Nak juga pose dgn Buaya Batu Lake Garden

Bismillah....

tajuk tu cukup terang kan..hahhaha
mula-mula saya tak nampak pun buaya ni 
sekali dah nak gerak eh!!!! eh!!!!!!!!! 
tu buaya batu tu la....hahahhaha 
terus paksa Tn.John Snap gambar lagi...hahahhahahhaha

ingtkan lokasi nya dekat bukit larut ...lol...hahhaha

nyamuk banyakkkkkkkkk...
jadi snap cecepat terus larikkkk 
knape la dulu masa tiap hari jogging kat taman tasik ni
tak pernah langsung perasan ada buaya batu kat atas tu ?
musykil jugak ..ke baru je lagi buaya ni kena sumpah jadi batu kat taman tasik tu ?
haish....persoalan disitu ye
cer meh nak cek gigi tu 
nampak macam dah tinggal tunggul gusi je nih? hahhaha
haha...pose kaki silang yang poyo :P 
pfffffftttttttttttttttt 
heh...apesal macam kecik je kaki ku ini?
pelik2....maybe sebab magic of black colour kot? 
xpe la boleh la fefeeling kurus sekali sekala walaupun hakikatnya nan hadoooo
ekekekkeke....

sekian.

Taiping Lake Garden

 Bismillah ....

rindu betul bila sampai sini, dulu saya pernah tinggal kat Taiping ni selama 6 bulan
yup masa practical kat Majlis Perbandaran Taiping 
tapi 6 bulan tu memang menyeronokkan ....

pergi kerja jalan kaki...
petang-petang jogging dan uncle kedai lesen memandu yang akan datang jemput depan rumah 
tiap petang masa ambil lesen memandu ....
semua tu macam baru je berlalu ...rupanya dah hampir 10 tahun ?
hurmmmm.....

 jadi bila da kesempatan haruslah nak jalan-jalan 
keadaan taman tasik ni tak banyak berubah pun...
masih mengasyikkan seperti dulu 

 tenang je rase...
pandang kanan menghijau...pandang kiri tasik 
cuaca pun tak panas ...

 kat sana tu ada orang sedang memancing 
ade ikan le kut? 









haaa..nah belanja banyak keping kot gambar ni 
saya asyik snap sana snap sini ...
sebab best je nampak hijau dan air 

kalau penat berjalan boleh sewa basikal tau 
tapi bukan la basikal racing tu 
basikal biasa je ....kalau la diorang buat penambahbaikan sikit 
buat la sewaan basikal elektrik tu ...
misti ramai nak kot?
sebab tak penat nak kayuh :) 
 kalau nak buat aktiviti lain 
cuba try main ni? ada bran???

 kat sini boleh naik cruise ...
lomantik o.k kayuh-kayuh boat :P 
hahahha...tapi kami tak naik pun ...lalu je
 baca rules and regulation dulu ye 

kat sini la tempat nak sewa boat tu 
pernah naik dulu....best jugak la...
nanti kalau pergi lagi nak naikkkkkk ....
 pokok ni lah yang lebih membuatkan Taiping menjadi bandar yang unik 
so nice ! 

oh ya...kalau pergi taiping ni ...bukan just lake garden je yang menarik 
korang boleh melawat zoo...
saya tak masuk haritu ..tak sempat 
yela pergi sebab ada urusan bukan jalan-jalan 

     Bayaran Masuk
Dewasa: RM20.00
Kanak-kanak (3 -12 tahun) : RM10.00
Kamera video : Free of Charge
 
HARGA NIGHT SAFARI
DEWASA KANAK-KANAK
NORMAL RM 20 RM 10
20% RM 16 RM 8
30% RM 14 RM 7
40% RM 12 RM 6
50% RM 10 RM 5
 
nak tau details ni website Zoo Taiping 

xoxoxox...
nanti sambung lagi ...
sekian.




JJCM Taiping

Bismillah.....

Haritu ada hal kat Taiping
so kita pun dah alang-alang kesana haruslah buat road tour
dulu dah pernah makan 2 kali rasenya
pastu bila lalu haruslah singgah .....
ala ni hah...goreng pisang keju coklat ;P


 pergh...nak sedap lagi kna makan panas-panas tu dah sejuk kureng sikit....
pastu gigit je pisang ...pijor je lidah..pastu tiup-tiup angin dr dalam mulut
hahahha
wallah ...walaupun sedikit perit sebab pisang panas kat lidah
tapi puas hati terasa kesedapan nya :P
ekekekeke

lokasi :
Jalan Kamunting Lama, 
Kamunting, Perak 
depan Kem Tentera ....

biasa : RM 4.00
Special : RM 4.50 
(extra cheese and choclate rice)

Sebelah malam kami makan kat sini 
Restoran Terminal Selera malam 
pun dekat depan kem tentera jalan kamunting lama

 nasi goreng kampung untuk papa john a.k.a Tn.John -____-"
dan saya punya nasi goreng daging merah
tambah dengan tomyam daging

ni saya punya ...sedap kot 
daging masak merah tu cukup rasa dia 
pastu bagi cili lagi kalau nak pedas boleh tambah ye 

 haaaaaaaaaaa..... ni nasi goreng kampung
serius saya rase menarik
biasanya nasi goreng kampung
nasi digoreng dengan kangkung, ikan bilis dan sedikit ayam
dan bewarna putih !
tapi yang ni lain.......... dan percayalah rase dia sedap !


ini daging masak merah saya

selain daripada makanan seperti diatas 
kat situ jugak ada nasi arab 
dan nasi arab dia telah diberi sentuhan asia
sebab dia ada rase pedas-pedas dan kena sgt dengan tekak melayu :) 

 yang ni kami makan Kenny Rodgers Roasters dekat Aeon Taiping
tapi kurang best masa ni
sebab ayam tu macam ade bau sikit
saya rase sebab KRR kat situ baru bukak ....
so tak ramai customer.....jadi dia just panaskan ayam yang dipanggang semalam
nasib baik tak la teruk sgt ...bau sikit je
dan kami tak de la sakit perut ke ape

lokasi berikutnya ialah di 
Food Court sebelah balai Bomba Taiping.
kat sini meriah ..banyak gerai-gerai
tapi malam tu saya pilih nak makan sotong kangkung ni 
rase dia o.k lah ...masih mampu habiskan tu maknya o.k la
nak cakap sedap sgt tu memang tak lah
sebab pada saya benda ni yang buat sedap atau tak kuah dia
tapi gerai yang kami pilih malam tu kuah dia SO-SO je
malas nak berebut-rebut
karang lambat order sampai ...jadi kita makan jelah kat kedai biasa
tapi puas hati jugak la sebab harga tak lah mahal sgt

Sepinggan sotong kangkung RM4.00

tu je nak cerita sekian kisah JJCM di Taiping Bandar Warisan
walau apa pun i love to be there
I Love the old Town
I Love the weather
I Love beautiful scenery at Taiping lake garden




Yang baik harus dikongsi -BB Cream SQB

Bismillah 

ada masa lapang ni meh nak share produk yang memang top dikalangan blogger :P 
sebelum ni ada areleez aka mas  buat review dengan tajuk kagum tahap 4 
hahha see..tajuk tu pun dah menarik dah macam ohemmgeee...ohemmgeee
kali ni meh nak jugak buat review 

saya pakai BB cream Seqy Beauty ni dah sebulan macam tu 
masa mula-mula pakai tu just pakai macam biasa 
tak ada la nak expect pakai terus cantik macam Kak Jeng kan ..hahahhaha
sedor je kan..pakai pun harap muke dah tak berminyak la

mula pakai memang rase "eh BB cream ni warna cerah la "
saya pakai bedak pun warna beig ....ni macam lebih cerah dari kulit saya 
tapi xpe pakai jela.....
amazingly ...lepas sejam camtu pakai color tu dah blend ngan warna kulit 
so nampak biasa je lah ..xde la macam putih pelik lak kan :P 

pakai sikit je pun ....sekali picit boleh apply satu muke 
memang tak rugi la beli 

then 2-3 hari lepas ada la whatsaap Kak Jeng 
nak order satu set cleanser dan BB cream....nak simpan kat ofis satu 
lepas solat boleh pakai balik ..tak yah nak angkut rumah ke ofis ke rumah 
leceh ....
masa tu saya bgtau la yang BB cream tu best 
sekali Kak Jeng da buat testimoni ...hahhaha 
o.k xpela yang baik ni apa salah kita share 

Kak Jeng dulu satu ofis ngan saya ..tapi ms tu tak pernah tegur ..tengok je dari jauh ..
pastu terkagum-kagum je la dalam hati ..
alahai cantiknya pastu gigih je kejar bas SKS ulang alik seremban KL 
orang famous dan cantik kan ...segan la iolsss nak tegur ...kah..kah..kah
>______< 
bila dah chat o.k je ..cute sgt orang nya ...ayat pun comel-comel 
macam yang baca kat blog dia tu :P 
dulu order bedak arab dan Felina Inchloss pun ambik kat Kak Jeng tapi suruh si Linda yang deal 
hahhahaha...sebab dak Linda tu pernah  kursus duduk sebilik dgn Kak Jeng so dia kenal la 

sambung cerita BB Cream SQB tadi
saya pakai dari pagi sampai tengahari memang rase selesa je...
tapi tu normal la kan ...

yang buat rase kagum..kalau time tak solat 
pakai la dari pagi sampai balik kerja...
dan saya balik malam ...siap tunggu Tn.John kat parking ..panas kot 
tapi sekali lagi amazingly ....muke saya tak berminyak macam dulu 
kalau tak! ..hurmmm....balik rumah boleh buat goreng telur tau ...hahhaha

ni saya try cleanser SQB pulak ...
so tak nak commet pape lagi sebab baru pakai 
kalau best jugak nanti kita share ...


Sekian. 

Santai Place, Gombak

Bismillah 

ni pun cerita lama actually ...kami sekeluarga (sebelah Tn.John ) 
pergi makan-makan kat Santai Place 
lokasi ni pun cari kat encik google...
jumpe review blogger-blogger lain  macam o.k ....jadi marilahhhhhhh 

gerak dalam pukul 8.00 mlm..
pakai waze je cari ...nasib baik jumpe.. :) 
alamatnya 
Batu 8 1/2 (Jalan Gombak, Gombak Utara), 
53300 Kuala Lumpur, Kuala Lumpur, Malaysia 

dari jauh dah nampak lampu terang kat tepi jalan je 
ada lagi 3 4 buah kedai lain lagi ....
suasana dia memang santai habis... i like.....
kami order tomyam, siakap 3 rasa - sedap o.k 
pastu sup ekor, sup daging, telur dadar , kailan ikan masin 
dan udang tepung ....
semua sedap-sedap belaka 
siakap ni memang puas hati ..sedap! 

Udang celup tepung dia besar-besar gomuk-gomuk...hahah
pastu rangup pun ye ....

dari segi harga pada saya memang berpatutan 
tak de lah mahal sgt ...total below RM100


o.k sekian

nasib baik rumah ku tak banjir !

Bismillah 

Haritu ada la masa balik kampung jap ...
tapi masa nak balik tu Tn.John pulak kena food poisoning dan demam 
tapi dia nak jugak balik sebab dah janji ..
jadi walaupun banjir ...kami redah jugak 
ingatkan tak de lah teruk sgt ...tapi rupanya mmg dahsya jugak la banjir kali ni 
jalan pun tak leh nak lalu 
 ni gambar dekat kampung Gajah ...
sekolah habis tenggelam..padang bola tu nampak luas dengan air je ...
kesian diorang ..huhu 

 masa ni air banjir naik atas jalan ...
tapi tak dalam..kami redah jela....
tapi kedepan lagi memang tak boleh nak lalu...
lori pun patah balik?
haish...jangan cari pasal...kami pun patah balik jugak 
masa redah air atas jalan tu nampak pokok kiambang lalu kat jalan..hahaha 
nasib pokok kiambang je bukan buaya...hahha 

habis tenggelam stesen minyak Petronas kat simpang empat Kampung Gajah tu 
hurmm....kesian diorang .....harap keluarga yang terlibat tu bertabah la ...
walaupun agak berintangan la balik kali ni 
dengan Tn.John kurang sihat ...banjir di tengah jalan tapi kami sampai jugak kat kampung 
Alhamdulillah ....
malam ahad tu saje la ajak semua makan kat luar 
dah lamaaaaaaaaaaa tak makan sesame kat luar 
selalu balik makan kat rumah je ....
jadi jom lah ..walaupun tak cukup corum sebenarnya 
shukur ngan Abg Long tak de ....
siakap tiga rasa ni order seekor je 
tapi nasib dia bagi yang besar ..sesuai la kami ada 7 orang 

menu lain ...sup daging, tomyam campur, kailan ikan masin 
kari ikan bawal , telur dadar 

Alhamdulillah kenyang la makan malam tu 
dan makan kedai kat kampung memang la berbaloi
total semua tu tak sampai RM100 pun ...
so Insha Allah ada rezeki nanti kita boleh pergi makan ramai-ramai lagi 


sekian. 

Basic need for Jebat and Hanna

Bismillah ...

Hai..just nak share basic need for Jebat dan Hanna 
masa mula-mula bela jebat tak tau nak bagi dia makan apa 
memang la boleh ju bagi makanan biasa ...
tapi memandangkan diorang ni indoor cat ...
duduk sekali makan, popo semua kat situ so kna la jugak jaga ...
karang busuk-bacin rumah canner ? 
so kna pilih sikit la apa yang nak bagi diorang makan 

 so setelah dipertimbangkan ....kami campur 3 jenis makanan ni 
Royal Canin + Proformance + Prodiet 
sofar o.k....memang tak de bau yang kuat atau bacin..hahhaha

 selain daripada tu saya ada jugak bagi minum susu 
susu ni beli kat pet shop 
tak payah bancuh ....dah siap boleh terus bagi minum 
kalau simpan dalam fridge 
saya akan rendam dulu susu dalam air panas bagi suam-suam sikit 
pastu air minuman pun bagi air masak bertapis ...

syampoo mandian diorang mak aihh..lagi mahal dari syampoo saya 
-__________-"
tapi boleh pakai lama ...so o.k la...
wangi syampoo ni...

 diorang ni pun saya ada letak ubat kutu 
kesian jugak kang tergaruk-garuk 
ubat kutu tu pakai malam ...letak atas tengkuk dia...
pastu kurung asing 
ubat tu racun sikit ...jangan bagi diorang bergurau o.k...
bila dah kering o.k je tak ada masalah 

Juz spray tu saya spray kadang-kadang 
nak mandikan diorang ni bukannya senang 
terjerit-jerit ...pastu kenmain nak mencakar kita ...hahahha
jadi kita spray je ....mudah 

 seminggu sekali saya bagi makan wet food 
so far memang jenama ni lah yang saya belikan untuk diorang 
jebat tu kalau dapat wet food makan siap berbunyi lagi 
nom..nom..nom...nom...nom...hahahhaha 
sedap sgt ke pon :P 

Si Hanna kan DSH (Domestic Short Hair ) so dia tak lah selasak Abg Jebat 
dia pernah kena sakit telinga 
kena kutu tekinga ....jadi belilah ubat ADOLAC tu untuk titik dan cuci telinga 
memang bagus...Alhamdulillah 3 hari dah baik ...
dah tak ada taik telinga hitam-hitam tu 
:) memang recomended la ...

pastu baru minggu lepas hanna kena sakit mata 
bangun pagi tengok dah sepet-sepet mata dia...
taik mata pun melekat ...alahai risau je ...
terus tanya kawan apa patut buat 
so akwan soh beli ubat mata NICOL tu dan titik 
Alhamdulillah .....sekarang dah tak sepet dah si Hanna tu :) 

then saya ada baca review pasal Baja Haiwan ni ...katanya bagus untuk kitten 
yang bagus je terus beli....bagi diorang minum ....

Dear Jebat dan Hanna...besar dengan sihat o.k 
sorry sebab selalu balik malam dan korang boleh main kat luar sekejap je ...huhu 
tak boleh nak buat apa...dah nama pun kna kerja 
sorry ye 


muke basah kuyup kna balut lepas mandi 
huhuhu ...
with love 
#mybabyJebat #myBabyHanna

Kuala Gandah Elephant Sanctuary

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم Hai Korang ...gigih mokcik curi masa nak hapdet cerita kali ni #suscuba hihihi  takut terlepas d...