#Gengspenderbasah

 Bismillah 

aktiviti sejak sebulan kebelakangan ni tiap minggu ialah RIDE 
kalau tak ride Tn.John akan demam gigil-gigil sebab nak RIDE ? 
errrrrrrrrrrr...hahahhaha 
adoiyai ..payah nak cakap dah jadi hobi no.1 dia la 
dulu ada la jugak gilir-gilir 
ride - kayuh basikal -badminton 
sekarang 
ride-ride-ride 
tak kira dah musim hujan ke panas lit-lit ke 
dia redah ...dan nak jugakkkkk bawak wife dia yang makin hari makin chomel nih!! 
tak berat ke ? hahahaha adoiii 
pi la cari geng ride ... 
I boleh duduk rumah ....
kemas rumah, cuci kain, main kucing , tengok tv, makan  dan TIDO 
tapi nak jugaaaakkkk saya ikut -____-"

bukan ride mana pun ...jalan-jalan makan..makan angin 
lenguh montot, krem kaki ....hahahaha 
 tapi o.k la I admit ..ride ni best jugak sebenarnya 
jauh perjalanan luas permandangan 
panas kita berhenti minum dulu ...gitu...ride tak laju pun..saje enjoy-enjoy 
panas peluh #basahspender hujan sejuk #basahspender jugak 
hahaha 
apa boleh buat tangan di dada mata keatas :P 

Antara lokasi yang kami selalu singgah
bukan nak makan pun....nak minum je ..semata-mata sebab cocnut shake dia ?
boleh ? haha sedap oiiii...boleh jalan sama coconut shake klebang 
lokasi : 

Nasi Bamboo Sungai Klah
Kampung Buloh Telor, 35600 Sungkai, Perak, Malaysia
10.30 pagi - 6.00 petang 

yang ni singgah b'fast dekat highway 
destinasi nak ke Muar, Johor 



Kembara Kafe
R&R Jejantas Ayer Keroh

gigih waze jalan tau 
sebab apa kami tak kisah berjalan sebab zaman sekarang tak macam dulu 
kalau tak pernah pergi sesat nanti 
sekarang ko waze kan je...atau google map kan je 
Inshaallah sampai 

 tau tak .....hampa nya hati 
jauh perjalanan kami ..sekali kedai yang dituju TUTUP ....
hoiii ...ditengah panas ...tutup pulak 
pasrahhh sangat nyanyi lagu patah hati dalam hati lah jawabnya 

 tujuan nak makan mee bandung ni haaaaa
nampak sedap angat ni
dan juga sup ni .....telan ailio nengoknya 
tapi tak berjodoh lah kita wahai mee dan sup 
Inshaallah lain kali 

Muar Soup House
47, Jalan Sisi, Pekan Muar, 84000 Muar, Johor, Malaysia

dekat google tulis buka 24 jam 
tipuuuuuuu...hahaha 

 dah hampa tak tau nak kemana .....ikut je la Tn.John tu nak bawa kemana 
tanya dia nak kemana pun dia senyap je ...frust ler tu ...hahaha 
layan lap dua -tiga kali baring .....hihihih sampai sini

Galeri Darurat Bukit Kepong
Jln Muar-Labis, Bukit Kepong, 84600, Johor, Malaysia

jauh o.k tempat ni 
...jenuh dah hakak ni gerak montot ke kanan-ke kiri sebab lenguh ..hihi 
tak sampai-sampai lalu hutan, sawit, ladang, bukit-bukau 
nasib baik sampai juga akhirnya 

 pipi pau lebam sebab penat sangat 
bertabah je la..rasanya sekali ni aje la sampai sini 
jadilah pernah juga jejak kaki kat sini kan 

 suruh Tn.John tolong ambil gambar 
gini lah dia..blurrr ..haha snap nak cepat jeee 
camera baru nak fokus dia dah klik 
cehhh 

pastu ride balik dengan perut lapar uolsss 
sebab kat area Bukit Kepong tu tak de pun jumpa kedai makan yang nampak o.k 
kawasan kampung je 
segan juga nak singgah sebarangan ni kan 

 akhirnya singgah makan di Melaka 
makan nasi kukus kat area MITC Melaka 
nasi kukus ni sedap tapiiiiiiiiii 
servis hampeh ye ....kami sampai tu tak de orang pun 
nasi dah sampai ...makan separuh air bayang pun tak nampak 
orang yang datang lambat dengan family 5-6 org dah boleh hantar air ? 
nasi kukus pedas 
Tn.John ada ulser dalam mulut 
agak-agak amarah tak dia ? hahaha 
adoiyai dia terus cancel air minum air kosong nasib ada air kosong kat tepi tu dia letak 
tuan kedai tu tau Tn.John bara 
dia berapa kali minta maaf kat saya 
sbb sy yang pergi bayarkan makanan...Tn.John dah hangin hihihi 
xpe la kami maafkan je tapi jangan la buat camtu lagi o.k 
kesian orang .....nak try nasi kukus dia boleh la..sedap 
ni alamat kedai tu 

Restoran D'Kasturi Nasi Kukus
Lingkaran Mitc, 
Melaka International Trade Centre, 
75350 Melaka, Malaysia

dah frust minum air kosong je kami pusing-pusing ..
niat nak ke Klebang minum coconut shake 
sekali terjumpa kedai ni 

Mango Float Royale Melaka...
ramainya manusiaaaa 
penuh kereta park tepi jalan 
kami pun singgah la nak try ....sedappppp ! 
pure mangga bila kita sedut air tu 
mangga yang d potong kiub tu pun banyak dia letak ..
puas hati ...sejuk balik hati hahahah

alamat 

Mango Float Royale Melaka

 75450 Ayer Keroh, Melaka, Malaysia

akhir sekali perjalanan minggu lepas...
ada kenduri kat Chemor Perak 
kami balik naik motosikal , ayah ngan mak dan Nina naik kereta 
saje Tn.John nak juga ride 
tapi best jugak..dapat jalan-jalan 
Tn.John bawa makan coconut shale lagi tau ..hihi 
tapi kali ni bukan kat Sungkai 
tapi kat Marina Island 

Wan's Coconut Shake
Jalan Utama Marina Island, 32200 Lumut, Perak, Malaysia

tengahari panas-panas 
dengan muke yang dah merah kami singgah minum coconut shake dan bihun sup 
perghhh heaven in hot namanya 
hihi 


sekian 


Kahn Chee-ong (Kan Cheong)

Bismillah 

Minggu lepas memang kan Cheong habis ...
sebab ada event besar kat ofis... 
dulu memang kami yang organize tapi alhamdulillah tahun ni dah bagi bahagian lain ..hihi 
tapi kami masih kena bantu untuk hantar invitation 
oh ya....maksud Kan Cheong tu 
KAN CHEONG (kahn chee-ong) A Cantonese and Hokkien term meaning nervous, harried or uptight

sebelum cerita kenapa kami kelam kabut saje nak bagitahu ni 

 dekat area ofis ni ada nasi ayam kunyit meletop ...
rasa dia pun memang lah letop...sedap weyh A++
harga pun o.k 
kalau siapa yang ada disekitar Jalan Sultan Haji Ahmad Shah ni 
call je diorang ada buat delivery 
pin..pin....dah sampai depan pintu 
tu nombor phone dalam gambar 
whatsaap aje....sebelum pukul 10.30 ye
sebab 10.30 dia keluar delivery 


Nasi Ayam Kunyit RM 5.00 je 
yang lain tak ingat harga ..hihi 
tapi paling mahal mix tiga-tiga baru RM 8.00

Nasi Daging Kunyit
Nasi sotong kunyit 
Nasi Ayam + Daging kunyit 
Nasi Ayam + Daging + sotong kunyit 


ni gambar snap hantar kat Tn.John ...sebab dia wasap nak ajak makan sama 
tapi masalahnya ada bnyk kerja 
nak send kat dia la gambar folder meeting atas meja tu 
sekali tersengih plak gambar tu ...
mana mungkin hantar yang menyengih macam ni ? 
hahahaha 
"happy ke x dapat kuar makan ngan laki?" Happy buat kerja? " hahahaha 
padahal tak pun ..dah terbiasa depan camera acaner? 
:P pppfffffffttttt

crop muke sendiri hantar tangan dan folder je :P 

disebab kan kami dapat kad last minit sgt untuk edarkan kepada jemputan 
dan saya dapat bahagian Embassy 
gigih la call nak confirmation attendance 
dah confirm gigih lagi pergi hantar kad by hand 
nak pos takut tak sempat 

 keluar lah kami bertiga pusing-pusing cari Embassy 
tapi yang sempat selfie kat Embassy Indonesia ni je hihihi
tapi ni pun panas ya rabbi .....berdenyut kepala 

 hari first tu pusing-punya pusing 
ke jalan U-tant la...jalan Ampang la...
pusing Jalan Tun Razak 
akhirnya Embassy Bosnia kat Jalan Bellamy 
haruslaaaahhh kami berhenti makan ikan bakar ...
nyumssss
tengah makan selfie sekeping hantar kat bos...

 Hari kedua kami kena hantar area KL juga 
tapi ada yang paling jauh kat Subang 
lepas settle area KL, kami ke Subang ...masa OTW singgah makan kat Ayam panggang 5 Bintang 
tapi sekarang rasa dia dah kurang kick dari yang dulu 
sos dia dah tak sesedap dulu 
dan Jumaat lepas lah Majlis tu 
 saya dah tak terlibat jd Usherette 
just pergi ambil-ambil gambar 
haishh..gemoknyaaaaaaaa..... :( 

petang jumaat tu kami nak balik rumah kat Rawang 
Tn.John gigih wasap siap salin baju semua cepat-cepat 
tu maknanya dia tak mau tunggu 
hihi 
dah siap semua 
saya hantar gambar ni 
"dah siap , jommmm weng...weng..weng..." hahahaha 
nasib kau lah bang dapat bini masuk air kan ? 
adoi gambar ni lagi gemok! cryyyyyy....cryyyy ...huhu 

awal March tu parents Tn.John pergi Umrah 
kami pun hantar la kat airport 
ramai diorang pergi ...
18 orang semuanya
seronoknya ...harap suatu hari nanti saya dijemput kesana juga...amin 

dengan mak cik Tn.John 
satu-satunya kakak ayah 

susah ni nak dapat gambar semua ada macam ni 
sebab selalu berkumpul tak semua ada 
ni pun masih ramai yang kurang 
tapi boleh laaaaa....boleh laaa


sekian 


mood pulang ke pangkal jalan

Bismillah....

hihi maaf lah lama juga tak update blog ni ....
bukan tak nak update.....tapi busy sikit 
 hari kerja sibuk kerja...balik rumah sibuk hal rumah pulak...
weekenf lagi la sibuk ...tiap minggu pergi ride ...
hailah penat ...Tn.John tu dah kena sampuk ride ke hape xtau la 
tak senang duduk dia kalau tak pergi ride ....hahahha 
#gengspenderbasah 
dah la cuaca panas sekarang ni ...hakak yg hazab dikk ...hahahha 
next entry kita cerita pasal ride ....

ni kita campur je sume...
korang kenal tak nasi ape ni? 
ni nama dia nasi tumpang 
tumpang lauk pauk tu tumpang sekaki ngan nasi ...ekekeke 
sedap ..saya makan kat KL 
bukan kat Kelantan 
nak rasa yang ori kat Kelantan la 
yang ni pun katanya dibawa khas dari Kelantan setiap hari 
nak try ? ni alamat kedai tu 

Kkeda Cekgu Mung
 551, Jalan Pantai Dalam, Kampung Pantai Dalam, 
59200 Kuala Lumpur, 
Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Malaysia

ni bulan 2 punya kisah...
Birthday Tn.John ajak parents dia rest kat Sungkai , Hotspring 
tapi sayangnya Nina tak dapat ikut ...dia tak boleh cuti ...
jadi tak cukup seorang

seronok pergi hari orang lain kerja 
mandi berendam la puas-puas..hihi 
xde orang sampai kecut mandi-manda ..

Happy Birthday Bie ...semoga dipanjangkan umur, 
diberikan kesihatan yang baik dan sentiasa dirahmati dan diredhai Allah..amin 

dan semoga mak ayah juga sihat selalu 
amin
haa...ni terpengaruh namanya 
tengok IG artis asyik cakap sedap nak mati la...
puas hati sgt laaaa... terus order 
-______-" hahahah
tak caya pergi tengok IG Zarinazainuddin_ atau zarazya 
korang tau la sy order ngan sape..hihi 
15 Pcs  RM20

rasa dia? sedap la boleh la.....rasa ubi tu xde la rasa tepung sgt 
tapi size dia tu ? 
bercinta oii nengok nya 
besar sikit dr syiling 50 sen 
hahaa...sy beli 3 kotak ..habis licin...sekali ngap je dah abis..ngap..telan..ngap telan ..
tinggal bekas..hihi 
pastu janji pukul 12.00 tunggu punya tunggu 
4.00 petang bau hantar 
pastu delivery charge lagi kna bayo? 
hurrmmm....... hurmm....hurmm.... hahaha 
malas nak komen banyak 
semoga maju jaya la akak ye 

hakak stress dik beli keria cinonet yang mahai tu ..hahahah 
terus join bengkel menangani stress
giteww gigih nak related kan .. 

saya suke la bengkel lukis-lukis macam kanak-kanak ribena ni 
mengimbau kenangan ...ahhaha 
skill pun dah kurang 
asyik simpan je berkarat sudah....

penat lukis kita tampal plak .. 
tampal sesuka hati 
yg mula tu kita ekspresi kan sendiri 
kemudian kawan-kawan tambah 
penuh ..haha serabut nengoknya 

ni group lain ...
dia buat pokok ...pokok kehidupan 
ni team penang 
siap pengarah dia turun..terbaik lahhh 

yang ni team Matrade ? usha jugak kot nampak Wahida My All ..hihi 
sekali tak nampak pun.. :P ;P 
dah alang-alang naik level 31 tu jom lah kita bergambar ..ekeke 

abaikan pipi pau cendawan yang bulat tu ...ahhahah
tak boleh nak buat apa dah ...bertabah ajer laaaa... 

haaaa........ ni betul-betul pau ..
pau ayam dan pau kacang 
orang dok viral dah nampak kat pasar malam tu terus beli 
walaupun Tn.John jeling je..hahaha 
kita beli jugak....dia makanan pelik-pelik ni memang dia tak try 
hihi 

sekian