Crab Maggi office style

Bismillah....

kalau siapa yang dah lama follow blog saya misti dah selalu nampak ni 
kitorang kalau dah lama tak masak megi ketam ni rasa macam tak complete 
cewah..poyo lah kan ...

kami pakai konsep dapur tanpa sempadan ni..hihi
sempadan Malaysia Thailand ke Malaysia Singapore ke itu saya tak pasti 
kami belasah je 
sempadan rumah dan ofis kami langkaui
pergh macam tag line jugak ni :P :P : P: P

tapi makan megi ketam ramai-ramai 
rebut-rebut cedok sedap oii 
cuba kalau buat seperiuk megi yang mewah dengan ketam udang bagai
tapi makan kat rumah berdua je ?
krikkk...krikkkk...krikkk...
memang tak de feel..

kalau makan berdua kena buat sikit 
berebut berdua o.k la ada la jugak feel nya 

 Big curry buat 6 bungkus 
bawang merah, bawang putih , batu belah, batu bertangkup  eh ? 
maafkan saya tersalah pulak ..hihi
bahan lain  kangkung,cili, udang dan ketam tu je ...sebab simple je la kitorang masak kat ofis 
masa ni dah pukul 1.00 ye..hahaha 


ala tak kan lupa tag line megi 
 "mee maggi cepat dimasak sedap dimakan"
2 minit je dah siap ...masa rehat ada 1 jam 
so nilah menu yang paling cepat, sedap dan ringkas 


ha..chef nya harus lah kakak kebaya ni 
kami tolong sediakan bahan...potong-potong, basuh-basug apa yang patut je 

 bermodalkan dalam RM 20 
dan sebuah rice cooker 
save budget untuk lunch kami ....makan 6 orang 
share sorang RM 5 je..makan la sampai kembung 

eh terselfie dengan ketam pulak ..
mih..mih...mih 


sekian 


Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

MIX

Bismillah...

korang dah lunch?
balik dari lunch ni rasa macam ada semangat sikit nak update blog...
mungkin semangat dari ikan dalam laksa yang dimakan tadi..hahahha
tak de kena mengena sebenarnya 

 ni masa nak celebrate Birthday K.Ana...
baik punya plan..skali dia cuti pulak ..EL 
adoiii...berjiwa jugak la pagi tu ...hahahha
mintak dia datang sekejap kat ofis...
dia cakap o.k la dia datang kejap 

sbb nak surprise kan dia ...
saya saja siapkan kek kecik ni 
konon ini aje lah kek dia 
mau frust...datang ke ofis masa cuti semata-mata kek cinobet ni ?
wakakakkaa 

 tapi yang sebenarnya kek yang besar tu 
bukan kek..tapi brownies
untuk K.ana dan Syafiq 
Birtday February dan March 

 K.Ana tak de Syafiq jela...
sampai sudah K.ana x boleh datang ofis...
hancur la surprise kitorang 
apa ley buat kan....

 SYafiq untunglaaaaa...GF hantar bunga dan belon kat ofis 
so sweet la kan ...hihihi


Weekend balik ke rumah Batang Kali 
saje jalan-jalan makan kat Kuala Kubu Bharu 
ada satu restoran tu nama nya 
Restoran Tanjung Belanja 
nampak ramai pengunjung meriah ...
jom la kita try 

see nasi lemak dia ?
meriah kan ? makan dua orang pun boleh...
banyak ...besar portion dan harga pun murah 
nasi lemak kangkung dan ayam 


ni nasi Kerabu 
makan nasi pagi kenyang nya sampai malam tau hahahha
puas hati makan 


Perut dah kenyang saja ride sampai kat empangan ni 
cantik ...sejuk mata memandang 
tapi musim panas ni air empangan ni kering teruk jugak la 
nampak kurangnya air dia 
dengan kesan terbakar ada je kat bukit tepi-tepi tu sepanjang jalan 

minum air banyak dan kurangkan aktiviti luar ye 
panas sgt kat luar tu 

sekian . 


Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

Pengurusan Stress melalui Art Theraphy

Bismillah....

sebab awal March lagi dah sedih-sedih stress...stress 
so kita pun ambil inisiatif pergi kursus ..
hahah inisiatif la sgt kan??

dah ada apa salahnya kita join ....
benda rileks-rileks have fun je 
masuk je dalam class tu nampak ada macam-macam bahan atas meja 

ada color, pen. kertas bagai...
ada costum dan ada alat muzik
group kami duduk kat bahagian costum ...so pakaian utk berlakon la ni 
bantai la weols ni universal tak cenderung sangat ke raah mana-mana 
apa yang dibagi kita buat aje lah...

 jadi keje dgn mek leen ni ..hahahha 

 kursus ni santai , 
dia bagi tajuk, kita bincang dan akan present kat depan 
cara penyampaian tu kena ikut bahan apa yang korang dapat 

 kalau dapat alat muzik 
ko kena la pesent dengan main alat muzik tu , 
macam kami dapat bahan lakonan ko berlakon lah 
dia mita pilih beberapa ombor ikut tahap stress 
pastu present dan group lain teka nombor berdasarkan apa yang disampaikan 
tak pe jangan blur...tak faham pun tak pe ..hahahaha
x penting sgt pun kan 

 kemudian dia bagi kertas dan lukis apa yang terlintas di kepala 
ni gamba Mak Lang...
suke mandi air terjun ye?
yela musim panas ni mandi air terjun la baru nyaman 
tak gitu Mak Lang...jangan lemas di lautan cinta sudah..wakakkakakka 
orang bujang macam awak xpe 

 ni la hasil dari ahli kumpulan kami 
apa yang saya boleh nampak ....kami semua suke kan alam 
nature...mana ada yang lukis buah ke, kereta ke ? gajah ke? 
emas ke? duit ..kan ? 

tapi yang ni memang menarik minat ramai orang 
Lukisan En.Faris ni....
katanya tajuk lukisan art of the darkness 
dia suke gelap malam 
duduk merenung dan bermuhasabah diri 
dan ketenangan malam dalam kegelapan gitu 

 ni pulak kami diarahkan buat gambar Mandala
cuba teka mana mandala saya?
hihih

Maksud mandala dari carian google

Mandala artinya “lingkaran.” Ia sesungguhnya bentuk Yantra yang paling rumit. Ia berwujud dalam segala bentuk dan sifatnya sangat artisitik. Dalam agama Hindu, Mandala digunakan sebagai alat bantu meditasi. Keindahan dari Pura-Pura Hindu terletak dalam jumlah Mandala yang dipahat di batu-batu di dinding Pura. Sebuah Mandala terdiri dari satu pusat dan garis-garis dan lingkaran-lingkaran diletakkan secara geometrik di sekeliling lingkaran. Pusatnya biasanya adalah sebuah titik (Bindu). Kita juga dapat melihat Mandala di Wihara Buddha. Dibalik setiap Mandala terdapat sejumlah besar pikiran-pikiran. Kadang-kadang melihat sebuah Mandala seperti melihat melalui sebuah kaleidoscop.


ni kira cara meluahkan perasaan melalui lukisan 
dan mandala adalah salah satu caranya 


sekian 




Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

Atkins Menu

Bismillah....

Hai korang...saya kabo awal-awal...
saya tak buat pun diet atkins ni ...
tapi azam nak buat tu ada ...tak pernah luntur lagi...
tapi azam jelah lagi buat masa ni ..hohohoh

ni saje nak simpan menu ni buat rujukan akan datang 
dan nak share juga dengan yang lain ..
nampak menarik dan sedap 

Inshaallah boleh kenyang 











yang penting kena disiplin
kena semangat dan istiqamah ye kalau nak buat diet macam ni 

Sekian..



Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

Sama tapi tak serupa

 Bismillah....

ni dua menu yang sama...tapi lokasi berbeza 
 Penang asam laksa
Laksa Pertama lokasinya :

Restoran Seri Suria
Amcorp Mall, PJ 


dan laksa yang kedua lokasinya :

Kafe 2innria ,
Batang Kali 


rasa laksa tu tak lah jauh beza 
laksa is laksa la kan..rasa ikan, masam sikit, pedas sikit 
tapi yang buat saya terkejut air nya 

dua-dua tempat saya order ice lemon tea 
apa yang dibayangkan kalau sebut ice lemon tea? 
misti macam yang gambar first tu kan ?

ha..... ini pun ice lemon tea o.k ! 
hahahha...masa mula sampai siap cakap kat adik tu 
" akak order ice lemon tea"...
dia jawab haah ...ini ice lemon tea akak?
hahahhahahhaha

nampak macam tea ais ? Nescafe ice? kan?

bila minum haah la ice lemon tea 
tapi rasa dia pelik sikit 
serius..saya tak suke 
masam yang pekat, kelat ...

o.k la ...

Bye...




Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

Aktiviti di Office

Bismillah 

belanja la muke ada sinyum sikit ..hahhaa 
actually gambar ni diambil bukan bermotifkan saya...
tapi nak tunjuk pokok di belakang saya tu ...kenal tak pokok apa ?
itulah pokok kaduk .....

saya snap gambar ni dan hantar pada officemate 
sebab? 
nak ajak diorang buat Miang Kham ...wakakakka 
dulu masa kat ofis lama rajun juga kami makan Miang Kham 
tapi sejak pindah ni dah hampir 4 bulan tak buat....

Pokok kaduk ni antara bahan utama 
jadi bila ada daun kaduk memang boleh sangat nak makan Miang Kham ni 
kalau tak de bahan lain o.k lagi...
tapi kalautak de Daun ni memang xde pengganti :P gitula analogi nya 

ini lah bahan-bahan nya....
nampak simple dan sedikit pelik kot?
tapi percayalah kalau dah makan akan terasa kesedapannya 
nak-nak buat sendiri macam ni ko nak sudu berapa banyak bahan pun ikot kau lah 
asalkan ingat orang belakang....

sos tu actually bukan sos yang betul-betul...
sebab sos xde orang nak masak ...
kami creat sos yang simple masih sama rasa nya...sedap 
Balut begini ye 
campur semua...tuang sos nya ..ngapppp 
terasa masam limau, manis madu, pedas cili, lemak udang dan kelapa 
rangup kacang..haishh meletup-letup dalam mulut ;) 

with my boss ...sporting habis..siap join makan 
ekekeke


sehari sebelum tu aktiviti bergreen tea ala-ala boat noodle....
Syafiq dah tazabar tu ....hihihi
beli online Thai Green Tea tu 
pastu Syafiq beli seplastik ais batu 

resepi simple je...

Thai Green Tea
Ais batu
Susu Pekat 
Susu Krimer 
gula 
blender

campak sume dalam blender 
zrappppppp...zrapppppp 
ais batu dah hancur 

tuang dalam cawan yang berisi ais batu ketul tu 
sedutttt ...

Pergh...mak mertua lalu pun wat derkkk je...ekekeke 
Koleksi cawan Boat Noodle yang di bawa balik 
boleh la fefeeling the real Boat Noodle green tea ...


Sekian 



Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

carca-marba

Bismillah .....

Maaf dah lama juga rasanya tak update 
cerita akhir update pun cerita sedih...haha 
actually tak de la sepanjang March ni saya bersedih aje...
saya o.k..cume mood nak menaip tu ntah ke mana 

hari ni saya rangkumkan je lah cerita-cerita lama 

Ni kek Birthday ayah saya 
along yang beli..diorang celebrate kat kampung...masa ni saya tak balik pun 
adik je yang hantar gambar ni 
:( 
rugi tak dapat sama-sama diorang 
katanya sengaja buat surprise kat ayah ...lepas ayah mandi diorang tutup semua lampu 
haha..amboi pandai kenakan ayah ye ??? 

tapi yang kelakar ...
bila lampu padam lupa nak pegang siap-siap lighter 
hahahhaha....kelam kabut cari nak pasang lilin ..adoii sabo je lahhh 

Ni la orang yang lupa ambik lighter tu 
Abg long ....ni dia ikut ayah pi menjala ikan 
sengaja tangkap gambar send kat kami di KL 
nak perangat suruh balik kampung .....wawawaw
ikan ni kalau balik bakar atau goreng terus sedappp oiii 
freshhh dari lombong  :P 



Semoga ayah sentiasa kuat dan sihat
Semoga sentiasa dirahmati Allah dan didalam lindungan nya 
amin ya rabbal alamin 

ni tak ingat bila 
tapi serius tempat ni dalam sebulan kalau tak pergi rasa macam tak sempurna hidup 
Haissshhh..apa lah diorang letak dalam mee ni ? sedap dan tak puas makan 
letak dadah ke apa ? ahhahahahhaha

ini lunch kat ofis...
tomato ceri tu sedap nye alahai ....
buat ulam lagi sedap dan menambah warna dalam makanan saya ...ceeewah 

haaa.... ade tak sesape kenal kucing comel ni ?
ini Emillio ...saya menang contest yang mama dia anjurkan ...
jawab pantun...hihihi 
tazangka nak menang pulak ... dapat la poskad comel dia dan tabung kucing ni 
comel sgttt kan ?

hurrrmmm.... ini lah Jebat 
Jebat yang kena langgar tu ....sekarang dia semakin O.K 
seminggu dia tak boleh makan ...badan jadi kurus kering macam tu 
sedih sangat tengok dia 
ni baru boleh makan lepas bawa ke Vet dan doktor betulkan dan ikat rahang dia dengan besi 
doktor jahit luka mulut dia 

waktu biasa kena letak dia dalam kelambu 
takut lalat ...nanti ada maggot susah 
tapi lepas makan bagi la dia jalan-jalan sikit 
tu yang dia lepak atas simen sejuk sikit agaknya 


harap Jebat cepat sembuh sayang ...


sekian ..


Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

Duka march 2016

 Bismillah....

tarik nafas dalam-dalam dan hembus...
itulah yang saya buat tatkala menaip entry ni ...
banyaknya dugaan untuk saya di bulan March ini 

bermula dengan kematian salah seekor kucing saya di kampung 
Baby namanya....
kami bela dia dari kecik lagi...dari generasi mak dia kami bela....
Baby mati kena langgar 
dia mati meninggalkan 6 ekor kitten yang baru lahir 2 minggu 
kesian sangat ..sekarang adik saya lah yang ambil tugas menyusukan anak-anak kucing tu 
alhamdulillah setakat ni semua sihat dan montel


dua dari enam ekor kitten tu saya minta adik namakan nya 
Guci dan Luwis 
harap semua dapat hidup sampai besar .....

selepas tu saya diberitahu kucing saya yang saya hantar balik kampung 
si jebat hilang....masa ni saya dah rasa tak sedap hati juga...
tapi saya berharap dia balik dengan selamat 


Alhamdulillah 
selepas 4 hari hilang dia balik ....
lega rasa hati ....


saya palingggg takut kalau dia kena langgar dengan kenderaan 
saya hantar dia balik kampung dulu pun bukan sebab tak sayang 
sebab sayang sgt dan terpaksa buat keputusan macam tu untuk kebaikan dia 
supaya dia bebas dan jadi macam kucing normal..huhuhu
tiap kali balik saya tak pernah lupa pesan pada dia ..
"Jebat jangan la main kat jalan raya ...bahaya...kereta laju-laju" 
tak peduli la dia faham atau tak ....saya memang takut kalau apa-apa jadi pada dia 

ni masa raya tahun lepas .....

tapi hari sabtu lepas 5 Mac 2016.....
macam kena panah petir bila saya baca whatsaap adik saya 
katanya Jebat kena langgar dan cedera parah ....
hancur hati ....
tak tau nak menangis macammana ...susah sgt hati ni nak redha 
adik bagitahu mulut dia luka teruk.....
rahang patah 
lidah berlubang sebab gigi taring dia patah dan tertusuk lidah 
mana hati ni tak hancur....dengar dia menderita macam tu  
masa  tu saya lebih rela kalau dia tak de supaya dia tak tanggung semua sakit tu 
tapi saya salah...saya pentingkan diri
Jebat kuat ! dia struggle nak terus hidup....
saya nak balik kampung ...tapi tak boleh....
Tn.John kerjabukan boleh balik sesuka hati macam tu ....jauh 
masa tu saya rasa tak guna sangat 
adik saya minta saya balik dan bawa dia ke Vet 
tapi Tn.John tak boleh balik ....tertekan juga masa tu 
tapi malam Ahad kakak saya along bgtau dia akan bawa jebat ke Vet
walaupun dia kurang mahir jalan di Manjung tu xpe dia akan cuti dan bawa Jebat 
kurang sedikit sedih dihati 

Hari Isnin 7 Mac 2016 
kakak saya bagitahu ayah saya dah ambil cuti dan dia yang nak bawa Jebat ke Vet 
Veterina Kerajaan di Manjung
alhamdulillah serba salah rasanya 
bukan dekat Vet tu ...hampir 40-50 KM  

tapi petang isnin adik bagitahu Vet tu tak buat apa-apa pun...
cuci luka tak...ulat dah mula makan isi dia...
ulat dari lalat (maggot) 
walaupun diorang letak dia dalam cage dan tutup dengan kelambu 
lalat yang masa sebelum diorang beli kelambu petang ahad tu sempat bertelur kat luka dia 
buang masa + buang minyak kereta + buang cuti ayah 
bayaran RM 30....cuma dibekalkan ubat sapu saje

sedih balik hati ni 
tak sanggup nak minta ayah bawa ke klinik haiwan yang lain 
saya tau bukan senang ...saya sendiri pun tak boleh buat 
sedih sangat 

semalam 8 March 2016 bangun pagi awal macam biasa 
waktu nak keluar pergi kerja saya tengok kitten yang ada dirumah (di KL) 
dah pee dalam bekas makanan....
kelam kabut saya cuci takut kucing yang lain termakan makanan tu 
nanti sakit tak pasal-pasal 
jadi saya turun terlambat sikit ...tapi belumlah lewat sangat 
6.10 pagi 


Tn.John bawa moto macam biasa ....cuma laju sedikit 
tapi tak boleh nak laju mana pun..jalan tu ada 3 bumper 
tapi malang tak berbau 
sampai di jalan nak masuk ke jalan utama 
sebuah motosikal yang bawa bakul besar berisi sayur ke ayam ntah la 
dah belok dan masuk ke jalan kami ....

 untuk elak dari langgar motosikal tu kami terjatuh di bahu jalan...
sekelip mata....dushhh....
alhamdulillah tak de yang cedera parah 
cuma luke kecil yang memedihkan ini sahaja -____-"

kecik je luka ni ....di lutut pun ada luke seperti ini 
kedua-dua kami pun luke ditempat yang sama 
Tn.John parah sedikit sebab kaki dia bengkak 
saya bengkak sedikit di pergelangan tangan 
pergi klinik...doktor cuci luka..letak ubat dan dapatlah hadiah injection sekali -____-"
MC lah sehari ....sakit rupanya jatuh moto ni 

memang jauh dari perut ...tapi pedih tu smpai ke tulang 

ni semua ujian Allah nak bagi 
Inshaallah cuba terima dengan hati yang terbuka...

 Jebat hari ini 9 March 2016
ayah saya ambil cuti lagi dan bawa dia ke Veterinar di Sitiawan 
yang ni Klinik Haiwan swasta
kata adik bila tengok rakusnya ulat makan isi Jebat 
sedih dah tersiksa nya dia ...saya berharap doktor tu boleh tolong rawat Jebat 
saya tak sanggup kalau doktor tu cakap 
tak boleh dirawat jalan terakhir PTS ( put to sleep) 

tapi Alhamduillah ..syukur 
doktor tu cakap ni boleh sembuh....dia buang semua maggot 
sapu ubat untuk bunuh semua telur lava maggot tu dan jahit semula setelah rahangnya dibetulkan 
kos rawatan RM400....alhamdulillah 
tak pe duit kita ikhtiarkan 
asalkan dia tak tanggung sakit lagi 
sakit dia lagi sakit dari saya yang jatuh moto ni 



harap lepas ni semuanya o.k dan episod sedih ni berakhir 

Sekian . 





Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.