kesian dia tak dapat gulai kawah ...
dapat bubur lambuk je .....

So sahur kita berbubur lambuk yolah .....
sedap juga makan ngan serunding ayam dan tamabh sikit gulai kawah tu ...

Sekian. 


Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

Road Bully

Bismillah ....

Alahai ni bukan saya nak cakap pasal Kiki Kamarudin tau 
tak pe lah dia pun dah minta maaf kat uncle yang baik hati tu 
semoga menjadi pengajaran la buat dia dan buat orang lain 
zaman moden ni sekelip mata je benda macam tu boleh tersebar .
tapi walaupun ianya tak tersebar ....tapi ketahuilah bahawa tindakan sebegitu memang kurang baik .

o.k ni cerita saya pula....baru je jadi pagi tadi ...
masa nak pergi kerja...kami kan naik motosikal je setiap hari ..
pagi tadi ade sebuah myvi warna silver nak tukar lane tapi tak bagi signal 
dan kami dah hampir juga dengan kereta tersebut jadi Tn.John pun hon la kereta tu ...

kemudian bila kereta tersebut nak masuk susur ke tol sebelah kami dia hon banyak kali 
jadi saya pandang dia masih hon dan tunjuk Middle finger dia ...
laaaaaa.....saya ingat dah habis la setakat Tn.John hon dia tadi ..
mmg salah dia kot nak tukar lane tapi tak signal ...

masa melintas kereta dia saya nampak jelas muka melayu lelaki tu ...
tapi tak tau la kalau muka melayu tapi bukan islam ...
dalam bulan Ramadhan macam ni kan Syaitan tak ada ...
tapi pagi-pagi org tu dah macam kena rasuk apesal?
  
takkan setakat motosikal kecik ni hon kereta myvi dia
nak marah sgt? 
orang hon supaya ko tengok side mirror ko tu kalau nak tukar lane ...
pastu signal la..... masa ambil lesen kan ade belajar tu sume?
takkan kereta mahal signal tak de ......
lagi satu tuhan bagi tangan tu bukan untuk buat simbol lucah macam tu ....
guna lah tangan tu untuk buat benda yang lebih berfaedah dan berguna
kan?

o.k la tu je nak cerita...
berhati-hati di jalan raya ..jangan jadi road bully o.k ...


Sekian. 



Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

Popia Daging

Bismillah...
lama juga rasenya tak update blog ...huhu
alhamdulillah cuti weekend tu berkesempatan balik kampung dan berbuka bersama keluarga
balik kampung pun sampai dah pukul 4.00 ptg ....tapi dah siap-siap singgah TESCO 
dah plan nak buat kuih sikit nak makan ramai-ramai 

tapi nak buat yang hebat-hebat tak pandai ...
jadi kita buat popia goreng je la mudah dan cepat ...

 sayur mayur .....nak letak sengkuang ..
tapi cari kat TESCO tu tak de la.. jadi kita letak apa yang ada jela 

 cari juga daging atau ayam kisar tu ...tapi nan hado ...
haish....TESCO tu banyak pulak bendayang tak de ...mungkin blom restock 
kita  pakai daging burger jela....o.k la janji ade gak inti nya kan .. 

 yang ni inti yang dah siap di masak ye ...

 lepas tu sesi gulung-menggulung ....
haha....ade yang besar...ade yang kecil...alahai ...o.k la 
nak buat makan kami-kami je ape da hal....masuk mulut habis jugak ...hihi 

ni yang dah siap di goreng ...apesal la kaler dia cam hangit je? hahahha
eh..tak hangit o.k ...sedap je rangup macam tu...
cuma warna dia je gelap sikit . 

o.k la ...kuih raya tahun ni tak ada ...
satu pun tak order ! huhuhu.....
baju raya dah beli
zakat dah bayar ! penting ni ...jangan lupa ye ....


Sekian. 
  


Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

Sotong

Bismillah....

Hai, Assalamualaikum....
sebelum tu marilah sama-sama kita doakan saudara-saudara  kita yang sedang berjuang nun jauh disana....
sedih sgt bila tengok gambar-gambar nasib mereka
lagi terguris bila tengok anak kecil yang tak berdosa menjadi mangsa kezaliman manusia .. 
:'( ...Ya Allah kau pelihara lah mereka disana ....
kita kat sini Alhamdulillah hidup selesa tak ada peperangan ....
#prayforpalestin #prayforgaza

  ni la sambal sotong yang buat onar masa sahur semalam 
saya konon tak nak makan nasi la kan ....kan pagi minum shake HL je ...
tapi tak boleh tahan tengok sambal ni 
o.k lah....kita ambil satu jela nak rase ...
jadi ambil la seketul 


elok masuk je dalam mulut...sampai je kat tekak...hoih ...
terus rase gatal yang amat tak boleh tahan ....hasilnya batuk yang dahsyat 
habis muntah ...nasib baik air je yang keluar ...
tapi memang sakit la tekak ....sampai malam suara serak ... :( 
 luka kot tekak ....

tapi alhamdulillah hari ni dah o.k ... 

tu je pun nak cerita ...

sekian . 




Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

Ayam Masak Paprik cincai-cincaiyok !

Bismillah ...

Ha...see..Areleez buat slot KKBA tajuk masakan misti nama keba-boom...
so kita nak tiru juga letak nama masakan kita...
kerlas tak nama masakan saya ? hahahhahaha
padan ngan tuan dia kan
sebab saya tak pandai masak ..of course la ianya mudah nak di buat ye 
kalau yang susah-susah tak reti - sekian ...hahaha 



 AYAM PAPRIK

Bahan-bahannya:
ayam - dihiris kecil
2 ulas bawang putih – potong dice
1 biji bawang besar
biji cili api - dipecah-pecahkan aje ikut pedas nak macammana
2 helai daun limau purut - disiat-siat
bunga kobis - dihiris kecil
1/2 biji karot - dihiris serong
2 sudu makan cili kering kisar
2 sudu makan cili sos
2 sudu makan tomato sos
1 sudu makan sos tiram
garam
1 cawan air

kalau ade kacang panjang ke buncis ke potong serong ..campak sekali ..
lagi satu putik jagung ....kalau nak wat seafood pun boleh . 

Cara-caranya:

Tumis bawang putih hingga wangi.Kemudian masukkan cili kisar dan tumis lagi hingga pecah minyak.
Semua jenis sos tadi tu masak sekali hingga pecah minyak jugak. Masukkan isi ayam. Kacau rata hingga isi ayam masak ye .Tambahkan air dan masak hingga mendidih. Jangan lupa  garam, gula dan sedikit serbuk perasa jika suka. Masukkan semua sayur mayur tadi dan kacau rata. Masak hingga sayur empuk. Kalau kuah tu nampak pekat sangat tambah air sesedap mata o.k....dah namapk cair sikit o.k la tu kan .. 

Selamat mencuba resepi ayam paprik cincai-cincaiyok  saya 





Sekian. 


Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

IFTAR 9 Ramadhan

 Bismillah ....

9 Ramadhan tu hari isnin kan ? 
Minggu ni waktu berbuka kita gantung kuali la nampaknya ....
sebab meneman Tn.John Kerja malam ...kesian dia berbuka sensorang kat ofis ...
jadi meh la nak teman makan .....
lagipun kalau saya berbuka kat rumah sorang rasenya sama juga ...bosan 


Hoish...menduga juga bila tengok ice lemon tea waktu macam ni >____< hihi
sorry korang ....actually air ni tak de la heaven sgt ...sebab masam 
ayat cover bila rasa bersalah letak gambar air waktu gini .. ppfffffttttt 
T__T 

 haa.... as usual....my fav all the time 
chicken herb noodle soup ...kita tukar kepada meehon soup :) 
Tn.John mmg tak boleh dipisahkan dengan mee kari 

Chicken herb ni rasa dia lain macam sikit tau ...
sebab dia punya herba dalam sup tu memang rase sedap ..originaliti tu ada kat situ 
see...bab komen bukan main lagi kan ...ko ingat ko master chef....berangan boleh la 
wiwiwiwi 

Tn.John pergi ambil cili potong ...cecepat ambik fon snap gambar ...
..sekali gegor ...tapi o.k la 
memang tak la nak snap kat depan dia ......
nak-nak dah dekat waktu nak berbuka 
dah penat kerja ...
jelingan setajam pisau plak karang 
hahahhaha...

Sekian...


Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

IFTAR Day 8 -Kelantan Delight , Sooka Sentral

Bismillah....

Alhamdulillah....hari ni dah masuk 10 hari kita berpuasa kan ?
tiap hari berbuka kat rumah berdua je ... so semalam tukar angin sikit 
ajak Tn.John pergi berbuka buffet Ramadhan kat Kelantan Delight , Sooka Sentral ....
tapi masa tu bukan pergi berdua...dan ramai orang masa tu ...
so tahun ni dah alang-alang ade promotion ....saya book untuk kami berdua :) 

pandangan hadapan dan dalam restoran 

kami bertolak dari rumah pada jam 6.30 ptg ....
ala dekat je KL Sentral tu ... dan naik motor lagi la tak ada masalah jem ;) 
6.45 kami dah samapi pun kat restoran tu ....


 see masih terang benderang lagi ... tu landasan putra LRT 

Antara menu yang ada pada hari tu 
nasi kerabu dan lauk pauknya 
ada telur masin, daging bakar , ayam percik ...
saya makan nasi kerabu ni ...sedap ! 

 selain tu ada Nasi Dagang .....yang ni saya tengok je tak makan pun..hihi 
bukan apa ..tak boleh makan nasi banyak-banyak ..karang cepat kenyang rugi o.k :P 

 yang ada balang tu ade jeruk, rojak buah dan hurrmm. yang satu lagi tu .tak ingat apa nama dia..
ala yang ada sayur, tempe, tauhu goreng makan ngan kuah kacang jugak tu ...alahai ...lupe 
pastu ade popia goreng dan cucur sayur 

yang sebelah lagi ade ikan masin dan pelbagai jenis kerabu ...
ada juga sambal belacan dan  ulam-ulaman ...
lagi satu saya memang terlupa nak snap main menu ...
ade nasi putih, nasi minyak , sambal udang, sup tulang , 
ikan patin, sayur campur dan lain-lain 

 ni masa mula-mula saya ambil masa nak berbuka 
saya cuma makan laksa utara ni dulu ...Tn.John makan nasi tu 
yang kami ambil lepas tu dah tak snap ...Tn.John da sound nak makan ke nak ambik gambar ..
hahahhahahhahah...terus slow-slow simpan enset dalam beg :P 
pppffffffffttttttt ...

 ni ikan bakar ...ade ikan pari dan ikan kembung ...
tahun lepas ade sate...tahun ni tak de :( 
pastu kerang bakar pun tak de 
yang da tinggal sikit tu daging bakar dan ayam percik 

 set laksam dan laksa utara 

 ABC dan sekali lagi gambar rojak masa ni popia goreng dah habis..huhu 
cepat betul ...terhangat di pasaran agaknya 
ha...baru ingat ...yang kuah kacang makan ngan sayur dan tempe tu 
nama dia pecal kan ? 

akhir sekali ade kuih-muih tradisional ....
bubur pun ade ....ade bubur Caca dan pengat pisang 

promosi pun dah tamat... semalam last ...
bermula 30 June hingga 6 July RM 39.90 
normal price RM 59.000 weekend RM 79.00
kalau rase bosan juga berbuka dirumah boleh la cuba ke sana ...
nak tengok menu disini ye 

alamat Restoran 

SOOKA Sentral, Level 1, 
Jalan Stesen Sentral, Kuala Lumpur
Call or SMS 
+603 2785 1945
 +6012 415 5780
 +6017 415 5243


Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

Berbuka dan bersahur

Bismillah.... 

Hai Isnin ....be nice to me o.k ...haha
nampak tak kat situ ..pepagi lagi dah mengantuk dan sedikit aura negatif 
haish...this week Tn.John kna kerja awal pagi ...jadi mmg awal pagi la sy kna bangun dan siap ...
haish...semoga minggu ni cepat la berlalu ....

ni Menu berbuka kami minggu lepas 
 ni pun dah cukup kenyang ni ....
tapau lauki kat ofis ayam masak merah dan rendang daging 
pastu balik rumah tambah sayur campur masak lemak tu dan paru goreng bersama kelapa parut 
perghhh...cukup la membuka selera waktu berbuka kami 

rindu la nak berbuka ramai-ramai macam kat kampung ....
ni sunyi je makan berdua....Insha Allah nak balik kampung berbuka dengan family juga ni 
tapi tak tau tarikhnya bila ....

 ni lauk sahur Tn.John ....panaskan balik lebihan ayam masak merah 
dan paru goreng  masa berbuka ...

ni lauk pauk ni untuk Tn.John sahur ....
saya sahur shake herbalife je ....shake Vanila + 4 biji Kurma pastu blend ...
pergh..sedap dan kenyang ....

o.k uolss...selamat bekerja ye ...namo malas-malas
kalau malas pun buat-buat rajin jugak o.k
 supaya aura positif tu meresap ke dalam jiwa 


Sekian . 


Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

Sahur Paling Simple

Bismillah....

tak ada modal sgt nak menaip hari ni 
then teringat sahur semalam .....
rasenya ni lah sahur kami yang paling simple .....
 Cheese Nugget dan sos 
biskut , kurma dan kiwi ... tu je ....
bukan tak masak nasi ..
tapi konon macam tak berapa nak lalu la nak makan nasi
hasilnya balik dari ofis kami dah tak larat ...haha 
kembung perut dan lemau je badan 
so pagi tadi kembali makan nasi ...rasenya sampai waktu ni o.k la 
tak de la asyik nak sedawa macam semalam ...


Sekian .





Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

Tadarus Al-Quran

Bismillah ...

Alhamdulillah Ramadhan tahun ni dapat  lagi join Tadarus 
rase beruntung bekerja di tempat yang boleh buat amal ibadat macam ni 
peluang dah ade rugi sgt kalau kita lepaskan ...
 Ni masa hari pelancaran ....
ade penceramah dan Kumpulan nasyid ....tahun ni kurang sikit yang hadir...
sebab buat hari isnin rasenya...org maybe ramai cuti isnin pertama puasa tu 
tahun lepas penuh sampai berdiri 
 Our Minister melancarkan program Tadarus dengan membaca ayat Al-Quran 
ni kumpulan Tadarus saya.. :) 
Alhamdulillah seronok dapat mengaji ramai-ramai 

o.k...ni ade adab ketika bertadarus ye kawan-kawan 

Mengambil wuduk terlebih dahulu sebelum menyentuh mashaf al-qur’an.

Disunatkan mengadap qiblat sekiranya membaca seorang diri.

Semua ahli kumpulan tadarus duduk dalam bulatan atau halaqah dalam jarak yang bersesuaian agar bacaan dapat didengar oleh semua ahli.

Semua ahli halaqah tadarus akan membaca ayat-ayat suci al-qur’an secara bergilir-gilir dan bacaan akan disemak oleh ahli-ahli yang lain. bacaan secara talaqqi musyafahah ini adalah amalan tahunan Nabi Muhammad s.a.w. bersama malaikat Jibril a.s. sewaktu hayat baginda.

Bacaan mestilah mengikut hukum tajwid dan tidak dibaca terlalu laju supaya cepat habis.

Semua ahli halaqah berlapang dada menerima teguran daripada ahli-ahli yang lain demi meningkatkan mutu bacaan al-qur’an

.Sekiranya qari membaca ayat sajadah, qari dan ahli halaqah yang lain bersama-sama sujud mengadap kiblat.

Sebaik-baiknya halaqah tadarus menumpukan kepada bacaan semata-mata dan boleh dicari masa lain yang bersesuaian bagi maksud mempelajari tafsiran ayat yang dibaca.


Sekian 


Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.