Tumis Teak 5, Publika

Bismillah....

korang suke makan pedas ?
suke masakan melayu?
rindu masakan kampung?
cewaahhh...bajet macam food blogger sgt nih? puiii 
actually tempat makan ni memang lah best ...jadi harus di kongsi dengan  korang 

alamat seperti berikut 

Solaris Dutamas, 1,
 Jalan Dutamas 1, Kuala Lumpur,
 Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Malaysia

Dutamas dan Publika is same o.k! tak payah nak confused sgt la kan 
hahahhaa..padahal kitorang yang confused masa tengok alamat restoran ni 
kat Publika ke? kat Mont Kiara tu ke? 
sebab word SOLARIS yang meng'konfius kan kami :P 


ini view di depan kedai 
korang boleh parking valley je kalau pergi ramai dan malas jalan macam weolss...hahaha
sebab ramai mampu lah ko nak parking valley ...tong-tong sorang sikit 
Valley parking kat Publika ni RM15 per entry ye
parking kat area taman depan tu 

kalau pergi awal boley la park kat parking bawah 
lagi murah...tapi kami pergi dah waktu lunch hour kalau cari parking lagi kat bawah?
alamat lah nak sempat makan dlm masa satu jam ....

masa kami sampai kami dilayan sgt baik oleh K.Yani owner restoran ni 
bagus sgt kakak ni ..dia akan suggest menu kat korang 
so tak de la macam terpilih-pilih ter'blur-blur' apa nak makan 
dia cadangkan kami makan yang set sebab ramai kan 
so semua setuju 
dia kira dalam RM 34.00 perhead 

Buku Cerita a.k.a Menu book

 Air dia bagi dua botol 
sirap selasih dan tea O ais...
masing-masing sibuk belek phone sementara makanan sampai 

 Yang ni sotong goreng kunyit 
rasa dia biasa la rasa sotong dan kunyit..hihihi

 ayam goreng pun termasuk dalam set yang kami pilih 
pun rasa ayam tak de lah tetiba rase kambing ke apa ...
o.k tak lawak T_____T : P


telur dadar 
saya suke yang kosong..yang ni berbawang ...
tapi bila makan ngan nasi o.k je,,,,sedappp rupanya :P 


 haaaaaaaaaaaaa... yang ini memang saya suke...
sedap oii....crab soup ...
dia di inspirasi daripada shark fin soup 
sup ni pekat dan sedap lah senang cakap 

semua muke tazabar itu sebenarnya..hahahha
lauk pauk da sampai nasi belum sampai ...
killer dish pun tak sampai lagi 

 yang ni sayur special katanya 
sayur taugeh hijau ni 
saya pernah makan dulu dan tak suke! sebab ada bau pelik 
tapi yang ni amazingly ! tak de bau pelik dan sedappppppppppp 

 selain tu ada siakap masak pedas rasenya 
nak cakap 3 rasa macam bukan 
yang ni pun sedappp...ikan rangup ...memang habis sampai ke tulang la kena ratah 

 Killer dish is daging maut! 
memang maut oiii..pedasss dan sedap gilaaa...
mana tak gila kau ...bila suap je fuhh pedas ..
lagi pedas lagi sedap ....berasap telinga! hahahhaa
terbaek boboboi ! 

Finally sampai la dessert ni 
mango jelly rasenya 
lepas makan daging maut yang super pedas dapat pulak jelly mango ni..
alahai nyaman tekak ..memang terbaik 

 layan jelah gambar drama diorang ni 
hahhaa..sinetron sgt 
pi la buat casting berlakon uolsss

 bukan senang nak dapat pic Cik Aini tersenyum gitu ...ahhahha
asyik la buat muke macho dia :P 

 kami pergi berlapan haritu 
bila-bila boleh la pergi lagi ...
sebab daging maut tu memang buat terkenang-kenang ceewahh ..
hahahha


Sekian 




Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

Dapatkan Keropok lekor 008 tanpa perlu ke Terengganu!

Bismillah 

Minggu lepas masa cuti sempena Kemerdekaan ada ofismate pergi Kelantan & Terengganu 
amboii jalan sakan diorang ni...
balik ke ofis diorang belikan keropok lekor kelulut 008 ni ...
bila dah panaskan, makan ramai-ramai kat ofis  ..sedapppppppp rasa tak cukup 
keropok dia mmg rasa ikan xde la rasa tepung semata-mata 

boleh baca review kat blog Kak Neena I'm Yourss ni 


 Jadi dengan inisiatif diorang kat ofis ni ...
gigih la kami call Keropok Lekor Kelulut 008 ni tanya ada servis penghantaran tak ?
sekali kakak tu cakap ada!!!!!!! 

hoyeee! 
kami pun terus ambil order dan hasilnya seperti dibawah 
Penug freezer kat ofis..wakakakkaa 
penghantaran dibuat melalui perkhidmatan Bas jadi kena pick up kat terminal bas 
Thanks dear ofismate yang tolong order dan ambil kat TBS nun 


 nilah rupa keropok lekor rebus...
tengok isi ikan tu boleh nampak kot 
nyumssss

 kami panaskan pakai microwave je kat ofis 
tapi 3-4 kali refill jugak la 
hahahhaha...
letak je habis...bagusss...jangan membazir ye 

yang ni keropok lekor goreng 
satu pek ada 25 pcs....

yang last ni saya beli kat KUD Putrajaya 
goreng kat rumah ...makan berdua tak de lah goreng banyak


kalau ada yang berminat nak beli 
boleh contact kakak ni ye : 

Kak Rohani : 016-9228008
 Penghantaran melalui bas adik beradik 

keropok lekor ada dua jenis 
Rebus : 5 batang satu bungkus 
Goreng : 25 batang kecil-kecil satu bungkus 

biasanya keropok akan dimasukkan ke dalam kotak minyak masak yang besar tu 
dalam boleh isi sehingga RM200
cas penghantaran RM 10

bila call kakak ni pastikan ada terminal bas terdekat 
dan pastikan bas yang digunakan ada kat terminal bas tu

Thanks K.Rohani , semoga perniagaan akak lebih maju dimasa akan datang :) 


Sekian. 



Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

Lunch at Dave Deli, One Utama

Bismillah 

Hari-hari kalau asyik hadap benda sama je bosan juga kan 
so suatu haritu kami ikut officers pergi makan kat Dave Deli ..
hihii...jauh sikit la merayapnya 
kat sini makanan yang ada jenis western 
alamat :

Lot G212, The Promenade,
 One Utama Shopping Centre,
 Lebuh Bandar Utama, 
47800 Petaling Jaya, Selangor D.E
. 03-7726 9490




waktu lunch ramai kut yang pic kat atas ni bukan sy snap 
hari kami pergi sgt ramia ..full 
cara order makanan self service 
beratur, order, ambil makanan dan bayar o.k 

 Antara menu yang kami makan pada hari tersebut 
yang ini Linda punya 
nama menu ni 

Braised Beef Ribs

besar portion nya..Linda tak habis makan ...hahahha 
rasa dia 3/5 

 yang ni saya punya 
nama dia 

Beef Rissole

kat tekak saya sedap la jugak 
cuma nampak macam daging burger kan daging tu ? hihihi 
sos black paper dia sedap....
tapi dalam banyak-banyak paling win dia punya mashed potato
sumpah sedap! 

 yang ni Cik Add punya 

Chicken Parmigiana

 Puan Shazi dan Pn.Rikha makan ni 

Dave’s Original ¼ Roast Chicken

mengikut orang yan pernah makan makanan ni 
menu ni highly recommended
so kena try ..next time kalau saya kesana memang la nak order yang ni 

 Adik manis Ili Sarah order yang ni 

Footlong Chicken Sausage

rase lupa nak tanya dia sedap ke idokk? tapi tengok dia makan habis 
misti rasa dia o.k 

saya , Linda dan Cik Add minum air ni 
sedap ! Ribena Longan nama nya 


Sekian . 



Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

Obedient son

 Bismillah 

Di dalam Al Quran, anak disifatkan sebagai anugerah atau rezeki yang dikurniakan oleh Allah s.w.t.
 Bukan semua pasangan yang mengimpikan untuk mendapatkan anak berjaya. 
Allah telah memilih mereka yang tertentu sahaja
 jadi kita haruslah bersyukur ke hadrat Ilahi
 jika kita mempunyai anak 
kerana sesungguhnya kita tergolong dalam kalangan yang terpilih.

 "Setiap manusia yang dilahirkan sudah ditentukan rezekinya dan tidak akan mati sehingga dia mendapat semua bahagian rezekinya dahulu."

hari-hari ni je lah yang saya ada untuk ditatap 
untuk dibelai dimanja .....anak bulus je pun
hari ni nak cerita pasal anak jantan nan seekor ni .

Ginger ni saya bela dia bukan lah dari kecil...
saya ambil dia masa dia dah besar...kisah dia disini
masuk hari ni ada lah dalam 4 bulan..



masa mula bawa dia balik, dia macam garang sikit...
memang tak nak langsung kena dukung, duduk atas riba memang la tak boleh..
kuku dah la tajam....takut jugak mommy masa tu ..hahahha

tapi bila dah lama bela mommy dah tau perangai dia...
dia ni manja sgt ngan mummy ..dan paling mommy sayang dia ni sebab 
dia memang mendengar cakap dan tak melawan ...

paling ketara bila mommy nak mandikan ginger
mula-mula takut kot...
kuku tajam dia ni ! nak buang pun tak berani ..hahah
 takut karang baru sekali siram di cekaunya mampos..haha
rupanya tak! walaupun dia tak suke...tapi dia cume bunyi dan pandang je muke mommy 
kena la pujuk sikit..."ginger mandi kejap je k...baru wangi" hah gitu
dia pun tadah la mommy korek telinga sabun semua dia tahan je..huhu
T_____T 


dan diani suke pose o.k...
kalau nampak mommy nak snap gambar mula la pose manja dia..
see taring dia tu? 
haishhh...tajam oiii ...nasib ko baik nakk.....

paling suke bila orang sikat bulu dia...
panggil dia cakap meh mommy nak sikat sambil tunjuk sikat terus datang duduk macam tu kat depan 
amboiii....comel sgt nih..hihihi 

pose manja bersama dada sado dari abam ginger 
meltttt .... :P 

see... macam-macam gaya dibuatnya
geram ngan si muka bulat ni ...
luv u xoxo...


Sekian



Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

The best Nasi Ayam goreng kunyit in town

Bismillah....

Just nak share makanan yang sedap dan simple ni ...
first time makan masa tu Tn.John yang belikan 
dia datang waktu lunch di ofis ajak makan sama kat kafe...

amboiii tetiba hari tu nak suweet pula kan ...hahaha 
siap tapaukan nasi ni 
so buka je polistrin tu nampak nasi putih, 
ditambah kicap , sambal belacan sikit dan ayam goreng kunyit bersama kacang panjang 
perghh..sempoi ni ...

 close up sikit ......
bila suap je ke mulut...hoiiiii...sedaaaaaaappp....
memang cukup rasa dia 
pedas dia..masin, lemak ..eh sedap laaaa senang citer 

kali kedua makan Tn.john hantarkan nasi kat ofis juga...
tapi tak makan sama tak sempat katanya...
share sorang sikit dengan Linda....dia pun cakap sedaaappp...

hahahha...

share dekat group whatsaap ofis...
semua teringin nak rasa ...
jadi minta tolong kawan ofis si Syafiq pi beli waktu lunch ..

memang tak cukup makan sebungkus
kena 2...hihihi

harga sebungkus
RM5.00 je 

lokasi beli nasi ni dekat tepi Menara TM, Bangsar 
dia jual kat lori 
weekdays sahaja...weekend xde ye...


Sekian. 


Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

#malamMerdeka58

Bismillah...

Entry lepas saya cerita sambutan Merdeka kat Kampung 
saya tak dapat balik Kampung masa cuti 31 Ogos tu ... :( 
so duduk la kami berdua ...layan TV je kat rumah 

 tapi sempat lah juga kami makan-makan 
sempena Kemerdekaan katanya ......pppfffftttttt
LOL sgt la.... hihihihi
nak pergi Dataran sesak..nak ke Bukit Jalil pun malas 
so xpelah ...makan malam sama pun jadi lah 

 menu special malam tu ...
siakap 3 rasa 
nyumsssss


 tapi walaupun tak keluar kemana-mana 
tetapp..gigih layan Tv sampai detik 12 malam 

sekali dengar bunyi letupan bunga api ...
waaa.... jadik lah layan bunga api dari bilik ....hahahhaa 

itu je pun ceritanya 

sekian. 


Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

Sambutan Merdeka

 Bismillah 

ni cerita dari kejauhan ...huhuhu
gambar semua nya daripada whatsaap adik beradik ...
hasil kerja keras Mak,Along, Abg Long , Adik , Kakak dan ayah kat kampung 
lama juga diorang nak siapkan taman ni...
Taman untuk Sambutan Hati Kebangsaan tahun ni 
ni dekat depan rumah saya di kampung

 Taman Firdaus ....
tak tau la mana diorang dapat nama..hahahha
rasenya inspirasi dikala minum petang
 sambil makan goreng pisang ayah cakap letak la nama Taman Firdaus gitu...
hihi

Angsa Bunga ni saya rasakan comel..hihihi
along kot yang buat ni ...
bunga kembang pukul 10.00 tu nice tapi sayangnya kembang pukul 10.00 je
waktu lain tak de bunga ..nguncup je..huhuhu

 ni beca dari idea adik Syakir 
dia la yang sibuk nak buat Beca dengan basikal Arwah Tok Wan 

 Beca disiang hari..huhu 
si kecik tu kucing adik nama comel kalau tak silap 
saya tak jumpa lagi si comel ni ..
baru adopt ...asalnya stray cat 


 tahun lepas pun diorang ada masuk pertandingan ni ...
nilah dia punya medal penyertaan...
tapi tahun lepas simple je...
dapat nombor 3 kalau tak silap 
tahun ni meriah sikit 

alhamdulillah...
berkat usaha diorang dapat No.2 tahun ni 
dapat la hamper tu dan wang tunai yang dalam sampul coklat tu 
tak tau berapa lupa nak tanya along ...huhu

tahun depan ada rezeki dipanjangkan umur kita cuba lagi ye..

Sekian. 


Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

Ribut

Bismillah....

cerita lama tapi xpelah nak update jugak :P 
ngeeeeeeeeeee 
rasanya siapa yang tonton TV misti tau cerita ni 
ofis saya dilanda ribut yang dahsyat 
kenangan sgt nih...
sebab Inshaallah ni sambutan raya terakhir kat blok bangunan ni 
kami akan berpindah tak lama lagi ...
hai Wahida My All...nanti boleh la berjiran :P 
hihihihi

 Majlis Networking yang bertemakan warna Orange 
iolss is tak de baju warna oren ...
sebab nak ikut tema dan menjayakan tema oren yang dipilih tu  pakai yolah ...
asalkan oren..gitu :P 

masih jugak berkesempatan ambil gambar dengan Dato' Ahmad Maslan 
timbalan menteri baru kami ;) 
hihi...katanya ambil gambar tak de GST :P 
hahaha
gurau o.k 

 petang tu tolong team AKRAB deco raya 
diorang pun nak buat majlis 
tapi sayang say atak dapat join huhuhu 
masa ni lah hujan lebat dan angin kuat gila....
tapi masih tak tau apa yang berlaku kat luar sana nun 

 gambar yang viral waktu tu ....
haish ..kenapalah si Roy main hujan tu ?
rupanya bahagian belakang kafe roboh kna langgar dek ribut 
nasib baik si Roy ni o.k ...dia pekerja Kafe tu...

 pandangan dari atas ....
habis khemah Majlis networking tadi di terbangkan ....
kesiannya dekat tuan empunya canopy ..habis koyak :( 
tiang lampu, bendera habis bengkok 

kemuadian kecoh lagi ...
katanya Kereta Cik Add salah seorang geng kitorang kena timpa dek pokok 
tapi Alhamdulillah tak kena 
sipi je...
 kereta sebelah dia yang teruk 
kesian la ...hurmmmmm

ni sebuah lagi yang kena timpa dek pokok tumbang 
kalau tak salah saya ada 3 buah kereta yang kena timpa pokok 
pagar depan kat medah selera tu pun roboh 
padahal batu kot? kuat betul angin ....
alhamdulillah xde kecederaan pd sesiapa ...

ujian Allah tu datang dalam pelbagai bentuk ...


sekian . 


Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.