Kek Lapis Hamidah

Bismillah....

kalau ke Sarawak misti kek lapis la antara yang famous ...
kami pun tak nak ketinggalan beli Kek Lapis ...
kak Lin bawa kami semua ke kedai Kek Lapis Hamidah 
kata Kak Lin dia pilih Kek Lapis Hamidah sebab dia masih membakar kek secara tradisional 
bukan semata-mata kek buatan mesin yang tak ada jasad tu 

 masa saya kesaan sempat la menjengah ke dapur ...
memang kemas je dapur dia...
pekerja dia pun bersih je .....
bahan-bahan diadun cara tradisional lagi ...

 di bahagian luar ada Kek Lapis yang tersusun rapi...
memang tak sebanyak kek lapis Dayang Salhah 
tapi bila rasa semuanya rasa yang lain-lain 
bukan rupa lain rase sama je o.k 
 paling win kek lapis coklat cip tu la
memang semua borang yang tu 
tips nak buatkan kek lapis tu sedap yummy-yummy 
bila nak simpan...simpan kat freezer tempat beku 
bila keluarkan nak makan 
panaskan dalam microwave ....

bila panas-panas keluar microwave....hoishhhhhhh ..sedap gilak o.k 
coklat tu akan meltzzzzz.....dan kek tu lembut ..
tak percaya try la buat ...

Sekian. .


Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

Muzium Kucing, Dewan Bandaraya Kucing Utara

Bismillah.....

Seawal 8.00 pagi kami dah gerak dah 
Kak Lin cakap nak bawak kami pergi Muzium Pusak (Muzium Kucing) 
lokasi muzium ni dekat atas bukit tau 

Ye! muzium ni memang terletak didalam bangunan 
Dewan Bandaraya Kuching Utara 
miawwww ...comel tak ?
hihi...kna ambik gamabr kat sini 
sebab pintu masuk mulut kucing ni comey sgt :) 

tapi kat dalam tu Linda la excited :P 
pandang sana ada Dora ...pandang sini Dora lagi 
(Dora tu siamese cat milik Linda ) 

masuk dalam..mak aihh...
datuk..nenek cucu-cicit Dora semua daa...hahahhahha 
comel sgt ni....unik betul siamese cat macam Dora 
patut lah KAKAK Linda sayang sgt Dora dia 

selain daripada tu ada jugak replika rangka kucing dr besi tu 
dah macam cyborg pulak ...
Ikon kucing yang famous2 pun tak ketinggalan 
ala Si Garfield dan lagi satu hello kitty...

terima lah gambar kami yang sempat mengiau didepan 
pintu masuk muzium kucing ...
o.k readyyy semuaaa....
1,2.....3 ....miaaaawwwwwwwww 

soooo cute kan... 2 model yang berjaya ditangkap 
persian yang lembut dan bengal yang garang ..hahahha
Persian ofcourse la lembut macam Kak Ina 
dan yang bengal tu cheeky macam Ayu ...ekekeke 

didepan pintu masuk gua kucing :) 
kat dalam tu ada macam-macam haiwan berbulu seperti kucing 
kira diorang ni sedara-mara lah ni 
ada harimau belang, bintang dan singa ...

pusara yang menjadi memori ...
tetiba rindukan Juna, Kiuty, gebu dan yang lain-lain  ..huk..huk..huk :'( 
(my cat yang dah tak de) 

kenapa awak so comel ???
meh nak pelok sikit ..haha 
macam yang saya cakap tadi ....
Majlis perbandaran Kuching Utara terletak atas bukit
dari atas tu dapat tengok Bandar Kuching ...so nice
kali ni saya akhiri dengan  pose helang terbang melayang  vs helang patah sayap ..hik..hik...

sekian..


Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

Jongs Crocodile Farm

Bismillah....

Korang kalau pergi Sarawak dan berkesempatan jgn lupa singgah di Jong's Crocodile Farm ni 
sebab kat sini korang akan dapat lihat betapa gagah perkaaa buaya Sarawak! 
scarry tapi memuaskan hati ....
biasa tgk kat Melaka tu buaya dok diam je kan? kita tengok dia..dia tengok kita 
hihihi ....

tapi kat sini korang akan dapat rase macam tengok kat dalam Discovery Channel tu 
bayaran masuk boleh klik pada gambar untuk tumbesaran ye ...
ni main entrance 
sementara menunggu waktu makan si Bujang Senang ...
layankan gamabr-gamabr diorang ni ...
see mulut rangka buaya tu...itu sekali ngapppp je habis separuh badan...
errrrrrr......seriau kan 

masa perjalanan nak ke kolam makan buaya akan lalu kat kawasan ni dulu 
ada bnyk burung dan saya tertarik juga ngan burung ni 
ni merak betina kan ? 
kalau yang cantik tu merak jantan kan ?

dulu duri tu buat penunjuk mengaji  ..hihi
rase macam best je bila tunjuk kat muqaddam pakai duri landak ..ekekeke 
macam advance la konon aku ada penunjuk duri landak ..
ppppffffttttttt ..hahahha
haaa..untun rasenya dapat tengok beruang matahari ni ...
mula-mula tgk macam cage kosong je...tetiba laju je anak beruang matahari ni meluru keluar 
comel sgt ni....
saya rase dia lapar kot? mungkin waktu da waktu makan dia 
seban dia pandang kat kami macam dalam gambar tu ....
alololo...so cute lah 
pernah dengar orang sebut senyum kambing?
nak tau macam ni lah rupa senyum kambing ..hihi 
sweet kan hihi >____<
setelah kami menunggu ...masa makan buaya pun bermula...
orang yang bagi makan tu akan tiup wisel dan akan nampak buaya tu slow-slow akan berenang ke arah tempat bagi makan tu ....
banyak betoi...kalau terjatuh ..haish..mintak dijauhkan lah ...
hebat tak hebatnya buaya Sarawak ni ..see diorang bukan mudah-mudah dapatkan makanan ...
dia akan melompat untuk dapatkan makanan ...
dan yang melompat tu bukan yang kecik anak nye buaya ye! 
yang NALA punya besaq...terkagum jugak la 
tak sangka buaya besar macam tu boleh angkat badan setinggi tu untuk dapatkan makanan 

tengok tu ....rasenya dalam sebuah kolam ni ada la kot dalam 50 ekor buaya .....
boleh susun pastu panggil sang kancil tolong kira 
"satu ,dua, tiga , lekuk...jantan betina semua aku ketuk" 
hahahha

...orang sibuk tengok Arapaima gigas..awok sibuk nak bergambo
Asmar tak payah la buat muke terpaksa camtu ..hahaha 
nasib boleh tengok Arapaima dalam gambar ni ..
yang ni rasenya Cik Elena Ong Aii yang snap ...
pergh ...ni kira tak besar sgt ..sebab ada yang lebih besar lagi 
Arapaima ni ikan terbesar di dunia ....Arapaima ni mampu mencecah sehingga 200 KG 
yang ni bukan Arapaima tau.....kah..kah..kahh 
betapa kekonya nya lah nak pose pun tak berapa nak pandai ...
tu pasal sy suke snap gambar model tak berbayor tu ...
see....bukan main fotogedik..eh salah Fotogenik lagi 
ade je idea dia kan....huntongglah ...
nak jugak suruh pegi casting iklan...
dapat jadi model air mineral pun dah o.k rasenya...
hahahha ..matiklahhhh...asyik petik nama dia je ..
sowie lah Linda 
saya selalu sebut tu tandanya sayang ..kakakkakakakka  

replika buaya mampulah ko nak pose gitu kan ..
cer try buaya dalam pond yang sambar daging tadi ? 
mau hilang dah tangan tiga orang ni ..hahahhaha 
akhir sekali 
terima lah pose silang kaki kasut biru baju pink yang sgt tak matching dari saya 
hahahahha...apa boleh buat malas nak angkut kasut banyak-banyak 
anggap jelah fesyen color block ye ...

Jong's Crocodile Farm
Siburan 29 Km, Jalan Kuching-Serian,
 93250 Kuching, Malaysia

sekian.

 :P 






Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

Jalan-jalan Kuching Waterfront

Bismillah....

Memandangkan malam adalah aktiviti bebas...
jadi kami bercadang saja nak jalan-jalan tengok sekitar Kuching Waterfront tu 
tak ada lah jauh sgt ...
 Bangunan Dewan Undangan Negeri, Sarawak .....
cantik..siang cantik malam lagi cantik...
seberang sungai ni 
 ni semua cubaan kamu bergambar dengan night mood 
ekeke...habis semua macam shaking 
rase macam menarik jugak....tapi macam scary pun ado -___-"  
sbb ada bayang-bayang yang tak tau bayang siapa sebenarnya ..haha ..


 Kumbang di kelilingi munga! 
Munga mengelilingi Kumbang..
semur mengelilingi gula...
Gula dikelilingi semut?? 
apa-apa jelahhhhhhhhh 
 confused ...hahahha 

 nampak tak replika buaya tu ...
amboii..kenmain lagi pose kat tepi sungai tu kan ..confident tu ... :P 
keesokan harinya bila boss kat Sarawak Branch cerita baru tau dalam Sungai tu pun ado buaya! 
fine..! nasib baik sempat snap gambar ni ..kalau tak ...hish..x berani den..malam-malam lak tu ..
huhuhuhuhu 

 Amboi Lindaaa.....bajet muda remaja je pose gitu kan ? 
hahahah...si Ayu tu nak lompat la tu ....
hihi, Kak Ina jugak maintain pose Ayu gitew ..pppffffttttt :P 

Tak ketinggalan jugak pose Teknik Bergabung ....
ni dulu masa zaman muda remaja mmg suke wat pose macam ni ...
sekarang dah tuo pun masihhhh lagi..haishhh
#hapalahnakjadiknikan
o.k nah belanja sekeping gambar 
gambar yang memberatkan entry ni ..ekekeke 
-______-" 

tapi ade yang lagi berat tau ....
tapi ni bukan gambar yang berat ..masalah dia yang berat ...
kesian nengonye ...
tak caya ? 
.
.
.
.
.
.

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

.
.
.
.
.

see? nampak tak masalah punya berat sampai 
kening bertanduk? nampak dek buaya sure scary ...

hahahhahaha...sorry Linda ..
so comey awokkkk pose gini ...

Sekian. 


Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

Makan Malam di Rimba 12 @ Kuching Sarawak

Bismillah...

dalam pukul 8.00 malam kami dah sampai kat Rimba 12 ni ..
masa tu hujan ...hujan -hujan ofkos perut pun lapar kan ..ekekeke 
banyak gerai-gerai kat dalam restoran ni ...
yang menarik perhatian tu tentulah Meatball monster tu ..hahahhaah
tapi kami tak makan pun yang tu ....

kami makan nasi dan seafood...
tapi memang pueh hati la makan memang kenyang oiii ...

apa lah yang di bebeh kan faizah tu ...ni misti pasal air guava tu kurang ais ek? ekekek 
ke ketat beno penutup jag tu ? 
entahla hanya faezah je yang tau knape :P 
masa ni semua dah licin o.k.....see pinggan tu ? hahahhaa

 Encik baju biru buli yang encik baju merah tu tau ...
kesian kena paksa habiskan semua makanan.......ekekekekeke
ala...xpe paksa habiskan makanan je bukan buat apa sgt pun kan ..

ni lah yang kami makan malam tu ...
siakap 3 rasa ni mak aihh..sedappppppp...2 ekor setiap meja
perghh...memang makan la sampai betul2 full! 
ada sup daging , kailan ikan masin ....
masa ni belum semua menu sampai 

tu ha dah tambah udang masak ape saya pun tak pasti ...
yang pastinya memang makan banyak malam tu ..hancus..hancus...hahahhahah

all food taste  8/10
environment 8/10
price tak tau sebab sponsor ..hahaha 

Alhamdulillah ...burrpp..kenyang 
lepas makan kami jalan-jalan kat Kuching Water front 
biar food ni sume turun baru balik Hotel tido ..
after this my entry will be around Kuching Waterfront :) 

Sekian. 


Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.