Raya 2015

Bismillah.....

Selamat Hari Raya Aidilfitri yang mulia korang ....
orang lain dah update sampai raya kedua-ketiga dan open house..hahaha
awok baru nak update raya 
kesian ! 
raya tahun ni kat kampung saya 
bertambah meriah bila family FIL (Ayah, Mak ngan Nina ) 
beraya sekali kat Perak ...
tapi diorang balik Parit jela datang beraya kat rumah saya 

 macam best je pasang pelita penuh....halaman rumah ni along, abg long ngan Mak yang usahakan 
bila pagi penuh bungaaaa.....i like...
petang dah kurang ..sebab bunga yang cantik tu bunga kembang pukul 10 tu ha...
Idea taman gantung-gantung pokok dalam botol dan tempurung kelapa tu Along ngan Abg long la rajin ...

 gambar raya kami...alahi kesian dua kerat tu jelah..hahahha
tenghari panehhhh...jadi kami melepak jela kat meja taman tu 
layan radio...layan youtube dan sembang gelak-gelak...


apa perbezaan gambar yang atas tu dan yang kedua? 
hahahhaha...JEBAT dah besar ..pastu manja sgtttttt ...dulu tak la manja camtu 
dukung dia cakap jom ambik gambar ...dia layan je...buat badan lembik...haha


cerita menarik di hari raya xde ...semuanya biasa je...
menu special pun ketupat palas ngan rendang ayam ....
tetamu pun sedara mara je...kawan-kawan nan hado ..haha kesian 

ingat nak raya kat Kedah tahun ni ...
tapi waze jalan manjangnya jem complete standstill ??
 ape ke Hey nya nak meredah jem 
so tak jadi..kita raya biasa-biasa jelah...


sekian. 

Live report from Ofis

Bismillah....

Oii gigihnya esok raya oiiiii ko kerja lagi? 
hahahahhahah
kerja...kerja...kerja..bila la nak kaya ni :P 
tak pe lah kalau semua orang nak balik kampung siapa nak kerja kan ?
kali  ni kita berkorban sikit lah..ceeeeeeeeeeewaaahh 
berkorban la sgttt...ceeiit  -__________-" hahahhahahahah

Aidaaaaa...thanks for this cute card 
alahai shomel sgt kad ni .....berbunga-bunga hati tengok kad ni 
lagi berbunga bila ada fridge magnet chuoollsss
waaaaaaaaa... i like it! 
 kad raya saya cuma dapat 2 keping je tahun ni 
angpau dapat 3...hahahha 
dah tuo-tuo dapat duit raya ni malu laaaa....hahahhaha 
terima kasih Puan-Puan-Encik yang bagi saya duit raya 
saya doakan murah la rezeki dan semakin bertambah-bertambah rezeki ...amin 

sebelum Si Linda balik kampung di Kedah Darul Aman Nun si Nana ajak bergambo 
jadi ayuhlahhh jom ambik kenagan 2015 katanya :P

Dear Family, Friends, Officemate dan kawan-kawan blogger ...ni ada sedikit pesanan 

" Balik Kampung hati-hati memandu...biar lambat asalkan selamat"
kalau mengantuk berhenti rehat ..jangan main fon ketika memandu 
sedikit kecuaian padah mengundang "

pesanan kedua 

" selamat hari Raya Aidilfitri Maah zahir Batin"

Sungguh cantik si rama-rama,
 Hinggap seekor di depan mata,
 Kini syawal telah menjelma, 
Tangan ku hulurkan maaf kupinta. 

 Tok Dalang pergi ke dusun, 
Gadis India memakai sari, 
Seikhlas hati jari disusun,
 memohon dimaaf kekhilafan diri,


Sekian

Sahur semalam

Bismillah......

yang ni ceri semalam...Tn.John nak makan bihun goreng waktu sahur 
pastu request nak telur dadar ....o.k la nasib baik mintak nk makan yang simple
kalau nak makaroni bakar ke pagi-pagi buta? mampos ...hahahhaha

 ni je pun ...simple
pagi-pagi saya suke makan omelette cheese
simple tapi sedap..letak dua keping cheese ambik kau berlomak ..hahahhahha

 pastu hari sebelumnya buat sausage roll
kenyang je walaupun simple

lupe haritu ada yani tanya sy dah tak ambil shake HL ke?
haah dah susah nak dpt stok....dulu ada kakak kat ofis tu belikan 
kat KL ni mmg banyak stokis tapi saya susah nak gerak kalau Tn.John tak bawak...
dan lagi satu tak larat nak maintain harga dia boleh tahan la jugak kan...huhuhuhu 

sekarang sy cume amalkan CMD je....


sekian.

My new baby mimiey

Bismillah....

Assalamualaikum semua.......
saje nak introduce anak baru saya..anak bulus 
nama dia mimiey...baru last week ambik....
ni semua kerja Tn.John....dia yang nak sgt anak flatface 
hari-hari menyanyi kat telinga ni ...adoiyai 

baiklahhhhhhhhhh....promise 3 je...
tolong la...kalau nak tambah lagi jom pindah rumah ...
rumah saya terlalu comel nak share ramai-ramai..
kesian diorang tak boleh main lari-lari 
huhuhu
 ni lah mimey...saya panggil dia adik..sebab dia paling kecik..adik miey
yang dua lagi ginger ngan Hanna kan dah besar 
Hanna pun sekarang bunting ....
rasenya bulan depan kot bersalin ...
doakan Hanna o.k ye ..mommy is risau la jugak :P 

 geram ni manja ...kaki main....
asyik la nak main ....
gggrrrrrrrr 
gerammm tengok hidung comel tu pun geram hahhaha

membesar dengan sihat ye mimiey sayanggg..
ni video main dengan mommy 
A video posted by Ross_rashid (@ross_rashid) on

IFTAR di Murni Discovery, Kepong

Bismillah....

Macammana puasa korang ? o.k tak?
sedih l aRamadhan dah dipenghujung ...huhuhu
harap dapat bertemu Ramadhan akan datang ....

dah banyak kan saya ceritakan aktiviti kami (officemate ) kat dalam blog ni 
jadi mistilah nak juga bulan yang mulia ni kami berbuka sama-sama 
plan punya plan kami ke Murni Discovery Kepong 
sampai sana awal la jugak ...dalam pukul 6.30 p.m 
pastu masing-masig main hp..hahhaha itulah orang zaman sekarang 
 kalau tak de Handphone memang rase macam xley nak hidup kan ? 
korang nak tempah meja pergi je kat website dia dan book je kat situ 

macam kes kitorang dah tempat kat website skali tersalah date 
so call la kedai dia pulak...sekali sampai sana dia boleh cakap tak de terima booking???
Oh emm geeee ...saya dah nampak bara api dalam mata Linda 
hahahhahahaha
sebab dia yang book :P tapi tak de la amukan ke tragedi pukul -memukul ke 
kitorang cool je...asalkan ada seat o.k la.....

Eh..apesal mix grill ni yang timbul dulu?
hahaha...yang ni not recommended ....sorry ...
masin...kak Ana ngan Linda order ni ...
skali K.Ana dah nyanyi mendayu-dayu daaaa...masinnn...masinnn
dari start makan sampai la nak balik ..tak puas hati dia ..hihi

ni set dia 
portion memang besar ...kalau jenis tak kuat makan ..sila la order satu share je 
memang la TETAP kenyang ..jangan risau 

ini Cik Addleen order...Prata sausage 
sedap gak la ...dalam ada sausage ngan scramble egg 

yang ni highly recommended 
memang sedaaappppppppppp sgt ...pedas dia mengancam ..
En.Faris ngan Syafiq order ni....tapi saya ada rase ...memang sedap
ada petai sekali ....kalau yang tak makan petai asingkan la yeww

yang ni Ajib punya 
tak tau la sedap ke idok..dia senyap je makan 
sedor-sedor dah habis...o.k ler tu kot 
hihih

next is beverage 
air pun banyak pilihan ....
air kak Ana yang first tu ..I kiss u nama dia..
amboi...tajuk tak mau kalah uolsss :P 
Watermelon Longan tu Cik Addleen punya 
saya punya lemon laici tu...mashaaaaaaaammm...tapi sedap 
cuma bila gelas dinosaur tu kembung jugakla perut nak habiskan ..ekekeke

yang ada ayam tu saya punya nasi goreng golden blue nama dia.....rasa dia o.k la 
tapi portion tu banyakkk...nasib share ngan Ana kalau tak harapan jugakla nak habisss
Cik Addleen punya spaghetti bolognese  tu...

ha..Ana punya kelakar ...hihihi 
dia order loh shu fun...masa sampai tu saya snap gamabr dia buka penutup mee tu o.k lagi ..
bila dah azan berbuka...dia cedok mee tu muka dia dah lain ...hahahhaha
dia geli..macam worm dalam men in black bak kata Cik Addlen..hahahha
so dia tak makan ..share ngan saya dan cik addlen punya food...

tapi Loh Shu Fun tu SEDAP! saya makan sedap..secukup rasa 
cuma Ana tak boleh terima rupa fizikal mee tu je 
hihiihi

last sekali Linda nak makan Roti haiwaii...jom lah kita order 
tapi akhirnya yang ni saya tapau bawak balik 
tak habis...banyak betoi food....
ada lebih kita tapau jangan membaziorr..tukan amalan syaitoonnnn 


Sekian ....

IFTAR 18 Ramadhan

Bismillah.....

Hey cepatnya lah.... dah 18 hari kita berpuasa 
pejam celik-pejam celik  dah 18 hari saya tak pernah miss bangun sahur lagi ...
terbangun lambat sikit tu ada la...hahaha...bangun 5.15 so sahur roti je...

Ni IFTAR kat rumah hari ahad lepas...
makan berdua tapi kali ni agak meriah sikit...hahha
dah hari ke-18 baru la nak meriah sikit
pppffffttttttt

Air hasil tangkapan Bazar, mata kucing dan tembikai laici
Ayam panggang hasil tangkapan Restoran ayam panggang 5 bintang 
Kari daging left over semalam kita panas kan je...

Sayur air je mudah...huhuhu 
kari ikan, ikan masin  ngan sambal ayam tu request by Tn.John 
Vadai tu pun dia suke..tiap hari kuih tu jela yang dia beli -___-"
hahaha

ala tepi rumah je pun ..hahahha


o.k la selamat berpuasa uolss

Sekian.

Cheese Sandwich sesuke hati

Bismillah.....

pagi-pagi sahur ada orang macam tak lalu makan kan ?
ada orang macam nak minum je rase ....
tapi saya pagi-pagi semangat teringin nak makan Cheese Sandwich ...
nasib baik la teringin benda simple macam ni 
kalau yang susah2...jenuh nak kena set jam 3.30 pagi ? hahahahhah
Ohno...

yang ni kacang kuda je ...celik sebelah mata pun boleh buat 
bangun pun 4.50 pagi siap 6 ketul ...makan berdua o.k la 


ni kalau nak boleh tukarkan dengan sosej
cheesy nachos sauce tu beli kat ofis ...sedap 
tu yang buat semangat nak buat sandwich ni benaranyaaaa...hahahha 

MOTIP sgt 

Sekian. 

LALA

Bismillah...

Ntah hari apa tak ingat ....tapi kami berbuka makan Lala...
Lala dia besar-besar ....tapi macam biasa la...kulit lebih dari isi 
so tak payah la asingkan kulit dan isi ...
karang ciputtttt je hasilnya 
masak kan aje sekali...

 lala tu makan dengan sayur yang dimasak dengan tofu ni 
nampakkkk ...main campurkan aje..lauk dan sayur kita masak je sekali 
paling simple..tumis dgn bawang putih ...pastu letak sos tiram ..air ..dah :P 
palinggg simple 
weekend la pun ada masa ..kalau hari kerja hurrm...
alamat lah..hahhaha
 yang ni beli kat ofis ......
makan berbuka tak habis kita simpan dalam fridge 
esok kita panaskan balik wat lauk berbuka ...hahah
tak baik membazirr....itu kan amalan syaitooonnn 

 see makan macam ni je 
ada lauk, sayur , kuah sikit dah ....

sekian sahaja menu berbuka kami yang tak berapa nak meriah..haha

jadi lah buat tatapan korang 
daripada tak updat langsung kheennn 


sekian . 
\

Tak de kerja jom update menu berbuka!

Bismillah 

Haaaaa nampak tajuk tu ? tu tajuk malas nak fikir nama dia 
asalkan boleh buat tajuk kita tuliskan ajer..ekekeke
adoiyai ...tak tau la femalas sgttt nak update blog ni..biasa dia tu ! hihihi

jom update laju-laju sementara belum hilang mood 
ni menu berbuka di ofis ....terpaksa berbuka kat Ofis sebab Tn.John kerja 
so tak pe lah jom la kita berbuka simple-simple je
 yang penting berbukaaa...khennn 

 nasi beriyani ayam dan daging 
alhamdulillah ...burrpppp 
ayam kepci sebagai starter course 
hahahha 
starter dan lebih kurang ngan main course kau ...hancusss :P 
kalau sebelum puasa pinggang size 30..lepas raya 30 ++ tak yah nak salahkan sesiapa ye :P 
ppppppfffffftttttt 

 ni pun menu berbuka di ofis ....
makan simple macam ni tapi sungguh menyelerakan ...
padahal waktu berbuka tu ko tolak la apa pun ...sebattt je kan :P 
-___________-" 

 ni berbuka kat rumah ....makan ikan keli goreng berlado 
yang ni tak masak ye ....Tn.John beli kat kdai minang kegemaran dia 
sedap la sambal dan ikan ni ....

 Tomyam susu cair ni makan panas-panas ngan nasi putih 
perghhhh ...sedap o.k...dah kenyang tolak pinggan sandar kat dinding ..
kakakkaka...buruk beno perangai nya :P
ada juga 2 kali berbuka makan subway tapau je kat ofis...
makan ni kenyang dan mudah ..tak payah nak 3 4 pinggan nak cuci ...
simple je kan sy berbuka..nilah nasib di perantauan ...hahahha

kalau berbuka kat kampung ...perghh 
macam-macam ado ! starter...main corse dan dessert complete ...
miss my home town ..

tata...

Kuala Gandah Elephant Sanctuary

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم Hai Korang ...gigih mokcik curi masa nak hapdet cerita kali ni #suscuba hihihi  takut terlepas d...