Kuala Gandah Elephant Sanctuary

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم


Hai Korang ...gigih mokcik curi masa nak hapdet cerita kali ni #suscuba hihihi 
takut terlepas date pun ye jugak..saje nak share ngan korang 
haritu kami ada la jalan-jalan tak de kerja ke  Kuala Gandah 

bertolak pagi singgah To'ki makan lemang pastu dah xde aktiviti 
jadi try la bodek Tn.John tu ajak pergi sana nak tengok baby elephant katanya 
 (bajet comel ke ajak tgk baby elephant?) hihihi
pasrah ajee laki hakak tu 
skali dia cakap o.k lah ..jommm 
nasib baik tak terlompat bintang kat kedai To'ki tu kalau tak habislaah bisnes dia 
hahahhaha 



Ride dari To'ki ke Kuala Gandah tak jauh pun 
ambik exit Lanchang 
tanpa perlukan waze Inshaallah boleh sampai 
sebab signboard dia ade je 
kondisi jalan masuk tu jalan dua hala agak sempit 
saya boleh bagi 60% elok 40% berlubang, tidak rata dan tampalan jalan 
kekiri-kekanan jugak la kami elak lubang tu 
naik kereta rasanya xde masalah 
jalan memang masuk ke dalam 
nanti jumpa jugak Taman Rusa 
tapi Tn.John xmau singgah ..penat pintal baju pun dia xmau pergi..kah..kah..kah 
katanya lain kali sebab dia nak pergi ke tempat lain lepas tengok baby elephant 
Kuala Gandah Elephant Sanctuary 
Alamat: 28500 Lanchang, Pahang, Malaysia 
Telefon: +60 13-908 8207 
Waktu perniagaan: 
 Selasa 10:00PG–4:30PTG 
Rabu 10:00PG–4:30PTG 
Khamis 10:00PG–4:30PTG
 Jumaat 10:00PG–4:30PTG 
Sabtu 10:00PG–4:30PTG
 Ahad 10:00PG–4:30PTG
 Isnin 10:00PG–4:30PTG
sesampainya kat sana 
parking memang luas no worries 
dan entrance Fee is FREE 
just daftar je kat kaunter
FREE o.k!!
 apa lagi ajak la cik abe masing-masing pi ..bawak anak-anak misti fun uolsss 
Aisyah ajak Cik Abe mu pergi ...dia suka binatang jugak kan 
udah-udah le ngobak rindukan kitten tu ..ehhh??? hahahhaha 
bagi dia tengok baby elephant pulak ..misti best 
behave je diorang ni beratur tunggu masa nak makan 
geram weiii comel je... 
pastu dengar tuan dia cakap ngan dia dok "meawww...meaawww" grrrr 
comelnya 
hahahhahahha

yang besar-besar tu duduk kat belakang 
besar wei..kaki dia je lebih dari sepemeluk saya 
setiap seekor gajah ni ada 2 orang guardian 
dan pusat konservasi ni dibuka setiap hari hanya tutup masa hari raya Aidilfitri yang pertama 


Tn.Gajah ni dok bisik kt anak gajah comel ni 
diorang guna standard international language bila bercakap ngan gajah ni 
macam kat Thailand tu 
tu yang "Meawww...Medaii..medai" hihihi 

gajah-gajah kat sini dapat nama mengikut tempat dia diambil 
contoh  Langsat, Tahan,Gelam, Lanchang dan lain-lain lagi  
dan gajah tertua kat sini berumur 74 tahun 
mengikut penjaga kat sini Gajah tu mata pun dah tak berapa nampak 


ambil gambar ngan Langsat 
comelnya diaaaa....grrrrrrr 
Tn.Langsat ni pun baik gila rajin layan saya borak 
macam-macam sy tanya ...hahahha 
nasib lah over excited macam tulah 

Meh Langsat meh..... 

Belalai Langsat ni pergh padu beb 
kuat ...kasar-kasar je rasa bila dia pegang tangan saya 
"alololo please Langsat jangan la tarik akak kesana"  ...ahhahha
nanti kita boleh bagi makan diorang ni 


Puas hati sgt dapat pegang gajah ni 
yang paling kecil anak gajah jantan tak ingat nama apa dan umur berapa


lepas bagi makan boleh tengok Gajah ni mandi manda 
gajah betina ni diorang bawak mandi kat sungai yang memang ada kat situ 


pergh ..bukan main seronok wei dia mandi 
siap baringkan badan dalam air tu 
ada kalanya diorang menyelam kedalam 

ajak Tn.John selfie 
o.k nasib baik dia nak layan kali ni hahahhahah 
pastu saya kan excited tengok gajah yang comel dan bijak tu 
pastu Tn.John perati je 
bila saya dah sengih2 dia siap sound 
"haaa...jangan cakap nak bela anak gajah pulak lepas ni ? " 
kah..kah..kah 
ape la sampai kesitu pulak dia 
rumah pun setengah kangkang gajah je xkan nak bela anak gajah pulak kan 
mana kita nak duduk? hihihihi 




kalau nak mandi ngan gajah-gajah tu sekali pukul 2.30 p.m 
tapi kami tak tunggu pun 

1.baju tak bawa pun 
2. takuit jugak beso wei gajah tu hahaha
3. dia yak-yak jugak sambil mandi tu? hahahhahaha 

kami teruskan perjalanan ke Temerloh Pahang 


ditengahari yang panas 
perut pun berdangdut riang maka kami singgah makan kat 

APA (Ayam Penyet Ambia ) 
No 8, Gerai MPT Simpang Songsang Pahang, Pahang, Malaysia

sambal ayam penyet dia menyengat uolssss 
perghh berpoluh makan 
puas laaa....selain kat temerloh ni ada juga kat Tanjung Malim 
dia jual set RM5.00 je sekali air 
puas hati makan 


kemudian jalan-jalan pusing Temerloh 
pastu tengok langit mendung sedih 
sebelum hujan air mata turun ayuh la cari tempat berteduh 

makanya kami singgah disini

Go'Bang Maju Patin Tempoyak 
Bawah Jambatan Temerloh 28000
 Temerloh 
 019-956 9696


makan lagi ke? 
takkk sebab dah makan tadi kan 
jadi kita beli air aje lah 

minum sampai la hujan seriat (berhenti/reda) 
air tu ada 4 perisa tu secawan RM 5 
Go'bang ni famous ngan ikan Patinnya 
tapi tak try pun sebab memang masih kenyang 
mungkin repeat lain kali 


o.k panjang jugak kan cerita kali ni ...hahaha 
harap orang tu puas hati la baca 
haah yang tengah senyum tu la u know who you are ...hahahhaha 


o.k last sekali just nak bagitahu 
12 August 2017
this weekend adalah Hari Gajah Sedunia 
jadi kat Kuala Gandah Elephant Sanctuary ni 
diorang ada buat persembahan sikit untuk tatapan pengunjung 
ayuh lah korang yang ada masa dan kelapangan
yes its FREE 



sekian ...




3 comments:

Warisan Petani said...

Belum pernah sampai lagi.
Nampak macam menarik.

Nurul Asma' said...

Menariknye! Masuk free?? Oh lg menarik hehe

MrsEnoxis said...

Wah menariknye tempat ni. Kalo bawak anak-anak I ke sini, mesti diaorang suka..