Bahang

 Bismillah.....

harap tak ada yang pelik baca tajuk entry ...
ketahuilah bahawa tuan blog ni palinggg malas nak fikir tajuk untuk setiap entry beliau 
Tuan blog ni kadang-kadang tu ada inisiatif nak update blog 
tapi disebabkan kegagalan mencari tajuk yang sesuai pun boleh buat spoil mood...hahahhaa

pagi tadi masuk English class....
haishh..belajar grammar, vocabulary , pronunciation ?
pergh bunyik macam teror la ...macam faham la apa yang belajar tadi ...
tapi harapan sebenarnya ...hahaha
harapkan pagar , pagar makan padi...
harapkan pen, pen pun macam nak makan tuan ..wakakka
tak faham? o.k ayat tak berbunganya 
"konon pegang pen salin nota, tapi nyaris pen tu tercucuk mata, sebab terlelap oii" 
hahahha
bukan sebab cikgu tak best ke hape tapi sebab tak cukup tido laaa
cikgu excellent ...anak murid yang masalahnya 


 sekarang ni musim panas sangat kan ?
Saya memang cuba mengurangkan aktiviti luar 
cuba tak nak terdedah dengan matahari 

sebab saya sejak dah dewasa, dah kerja 
kulit jadi sensitif ke mengada macam mana 
kena panas sikit berpeluh sikit dah nak ruam, mengelupas bagai 

eh bencik lah jugak 

padahal saya bukan lah yang lahir-lahir duduk dalam aircond 
kenal aircond pun dulu bila naik bas- sejuk.....naik kereta-sejuk 
pergi bank-sejuk, pergi klinik-sejuk
gitulah pengenalan saya bersama aircond :P 
lepastu dah kerja barulah boleh dikatakan most of the time kat office memanglah aircond 

mungkin sebab tu lah kot kulit ni jadi sensitif 
pastu sekarang kalau tido malam mesti nak pakai aircond 
kalau tak! memang payah la nak lelap 
mula la gatal-gatal leher sebab ruam 

bencik lagi

Tengok gambar yang diorang hantar kat group ni 
hoihhh.....sedapnye alahai ...
seumur hidup saya pernah tengok gambar je ais kepal rare ni 
pastu tengok dalam cerita Rock O ...yang movie ada Que Haidar buat ais kepal tu
bungkus pulak dengan surat khabar 

nampak sedap ...
tapi zaman saya dah tak famous dah ais kepal ni kot ?
ke tempat saya je yang dah tak famous ?
ke ABC dah ambil tempat ais kepal tu ?
ntah la 

korang pernah makan tak ais kepal ni ?
ada apa ek dalam bola bulat tu?  
kosong ke ada kacang ? jagung? 
eh..banyak nye soalan ?

sorry 

o.kbai 

sekian 






Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

The Gate 1 Kitchen

Bismillah....

Isnin selasa saya cuti .....Hari Rabu ni baru masuk ofis...
memang rasa Rabu tu macam isnin lah...
orang lain dah sampai Johor awok baru nak panas enjin ..ahahaha

#ketinggalanberbatu

nak sembang pasal sebuah restoran ni 
tengok deko nya macam hipster lah ..
makan santai-santai ...ditiup bayu petang 
dengan kerusi kayu ...nampak menarik 

alamatnya 
Persiaran INSPEN, Jalan P 14 I, 
Kampung Dato Abu Bakar Baginda,
 43000 Kajang, Selangor,
 Malaysia 
Telefon:+60 19-671 8984

jadi kami berdua gigih la waze pergi sana semalam 
ni menu yang saya pilih ....
chicken chop with cheese kot nama dia 
first impression 
nampak menarik ...

ini gambar dari FB page diorang 
sebab semalam HP saya bateri yillek ...tak dapat snap banyak gambar 
jadi nak buat entry kita buka la FB diorang ni 



cara nak pergi sana waze je 
The Gate One Kitchen 
Inshaallah sampai ....nanti kalau kedai tu ada di seberang jalan tak pe 
jalan je straight ...nanti ada port boleh U-turn di depan sana 

betul-betul tepi jalan 
sebelah tu umah ketua kampung...hihi 
eh? betul la ada sign board jangan parking blok jalan masuk rumah  ketua kampung pulak 
hihihi 
Ni bahagian dalam kedai 
kalau tak nak open air boleh makan kat sini 




ni antara  yang saya ambil dari IG 
kalau nak survey lagi boleh tengok kat IG diorang 



Ni komen saya : makanan kurang rasa sikit , 
tawar.. minuman pun sama....kalau di tambah rasa pedas, masin , lada hitam 
 dan daging perapan diperap sebati misti lagi umpphhhh 


plating : 3 star
Taste : 2 star 
Environment : 4 star 
Price : 4 Star 


sekian 




Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

Main Bola jaring selepas berbelas tahun tinggalkan

Bismillah....

wah buat entry sukan ni tak bermakna ahkak ni dah jadi sports women ye 
wakakkakakka....jauh panggang dari api la kan 
walaupun masa sekolah dulu setakat 4X100 tu memang tak pernah missed la kan ...hahaha
zaman muda kurus keding mampu lah kan nak olahraga bagai 

ni dah 30 tahun oii...tulang pun tak berapa nak kukuh dah 
-_____________-" 
sekarang ni dekat ofis sedang rancak engan aktiviti sukan 
next week dah mula sukan antara agensi 

nak di pendekkan cerita 
last week saya main netball oii....selepas berbelas tahun tinggalkan game ni 
tanpa sebarang training apa yang ko expect kan ? 
hahahhaha

Diorang ada la buat latihan setiap petang seminggu before game 
masaalhnya saya yang tak mampu nak bagi komitmen attend training diorang 
almaklumlah tn.John hantar ambil setiap hari ...kalau dia cakap tak boleh balik lewat acaner ?
pasrah la kan ..jalan la sambil seret kaki pun 


so buat lah revise sendiri untuk ingat rules dan position 

 Peraturan/Undang-Undang Asas Permainan Bola Jaring

 Satu pasukan diwakili oleh 7 orang pemain semasa permainan dan 3 orang reserved. 
 Berlari dengan bola, mengelecek (memantul) bola dan menumbuk bola tidak dibenarkan.
  Pemain hendaklah menghantar atau menjaring bola dalam masa 3 saat.
 Jaringan hanya boleh dilakukan oleh penjaring GS dan penyerang GA sahaja.

 Jika pasukan kurang daripada 5 orang pemain, permainan tidak boleh diteruskan 
 Pemain tengah yang akan membuat hantaran tengah untuk memulakan permainan mesti berdiri dalam bulatan tengah sebelum wisel berbunyi.

 Penalti akan dikenakan kepada pemain yang melanggar peraturan.

 Terdapat dua jenis penalti, iaitu:

Lontaran percuma 
 Lontaran penalti Lontaran Percuma Jika pemain 
melakukan kesalahan yang kecil, 

 Antara kesalahan yang mengakibatkan lontaran percuma ialah: 

a) Memegang bola Pelepas menangkap bola, pemain hanya dibenarkan memegang bola selama tiga saat. Sekiranya melebihi tiga saat, wisel akan dibunyikan oleh pengadil. Ini menandakan pemain telah melanggar peraturan memegang bola

 b) Gerak kaki Selepas menangkap bola, pemain hanya dibenarkan membuat satu langkah. Jika semasa menangkap bola kaki kanan berada di atas tanah, satu langkahan boleh dilakukan dengan kaki kiri. Jika kedua-dua belah kaki berada di atas tanah, satu langkahan boleh dibuat dengan mana-mana kaki yang dipilih.

 c) Memainkan bola pemain yang memegang bola boleh melantun bola kepada orang lain, tetapi tidak boleh mengambilnya semula.

cukup la kot basic-basic ni .....
game berlangsung dengan penuh dramatic uolssss....
kami memang cukup-cukup je player .... 7 orang without any reserved 
baru je permainan bermula seorang dah injured ...tapi tak serius sgt so boleh teruskan game 

settle satu game...seorang lagi injured...dah tak boleh jalan 
jadi kami teruskan lagi 2 perlawanan dengan bermain 6 orang sahaja 
result ? malas la nak bagitahu kan ...hahahahhaha

of course SEDEH ..ekekkeke
kalah 
gogogogolllllll....hahahhahaha 


saya bermain bukan sebab saya pandai main ....
saya main sebab kesian team tak cukup player ....kalau kurang dah disqualified 
walaupun Tn.John dari awal lagi tak berap anak bagi saya main 
tapi dia tak melarang ...so saya tabahkan hati main jugak la 

Hasil daripada permainan ini...sakit badan 2 hari
-____________-"
...kalau dah duduk...nak bangun !
memang la macam kapal terbang nak naik ke awan 
bukan main payah lagi ..hahahha 

tapi just nak cakap jugak la kan 
kalau orang dah lama tak main ...tapi masih lagi nak bantu cukupkan team
jangan la expect tanpa sebarang latihan boleh jadi terror kan? 
nak-nak untuk position goal shooter dan Goal Attack 
dan jangan ingat walaupun awak berlatih setiap hari awak boleh bermain dengan baik tanpa sebarang  kesalahan ...pendek kata bermainlah dengan berlapang dada 
menang kalah adat permainan

kita main bukan nak tunjuk siapa terror dan bukan nak menyalahkan orang lain 
kita main suka-suka untuk support sukan itu je
tak tengok ola bola ke?? hahahha

ada ayat emo tak ?
tak de kan ? 
hahahhahahahhahahhahaha



sekian ...


Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

Jumaat

Bismillah....

bila dah petang orang lain pun dah balik 
tapi kau masih kena bertapa kat ofis tanpa sebab musabab 
makanya jom lah update blog 

semalam jumpa gambar ni 
bila tengok tersenyum terus sebab apa yang ada daalm gambar ni memang saya pernah buat 

 cuma yang mungkin kurang saya dulu ngaji sibuk nak penunjuk duri landak tu 
tapi yang ada kat atas ni semua pun pernah saya buat penunjuk 

 disebabkan kesedapan 
dan bila sedawa masih terasa laksanya 
saya tempek sekali lagi gambar laksa Ah Cheng laksa 
tengahari tadi kami pergi makan lagi kat sini 
weehoo ...sedappp...nak lagi best sila lah tambah otak udang yang ada tu 
baru umpphhhh  



ni pagi tadi....
Razif turun dari Melaka 
bawakan kami rendang special ...hihi
tak memasal pagi dah makan nasi dan rendang 
thanks la Ajib 

Kak Ana pulak masakkan mee goreng basah 
saya ? just bawa paru sambal ngan sosej tu je 
Linda masakan nasi dan buat teh tarik kaw...

Alhamdulillah settle b'fast kami 
makan ramai-ramai rebut-rebut ...sedaaaapppp



salam Jumaat korang 
Selamat bercuti 


Sekian 


Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

Geli tengok isteri?

Bismillah 

Jarang sangat saya nak ulas benda-benda tengah viral ni 
tapi yang ni terasa macam nak sembang pulak..huhu
sakit hati baca ayat 

"geli tengok isteri?"

Hoi cuba mengucap tengok  ingat tak macammana?
ke tengah hilang ingatan atau tengah mabuk ko keluarkan statement macam ni ?
Isteri tu bukan ke yang dipilih sebelum dijadikan suri dalam hidup?
tergamak pulak cakap geli? 
rasa nak sepuk pun ada ..hahahha 


ada yang belum baca ? 
boleh baca kat sini 

dari segi negatifnya ramai yang tak boleh terima dengan kenyataan yang si suami tu berikan 
termasuk lah dari golongan suami-suami yang lain 
saya pun tak boleh nak terima 
tapi bila difikirkan saya cuba tengok dari sudut positif pulak 

memang betul bukan senang nak jadi suri rumah 
tipu sangat kalau kata diorang tak de kerja 
lagi banyak kerja...orang  expect bila ada dirumah semua nak kena kemas, 
nak kena cuci sempurna 
tapi dalam masa sama nak jaga anak ...
macam dalam kisah tu 3 orang anak 
lagi lah susah nak uruskan 

Pastu apa la perangai dia kan ?
cerita benda macam ni kat orang? bincang suami isteri udah ler ...

tapi tak pe ambil dari sudut positif 

para isteri pun kena ingat
apa lah salahnya dah tahu suami balik pukul berapa 
cuba siapkan kerja sebelum dia balik dan kemaskan diri 
mandi, salin baju dan buat lah apa yang patut 

buatkan air ...bagi masa sikit nak borak-borak 
dengar cerita penat dia kat ofis......

ni tak kalau kat rumah baju compang camping, baju tu la pakai memasak, 
baju tu la sambut husband balik kerja, rambut serabai , 


tapi cuba cakap nak pergi mall ?
bukan main lagi make up bedak 2 inci, perfume setengah botol?
nak tunjuk kat sape kan ?
 apa salahnya malam pakai losyen bagi wangi sikit 
tak pe tak rugi pun 

memang ada yang cakap dah kahwin kena la terima seadanya ?
natural beauty kan ? rambut serabai, bau ikan goreng....natural sgt kan ..hihi
betul! 
tapi apa salahnya cuba buat yang terbaik semampu nya
bukan la over sampai berlipstik bagai kat rumah 
tak perlu make up  pun 
cukup la sekadar sejuk mata memandang
karang dia flirting kat luar amukkan pulak kan ?

malas tu simpan la sikit kan

gigih pagi ni beli shower gel wangi ni ...ahhahaha
takut jugak Tn.John cakap bau bangla balik hari pulak ...
ekekkekeke




itu je nak cerita 
ini pandangan saya la..
maaf kalau ada yang tak boleh terima 


sekian 


Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

apa je yang terlintas

 Bismillah.....

Nak fikirkan tajuk yang sesuai pun malas...
asalkan ada tajuk sudahhh....tak payah nak fikir ayat bombastik la kan ...hihi
cerita pun gambar apa yang lalu dulu kita cerita 

nak blog walking ni tapi masih belum cukup masa..
ceewah macam la engko aje yang busy kan ...huhu sorry korang 
petang nanti kalau balik lewat sy singgah tau ....


ni gambar  Empangan KKB ...
terjumpa gambar lama ...
dan gambar yang terbaru ....nampak ketara kan pengeringan air kat Empangan tu 
betul ke ayat pengeringan tu? lantak lah kan bukan exam bahasa melayu kan ? ekekekke

 ni petang ahad lepas..singgah kedai nak minum....panas sgt cuaca ..cepat je haus 
pastu tengok menu ada kerang bakar ...
sedap jugak kan buat kudap-kudapan 
huhu 

 Hari jumaat 3 minggu lepas rasanya 
temankan Cik Add ngan Mak Lang Linda nak beli kasut mandi tepi laut 
ceit...seronok la diorang bercuti tepi pantai ...
singgah makan kat Ahcheng Laksa...
sedap oii laksa dia 
Laksa ikan sekoq 

nasi lemak Cik Add tu pun sedap katanya 
ramai orang makan kat situ tengahari 

 jumaat minggu lepas ikut Linda balik rumah 
jumpa la budak-budak bulus Linda 
paksa diorang bergambar 
masing-masing muke malas nak layan sgt ..hahahha
padan muke 
yang black hensem tu Don namanya
yang bershadding tu Dre namanya
mama dia Dora ...tapi mama nya amukkan tak mo ambik gambar 


Ni si Jantan nan seekor 
Ginger...dia mengiau-ngiau meleser-leser  kat kaki saya ..
mintak usap dia la tu 
saya pulak sibuk dok wasap ...hahaha 
elok sy letak je phone 
dia terus lompat naik atas kerusi baring atas phone 

moral of the story ...gadget memang meleka kan 
ni kalau anak ni tak ke kesian terabai mak sibuk main phone...huhuhuhu
ni anak bulus pun dah rasa serba salah saya ...



sekian 


Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

Tom Yam Nam Khon - ต้มยำน้ำข้น

Bismillah 

Tom yam ialah masakan berkuah yang memiliki ciri-ciri perasa pedas dan masam  dengan penggunaan herba wangi. 
Rebusan asas dihasilkan dari stok dan bahan baru seperti serai, daun dari pokok Limau Purut, halia, jus limau nipis, sos ikan dan cili.
 Tom yam biasanya dihasilkan menggunakan
 udang (tom yum goong atau tom yum kung), 
ayam (tom yum kai),
 ikan (tom yum pa di sebahagian Laos dan tom yum pla di Thailand)
atau campuran makanan laut (tom yum thale atau tom yum po taek) dan cendawan 

.Sup itu sendiri sering ditabur dengan sejumlah besar daun hirisan segar daun ketumbar. Kadang kala, lada giling Thailand
 (nam phrik phao, Bahasa Thai: น้ำพริกเผา) 
 Variasi baru tom yam adalah tom yum nam khon (Bahasa Thai: ต้มยำน้ำข้น)
 di mana sedikit susu atau santan dicampurkan kepada kuah sebagai sentuhan akhir, 

Adaptasi ini tidak patut dikelirukan dengan tom kha gai ("sup lengkuas ayam"),
 di mana lengkuas merupakan perisa utama bagi sup berasaskan santan.



haaa macam ilmiah sangat ayat kat atas tu? hahaha 
sedikit info berkenaan tom yam ye ...
so tom yam yang kami masak kat ofis ni nama nya 
TOM YAM NAM KHON
sebab kami tambah susu cair dalam tom yam ni 
baru umphh....lemak melekat, terpikat, terangkat ...hahaha 

malas nak tulis resepi ...ala tau korang lagi pandai masak 
ni pun masak campak-campak je nama nya 
asalkan masak sedap boleh ngappp kami on je 
nampak sedap tak tomyam kitorang ? ekekkeke 


eleh-eleh buat-buat bizi je Mak lang tu ..
padahal memang dia pun yang masukkan bahan-bahan tu ...
Kak Ana chief Chef ...hahaha 
iolss orang sinki dapur je .... siang-siang ketam, sotong, udang 
cuci-cuci pinggang ...itu ajer ...hahahha 


yang kat kerusi tu sibuk merakam video rupanya ...hahahha 
dia boleh rakam buat suara cartoon..ceit...segan plak nak upload kat sini ..ngeeee 

perghh..telan-telan ailio balik tengok gambar ni 
memang sedap oii
tomyam panas, pedas lemak-lemak kena plak ngan pekasam masam-masam 
cicah pulak cencalok 

gulllrrppp ....gurrlllpp 
ngeeeeeeee 

kicap tu favorite Mak Langg...dia dan kicap tak boleh dipisahkan 
asal makan nasi misti nak kicap 
"kicap nak? " teringat Arwah Pak Yus, Jambu 
Al-fatihah buat arwah 

ha..senduk jangan tak senduk 
makan berenam je kami 
masak seperiuk..hoii kenyang...
petang boleh repeat lagi 


" a plate of happiness"

makan macam ni kena duduk bersila
hadap semangkuk tomyam  kopek isi ketam dan udang 
leleh-leleh kat tangan ..perghh
confirm boss lalu pun tak perasan ...hahahhahaha  

sekian 



Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

Niat mandi manda sekali kena hiking -___-"

Bismillah....

Ni la aktiviti weekend kami 
tajuk tu ikhlas sangat tau..terus ke maksud penceritaan..hahaha
niat di hati nak mandi sungai ...dari rumah di KL dah cakap nak mandi Sungai 
jadi pagi-pagi sabtu , kitorang bangun awal 

bila dah kenyang terus la bertolak ke destinasi yang dituju 
lokasi 

Santuari Ikan Sungai Chiling, Kuala Kubu Bharu
masa : 9.00 pagi 
Tarikh : 9 April 2016


Pintu masuk....
kami berjalan lebih kurang 10 minit sebelum sampai ke tapak permulaan 
kalau nak pergi jangan main redah je 
ni waktu operation hour santuari Ikan Sungai Chiling ni 

bila sampai rujuk la peta di bawah ni ye ...
kalau pergi sendiri macam kami memang kena tengok ...
kalau tak tak tau mana ko nak jalan 
main redah je bahaya masuk hutan tu 

kalau rujuk pada peta 
kita kena lalu 5 lintasan sungai 
bermula dengan jambatan gantung, kemudian  denai bekas laluan anak sungai 
kemudian kayu balak, lintasan pertama, mendaki , lintasan kedua 
dan seterusnya tak ingat dah..hahah
tapi memang agak mencabar la bagi bukan kaki hiking macam saya 
tak tau kna redah hutan macam ni 
tak prepared langsung 
pergi masuk hutan pakai slipper ko mampu ? hahaha
ntah berapa kali terpelecok sebab kasut licin tu tak terkira 

Ni main entrance..kami sampai lambat sikit...so memang dah ramai la 
semua berpusu-pusu kat kaunter pendaftaran 

ada juga kemudahan bilik air dan surau 

bila sampai jangan lupa daftar dulu
bayaran RM 1 akan dikenakan 
kalau bawa makanan, plastic bottle kna bayaran lain 
sebab kami tak bawa banyak barang jadi tak dikenakan bayaran tambahan 
kami cuma bawa 

air mineral botol kecil -1
Air soya - 1 kotak besar 
muffin gardenia -2 plastik 
itu je...hahahah..xde maknanya nak bawa nasi lemak meehon goreng bagai 
niat nak mandi kan bukan berkelah ..acehcehceh....


satu beg tu je untuk kami berdua 
Tn.John ler ni 


mula-mula kita lalu jambatan ni dulu ye 
sempat lagi selfie masa ni 
tp dah kena jeling ngan Tn.John..ahhahahhaa 
dia tak bagi pegang phone 
takut terjatuh ..
yela jalan buknnya jalan tar oiii..berliku, berbatu berbecak..hahaha

depan kami ada sekumpulan lagi 

ha....nampak tu laluan agak mencabar o.k....
panjat jangan tak panjat 
ada dua kali rasanya laluan yang macam ni 


Tn.John naik dulu 
saya ikut belakang 

masa ni lintasan pertama....
air o.k la tak dalam sgt ...tapi arus boleh tahan kuat 
mulanya masuk air konon buka kasut ...batu licin kan 
skali...oiii sakit kaki kna cucuk batu 
lepas tu nasib la redah je pakai kasut 
harapan jangan la putus kasut ku ini ...hahaha 

masa nak sampai lintasan ke empat ada satu lauluan tu kena meniti atas kayu balak 
siapa yang gayat ...xde balancing hurrmmm.. lalu la redah air ye 
kemudian kena panjat akar kayu berliku kat satu cerun tu 
scray gak la ...tapi alhamdulillah semua tu dapat di lalui 



inilah lokasi yang semua tuju 
air terjun ...
tapi kami tak lama kat sini ..ramai sangat orang , tak selesa sgt nak mandi 
kami sampai, minum air , makan muffin kami bertolak balik 
masa balik makin ramai orang yang mendaki naik nak ke air terjun ni 

Akhirnya kami berhenti mandi disini 
lokasinya selepas laluan merentas balak tadi 
jinaknya ikan kat sini 
langsung tak takut dengan orang 
kita masuk dalam air lagi dia datang dekat 





selfie ngan ikan dan peluh dimuka..phewwww 
hahahha...kalau hari-hari macam ni kurus ahkak oiii 

gambar pakai phone je, tak de la jelas sgt 
kalau dapat snap pakai DSLR menarik ni 
tengok yg pakai go pro siap ada gambar snorkeling dengan ikan iolss is jeles 
hahahahhahaha

kita sua tangan dia datang dekat 
alololo..nak kena picit ke ni? hahahah
geram jugak boleh tahan besar-besar ikannya 

sesiapa yang suke Ikan 
teringin nak mandi dengan Ikan 
boleh la datang sini ye....
seronok tau mandi bersama ikan ...

kalau nak kesini 

navigate je santuari ikan sungai Chiling 
atau dari kuala kubu bharu drive menghala Empangan Kuala Kubu Bharu 
jalan depan je sikit lagi jumpa la Sanctuary ikan ni 

pesanan buat yang nak kesana 
wear a proper shirt
proper shoes and pants 

jangan la ver-ver nak berskirt ke ber high heel ke?
memang sgt tak sesuai 
kalau nak baca versi lain kisahnya cuba klik disini 


sekian 



Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.