Pasar Chowrasta, Penang

Bismillah .....

kalau pergi Penang..apa yang famous? 
apa yang biasa orang buat buah tangan ? of course jeruk kan ? hihi
jadi jom mencari jeruk.....
jadi kami pun menuju ke pasar Chowrasta, Penang 

 Berdepan dengan balai polis ...
lintas hati-hati ye...kereta banyak 


kami memborong jeruk disini 
Jeruk madu Pak Ali ...sedap dan pembuatan dia bersih o.k 

  my parents in law 


kemas je tersusun...dan kalau pergi situ ...
JANGAN picit jeruk tu ye...nanti rosak!
Jeruk tu kualiti dijaga ...so tak perlu picit nak cek lembek ke tak ....


balik rumah ...basuh dan simpan dalam satu bekas macam ni
sampai sekraang pun masih ade lagi ...

sekian

Original Penang Kayu Nasi Kandar

 Bismillah

pagi-pagi lagi kami jalan kaki pergi cari B'fast ....
actually dari semalam dah aim dah nak makan kat Kayu ni ..hihi famous kan ?
tapi b'fast rase macam pelik juga nak try nasi kandar ...so kami makan roti canai jela...


saya punya roti sardin ....sedap! 
kuah kari dia lain macam sikit ? sedap la pada saya 

Tn.John nak makan iolss is sibuk ajak duofie ...hahhaha
layan jela kan ....
orang memang ramai....penuh kot ..
tengok orang lain pagi pun rilek je makan nasi kandar ...
hihi..tapi takut over kenyang ...bnyk lagi misi JJCM kami ni ..


sekian 

Penang short vacation

Bismillah....

walaupun penang ngan perak tu tak jauh mana ...tapi ni first time pergi tido sana 
dan...dan bukan la dari perak...dari KL -___-" jauh oiii ..ekekeke 
pergi sana memang tak plan langsung ...sebab ada urusan ..kami pun kesana 
pergi sekejap macam ni ..hurmmm penat ..haha 

Bertolak Khamis malam 8.00 p.m ...
dan balik ke KL jumaat samapi rumah 12.00 tengah malam 

masa ni ntah berapa pagi..rasenya 2 pagi ..da tak ingat 
atas jambatan pertama ...kosong je kereta pun tak ada 
tapi jalan malam banyak lori be 'racing ....iolss is seram..huhu 
dan masa sampai sebelum R&R bukit merah ada kemalangan maut ...
ngeri betul....kereta merempuh belakang lori ...

 memang first time datang ..so kami memang bergantung 100% dengan waze 
kalau tak ada waze....mampos ..haha taip kat waze Vistana hotel kan dia keluar adress bawah tu ..
Jalan Bukit Gambir Bla..bla..bla....so follow la...
tak jumpa ! you have reach the destination? tapi tengah jalan kiri kanan rumah apartment ? 
hahahha...terus terbegaduh manja camni..2.30 pagi dah ni oii...
rupanya bila search balik ....kena taip VISTANA HOTEL PENANG ! 
baru betul ....so nampak la bangunan macam dalam gambar ni...tinggi kot ... tapi tak nmpk haishh 

so check in 2.45 pagi! rabak mata oiii ...hahaha

 masuk je nampak bilik air...
dan paling best saya suke rain shower tu..hahahha ...
yang shower besar kat siling tu 


ni bilik dia....aircond mak aii sejuk
myMIL sampai pagi tak leh tido ...asyik mengadu sejuk menggigil-gigil katanya ....
padahal suhu aircond tu 23 kot ...
sampai pagi susah nak lelap ..

o.k nanti sambung lagi ..tata

Coconut shake 16 Sept

Bismillah....

See...mood blogging tu dah datang sikit demi sikit ...
hujung minggu blog berupdate ! perghh...hahaha..good job 
ni cerita 16 sept  hari cuti Malaysia tu ...

pagi-pagi lagi Tn.John dah suruh siap ...
ingatkan nak ajak pergi b'fast ... rupanya nak ajak jadi Bikers Kental lagi ! 
adoiii...stresss arr gini ...hahaha...tapi nak berjalan punya pasal ..layan je la kan ..


Gerak awal pagi ... cuaca mendung ...harap sgt tak hujan 
tapi redah tetap redah jugak....
berhenti dekat Tol Simpang Ampat ya ...
kasi kuda dan tuan rehat 

yeayy...coconut shake yang sedap 
minum 3 cawan untuk dua orang 

 kita pekena sekali nasi lemak sorang sebungkus...
o.k dah ..jom balik 

eh..jap ..selfie la dulu 
lepastu baru balik...hihi..


sekian 


Percubaan menjadi bikers kental

Bismillah....

tak pernah pun terfikir nak jadi bikers...
selalu tengok kat highway bila kita dalam kereta ...tiba-tiba 
ada motosikal vrooooommm...laju je dia pergi ...
macam best jugak .. huhu ..tak perlu pakai aircond.. :P 
pastu toll tak payah bayar ...
isi minyak jela ... 

 jadi kami nak test la apa perasaan naik motosikal jarak jauh sikit :P 
jauh banyak tak berani ...hahaha ...

 seronok juga....boleh tahan la ...kalau bawa laju cepat sampai ...
kalau bawa slow rase nak putus pinggang ..hahaha ...
tapi yang paling best ...senang nak singgah mana-mana ...sebab tak perlu fikir tol 
minyak pun jimat 
kami pergi makan roti kahwin dekat tanjung malim... haha
sedap ! 

  makan tengahari pula ikan bakar ....
makanan kampung macam ni mmg best ! 

 singgah makan nasi lemak masa awal pagi ...
kami gerak awal ..sebab nak elak panas dan kereta banyak 
bukan apa kat highway kalau kereta tak banyak rase rileks sikit 
ni da lambat ..lori...bas ...semua buat saya stress ...ahhahahha 


Kuda pun kna berehat ...penat la kalau direct je kan ...
so jom la singgah makan megi goreng dulu sebelum balik ...

sekian kisah bikers yang tak berapa nak kental ..
hihi 

Birthday Bos

Bismillah...

ha ni pun benda yang tak ada dalam perancangan langsung ...
berlaku secara tetiba je ....Insha allah tahun ni jela kot ...
hahahhahha ... -____-" 

kami semua saje belikan kek dan buat sambutan surprise sikit 
walaupun agak kelam kabut sebab timing dia nak masuk ofis tu tak tetap 
pastu pulak ada meeting yang akan dia attend ..so kena cepat2


kek biasa-biasa je ...
tak mahal ...asalkan waktu tu orang ikhlas nak bagi kan ... 

 o.k tiup puan jangan tak tiup ...
buat la wish sikit ..semoga mendapat ketenangan di dunia dan akhirat :) 
pastu potong la kek kami yang tak seberapa ni :P 


kad ni pagi hari kejadian baru buat ...
so ambil je dari sumber yang ada ...tak payah buang duit kan ...
simple pun tak apa...asalkan ado! 

Sekian . 

Merdeka 57 !

Bismillah....

nak sambung baca entry ni cuba bayangkan ada muzik iringan 
disini...lahirnya..sebuah cinta ..yang murni..sejati..abadi...
disini...tersemai ..cita-cita ...bercambah menjadi warisan...
lallalalalallalla.....

dah ini lah hasil kerja kami ...
nilah yang buatkan lamaaaaaaa saya tak updae blog 
dan lama tak komen kat blog kawan-kawan 
singgah tetap singgah ...tapi baca laju-laju pastu klik pangkah ...
huhu
 warga ofis saya .....


pandangan sisi




ha..macammana? o.k tak ? 
ni semua sekali ada ...dari big bos sampai la anak-anak buah nya ...
disini lahirnya sebuah cinta :) 

kami pilih rumah sebab dirumah la bermula semuanya ...
dari rumahlah kita mengenal erti hidup...
erti kasih -sayang dan cinta 

Sekian .

Apa yang penting ? Kerjasama !

Bismillah 

o.k kena pantas ..sebab tak mau ada halangan lagi ...ececeh...
tapi gayanya macam akan ada halangan ...sebab audit 5S hujung bulan ni ..
huhuhu ...tapi diri ini terasa malas la pulak ...so kita tengok dulu macammana 

ni sebelum hari merdeka...
kami semangat lah pasang bendera ..kalau tak ada bendera ..
macam kurang feel sikit ..macam suram kan ...
jadi jom paksa mereka..hahahha 
bukan paksa sgt la..mintak tolong je 

 tu pegawai lelaki kna tolong kami ...ada lag sorang yang banyak tolong 
redzha ...dia pun banyak tolong..tapi gambar dia tak snap pula ...
sebut kat sini pun o.k la kan ....ekeke 

 ha..see..ko mampu pasang bendera dengan kebaya ?
CC saya mampu o.k ...cat rumah, spray lantai, pasang bendera semua pakai kebaya ...
tula nama dia serba boleh ...hihi
tiada halangan untuk kelihatan sentiasa cantik dan elegant  o.k :P 
ekekekek...thanks CC

 ni masa mula-mula susun rumah kami ...
base dia belum siap ...
pokok pun belum tumbuh banyak ..ekeke 

pastu tetiba tumbuh pokok kelapa dalam pasu ...
 ada scooter cute pulak park kat depan rumah ...
owner beli perabot lagi kat dalam ...hihi 
aww ..so sweet kan ..
-____-" 

o.k bai ...nanti sambung lagi 

Pembikinan

Bismillah....

Hai ...alahai haritu semangat dah berkobar-kobar nak update blog...
sekali..PC pulak buat hal ...so technician ambil hard disk ...3 hari baru dia bagi balik..ppfftttt
acaner ? gambar sume dah transfer ...nak update kat rumah pun gambar dah tak de ..acaner? 
(banyak la alasan kan ? ) 
o.k xpe....meh la sambung cerita pasal rumah kami ...

see ...ni masa rumah belum cat lagi ...
siap buat rumah dapur tu...tak menahan ..hihi 
sebab rase macam janggal kalau sebuah macam tu je ... -___-"
tangga pun dah siap design 

 hari jumaat kami pun mulakan projek mengecat ....
satu rumah tukang cat 3 orang ....siap ada yang berkebaya ..ko mampu ? ekekeke 
kalau berminat nak hire tukang cat rumah berkebaya boleh la contact kami 
eceh...berangan ....baru cat rumah kotak dah lenguh2 pinggang ..haha 


Yeay ..dah siap cat ....pastu kami nak siapkan sudut kemerdekaan pula...
kerja ni mmg memerlukan kerjasama....
kalau nak buat sensorang ......alamat lah nak siap 
memang takkan jadi punya ....
si linda tu ..tak payah nak pose sgt lah...hahaha 

dah siap rumah kita nak siapkan aksesori lain pula ye ...
proses cat base dia....yang ni kak ana yang tolong ...
untung dapat ofis mate rajin-rajin ni ..ekekekeke 

o.k la ada kerja yang nak diselesaikan ...
nanti ada masa saya BW ...

sekian

Kotak angan-angan

Bismillah 

Baiklah ...kna update laju2 la macam ni ..sebab cerita dah basi kan ..hahahhaha
tak pe ..asalkan masih ade semangat nak update ...
ni projek ke-2....
dan memakan masa yang sangat lama ....
mungkin sebab banyak cuti juga..jadi bersambung-sambung 

 Diringkaskan cerita ...kami ni berangan nak buat Rumah kotak utk Hari Merdeka...
tema tahun ni "Disini lahirnya sebuah cinta"
dan design tu berangan nak buat macam dalam gambar ni ..
pergh...angan-angan bukan main kan ...
jadi kalau dah ade angan-angan kena gigih la ye ...


dah sukat2...ukur2...potong-potong 


nak tau size kotak ? 
boleh muat fadilah kat dalam ..ekekekkee 
agak besar lah 

ni belum siap ..main letak-letak je dulu 
banyak lagi nak kena buat ni ...


o.k la nanti sambung lagi 
bai... 

Majlis Hari Raya Bahagian

Bismillah....


Semalam kan dah janji nak update blog hari ni ....
so ini adalah antara penyebab kenapa sibuk je ...
kami kna buat persiapan untuk majlis hari raya bahagian ...
Majlis ni buat dah penghujung Syawal masa tu ..dalam 26 haribulan 

ntah la dah jadi macam trend pulak bila buat majlis raya 
nak kena deco-deco sikit nak bagi meriah kata nya ....
-____-" so orang mendeko takkan kita nak tengok je 
dah tentu lah kna tolong kan .....


tema majlis kali ni - Rainbow raya  
gambar saya memang tak ada .....ade rasenya snap tapi dah tak ingat letak kat folder mana 
haha...nanti lah kalau jumpa kita update ...
banyak makanan masa tu 

 dessert pun banyak ....
dessert kna buat portluck ...

 masa snap gamabr makanan ni ..nampak banyak kan ...
pastu rase seronok je ..haha 


 menu utama kami ...nasi beriyani, laksa penang, laksa johor, rendang ayam , ketupat dan lemang 
soto, lontong, nasi impit dan satay 

ha..ni bukan kek hari jadi tau ...ni kek Majlis  hari raya ..
majlis bermula jam 12.30 tengahari...tapi pukul 11.30 dah ramai yang menunggu ...
pukul 12.00 dah serbu ...:( ..sob...sob...sob..
makanan yang tadinya nampak banyak ....sekelip mata habis...saya tak sempat pun makan dessert2 tu 
cuma makan laksa penang, nasi beriyani dan satay 3 cucuk...
yang lain habis... 

memang majlis ni ade jemput orang lain ... tapi takla seramai yang hadir ...
yang tak dijemput pun ade ...tapi raya biasa orang cakap "open house" kan 
so tak pe lah dah nama open tu sesiapa pun boleh datang ...


Sekian tu je kisah raya ...lepas ni kisah merdeka pulak ye ..

salam

ade yang rindu tak ?

Bismillah....

Eh...geli tak tanya soalan macam tu ? 
hahaha...bajet blog femes sgtkah? perasaaaannn je kan..ekeke 
tak pelah ..bukan tak nak update ..banyak yang nak diupdate 
tapi masa tersangatlah kurang sekarang ni ....
dan saya alhamdulillah sihat je ......
memang tak sempat ...
hope lepas ni akan ada masa nak update ...
rase rugi kalau tak update 
sebab blog ni da macam diari yang boleh dibuka bila kita nak tengok apa yang berlaku sebelum ni 
for me la....

o.k esok Insha Allah saya janji akan update o.k :P 


Sekian ... 

Kuala Gandah Elephant Sanctuary

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم Hai Korang ...gigih mokcik curi masa nak hapdet cerita kali ni #suscuba hihihi  takut terlepas d...