Update 4 Ramadhan 1438H

Bismillah....

Hai korang ...selamat berpuasa 
baru pukul 11.00 takkan dah melepek? bangun cargas..cargas
hihih 

tak de apa yang menarik pun nak diceritakan 
just omong-omong kosong ajaaaa 
tengok gallery phone ada gambar ni oleh sebab sedap dan menyelerakan 
kita share la kat sini 
Gimbap kan nama dia? ke Kimbap ? bantai lah janji bunyi tu dah ada ...
dan Takoyaki ...sedap o.k makan ulang-ulang pun tetap sedap 
 harga sgt berbaloi...murah kot...tapi ni saya order ngan kawan nanti sy tanya dia 
macammana nak order dan share kat sini ye .. 

Update 

boleh order di Facebook Kimbap licious 

 last week saya ada attend seminar mengenai cancer 
haish takut juga bila dengar 
kanse ni tak kira siapa dia boleh attack 
untuk penggemar makanan mcm saya ni kena ada kesedaran 
huhu sebab more than 10 types of cancer boleh attack orang yg obesiti 
-___________-"
insapp oii..insap 


 ha ...ni budak bertuah si Yim 
merajuk ngan Acik ross tak layan dia main ...terus lari masuk dalam kotak 
muat pulak tu 
bukan acik xmau main ngan Yim tapi acik penat kemas ko kecahkan balik kotak-kotak tu 
sentap acik yimm oiiii 
hahaha 
yapeda ngan budak-budak pun nak sentap? hahhahaa


Semalam Alhamdulillah dah start tadarus 
kali ni join group admin 
berkembang sikit asyik ngan group section sendiri je..hihi 
konon..padahal? sibuk nak ikut Mak Lang Linda ngeeeeeeeee :P



ni lauk berbuka semalam 
makan simple-simple je kami berdua ni 
asalkan kenyang Alhamdulillah ...

pagi tadi sahur overnight oat 
baru try ...o.k la not bad rasa dia 
Oat + Fresh milk +chia seed + apple + dates 
yogurt nan hado tak sempat beli 

ni gambar hari kedua Ramadhan 
ingat lagi ngan Jebat ? ni lah rupa jebat yang terkini 
dia sihat ...cuma dia susah sikit nak makan disebabkan tak de bibir sebelah bawah 
kalau nak tau kenapa ngan Jebat boleh baca kat sini dan sini

dah setahun berlalu
dan tiap kali tu juga saya akan pesan pada dia (Jebat)  tolong jangan main di jalanraya 
harap dia faham..huhu ...tapi Along cakap memang sekarang dah x pernah nampak dia main lintas jalan atau tepi jalan ...duduk kawasan rumah je 
good boy ...luv U Jebat 

balik Perak berbuka ngan family 
tapi sayangnya tak de ambik gambar pun ..huhu 
ni ambil masa perjalanan balik ke KL je ...

rasanya memang penat ride bulan Ramadhan..
masa dalam perjalanan o.k je..dah sampai KL dan petang tu tersangat lah penat ..
padan muka..ada kereta gatai nak balik ngan moto kan ? amek kau  
sekali ni je lah..simpan dulu gian tu ye Banggg ...hahaha 
lepas raya baru plan balik nak merayap ke mana 
rasanya antara lokasi yang ada dalam kepala ni 

repeat Johor Bharu kali ni nak jalan area town 
nak pergi Istana Bukit Serene
nak makan kat Restoran Sup Tulang ZZ 
Kajang Pool Haji 
Majid Murtabak Cheese No.  
hahahha ni semua penangan Cik Epal punya Blog 
@____@ 

nak ke Banjaran Titiwangsa 
Tasik Raban 
nak singgah Sekolah Teknik Gerik lamanya tak jejak kaki kat sana 
nak jalan-jalan  

nak ke Terengganu makan celup-celup tepung 
nak jalan kat Pantai-pantai Terengganu 

Gunung Jerai , Kedah 
Tasik Beris dan melawat ladang anggur 

nak makan udang galah kat Perlis ..hihi 

Berangan kan ...ala berangan Free apa salahnya 
ada tempat menarik yang lain tak ? cer bagi suggestion ..
tapi buat masa ni masih belum ada plan nak ride ke oversea
pusing Malaysia dulu ...start ride dulu sebab selalu follow kisah kak Anita Yusuf 

Anita Yusof becomes first Muslim woman to bike around the world


ohya kepada couple rider Malaysia yang menuju ke London
semoga selamat tiba ke destinasi dan Selamat pulang ke Malaysia
salute lah korang berdua jauh kot Malaysia -London tu

Semoga segala urusan dipermudahkan ..

boleh tengok perjalanan diorang di FB
Mohd  Alfishahrin dan Diana Ann


sekian 





Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

Hala 3

Bismillah...

nak marathon update cerita ride sementara ada masa 
dan paling penting ada mood 
so tiap minggu kot kitorang pergi jenjalan 
keluar awal pagi tapi balik bermalam kat rumah tak de duduk hotel ke apa 
bajet kena jaga gak asyik nak berhotel je burst nanti 
hahaha

MUAR , Johor

lokasi yang kami nak tuju Air Terjun Sagil, Ledang 
tapi sekali salah masuk..hihihi 
 kami ke Taman Hutan Lagenda Gunung Ledang 
kat sini orang tracking 
panjat gunung 

jadi air terjun 5KM ke depan ye 
nak masuk kena bayaran tak ingat berapa 
kalau tak silap RM1.00 per head ?
parking kereta memang luas 
cuma parking motosikal mcm x diselenggara sgt berair 

lepas parking kena jalan kaki dalam 1.5Km kot 
baru jumpa kawasan air terjun 

 kami datang xde nak mandi manda just nak release stress aje 
penat keje, penat layan jem KL hari-hari 
dapat dengar air dengar burung ..best 
 tengah cari port lepak yang sesuai 
air pun sejuk dan jernih aje 



haaaaa....nampak tak ada ikan tu ?
ikan tu jinak berenang-renang kat tepi kaki je 
geram nengok nya 

 Kemudian kami cari Mee Bandung Muar 
hari tu lalu ada nampak tapi tak singgah 
so hari tu memang tuju ke situ 
lokasi nya bertentang dengan crown tu 
ada food court 

Mee Bandung Hjh Milah(Kembar Maju Niaga)
 PLO 26, Tanjung Agas Industrial Estate, 84000, Muar, Johor, Jalan Kesang, Kampung Tanjung Agas, 84000 Muar, Johor, Malaysia
Medan Selera Tanjung Agas gerai no8 


 memang puas hati Mee Bandung tu sedap weiiii 
serius memang kaw tak tipu 
licin kuah pun sedap 
try jugak rojak petis 
perghhh terangkat wei 
pedas, manis, masin semua seimbang 
walaupun sy tak suke timun tapi makan ngan kuah rojak tu no hal 
memang sedap ! 


sanp sekali je gambar senget pun senget la bang 
hahaha 
janji ado 

BUKIT TINGGI, PAHANG

Lokasi kedua ialah Bukit Tinggi 
pun tak de plan nak datang.... terjah aje
pagi tu Tn.John bawa pergi makan kat Lemang Tok ki 
masa balik tengok dia belok ke Bukit Tinggi ni 

 tak naik sampai ke Colmar Tropical 
kami sampai kat animal farm ni je 
next time kot nak naik sampai Colmar Tropical 
hujan jadi kami nak cepat balik 

 cuba teka haiwan ape tu ?


Donkey kan ? haha ke saya salah ? 
Binatang tu berkeliaran je kat kasawan padang Golf tu 
terpaksa under construction sebab tak sanggup tengok kue lapis wakakakka 
damnnn 

 Destinasi seterusnya 

CAMERON HIGHLAND

ni yang paling terbaru ...hihi last week 
kami gerak dari KL pagi dalam 7.00 a.m 
lepas singgah makan kat KKB terus sampai Tapah 
sampai kat Tapah jalan dah mula jem...ingatkan knape 
rupanya ada lori buah terbalik melintang jalan 
Jem 8 Jam tu...nasib sgt naik kuda hitam ...haha 
kami boleh lalu  best giler jalan kosong wei 
nak baring kat highway pun boleh ekekkee...
tapi masih bahaya sebab Super-bike bnyk diorng pun dibenarkan lalu  

lepas makan kat Restoran Adily, Gopeng 
kami naik ke atas ikut Simpang Pulai 
Restoran Adily
Lorong Industri 1/2, Gopeng Light Industrial Park, 
Kampung Kepayang, Perak, Malaysia

makan kat sini highly recommended sebab sedap 
rasa original kampung ....selalu kot singgah makan sini kalau ke Perak 
rugi rasa kalau tak singgah ...wakakaka 

Perjalanan ke Cameron Highland biasa la berliku-liku 
naik 11.30 a.m sampai atas 2.00 p.m 
Ayah Tn.John dan adik dia dah ada kat atas 
diorang pergi naik bas 
bermalam kat sana 


singgah kat pasar ni kejap 
tapi tak de apa pun nak beli space limited nak shopping 
plus memang x plan nak beli pape 
just nak jalan-jalan 
itu saya ....kalau tak de plan nak beli pape saya memang tak beli 

 lepak kat sini kjap makan ubi rebus 
cuaca memang sejuk !! 
sape cakap Camern dah tak sejuk? hahaha masa kami pergi minggu lepas sejuk o.k 
gigil mokcik sbb x pakai baju tebal pun 
b4 this pergi sana tak sejuk 

Port lepak tiap kali pergi sana 

YZ Agro Farm 
 Cameron Highlands No.22, Kampung Taman Sedia, 
Tanah Rata, Malaysia

 cuacasejuk harus order air panas 
so saya minum Tea strawberry je....wangi 

 best lepak sini 
tapi strawberry yg ada ni tak boleh petik 
tengok je tau ..
 Eken H8R 
setakat ni kualiti gambar memuaskan hati dari SJ cam 
 habis minum kami gerak ke Pasar malam nak jumpa ayah mertua 
lepak kejap dalam pukul 6.00 p.m kami turun 

saya berkeras tak nak balik nak bermalam sebab petang kat Cameron kabusnya dahsyat 
ladang tea tu pun tak nampak 
 kabus tebal dan sejuk 

tapi Tn.John nak juga balik KL 
kami balik ikut Tapah kot 
kenderaan memang tak banyak 
tapi jalan licin, berkabus sejuk 
buntang mata tengok jalan 
dah la jalan teruk bertampal-tampal kesan lubang 
hurm....bertabah je dalam hati 

mata sampai kering masuk angin merah! 
haaaaa memang tak la buat lagi macam ni 
takut pun ada fikir binatang liar pun ye dalam hutan atas bukit tu sape tau kan ?
ada mapinguari ke? Muahaha 
pengaruh discovery channel sgt 

hahaha pandang kiri kanan putih je tak nampak apa 
ko hagak ? tak seremm ke 
alhamdulillah gerak pukul 6.00 p.m sampai bawah pukul 7.10 p.m 
maghrib singgah tapah kjap 
dan terus balik ke KL 
kerja paling gila 
adoiii penat tau tak ...hahaha 

singgah makan kat RnR Hulu Bernam 
makan mee kari 

selamat sampai kat rumah pukul 10.30 malam 
syukur Alhamdulillah



Sekian 

semua entry ride dah up ...
tak de hutang dah ..hihi 


Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

Ride to Penang

Bismillah ....

Perjalanan kali ni tak plan pun.....
dan kami pergi balik hari tak tido sana 
just jalan pusing-pusing Pulau 
kami ke sana guna Jambatan Kedua 

 Jalan Motosikal kosong o.k 
best...dengan Bayaran RM1.70 dua hala ...
pastikan ada touch n go ye 

kami pernah sampai penang dulu 
tapi masa tu naik kereta 
feel dia lain, view dia lain walaupun lalu tempat yg sama 

 lokasi pertama yang kami singgah 
Restoran Deen Nasi Kandar Jelutong
ramai oiii..... beratur hakak nak ambik nasi 

haa..punya la lama beratur sempat hakak tido sambil senyum ..ko mampu? hahahhaha 
adoi ni la bila minta laki snap gambar sekeping je dia ambil 

Sedapnya ...huhuhu

Deen Nasi Kandar Jelutong
Jalan Jelutong, Jelutong, 11600 Georgetown, Pulau Pinang, Malaysia

lepas settle makan kami gerak pergi Batu Feringghi 
pusing-pusing tak ada apa sgt kami terus je panjat bukit 
malas nak patah balik sebab jem kot
letih nak selit-selit 
The Ship kat Batu Feringghi 
tak makan kat sini pun..singgah snap gambar je pun 
👀👀
 Lepas lalu jalan berbukit kami sampai kat sini 
bukan memang nak kesini tapi 'terlalu' 
dan masa tu hujan mula turun


ESCAPE Adventureplay 
 828, Jalan Teluk Bahang, Teluk Bahang, 11050 Teluk Bahang, Pulau Pinang, Malaysia

Sebelah Escape tu ada Entopia 
cantik kot tempat ni 
tapi saya tak masuk pun ke dalam 
ramai sgt orang............ cuti masa tu 

Entopia by Penang Butterfly Farm
Jalan Teluk Bahang, Teluk Bahang, 11050 Penang, Pulau Pinang, Malaysia
details harga tiket semua rujuk kat sini 

ni kawasan Empangan Teluk Bahang 
seluas pandangan kat sini 
selalu lepak Empangan KKB je 
haritu sampai kat Empangan Teluk Bahang :) 

kami naik ke atas lagi layan corner kat Titi Kerawang 
berbeza sungguh apa yang kami lalui haritu dengan Penang yang pernah kami pergi dulu 
sebab dulu pusing-pusing town 
kali ni other side of Penang 

 Lepas penat layan corner pi cari Mee Udang 
kami singgah Mee Udang Ayu atau Mee Udang Teluk Kumbar 
 936 B, Lengkok Kampung Masjid 1, 11920 Teluk Kumbar, Pulau Pinang, Malaysia


Mee Udang dia sedap la
kuah dia pun o.k 
Udang gabak tu ada 3 ekor sebab ni mee biasa bukan special ke apa 
Kenyang Alhamdulillah 

ada juga plan nak makan Laksa Tempurung 
tapi perut pun dah kenyang kan 
next trip la kalau sampai sana lagi 

kalau ada yang nak pergi ni lokasi dia 
kami ada lalu 



Laksa Tempurung Sungai Batu, Teluk Kumbar
Jalan Teluk Kumbar, Kampung Sungai Batu, 11950 Bayan Lepas, Pulau Pinang, Malaysia

Perjalanan balik dari Penang sangat mencabar 
sebab hujan turun selebat-lebatnya 
nasib baik bukan masa atas jambatan 
kalau tak takuit jugak 

memang lencun basah kalau orang kedah dia cakap basah lokoih 
baju boleh perah...hahahhaha 
tapi o.k je air je kan .
cuma tak selesa sgt la 

tapi insiden yang paling tak boleh saya lupakan 
Alhamdilillah tak de apa yang berlaku 
masa sampai ke kawasan Taiping 
kami jumpa sekumpulan motosikal 
budak moto la kiranya ramai dalam 30 buah 

diorang naik motosikal memang xde safety 
pastu suka hati je guna semua lane
nak berlumba sila pergi dulu 
sampai satu jambatan sempit sebuah motosikal tu himpit sebuah bas 
kami ada tepi bas tu 
rasanya Bas tu tak nampak pun 
nasib baik Tn.John tak laju 
dah slow sgt hujan kan 
sempat la brek dan ada motosikal dari group yg sama hampir langgar motosikal kami kat belakang 
-_______________-"

kami terus keluar exit Kuala kangsar dan guna jalan dalam aje 
tak kuasa nak berhimpit sesak dengan diorang 
diorang nak race tu diorang punya suke la 
tapi jangan la ganggu org lain 

Alhamdulillah 
kami selamat sampai malam tu 

sekian 


Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.