Merdeka 2017 dan kisah-kisah lain

Bismillah 

tau dah ni dah bulan November 
kisah Ogos baru nak timbul 
gitu lah nasib....
untung sabut timbul untung batu tenggelam? ehh hahha
apa maksud peribahasa tu uolss hakak bantai aje 
nak tau maksud pg tanya cik gugel ...

banyak juga kisah Ogos onwards yang tak sempat nak sembang kat sini 
jadi random aje lah 

 ni bukan buat sebelum 31 ogos 
sebab nak jugak la bagi support walaupun rush akak usahakan lah apa ada nya 
sepatutnya kna guna bahan kitar semula 
akak tak sempat nak kitar apa-apa bahan pun ...akak pakai paper je...hihi 
dah tentu jawapan untuk pertandingan ni kami kalah 
hihi 
its okay yang penting participant  dan semangat tu ada 




 esok orang MPC nak datang cek...hari ni baru gigih nak buat 
nasib baik la kerjasama tu ada 
habis Officer pn layan ...hihi tq la wonder pet sgt ni
>_____<"
 pastu sibuk jugak nak dengar ceramah Dr.Fadhilah Kamsah 
ilmu ini kita kena timba 
kalau takat cebok je kecik... kurang la dapatnya wakakkaka 

 haaaa...pastu time tu jugak la nak jmpe kakak comel ni 
berapa kali dia datang tak jumpa pun 
padahal building sebelah aje hihi 
tak dapat nak duduk minum-minum Richiamo ke nasi kukus ke 
sebab hari tu la saya nak busy nya ....sorry la nanti dtg lagi kabo ye 

 mencik la duduk sebelah orang cun ni 
nampak sgt kita ni sado ...hihihi 
senyuman selipar koyak hakak kita blur kan ..wakakaka 

 ha cakap pasal sado ...ni bubur abang sado namanya 
sedap wei ....ko letak apa kat dalam apit oii 
beli sekali nak repeat lagi ni
sebab sedap harus di kenang sebab tu gambar ni ada kat sini 

 next Majlis Pertunangan cousin Tn.John 
Selamat bertunang Pika 
semoga segala urusan dipermudahkan hendaknya 
amin 

 Next haaa...... yang ni sedap wei 
Mr. Dakgalbi ke apa nama dia 
makanan Korean ni second time pergi 
saya kalau kimchi tu memang cannot laaa...tak boleh masuk kat tekak 
tapi yang ni bukan tak boleh masuk ..tak boleh tolak namanya 
hihi 

 Cheese tu sedap weii ...satu set ni below hundred sbb tambah cheese ring tu 
ko makan boleh tarik-tarik cheese tu untuk tambah effect kesedapan dia 
lepas makan sila ke gym dan lari kat treadmill tu 5 kilo o.k 
kalau tak ko akan rasa berdosa 
hahhaha 

 masa belum sedar dosa ko kepada diri sendiri 
kami terus melangkah ke Salon Du untuk terus menternak lemak 
hahah matiklahhh 
tambah lagi 10 kilo treadmill 
o.kbai 
pergi Pet expo kat MATRADE 
hari jumaat tu tak banyak lagi kucingnya 
pergi jalan-jalan jela..beli barang-barang sikit 
pastu terjumpa whitey ni ..
Hoi comelnya budak mainecoon ni
baru lapan bulan dah berat 10 kg 
lenguh tangan kokong dia tu 

 hasil tangkapan 
hihih 
boleh la rezeki budak berbulus try makanan macam-macam 
harap tak cerit birit la korang -___-"

haaa yang ni ingat date 
22 Sept 2017
balik Perak dengan Shukur yeayy 

tu dah dekat nak sampai rumah 
dah lama tak naik kereta asyik naik motosikal je 
bila naik keta eh!!..ko dah kenapa nak mabuk pulak ni 
ngade laaaa...
 nasib baik balik ngan si Koko haha 
dia berhenti dulu ambik angin pg kedai beli air kelapa apa sume 
baru hilang mabuk 
kalau tak punya pusing kepala ni haishh stress kot 

balik hari jumaat ...tetiba Sabtu petang si kaki ride dan Unta hijau muncul 
masa balik Jumaat tu dia ckp kerja 
ni dah terpacul ni ngapee? 
oleh disebabkan tu Along pun buat la makan-makan malam tu 
makan simple-simple je 
Laksa mee ngan nugget ...
tak pe yang penting best sebab ramai-ramai 
kakak je yg xde sebab praktikal kat Ipoh 

hari ni dah 9 November 2017
nak balik kampung lagi
rasa macam dah lama tak balik 

o.k daaaa...


Merempit ajer la kejanya tiap minggu

Bismillah....

baiklah akak update lah blog ni sebelum malas, terlupa atau apa-apa alasan lagi 
haha...sebabnya dah bnyk dah siri ride ni 
sebelum gambar dah delete moh ler kome...
nanti bila rasa nak tengok scroll blog xde plak kan ... 


baca tajuk tu  macam marah pun adakan ?
 bukan marah tapi saya penat 
hihihi apelah jenis hobi Tn.John ni 
aduiyai larat plak la akak yang makin menginjak usia remaja ni nak ikot?
#hainyelahpunalahai

 kisah gambar motor kat atas tu kan benarnya terjebak join konvoi 
pergi makan kat Bentong 
bukan Lemang Tok ki  kalau ke Tok Ki' pastikan awal ye adik-adik 
kalau tak...gigih la beratur silap-silap kehabisan disaat beratur tu ..
lepas makan tak join diorang balik ...sebabnya nak balik Bilut terus

kemudian beberapa minggu berikutnya I
group Tn.John tu ada lagi buat TT session ni 
tapi kali ni katanya ke Yik Mun, Tanjung Malim 
So hari Jumaat petang kami dah balik ke rumah kat Batang Kali tu 
Tn.John ajak la join esok nya sabtu 

 saya o.k je ..... tak kisah sgt sebab dekat je Batang kali ke Tg.Malim tu 
kami ikut jalan dalam je
 kebetulan sgt kami sampai je kat Tol Tg.Malim tu diorang yg ride dr KL sampai ...
baguskan timing ..hihi
eh Coppp dah lajak la 
sebelum tu kami keluar awal pagi lagi
 jadi singgah makan kat kedai kak kiah 
nasi lemak all time fav namanya ...mana la akak tak kurang lemak kan 
asyik la makan ...

masa sampai Yik Mun tak de la makan lagi ...minum je
xpe sebab dah niat Tn.John tu just nak meramaikan TT kawan dia 
sampai sana rupanya diorg dah ramai ...hihihi xpe lah kan 

makan minum je tak de la lama pun ..diorang gerak balik 
so Tn.John cakap booring dok rumah ...sy saje ajak dia pergi Genting 
sebab rumah kat Batang Kali dah kan ...bukan jauh pun ... dokek sgt 
jadi Tn.John cakap nak naik Genting tak boleh bawa box..naik kosong je 
yela bayangkan lah .... Motor 250 CC 
dia dan hakak comel ni tak mungkin 100kg? hahahha 
mau pun dah 150 kg ,side box kiri kanan tu 35L 
tambah lagi ngan engine guard ? 

alahai berapa kuat aje enjin dia boleh pergi ...memang boleh je bukan tak boleh 
tapi kita nak pakai moto ni lama hutang pn banyak lagi ...hahahha 
xkan nak rosak pasal benda macam tu ...golongan marhean gini la 
tak boleh nak ikut-ikut orang , orang poket lebat repair takat 3-4 rat tu tak de hal 
...ni hantar servis pun dah 2-3 ratus acaner ? 
Inilah risk dia bila nak pakai Super bike ...motor 250 tak boleh la nak sama laju macam 500 above
jadi apa yang boleh kita elakkan kita cuba laaaa

 jadi kami naik berdua.....sampai la kat atas tu 
tapi meraung jugak la enjin dia..... tinggi kan Genting tu 
2 kali stop... bagi rest juga unta hijau ni
maaf lah nampaknya memang benar sy kena diet demi Unta Hijau ?
haha ade ke demi unta hijau pulak? ish..ish...ish
makin pelik-pelik dah akak skrg kan ? 


Singgah batu belah batu berhayun ...
naik atas selfie je sebab Tn.John tak naik dia kat bawah je 
dgn buah hati dia si Unta hijau 
best atas ni sejukkkk...ajak singgah GPO hurmmm 
bertuah la laki hakak tu ...tak mau nye dia 
jadi lalu je jeling lah kat hujung ekor mata je ...hihih 


 Minggu berikut-berikutnya II
tangan Tn.John tu kan miang je kalau tak dapat pulas throttle...
kang sebelum miang dia tu naik sampai ke badan dan naik meroyan baiklah ikut la pergi ride lagi 
haha....kali ni hala ke Selatan ..kalau Ride tu boleh kurus kan best
barulah akak  mahupun isteri-isteri lain teruja untuk ikut  :P :P 


Tn.John ada bagithu group dia ajak pergi Awana, Genting 
saya like ? AGAIN? baru last week kot pergi 
pastu nak naik dengan orang lain yg motosikal dia lagi power? 
ayoo..kena tinggal belakang karang .....tapi tu bukan isu nya
biasanya diorang tunggu ...even traffic light merah pun diorang tunggu
walaupun habis rokok sebatang pun tunggu tetap tunggu
brotherhood uolss...hihhhihi

tapi isunya saya.... yes its me!
TAKUT 

yela orang lain dah kedepan harus la Tn.John tu lupa daratan lalu turut memulas dgn laju 
supaya seiring dgn yg lain ?
tidak kah begitu korang?
 apa jadi pada calculation nun diatas tadi ? hahahha 
150 kg + 35 L + 5 KG = 250 CC 
ha tu belum keluar punca kuasa dua bagai lagi tu ...ekekkee
jadi tak payah la banggg baik kita pilih jalan lurus  
pergi sendiri man..man je... jalannya 100-120 km pun sampai je ke Destinasi 

ingatkan o.k jela xde apa ...rupanya Tn.John cakap ada orang yang letak nama dia 
utk join ke Genting tu, bila kitorg xde bising plak ...diorang tunggu ?
alahai sweet la korang ni ? yg laki hakak ni pulak lurus seperti pembaris....-____-"
maafkanlah dia
dia tak bgtau direct sperti peluru dilepas dari picu
mudah je..direct cakap ...Sorry saya tak  dapat join
pommmm...shot and gooo xde kanan xde kiri

rupanya dia tak cakap ...dia assume dia tak bagi nama
dan org lain yang put his name there so dia just wat lek wat peace je?
adoi lahhhh ....this is man problem..oh no no ..my man
mudah sgt buat conclusion sendiri

akak is blur kat situ ? 
terus pesan kat dia ....kalau nak join lain kali tak perlu letak nama 
kalau kita free.... kita nak join... kita pergi 
tak yah ada sesiapa yag kena tunggu kami ...kami lambat tinggal kan je
padan muka kan ..janji jgn susah kan orang lain
kami yg nak ikut  kami set time and make sure sampai awal
its o.k to us to wait for others 
2 times joining them ...we didn't put our name there 
cuma dihari kejadian...kami ada! tu lah jalan terbaik o.k 
namo sentap-sentap ....o.k akak kalau tak sentap cakap melayu je 
 bila sentap je bertukar English uolsss walaupun tak pandai pun beno nye
..hahahha very the khennn
muahahhaha  maap ler kome ye bahasa ibunda kampung teman tu :P  


 hari diorang ke Awana tu kami ke Sabak Salai 
kat mana ? ni alamat dia

Sabak Salai
 Kampung Kundur Hulu, 
71400 Pedas, Negeri Sembilan

senang je jalan nya kome...exit Pedas Linggi
traffic light ambik kanan
tak jauh pun kedai tu kat tepi jalan aje 


kami sampai awal sikit ....dia buka pukul 10.00 a.m 
tak pe tunggu je ...bukan rugi pun 
jadi pilihan lauk kami ikan keli salai 
dan puyuh goreng ...sedap !! 
Podeh, lomak, masin, maneh semua secukup rasa 
rege pun cukup rasa...rasa ringan sikit dompetnya ...ahhahhaha 

tapi pada saya tak de la banyak sgt choice 
yang asalai ada keli dan itik je
kalau orang yang tak makan pedas ...tak payah la pergi 
sebab mmg podeh bodosing telingo den ......
tapi saya suka pedas so no problem 

masa kami nak balik tu ada bnyk jugak bikers lain yang pergi situ 
so kalau suka pedas, suka masak lomak ...boleh try o.k 
line phone kat situ is siput sedut 
punya la payah ...haha 

Minggu seterusnya kuasa III
date tak ingat o.k
 number-number kira-kira ni ada di lane belakang sekali dalam kotak fikiran akak 
haaaa...gitu bagitahu siap-siap ...
 tu pasal Add Math akak cemerlang meletop-letop tahap nak Nangis...
Math o.k pass with a flying colors 
kalau Add Math pun meletop mungkin sekarang akak dah jadi #surimatakakakpilot
hahaha..o.k tu dah kelaut

Tn.John bawa makan kat Batang Benar tak de yang tipu 
nama restoran tu 

Semangkuk , Batang Benar 
Jalan Pajam - Nilai - Salak, 
 Kawasan Perindustrian Nilai, 
 71800 Nilai, Negeri Sembilan



adui tengok gambar ni mak aiiii teringat uolss 
daripada ko ingat Patah Amin dan patah hati baik ko ingat kesedapan makanan kan 
paling kurang pun telan ailio sendiri tak de libatkan orang lain ...wakakkaa
x faham jugak budak2 sekarang minat sangat artis ni ..obses bagai 
dah kenapa? dia tak kenal ko pun lah 
walaupun ko gigih like setiap gambar kt IG dia atau siap komen kt IG dia ...

haa jangan biarkan kakak bawang ni bebel 
berbulu telinga ko nanti dik..hihi o.kbai sambung citer ride 

kesimpulannya Mee Bandung dia mabeles...roti titab ni pun sedap nak pitam 
eh..ape kejadahnya ko nak pitam sebab sedap kan ?
sedap nak repeat lagi ...ini lebih sesuai hihi 

hurrmmmm...diulangi minggu berikutnya IV
eh..ni minggu lepas uolsss 
ini maknanya entry kali ni dah nak habis

ada Perak International Bike week 
pagi-pagi lepas b'fast roti canai bertemankan hujan sepanjang jalan kami redah ke sana 
-_____-"
  nasib la akak ni mutant separuh perempuan separuh robot
hahaha boleh ke? boley la...hujan panas-hujan panas ke Utara-ke Selatan 
Alhamdulillah Allah tu maha Pengasih akak sihat je tak de demam ke apa 
paling kuat pun lenguh sikit-sikit dan bertopeng muke tu je 

tapi hari kami ke Ipoh ni memang basah aje sepanjang hari 
masa pergi hujan balik pun hujan #gengspenderbasah sgt
tapi nasib baik best sebab kawasan tu luas, senang nak parking, senang nak lepak dan 
senang nak cari makan 
apa lagi nak ? jadi just enjoy jela 
kalau penat rehat, penat sgt rehat lama sikit 
penat sangat-sangat tido jelah kat Hotel 
apa nak pening kan ....tapi akak pening jugak 
bila la Tn.John ni nak tukar Hobi lain pulak komee weiii 
 hahahhah 


o.k la  maaf kalau ayat caca merba 
tak sempat nak baca semula ni 
lelaju nak publish je 
oooiii telepon ofis ni asyik berdering je..nak ape haa??? 



sekian . 

Terengganu Bike week, 29-30 September 2017

Bismillah ...

Maaf lama tak update blog ada ke yang tunggu sistur update blog? 
 ...macam la ramai reader pun kan ? 
mood tu tak nak datang ....cuba jugak pujuk tapi buka je blog dah klik pangkah 
acaner? sendu betul kan 
tapi kali ni sebab dah nyampah tengok gambar kaki sendiri  kat gym tu 
yang kenmain drumstick ..hahahha 
tekad nak update blog 

ni kisah September 2017 
perjalanan sejauh 460 KM dari KL ke Kuala Terengganu 
book bilik pada hari khamis 27 Sept 2017 
serius ni mmg unplanned 
tiba-tiba sgt Tn.John ajak pergi sana 
kalau trip jauh ni better plan tau uolsss 



Perjalanan kami bermula pada 29 Sept 17
habis kerja petang Jumaat kami bertolak balik kampung Tn.John kat Felda Lurah Bilut 
tido sana malam tu ....seawal pagi selepas subuh kami dah keluar menuju ke Kuala Terengganu 


kredit to : Facebook Anita Yusof 

malam Jumaat tu Tn.John dah bagitahu ...K.Anita dah sampai sana la...
amboi kak laju no...tak sempat nak saing... 
 apa lagi ..haruslah eksaited nak pergi sana  
dan K.Anita bawa moto legend dia o.k yang dah jalan jauhhhhhhhhhh tu
motosikal ni sama jenis ngan Motosikal Tn.John yang dulu 
yang bawa kami pergi jalan-jalan 

dan lain-lain ...hihi 

tau ke kak Anita yang mana ?
 entry sebelum ni ada kan saya cerita yang K.Anita potong kitorang angkat tangan tu ....
Yang Tn.John kenmain seronok tu ? hihihihih 
tak ingat baca kat sini 



patut la gigih dia ajak akak pergi Terengganu last minit macam ni 
dah la tak apply cuti o.k ....jadi bajet la masa betul2 sabtu dan ahad tu 
kalau penat tu sendiri cari pasal la kan ..hahaha 

adoi jauhnya Kuala terengganu ....dengan cuaca panas 
rabak jugak mental ..hihihi 
macammana la nak kelilingi dunia macam ni 
kena baca buku K.Nita la gini ambik tips 

 masa ni dah sampai kat Ajil berhenti dekat Shell isi minyak 
sambil tu dok waze jalan ...
tengok dah tak jauh dengan hotel 
bertolak dalam 6.15 a.m dari Bentong ....sampai hotel dalam pukul 12.00 tengahari 
Hotel kami terletak dekat je dengan Masjid Zahrah ni 
cantik Masjid ni ....dari jauh da nampak 
 ada ambik gambar kat sini ...tapi dalam phone Tn.John 
malas nak mintak kat dia ...kita letak gmbar Masjid aje lah 
 kami tidur kat hotel ni
The Regency Waterfront , Kuala Terengganu
berdepan dengan laut dan Terengganu Equestrian Resort Club House
cantik view nya tapi sayang ...semalam je
huhu 
kami park unta hijau kami kat sebelah penyu ni 
dengan harapan Penyu boleh buat teman unta hijau tu ...
wakakkakaka 

lepas check in terus ke Dataran Shahbandar 
panas nya adoi habis muka sunburn 
tapi minat punya pasal...layan aje lah 

Kredit to : Facebook Anita Yusof

cantik pulak gambar ni ..nyesal tak pose macam ni ...hahahha 
macam la awak yang ride ..setakat duduk belakang tak payah la nak eksyen kan ..
eh..tapi kita navigator tau ...nak jugak tu ...ekekkeke 

sepanjang perjalanan kami just makan yang simple-simple je 
roti, air tu je 
haruslah perut ni bermakyong dan berzapin kat dalam 
jadi tak nak lama-lama kat Dataran Shahbandar tu terus waze ke Warung Pok Nong 

Waze plak acekadak....
ade ke bawak masuk lorong-lorong sempit rumah orang 
hahahha 
dah la Tn.John is lapar ...harus la berangin kan ...
jadi kakak navigator bertabah je la kat belakang 
nasib baik sampai ke lokasi yang dituju 
tapi kedai Pok Nong tu kelihatan padat lagi sendat

untuk mengelakkan Hangin kus-kus Tn.John bertukar Hurricane 
terus ajak dia ke kedai sebelah Pok Nong tu 
ada jugak sotong bagai ....janji senang nak order dan ada tempat duduk 


Warung Adik Beradik Sri Kolam Seafood (Ikan Celup Tepung)

tu nama kedainya 
berdepan dengan laut 
seat pun banyak ....angin pun best je bertiup 
sementara Tn.John park Unta Hijau 
laju-laju hakak order makanan supaya bila Tn.John masuk ke kedai makanan dah ada 
tu kaedah nak hilangkan angin kus-kus ye adik-adik hahhaha 




tepat jangkaan hakak....Tn.John duduk je 
dia dah o.k....terus minum air dan makan dengan jayanya 
boleh tahan la rege ..total almost RM40
tapi tak pe..puas hati hokey 
Pok Nong ada rezeki nanti kami singgah kedai ye ..hihi 


lepas kenyang ajak Tn.John pergi Masjid kristal 
dia dah penat actually 
seharian ride kan 
tapi kalau tak ambil masa yang ada memang tak sampai la kesini 
nak masuk ke Masjid Kristal ni pun jalan kecik je
"one hundred meter turn right, one hundred meter turn left .."
kau jangan maciam-maciam waze.....hahahha
haish boleh bawak bergaduh......sebab simpang nya dekat sgt  
 snap gambar terus gerak balik Hotel...x masuk dalam pun -____-"
maap la muke kakak dah berlengas berminyak bagai 
senyum pun dah macam selipar koyak gaya nya ..hahahha 
harus kita tutup wajah itu dikala ini 


balik Hotel tapau mekdi siap-siap ....
pkul 8.30 mlm dah gone sampai ke Cappodocia ..hahahha
pagi-pagi lagi kami dah check out 
tak de nya nak tunggu sampai pkul 12.00 
 keluar hotel terus waze Nasi Dagang 
dan nasi Dagang Kak Yah jadi pilihan 
gambar tu ihsan google ......
Nasi dia simple tapi sedap secukup rasa 
portion pun just nice....

dari situ kami cari keropok lekor pulak 
pusing-pusing jumpa kedai ni kat simpang masuk depan sekali 
malas nak masuk dalam lagi kampung Losong tu 
kita singgah terus la .....kemudian nak cari Sata ....
tapi jam dah hampir pukul 10.00 a.m 

so tak jadi makan sata kami terus navigate balik ke KL 
masa sampai masuk ikut tol Ajil ...
tapi balik kami ikut Highway paling hujung Kuala Terengganu 
tapi terpaksa masuk balik kat Ajil sebab nak isi minyak moto...

kat LPT tu tak de petrol pump tau last kat Gambang rasanya 
perjalanan macam best jugak sebab ramai kot rider ...
moto macam-macam jenis ada 
ni Bike Week campur dengan Fastaqim 
meriah ...masa pergi is booring ....masa balik ni best sikit 
pukul 11.00 tu dah panas weiii 
kusangka panas ke petang sekali hujan lebat di petang hari 
dalam pkul 3.30 macam tu rasanya hujan turun lebat 
dari gambang sampai Temerloh 
memang ramai la rider singgah RnR 
tunggu hujan reda sikit kami teruskan perjalanan 

ESOK KERJA 

hahhahahha 
padan muka dalam hati nak EL ada nak halfday pun ada 
tapi sebab ni sendiri yang cari pasal 
so must be strong o.k ! K.E.R.J.A jugak walau apa pun 
gitew dia punya psiko .....sampai Bentong cadang nak tido Bilut 
dah sampai Lemang Tok ki lebih kurang 8.30 mlm 
memang dah gelap ....

masa tengah makan boleh plak Tn.John decide nak balik KL terus malam tu jugak 
nak gerak pagi balik KL dan nak masuk ofis 
hurmmmmm .....baik settle kan malam ni esok kerja macam biasa 

makan malam kat Tok ki ni pun sedap wei 
selalu makan pagi first time makan malam 
ikan bakar dia ..pergh ..sedap 
lpas makan dgn baju basah ...sejuk kami terus balik ke KL 
besar kecik-besar kecik mata ni turun Genting tu ...hahah 
 Alhamdulillah dlm pkul 10.00 tu da sampai rumah 


Korang ...kak Nita dah keluarkan buku perjalanan jauh dia tu 
next gaji iolss nak order ...misti banyak input dalam tu 
bukan senang nak ride sorang-sorang bnyk perkara kena tahu 
ride dua orang dalam malaysia je pun mental tak cukup kuat 
hahahha 
hujan, panas je pun Malaysia ni , bukannya ada angin kuat , salji , 
jalan bercerun , highway straight pun ko dah mental ...

 Facebook Anita Yusof 

Semoga Kak Anita terus maju dan menjadi idola ramai orang 



sekian 
ada lagi entry lepas ni kalau rajin ..

o.kbai .