Journey to the hill

 Bismillah...

Weekend hari tu kitorang secara tak dirancang 'ter' pergi jalan-jalan kat Fraser Hill 
haha..memang tak de langsung dalam perancangan 
terjaga awal pagi-siap-gerak 

cume berbekalkan sejumlah duit 
dua buah biji Helmet 
sebuah motosikal..vroomm..vromm... 
kami pun pergi Fraser Hill 

dan ianya memang best ...cool giler naik bukit dengan motosikal 
sejuk...view yang sungguh amazing! 
mana tak menakjubkan ...melalui jambatan merentangi diantara dua buah bukit
rasa macam cerita Journey To The Center of the Earth gitu
sayangnya tak de la pulak snap gambar 
tengah jalan kan Tn.john mana naunya berhenti nak ambik gamabr semata-mata 


Perjalanan kami bermula seawal 7.00 pagi bertolak dari rumah di Batang Kali 
dan berhenti untuk breakfast 
makan sikit je...buat kata orang tua-tua alas perut je..
karang nak naik ke taas sana sakit perut tak seronok la kan 
ini trek permulaan mendaki ke Fraser Hill 
jalan memang berliku-liku 
corner baring, corner lentok sume ada 
tapi kami ride kurang mencabar lagi rupanya!

ada yang lebih mencabar .....

ramai group cycling yang kayuh basikal dari bawah naik ke puncak Fraser Hill tu 
ko bayangkan lah ? gigih gilaaaa...dan kagumnya bila diorang berjaya sampai ke puncak
azam dan semangat juang yang jitu oiii 
hasil titik peluh guna kudrat sendiri kayuh sampai atas 

 masa ni dah sampai atas 
kebas punggung kami pun berhenti rehat ...
rehatakn urat saraf dulu ...

Tn.John tak pakai baju yang tebal pun...
so dia menyesal sebab sejuk...hahahha
masa kat rumah bila saya pakai sweater dia bising 
cakap kalau panas jangan nak merungut ye! ppppfffftttttt 
sekali bila sampai atas...oiiii sejuknya 
suhu antara 21°C ke 23°C

duduk la berpeluk tubuh bang oii..ekekkeek 
cakap adinda takmo didengari ...


nanti kita sambung lagi ...
tapi sambung dengan gambar la....
nak cerita tak ada apa sgt pun nak diceritakan ...
huhu


Sekian . 


Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

Empangan Kuala Kubu Bharu

Bismillah....

Entry   2 harini semua saya buat auto publish 
gigih kan...hahaha
bukan apa ...sementara  mood nak menaip ni tengah rajin ..
baik kita update siap-siap 

sekarang saya sedang bercuti....kisah cuti akan diupdate minggu depa la kira nya 
ala..cuti dalam malaysia je...
belum seru lagi nak bercuti over the sea ...haha

lagipun ni untuk kawan saya 
kalau saya dah lama tak update 
dialah orang yang akan suruh saya update 
Bosan katanya....penyuntik semangat gitu...
phuuiii ...ahhahahha 


 baiklah ..mari sambung..haha
gambar ni saya ambil di Empangan Kuala Kubu Bharu 
luas rasa bebola mata ni tengok pemandangan yang subhanallah cantik! 


Rider Basikal ramai yang suke kayuh area sini 
sebab nyaman dan kereta pun tak la banyak sgt 
pastu snap gambar kat sign board ni ...
sebab dah 2-3 kali saya lalu misti ada yang bergambar dengan basikal kat sini ...hahaha



masa saya sampai matahari dah meninggi 
panas sikit la...so tak de lah nak ambik gambar banyak-banyak 
kalau ada masa saya datang sini boleh snap gambar lagi 

Sekian. 


Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

Family time

Bismillah....

kadang-kadang apa yang dirancang tu tak menjadi
tapi apa yang tak dirancang yang menjadi
kami berdua balik kampung pun tak dirancang 
bila rasa nak balik..terus pack 
terus gerak 

tapi Tn.John punya style ....dia mmg tak suke jem! 
tak suke yang jenis langsung takmau hadap 
yang akan avoid sebolehnya 
itu tahap dia punya tak suke 
itu pasal sy pergi balik kerja naik moto vrommm...vromm...je 
sebab naik moto tak stuck dalam jem 
hujan ke...panas..ribut al taufan pun ....
layan jela...
KL lagi hujan lebat lagi lah jem?? x faham jugak knapa ...haha

kami balik Jumaat 
sabtu pagi tu dah siap-siap pergi beli bahan nak buat BBQ 
tong-tong duit sorang sikit...adik ngan kakak pun nak jugak bagi sorang RM 10 haha
yang lebihnya kitorang la yang beli
tak plan pun...Pergi-beli-balik-buat 
gitu kekdahnya 

 petang tu nampak awan dah gelap...
so kami pun berkipas la bawah tempat parking kereta ayah 
penat kipas tangan pakai kipas bateri..hihi

 buat simple2 je....
ayam,, sosej  dan daging burger  ....

 Orang kuatnya Abg Long la...
resepi turun temurun dia ...bahan semua dia bgtau apa yang kna letak 
saya ngan kakak just potong blend 
abg long perap kan 
 malam ntu hujan turun selebat-lebatnya 
lagi lebat hujan lagi sedap amkan ramai-ramai ..ekekeke
masa ni ayah ngan mak tak de da masuk dalam rumah 
ada tetamu datang 

 tak ketinggalan 
Hang Kebun a.k.a Jebat 
geram tengok budak banyak akal ni 
kat amna ada orang kat situ la dia bertenggek 
bila cakap ngan dia buat la muke selenga dia 
 lagi lebat hujan ..lagi meriah dia berlari main hujan 
pelik betul budak Jebat ni 
dia ingat dia memerang ke hidup kat darat dan air? hahahha

 ecehceh...
apahal rambut ko bang ? dah amcam abu bakar yellah ?


angin hujan kenmain kuat 
susahnak kontrol api 
hangit sudah ...tapi habis je dibedal ...
sedapnyaaaa...nyumss

Sekian . 


Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

sejukkan diri

Bismillah....

lari dari kesibukan Kota ....cari tempat yang mendamaikan 
rasanya itulah ciri-ciri kami berdua yang dah semakin tua ..huhu 
sejak awal tahun ni kami sering balik ke rumah yang saya beli lama dulu 
tapi sekarang baru nak memakmurkan rumah tu .

dulu ada la sekali-sekala je datang sapu-sapu habuk rumah 
tapi sejak 2016 ni tiap minggu kami akan balik ke rumah tu 
lokasinya jauh dari kebisingan kota 
kat Batang kali je pun..hihi 

bila dah tinggal kat situ...
saya dah jatuh hati dengan kawasan sekitar nya 
memang banyak tempat untuk tenang kan fikiran 
dan terapi buat minda dan mata 
back to nature sgt 
salah satunya kat sini la 


airnya jernih....dengar deruan air ni pun dah tenangkan hati 
pemandangan hijau ni buat amta rasa sejuk jee...


Antara Kemudahan yang terdapat kat situ 

Gerai Makan
Surau
Tandas 
bilik persalinan 
wakaf 

ini yang saya nampak la selain dari ni tak pasti 


 gambar ni dari google....
memang masa saya pergi tu banyak kereta ...ramai family beriadah disitu

kalau masih terfikir kat mana nak tenangkan fikiran ?
boleh datang mandi-manda kat sini ye 


Sekian. 


Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

Mengopi di Pejabat

Bismillah...

 konsep ni bagus jugak kan..tak de lah sibuk nak mengopi kat Publika nun disana?
hihi

Mesin Dolce Gusto ni ada Officer yang beli...
tapi dia offer kat kitorang siapa nak buat air boley guna
just sedekah la seposen dua (ada tabung kat tepi ) untu maintenance mesin tu 


ada jugak yang cakap ...
ala ...3 in 1 tu pun sama je rase dia 
Ehhhhh...salah itu..lain la rasa dia..
hihihi dia lagi sedap..creamy 
dan sukatan dia ngam-ngam je....atas capsule tu ada bagitahu berapa banyak sukatanya

 ni la capsule untuk buat air tu ....saya just beli yang milo tu 
RM 29.90...
dalam ada 16 ketul capsule...maknanya boleh bancuh 8 kali 
satu bancuhan ada susu dan satu milo 
atau susu + mocha atau susu + chocochino atau susu + Vanila
faham idok?
tak pe abaikan...tak payah fikir ....ahhahahhaha 
tapi saya nak rasa flavour lain so saya gunakan sistem barter ...hihihi
tukar la Milo saya dengan perasa yang lain 

ha....ini lah hasilnya 
nampak tu ...nice kan ? ada layer-layer 
atas tu ada foam yang lembut 
nyumsss


Sekian.. 


Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

December girl

Bismillah....

dipenghujungtahun ni ramai pulak yang sambut Birthday ...
haritukan kek saya patutnya share ngan Addleen ni 
tapi masa hari kejadian dia xde..Emergency leave  balik kampung 

so kami ganti la beli cuppies yang super cute untuk dia 
Hopefully dia suke lah 
 Birthday girl ni memang begitu...suke hati dia je nak pose cemana 
tapi kalau dia tak de ...kurang happening nya
dia la kuat menyakat 
dia la kaki gelak 
bab tiru gaya orang ...hurmm..memang serah la pada dia 

agaknya Sagittarius girl memang happening.....

krikk...krikk..krikk....
hihihihi 
excited dengan cuppies yang cute ni 
nak makan pun saiiiyang 

penutup 2015 kami celebrate birthday Fadilah 
sedappppp nya bila teringat brownies ni 
sumpah sedap !!


Brownies ni tak la terlalu manis 
just nice...makan pula dengan strawberry 
haishhh....yummy o.k 

Order dari mieza ..
pandai betul dia buat brownies 

 see...masing-masing tak zabar dah nak makan brownies tu 
dengan taburan coklat kat atas tu 
tak menyesal la kalau order dengan dia 

eh..terpromote pulak 
tapi benda baik apa salahnya dikongsi 

anyonyonyo...shomel sgt ni 
ini Eshan Hadif B .Mohd Syazwan 
geram tengok comel..lepas kna inject pun boleh ketawa ngekek
sporting dia ni...



Sekian 



Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

#mastergrillfw

Bismillah....

now nak cerita sikit berkenaan tempat kami dinner dalam entry sebelum ni 

lokasi 

Mastergrillfw Cafe Restaurant 
No 380,381 Ground Floor
, Persiaran SIBC 14, 
32610 Seri Iskandar Perak.

 Tuesday - Sunday 4.00 pm - Late Night
 019 999 9062 / 019 323 1255

ha..bukan di KL...tapi di Perak 
ni antara interior design dalam restoran tu 
saya suke design yang vintage macam ni 
sambil makan mata melilau je tengok deco ..hihi

kalau nak tengok boleh follow IG mereka 

berbalik kepada food 
saya suke gravy black pepper sauce..dah la banyak 
secukup rasa ...selalu makan misti kuah da habis tapi isinya ada lagi 
tapi TAK di restoran ini 

ini mixed grill saya 


adoi sedapnya yang ini 
chicken mashed potato 

ini lamb chop Tn.John 
dia je macam kurang puas hati sikit 
sebab daging liat ...tak boleh nak telan ...
mungkin bahagian yang dia dapat tu kebetulan liat 
yang lain o.k




total saya nak bagi 4/5 bintang
amboi ....maaf kak Nora tak boleh bagi 5 bintang
huhu...kena improve sikit tang daging yang liat tak boleh telan tu

overall o.k sgt ! selesa, kemas, cantik , teratur
servis cepat

harga memang berbaloi-baloi-baloi baloi
makan western dua orang ada add mashed potato dan fries
below RM40 ? dengan keselesaan restoran macam ni

mana nak cari kan ?

Selamat maju jaya buat Restoran Mastergrill Western Family
ada rezeki saya singgah lagi


Sekian .


Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

Birthday Dinner

Bismillah.....

Sempena Birthday saya yang dah lepas...
Tn.John ada la jugak ajak pg makan-makan 
masa tu kami bercuti...kira makan-makan belated Birthday  la...
o.k la dapat makan lain sikit dari biasa..dapat stay hotel..
kira o.k la tu kan? nak apa lagi ...ahhahha
mudah terhibur kan?
 senang je nak ambik hati walaupun husband  x ingat masa hari birthday tu 
xpela...kira cincai la ..apa laki bini pun nak berkira sgt..ekekekke

kamai pergi Dinner makan Western food 
Restoran ni first time datang 
deco dia menarik...
harga pun berpatutan sangat 


Tn.John makan lamb grill...saya makan mix grill
black paper sauce dia sedap!
tapi saya suke sangat chicken mashed potato dia 
secukup rasa 
  

juice diorang serve dalam jug kecik tu...
puas hati la sedut 
nak-nak penggemar air macam sy..

balik ke hotel Tn.John bagi handbag ni ....
dia belikan masa jalan-jalan kat mall lepas makan 
yeayy...memang dah lama juga tak tukar beg ...
pergi balik kerja gantung handbag yang sama je 
tapi sy o.k je ...apa ada hal..
asalkan ko ada handbag nak isi wallet dan hand phone cukup la

life is easy why we insist to make it complicated? 

Sekian 


Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

sedeh melangkah ke 3 series

Bismillah...

cepat je kan masa berjalan...memang sesaat pun dia takkan tunggu kita...
tahun lepas saya dah 30 tahun ? rasa macam 
"hurmmm......tua dah aku ini sambil tengok cermin dan menilik kedutan di bawah mata " 
hahhaha

kenapa pulak sedeh..saje letak sedEh..tak letak sedih 
sedih tu macam berduka cita, air mata bergenang-genag tu kan ?
ini bahasa sendiri ni kalau rujuk kamus dewan memang tak de ye ...haha

mana mau tak sedehnya kome...
umur dah masuk 3 series ? pencapaian dalam hidup? 
hurrmmm...sedeh...sedeh. lagi menyedehkan..hahha

duit simpanan beribu ? nan hado
anak nan hado?
kereta sendiri? nan hado?
syarikat sendiri lagi la nan hado?
perniagaan sendiri ? hurrmmm alamat la

cuma alhamdulillah ada rumah sendiri sebuah 
cukup lah tu ..apa-apa hal ada juga tempat berteduh 
dan ada kerja dan bergaji
juga seorang suami..
apa pun bersykur apa adanya 

 dah la kisah sedeh itu..sbb xde la sedih sgt pun...
jom sambung ...ni kek birthday addleen ..eh salah kek birthday saya dan Addleen sepatutnya 
sebab birthday dia 2 hari selepas saya..so buat sekali la katanya 

tapi kali ni unexpected sgt ...sebab yela penat pindah pun baru sgt lagi masa ni 
misti la orang sibuk kemas-kemas mana la nak ingat birthday bagai 
tapi rupanya kawan-kawan sy tak pernah lupa 
alhamdulillah ...terus hilang kesedihan itu...
ada juga yang ingat kan ...hihihi 

ini lah sayangs-sayangs yang buat surprise pagi-pagi
hihihi...si Linda la ni rasenya beli kek.....
sebab dia tau kot saya suke bunga-bunga merah gitu..ekekkeke 

 budak bertuah si Ili ni pun sanggup la datang ofis..
haishhh....kenapa uolss ni susah-susah ni ?
akak ni kalau orang tak ingat pun akak tak sentap la dik 
'terus akak kau...dah masuk 30 kan ' hihihi 
tapi akak cume buat-buat lupe birthday uolss je nanti..wakakkakakakkaka :P 

sebab kek ni comel sgt 
akak yang dah  masuk 3 dekad ni nak jugak bergambo dengan kek bunga-bunga 
>____< 



lepa sesi tiup lilin, peluk cium...jom lah makan ...
diorang belanja nasi lemak ayam juga untuk b'fast 

terima kasih kawan 
luv uolsss




Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

Marina Island Resort, Pangkor

Bismillah...

dah alang-alang ada snap beberapa gambar menarik 
saya share lah kat sini ...

lokasi 
Marina Island Resort Pangkor
    Alamat: km 1, Teluk Muroh, 32200 Lumut, Perak, Malaysia

Marina Resort ni sesuai juga kalau nak bawa anak-anak bercuti 
boleh mandi kolam yang cantik dan boleh mandi laut yang tak jauh pun dari hotel

 setiap apartment tu memang luas...
masuk je ada satu bilik yang macam dalam gambar ni 

kami dah disediakan 3 buah katil untuk 3 orang 
jadi dalam bilik kami ada 4 buah katil..3 didepan dan satu dalam bilik 
memang kami pilih tido bertiga didepan tv ni jela..lebih senang ...
bilik satu lagi tu buat tempat solat dan salin baju je...

ada juga dapur kecik kat tepi tu ....
cermin besar tu buat bilik lebih kelihatan luas..
nak pergi kelas tak payah rebut cermin..tuh ha besar share la 3 orang 

 kalau la rumah sendiri best nya ...
letak satu set kerusi ..petang-petang boleh minum coffee ngan biskut ..
haishh....sembang-sembang sambil ambik angin ..haishh..haishh...haish..

hahahahha kesian angan-angan mat jenin jela kan 


swimming pool kat bawah tu pun best 
luas..ada dua buah ..satu yan dalam satu yang cetek untuk budak-budak main 
kami tak sempat pun nak singgah kat swimming pool ni ..
jadual pack ....dapat tengok dan lalu lalang sahaja 

sekian ..




Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.