Hala 3

Bismillah...

nak marathon update cerita ride sementara ada masa 
dan paling penting ada mood 
so tiap minggu kot kitorang pergi jenjalan 
keluar awal pagi tapi balik bermalam kat rumah tak de duduk hotel ke apa 
bajet kena jaga gak asyik nak berhotel je burst nanti 
hahaha

MUAR , Johor

lokasi yang kami nak tuju Air Terjun Sagil, Ledang 
tapi sekali salah masuk..hihihi 
 kami ke Taman Hutan Lagenda Gunung Ledang 
kat sini orang tracking 
panjat gunung 

jadi air terjun 5KM ke depan ye 
nak masuk kena bayaran tak ingat berapa 
kalau tak silap RM1.00 per head ?
parking kereta memang luas 
cuma parking motosikal mcm x diselenggara sgt berair 

lepas parking kena jalan kaki dalam 1.5Km kot 
baru jumpa kawasan air terjun 

 kami datang xde nak mandi manda just nak release stress aje 
penat keje, penat layan jem KL hari-hari 
dapat dengar air dengar burung ..best 
 tengah cari port lepak yang sesuai 
air pun sejuk dan jernih aje 



haaaaa....nampak tak ada ikan tu ?
ikan tu jinak berenang-renang kat tepi kaki je 
geram nengok nya 

 Kemudian kami cari Mee Bandung Muar 
hari tu lalu ada nampak tapi tak singgah 
so hari tu memang tuju ke situ 
lokasi nya bertentang dengan crown tu 
ada food court 

Mee Bandung Hjh Milah(Kembar Maju Niaga)
 PLO 26, Tanjung Agas Industrial Estate, 84000, Muar, Johor, Jalan Kesang, Kampung Tanjung Agas, 84000 Muar, Johor, Malaysia
Medan Selera Tanjung Agas gerai no8 


 memang puas hati Mee Bandung tu sedap weiiii 
serius memang kaw tak tipu 
licin kuah pun sedap 
try jugak rojak petis 
perghhh terangkat wei 
pedas, manis, masin semua seimbang 
walaupun sy tak suke timun tapi makan ngan kuah rojak tu no hal 
memang sedap ! 


sanp sekali je gambar senget pun senget la bang 
hahaha 
janji ado 

BUKIT TINGGI, PAHANG

Lokasi kedua ialah Bukit Tinggi 
pun tak de plan nak datang.... terjah aje
pagi tu Tn.John bawa pergi makan kat Lemang Tok ki 
masa balik tengok dia belok ke Bukit Tinggi ni 

 tak naik sampai ke Colmar Tropical 
kami sampai kat animal farm ni je 
next time kot nak naik sampai Colmar Tropical 
hujan jadi kami nak cepat balik 

 cuba teka haiwan ape tu ?


Donkey kan ? haha ke saya salah ? 
Binatang tu berkeliaran je kat kasawan padang Golf tu 
terpaksa under construction sebab tak sanggup tengok kue lapis wakakakka 
damnnn 

 Destinasi seterusnya 

CAMERON HIGHLAND

ni yang paling terbaru ...hihi last week 
kami gerak dari KL pagi dalam 7.00 a.m 
lepas singgah makan kat KKB terus sampai Tapah 
sampai kat Tapah jalan dah mula jem...ingatkan knape 
rupanya ada lori buah terbalik melintang jalan 
Jem 8 Jam tu...nasib sgt naik kuda hitam ...haha 
kami boleh lalu  best giler jalan kosong wei 
nak baring kat highway pun boleh ekekkee...
tapi masih bahaya sebab Super-bike bnyk diorng pun dibenarkan lalu  

lepas makan kat Restoran Adily, Gopeng 
kami naik ke atas ikut Simpang Pulai 
Restoran Adily
Lorong Industri 1/2, Gopeng Light Industrial Park, 
Kampung Kepayang, Perak, Malaysia

makan kat sini highly recommended sebab sedap 
rasa original kampung ....selalu kot singgah makan sini kalau ke Perak 
rugi rasa kalau tak singgah ...wakakaka 

Perjalanan ke Cameron Highland biasa la berliku-liku 
naik 11.30 a.m sampai atas 2.00 p.m 
Ayah Tn.John dan adik dia dah ada kat atas 
diorang pergi naik bas 
bermalam kat sana 


singgah kat pasar ni kejap 
tapi tak de apa pun nak beli space limited nak shopping 
plus memang x plan nak beli pape 
just nak jalan-jalan 
itu saya ....kalau tak de plan nak beli pape saya memang tak beli 

 lepak kat sini kjap makan ubi rebus 
cuaca memang sejuk !! 
sape cakap Camern dah tak sejuk? hahaha masa kami pergi minggu lepas sejuk o.k 
gigil mokcik sbb x pakai baju tebal pun 
b4 this pergi sana tak sejuk 

Port lepak tiap kali pergi sana 

YZ Agro Farm 
 Cameron Highlands No.22, Kampung Taman Sedia, 
Tanah Rata, Malaysia

 cuacasejuk harus order air panas 
so saya minum Tea strawberry je....wangi 

 best lepak sini 
tapi strawberry yg ada ni tak boleh petik 
tengok je tau ..
 Eken H8R 
setakat ni kualiti gambar memuaskan hati dari SJ cam 
 habis minum kami gerak ke Pasar malam nak jumpa ayah mertua 
lepak kejap dalam pukul 6.00 p.m kami turun 

saya berkeras tak nak balik nak bermalam sebab petang kat Cameron kabusnya dahsyat 
ladang tea tu pun tak nampak 
 kabus tebal dan sejuk 

tapi Tn.John nak juga balik KL 
kami balik ikut Tapah kot 
kenderaan memang tak banyak 
tapi jalan licin, berkabus sejuk 
buntang mata tengok jalan 
dah la jalan teruk bertampal-tampal kesan lubang 
hurm....bertabah je dalam hati 

mata sampai kering masuk angin merah! 
haaaaa memang tak la buat lagi macam ni 
takut pun ada fikir binatang liar pun ye dalam hutan atas bukit tu sape tau kan ?
ada mapinguari ke? Muahaha 
pengaruh discovery channel sgt 

hahaha pandang kiri kanan putih je tak nampak apa 
ko hagak ? tak seremm ke 
alhamdulillah gerak pukul 6.00 p.m sampai bawah pukul 7.10 p.m 
maghrib singgah tapah kjap 
dan terus balik ke KL 
kerja paling gila 
adoiii penat tau tak ...hahaha 

singgah makan kat RnR Hulu Bernam 
makan mee kari 

selamat sampai kat rumah pukul 10.30 malam 
syukur Alhamdulillah



Sekian 

semua entry ride dah up ...
tak de hutang dah ..hihi 


Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

Ride to Penang

Bismillah ....

Perjalanan kali ni tak plan pun.....
dan kami pergi balik hari tak tido sana 
just jalan pusing-pusing Pulau 
kami ke sana guna Jambatan Kedua 

 Jalan Motosikal kosong o.k 
best...dengan Bayaran RM1.70 dua hala ...
pastikan ada touch n go ye 

kami pernah sampai penang dulu 
tapi masa tu naik kereta 
feel dia lain, view dia lain walaupun lalu tempat yg sama 

 lokasi pertama yang kami singgah 
Restoran Deen Nasi Kandar Jelutong
ramai oiii..... beratur hakak nak ambik nasi 

haa..punya la lama beratur sempat hakak tido sambil senyum ..ko mampu? hahahhaha 
adoi ni la bila minta laki snap gambar sekeping je dia ambil 

Sedapnya ...huhuhu

Deen Nasi Kandar Jelutong
Jalan Jelutong, Jelutong, 11600 Georgetown, Pulau Pinang, Malaysia

lepas settle makan kami gerak pergi Batu Feringghi 
pusing-pusing tak ada apa sgt kami terus je panjat bukit 
malas nak patah balik sebab jem kot
letih nak selit-selit 
The Ship kat Batu Feringghi 
tak makan kat sini pun..singgah snap gambar je pun 
👀👀
 Lepas lalu jalan berbukit kami sampai kat sini 
bukan memang nak kesini tapi 'terlalu' 
dan masa tu hujan mula turun


ESCAPE Adventureplay 
 828, Jalan Teluk Bahang, Teluk Bahang, 11050 Teluk Bahang, Pulau Pinang, Malaysia

Sebelah Escape tu ada Entopia 
cantik kot tempat ni 
tapi saya tak masuk pun ke dalam 
ramai sgt orang............ cuti masa tu 

Entopia by Penang Butterfly Farm
Jalan Teluk Bahang, Teluk Bahang, 11050 Penang, Pulau Pinang, Malaysia
details harga tiket semua rujuk kat sini 

ni kawasan Empangan Teluk Bahang 
seluas pandangan kat sini 
selalu lepak Empangan KKB je 
haritu sampai kat Empangan Teluk Bahang :) 

kami naik ke atas lagi layan corner kat Titi Kerawang 
berbeza sungguh apa yang kami lalui haritu dengan Penang yang pernah kami pergi dulu 
sebab dulu pusing-pusing town 
kali ni other side of Penang 

 Lepas penat layan corner pi cari Mee Udang 
kami singgah Mee Udang Ayu atau Mee Udang Teluk Kumbar 
 936 B, Lengkok Kampung Masjid 1, 11920 Teluk Kumbar, Pulau Pinang, Malaysia


Mee Udang dia sedap la
kuah dia pun o.k 
Udang gabak tu ada 3 ekor sebab ni mee biasa bukan special ke apa 
Kenyang Alhamdulillah 

ada juga plan nak makan Laksa Tempurung 
tapi perut pun dah kenyang kan 
next trip la kalau sampai sana lagi 

kalau ada yang nak pergi ni lokasi dia 
kami ada lalu 



Laksa Tempurung Sungai Batu, Teluk Kumbar
Jalan Teluk Kumbar, Kampung Sungai Batu, 11950 Bayan Lepas, Pulau Pinang, Malaysia

Perjalanan balik dari Penang sangat mencabar 
sebab hujan turun selebat-lebatnya 
nasib baik bukan masa atas jambatan 
kalau tak takuit jugak 

memang lencun basah kalau orang kedah dia cakap basah lokoih 
baju boleh perah...hahahhaha 
tapi o.k je air je kan .
cuma tak selesa sgt la 

tapi insiden yang paling tak boleh saya lupakan 
Alhamdilillah tak de apa yang berlaku 
masa sampai ke kawasan Taiping 
kami jumpa sekumpulan motosikal 
budak moto la kiranya ramai dalam 30 buah 

diorang naik motosikal memang xde safety 
pastu suka hati je guna semua lane
nak berlumba sila pergi dulu 
sampai satu jambatan sempit sebuah motosikal tu himpit sebuah bas 
kami ada tepi bas tu 
rasanya Bas tu tak nampak pun 
nasib baik Tn.John tak laju 
dah slow sgt hujan kan 
sempat la brek dan ada motosikal dari group yg sama hampir langgar motosikal kami kat belakang 
-_______________-"

kami terus keluar exit Kuala kangsar dan guna jalan dalam aje 
tak kuasa nak berhimpit sesak dengan diorang 
diorang nak race tu diorang punya suke la 
tapi jangan la ganggu org lain 

Alhamdulillah 
kami selamat sampai malam tu 

sekian 


Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

Ride Bandaraya Bersejarah

Bismillah 

"you must not lose faith in humanity.Humanity is an ocean;
if a few drops of the ocean are dirty,the ocean does not become dirty" 
Mahatma Gandhi

ha...start menulis dah keluar quote kau ...hihihi 
yela kena tiup aura positif nak menulis ni kalau tak mood tu so-so je 
nak menaip bukan main berat jari ni ...hahaha
dah macam guna type writer zaman dulu-dulu pulak 

sambung dari jalan-jalan kat Tanjung Piai 
masa balik awal pagi lagi kami dah check out dari Kukup Golf Resort tu 
pagi-pagi ni sejuk nk ride pun selesa sikit 
tak sempat pun nak swimming kat pool 
huhu

 Destinasi kami lepas ni adalah laut 
jadi kami decide nak ke Pengkalan Balak 
tak pernah sampai jadi jom lah kita jenjalan 

panas dah masa sampai sini 
muka hakak pun dah terbakorrr...macam udang panggang merahnya 
😂😂
 lepak kejap kat situ kami gerak terus ke Bandaraya Melaka 
nak kena cari tempat beristirehat 
hotel tak book apa pun harus lah kena cari 

Haish..bila masanya Melaka ni tak jem kan ? 
nak-nak hari cuti panjang sikit macam hari tu 
nasib baik ley selit-selit 
kekiri-kekanan kami ..hiah..hiahhh sampai ...hahaha
masa OTW tu nampak kedai ni 
kat melaka ni makan apa je yang tak kena beratur ? hihihihi 


kami singgah ...baru beratur dua tiga tapak keria dah habis 
so tn.John ajak makan laksa je 
o.k la ...kami duduk nak makan laksa 
tunggu 10 minit tak de laksa pun sampai 
jadi xpe lah saya bangun dan pergi tunggu beratur sekali ngan orang yang bungkus 
Tn.John duduk kat meja ...bila saya dah ambil laksa 
tak de pun orang datang tanya nak minum apa?

laksa sedap! tapi pedas ! air nan hado ? 
berapi sikit kat situ 
bila tanya ada air tak ? keluar seorang pelayan kedai (indon) 
dia cakap ais batu habis....so Tn.Jihn cakap xpe bagi air suam aje 

dia cakap lagi , air suam xde ada air panas je ...
Tn.John cakap xpe bagi je air tu ...
biasa minta air suam pun yang datang tu panas jee...
tak de jugak air ? hurrrmmm kami bangun tanpa minum air ...
sekian...hahahha paneh je hati 

pusing punya pusing kami pilih hotel ni 
sebab nampak ada parking motosikal yang selamat 


Malacca Straits Hotel
Jalan Parameswara, Bandar Hilir, 75000 Melaka, Malaysia
60 6-286 1888
bilik dia besar dan selesa 
furniture dia classic o.k ...dan harga sgt berpatutan 
memang terletak kat tengah-tengah bandar ...
kami jalan kaki je malam tu area Dataran Pahlawan Melaka 
 cadang nak makan McD 
tapi faham la ....McD kalau nak makan ayam goreng sekarang ni 
manjang nye out of stock 
-___________-" 


sekali tinjau-tinjau nampak kedai Wong solo 
selalu makan kat Bangi je rupanya kat Melaka pun ada...terus lintas jalan pergi sana


Perut dah di isi haruslah jalan lebih cargas ...haha 
tak sangka Tn.John nak ajak naik Menara Taming Sari ni 
untuk pemegang IC bayaran adalah RM17 Dewasa 

tak tau pulak sambil dia naik ke atas tu dia berpusing ...haha 
Tn.John is gayat....ekeke 
kat atas nampak permandangan subhanallah so nice 
tapi tak de plak snap pic kat atas tu ...teruja terus terlupa ..hihi 

lepas naik ni kami jalan ke Jonker Walk ....
Ya Rabbi ramai nya manusia ...stress mak incik 
sesak sgt, panas! dah macam kat Petaling Strait je rupanya Jonker Walk ni 
banyak gerai cina je ...

lepas jalan kat Jonker Walk 
kaki pun sakit nak walk-walk balik Hotel...wakakka 
padan muko 
tapi tetap jugak la seret kaki balik..jauhhhhhhnya rasa hotel kami 
nak naik beca kesian plak pada penarik beca tu ..weolss is berat ...hahaha 
jadi seret la kaki balik ke Hotel 

sesat o.k....hahah siap lalu jambatan atas sungai yang ada cruise tu 
pusing punya pusing nasib baik la Tn.John jumpa jalan balik..hahha
isteri dia dah tak boleh fokus..kaki dah sakit dan penat asyik nak hangin je..wakakaka


seawal pagi kami dah check out 
Jonker Walk pagi sunyi sepi 
so snap sekeping ..haha malam tak yah citer dah macam biji betik manusia ...

 singgah sini kjap 



 sarapan Mee Hassan 
 sampai sini mee tak perlu beratur - Good news? 
diorang akan hantar ke meja ye 

yang beratur 1 kilo tu untuk telur ye 
hahaha....asalnya saya  nak order telur 2 biji je..sorang satu 
tapi bila dah kena beratur berjela... ubah fikiran terus...
4 butir telur goreng...see Emo kan hakak ni 
kalau siapa yang kurang daya ketahanan 
kesabaran tahap tisu baik goreng aje mee kat rumah ...letak udang, sotong, sawi 
pastu goreng telur mata guna minyak sambal ...
dah Inshaallah kau tak kan Emo malahan lebih happy ...hahahha 


My Husband Happy face? mih..mih..mih 
lepas happy face ni la jadi angry face 
beg tertinggal kat Pantai Klebang ! 
Tank Bag tu Tn.John sangkut kat ranting pokok kat Pantai Klebang ni 
bila nak gerak pi Coconut shake dia lupa ambik


haa....sampai coconut shake sempat snap gambar lagi...hahahha 
turun dari motosikal tanya dia Bag mana ?
terus darah tinggal sesudu uolssss 
dalam beg tu duit tak de 
tapi ada segala jenis kad, IC , Kad Bank , Kad Kredit 
dan ada 4 biji Hand phone gila tak cuak 

Tn.John dah macam orang gila pulas moto pergi balik kat Pantai Klebang tu 
Alhamdulillah masih ada rezeki 
syukur sgt 
jangan Cuai...Jangan Cuai 
nasib masih ada rezeki Allah nak bagi 
Syukur sangat  

lepas makan coconut shake kami pergi lepak kat Tanjung Bidara kejap 
duduk rehat-rehat ambil angin laut kami gerak semula untuk makan Mango Float 

 yeah...Mango Float dikala panas memang win 
satu tak cukup 
masa ni beratur untuk beli meat ball 
sedap o.k meat ball tu saya beli yang RM9.90
ada roti dan mashed potato 

Selain tu kami makan Mee Kari Tn.John beli keropok lekor jugak 
Keropok Lekor cheese 
puas la makan ...haha 

kami bertolak balik ke KL dan sampai kat rumah 6.30 p.m 
puas merayap.
tapi masih belum pusing satu malaysia akan ada trip lain lagi 
next trip is Penang ! 

Ohya....kami jalan-jalan bajet kecik je 
untuk makan , penginapan dan minyak si kuda hitam aje 
Hotel RM98 + RM75 (dah bayar kat Agoda) 
Minyak : RM 80 pergi balik 
makan-makan RM 150

save kan? 

Sekian 


Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.