Khabar dari jauh

Bismillah ...

Entry sebelum ni ada bgtau Tn.John outstation kan ....dia pergi Cameron ..ppfffttt 
huntung la kan ...huhu...saya yang dah lama tak pergi dan nak kesana sekali dia yg dapat pergi 
iolss is jeles..hahaha...tapi sbb kerja o.k la ....
halau jelah jeles tu pergi jauh-jauh ..ekekeke

bila jauh saje la chat2 ngan dia kan ...
"tanya kat mana ?" then jawapan dia ni 


ooo..o.k ..kat kedai minum kot ..ms tu pagi 
then chat lagi ....bgtau " nak strawberry" 
dia reply ni 

o.k ....dia dah beli..bagus..hihi 
pastu saje cakap 
"Nak yang besar-besar sikit tau straberry tu ...baru best makan" 
dia reply ini .... -___-"

 pastu tanya dia 
"beli kat mana ? kat pasar ke atau gerai?
dia reply ni 


dan juga ini 
 -________________-"


pastu bila tanya
 "beli strawberry je ke? ada beli yang lain-lain tak ?" 
dia reply yang ini pulak 


hurrrrrrrrm...baiklah ....malas tanya dah ..hahhaha 
tapi bagus juga hantar pic macam ni boleh update blog kan ..ekekeke 

perempuan memang suke tanya kan ? 
banyak soalan daripada ayat penyata..hahaha


sekian 
dari orang yang jeles nak juga ke Cameron Highland :P 




Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

Semalam dirumah Linda


Bismillah....

ade la satu hari tu Tn.John out station ...
pastu minta izin ngan dia nak tido rumah linda sebab senang nak pergi balik keje :) 
fuhhh...sekali dia bagi ..yeaa..hihihi jadi dapatla tido umah Linda satu malam 


Best oi tido rumah Linda...dia siap balik je dari ofis masakkan mee goreng ni 
sumpah sedap! hahha...kalah mamak ...hihihihi :P 
orang dah masakkan utk kita kena la puji kan ...tapi hakikatnya mmg sedap 
pppffffffttttttttt.....


Lepas makan tu ...saje duduk tengok tv...
sekali datang si Dora ni nak manja-manja pulak ..huhu
Dora ni kucing housemate Linda...dia sakit mata ..kesian ...bukan main manja dia ni 
mula-mula baring kat kaki ...pastu memanjat pulak dia ....lastly sampai ke bahu dia panjat ..
nasib baik la dia adorable...tak pe la sy layankan aje :P 

dalam 8.30 macam tu housemate Linda ajak pergi rumah mak cik dia ..
nak ambil cage untuk simpan Dora bila diorang pergi kerja 
saya mulanya tak nak ikut ....tapi sebab dekat je..o.k la ikut ...

 rupanya kat rumah mak cik dia banyak kucing comelllllll..........
comel sgt! grrrrrrgrrrrr ....kucing ni besar betul....
gebu pulak tu ...nak aje bawak balik buat bantal peluk 


Linda nak dukung kucing ni ..tapi dia liar sikit ..kesian Linda tak dapat dukung ...
xpe nanti ajak housemate awak pergi sana lagi ye :) 

 pergi kat belakang ade Bengal ! pergh ...sebijik macam tiger 
mula tu macam scary jugak ...muka bengis je..hahah
kalau jumpa dalam hutan ni confirm ingat anak tiger 
ni housemate Linda Fara

 tak nak ketinggalan snap jugak gambar ngan Junior ni ...
tapi ambik gambar cecepat masukkan balik dalam cage 
takuit :P 

tula Kuya pemilik Dora ..yang baju merah tu ...
rumah ni pun rumah mak cik dia ....akhir sekali Linda sempat bergambar ngan suri 
kucing ni pun super comel...mata da la bulat ...
geram ...

tu la kisah semalam bermalam dirumah Linda .

Sekian. 


Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

Big Brother Restaurant & Grill,The Strand - Pls improve your service

Bismillah....

Kejadian ni berlaku dah lama juga ...dalam minggu lepas macam tu ...
hari tu hari Ahad ....sejak pukul 4.00 Tn.John cakap nak makan steak yang sedap ...
jadi dia suruh saya google...tengok dekat mana yang best, mudah nak pergi  dan harga yang o.k ...
jadi saya cari punya cari ...semua Tn.John reject ...jauh ...tak tau jalan ...malas nak waze..
so last sekali saya ajak di ke Big Brother Restaurant and Grill @ The Strand
sebab saya pernah makan kat situ 2 x sebelum ni ....
Big Brothers, The Strand i , Big Brothers, The Strand ii 
tapi pergi lunch hour .....kali ni kami nak pergi untuk dinner

memandangkan baru lepas hujan ...kami decide nak kesana naik motor je...
jalan nak ke The Strand tu kan jem...ada construction MRT ....so naik motor senang sikit
jadi sampai kat Big Brothers pukul 8.05 p.m macam tu ...

restoran tu penuh!  ada la satu meja yang kosong ...
tapi atas meja tu masih ada pinggan yang belum diangkat
bila kami duduk ada la waiter yang datang kema smeja dan ambik order ...
lelaki myanmar ...so o.k la ...

tapi lepas 15 minit tunggu ...air pun belum sampai ...sebab dah nak sgt makan steak ..kami tunggu juga 
tapi 30 minit tunggu ..ada seorang waiter lain datang tanya dah order ke?
selepas 30 MINIT o.k...sebab semua order dah dapat tapi meja kami still kosong ...

rupanya waiter yang mula ambil order tu tak hantar order kami 
kemudian dia dengan muke bersalah ...datang say sorry dan tanya nak order apa ?
selepas 45 minit? tunggu dengan kelaparan ! nak suruh tunggu lagi ..?? baru nak ambil order baru ? 
dan harga yang dah naik ..? hurmm....xpe ..its o.k ...

kami berdua terus keluar dari restoran tu dengan HAMPA! 
KELAPARAN! 
Tn.John dah hangin ...dia cakap lepas ni jangan mimpi la nak pergi situ lagi..hihi -___-"
say aajak dia singgah makan kat kedai lain ...
tapi biasa la dah hangin kan ...apa pun tak nak ...hhuhuhu
sampai rumah dia suruh saya masak megi je ..
adoiyai ....bermeggi la kami malam tu ..huhu  


Maggi saya....letak kerang ....yummy ..hihi 
tak dapat makan steak makan maggi kerang yolah :P pppfffttt 

yang ni Tn.John punya ...dia maggi tak mo tambah pape kecuali telur je sebiji ...
baiklah ...mudah keje sikit kan ..

o.k tu je nak cerita....

Restaurant Big Brothers & Grill, The Strand, Kota Damansara 
Please improve your service....! hopefully this thing will not happens again to other customers 

TQ


Sekian


Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

Farewell Redzha dan Birthday Ana

Bismillah....

sekarang ni makin lama makin kurang update blog...
kesian blog kita ni..makin terabai ..huhu 
bukan tak nak update ...tapi alasan yang biasa...busy ....
so kali ni kita combine kan je la terus dua majlis ...malas nak asingkan 
ni pun banyak lagi sebenarnya benda yang nak di update kat sini 

 kami buat potluck lagi ...lepas raya haji ...
Redzha dah tamat kontrak ...huk..huk..kurang seorang geng :( 
tapi tak pe la mungkin ada rezeki lain yang jauh lebih baik untuk dia kat luar sana
"Redzha akak doakan kamu berjaya didunia dan akhirat ye" 

Redzha belanja nasi lemak..jadi kamiyang lain buat potluck lauk jela
saya bawa yg paling simple dalam donia ..hahahha
teloq mata ja..ekekeke..saya kan win bab goreng telur mata ni :P 
hihi ....

En.Ai tengah berucap sempat lagi si Linda ni nak bergambar ngan Redzha :P 
o.k baiklah meh nak snap ...hihi 


ni first round ....masa b'fast ..makan ni je..kenyang lagi masa tu 
so makan ni pun dah cukup

 tengahari kita sambung lagi ...
tak payah la nak pergi tapau kan..sambung makan je ...

 keesokan harinya ...kami saje wat surprise kek birthday Ana ....
pastu kebetulan Birthday En.Ai pun baru je minggu sebelumnya...
jadi moh le poong kek sesame...kek ni Puan Shazi yang taja ye..sedapppppp 

Tompang kek ana..hihi..nak juga bergambar dengan Birthday girl ..
25 years old baru ..mude lagi ni..
"Dear Ana, akak doakan semoga Ana berjaya didunia dan akhirat dan 
segala urusan Ana dipermudahkan hendaknya"...amin  


Sekian. 


Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

Aidiladha 2014

Bismillah ......

dah lama pun raya Aidiladha.....tapi baru hari ni ada masa nak update blog...
memang sekarang sgt sibuk....rase nak nangis je ..bnyk keje...

o.k raya haji tu saya berpeluang balik kampung ...
yeaayy...best sgt o.k...tapi Tn.John tak ikut balik....
dia ada hal lain..tapi dia bagi saya balik dengan adinda-adinda ...cewah...
hahaha...seb baik boleh tumpang my cousin dan adik balik  

 dipagi raya bersama adik yang saya panggil "kakak"
ni baju raya Aidilfitri haritu ... pakai je balik ..
xde baju baru pun .. 

Shukur ngan Mone' yang super manja 
tapi pelik sebab tak takut air langsung ! 

 masa ni baru masuk dalam kereta nak pergi beraya rumah sedara-mara 
balas dendam tak dapat pergi masa raya aidilfitri yang lalu ...

 mula-mula raya rumah Kak Ya...makan soto ..
sedap o.k !
pastu jalan rumah mak long ....
 balik ke KL pada hari isnin tu ....tumpang cousin sampai Shah Alam ...
dari Shah Alam naik train balik rumah ...
tambang murah je RM2.00....

nampak tak muke kepenatan saya ...dalam train pun sempat selfie?
hahahhaha...belasah ...

o.k bai 


Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

Makanan dan kami terpisah tidak akan

 Bismillah ....

Hah..tengok tajuk pun dah boleh agak ...
macam biasa la kami ...buat projek makan-makan ...
tapi tak ada la besar-besaran...buat yang simple dan mudah je ...


 menu utama nasi lemak .....
Nasi kita masak je kat ofis..ppffffttttt ....ni tak boleh amalkan selalu ..
time tak busy o.k la ..datang awal pagi belum mula kerja kita masak sekejap ...
nasib baik ada chef nya ...ekeke


dalam 8.30 jom la menjamu selera ...
buat pot luck....so bw sorang sikit jela makanan nya...
sorang bw sambal..sorg bawa telur ...timun..kacang ...
jadi semua pun boleh makan sesama



 ni saya punya .....
tapi tak habis disitu saja....
kami plan nak surprise kan kak pah ...Kak Ana telah bertungkus lumus pg beli kek..
saya kna 'jaga' kak pah jgn bagi dia hilang kemana-mana atau dia perasan 
ekeke....so saya pun berborak la kjap ngan dia 

tetiba lampu padam ...kak pah mmg terkejut dah..hahhaha
pastu kak ana masuk bersama kek...so suwett la...ekeke


 kemudian kami makan kek dan bergambar bersama-sama ...
ni wajib la ni :P 
Dear Kak Pah....Sayanggggg Kak Pah, 
Semoga dipanjangkan umur..dimurahkan rezeki dan diberikan kesihatan yg baik...
Amin...


Sekian 


Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

Bila ada audit 5s

Bismillah....

Hai ..salam Jumaat ...mood kerja dah mula nak berlayar ke laut..ekekeke 
seronok nak cuti raya la kata kan .....
korang balik raya tak ? 

baiklah ..ni masa nak audit minggu lepas...
dah lama tak audit ...jadi mmg la ofis berselerak sikit 
ditambah pulak dengan beberapa org pegawai yang bertukar keluar ...
jadi diorang kemas bilik ....buang la document yang tak berkenaan 


tengok kat belakang ..memang banyak la ......
jadi kami kena shred atau koyak semua ...
ni proses koyak la ni ....

bila dah lama...berhabuk kot kertas tu ....dah bersin..
gatal hidung dan selsema...jadi jalan mudah ...
kami pun terus la pakai ala-ala berniqab macam ni

tapi lepas usaha gigih kami ..dua hari selesai semua ..
dah siap bungkus dah ...
Audit datang xde la kami risau lagi ..
tu je pun nak cerita ..sekian 


Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

Dapoq rumah Cek

Bismillah .....

haritu satu hari apply cuti..memang niat kat hati nak kemas dapur
dah rase macam bukan dapur..haha
ni semua bermula masa catuan air tula..sebelum puasa kan ? 
habis semua botol..semua beka syang boleh isi air saya keluarkan dan isi air ...
lepastu main letak je..tak kemas betul-betul....


jadi first round basuh semua bekas tupperware dan sudu, boto semua ...
alang-alang nak kemas kan ... biar puas hati 

 penat memang la penat ... tapi kena jugak buat ! 
paksa sikit ....target misti kemas sebelum berakhir hari tersebut ...
nanti hari kerja memang tak ada masa
hari sabtu ahad pulak ada je agenda lain 

dah siap basuh semua kita keringkan ...
bentang surat khabar ...kemudian keringkan dengan kipas..huhu 


Alhamdulillah ...misi mengemas berjaya ...
dah siap kemas semua ...baru la lapang sikit mata ...
dapur dah la sekangkang siput je ...hihihi 
jadi kna kemas...kalau tak susah nak buat kerja 

 kain lap kat dapur tu semua rendam air sabun 
pastu sental ngan tangan ...baru puas hati ...

ha..ni je ruang dapur rumah sewa saya ....kecik kan ? yela sekangkang siput je 
ni dah siap kemas semua ...xpe dapur rumah sendiri nanti Insha Allah nak buat besar sikit .
.tunggu la bila ada rezeki lebih 
yang dalam plastik bawah sinki tu saya bungkus semua tupperware atau pinggan , cawan 
yang tak nak pakai ...kita letak kat luar yang nak guna je ...

tu je nak cerita...

sekian. 


Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

Selamat Tinggal Penang

Bismillah...

Perjalanan kami yang singkat tu tidak la memuaskan hati actually 
sebab tak dapat pergi banyak tempat sgt ...
Insha Allah nanti kalau ada rezeki lebih nak pergi lagi tapi kna plan betul-betul 
ni pun pergi sebab ada urusan...so o.k la...


Family Tn.John ....
sempat ambil gambar ni lepas makan pasembor ...
lepastu ngecek Tn.John nak ke street art ... you know how much I love art ..
huhu...of course rase nakkkkkk sgt pergi tempat tu 

tapi pergi tanpa perancangan ...maksudnya memang tak survey atau baca kat mana-mana dulu 
saya cuma terus navigate kat waze -street art ....
so sampai la...jumpa yang dibawah ni je  


ingatkan ada semua dekat situ ...rupanya TAK ! 
kena jalan-jalan cari ...sebab ada di banyak tempat waaaaaaaaaa...meraung 
jalan punya jalan ...tak jumpa...ada satu je ...
tu pun snap gambar ...gambar tak elok ! macam hampeh.....hampa iolss...
nak snap banyak kali ramai org dok tunggu nak snap ...
dan biasa la kalau nak pergi tempat macam ni ...kna pergi dgn kaki selfie! jadi best nak bergambar 

saya nak pergi yang dua diatas ni ....mmg nak sgt ...
tapi mungkin next time ...this time tak ada rezeki lagi ...
so saya dah survey kat mana nak snap 


 tak dapat snap xpe...tapi nak jugak beli something yang ada kena mengena ngan street art penang ..hahah
so beli baju ni ....pstu beli key chain.. tu je ..

 petang tu bertolak dalam 5.30 p.m....
balik ikut jambatan ke-2....masa datang ikut jambatan pertama :) 
so boleh rasa dua-dua ..ekeke 

pada saya jambatan kedua lagi panjang kot? 
sebab rasa macam lama sikit ...ke tak tau la sebab masa datang tu malam ..lain rase dia ...
selamat tinggal penang ...
ada rezeki kita datang lagi ...


Sekian . 


Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.