Aduhai adik pengemis

Bismillah....
korang...hari nak citer cket ape yang berlaku semalam (Ahad)
aku pegi la berjalan-jalan kat Shah Alam...
pastu mase tu aku ternampak la kejadian ni ....

ade seorang budak ..dalam lingkungan darjah 3 -4 kot ...
tengah duduk ngan adik dia....yang agak kecil dalam 2 tahun ...
duduk mengemis kat tepi jalan org lalu lalang ...


pastu adik dia menangis...dah tak nak duduk kat situ lagi..
aku pun tak tau knape..mungkin rimas atau lapar ?
tapi tadi mase aku lalu depan budak tu dalam cawan yang dia pegang tu dah ade bnyk gak duit yang berjaya dia collect


pastu tetiba aku nampak dua orang wanita dewasa ni ..
nampak sihat waalfiat ....sorang tu tengah pegang baby ...pergi mendapatkan budak berdua tadi


rupenya budak2 tu mungkin anak salah seorang perempuan tu ...
diorang memang mencari rezeki ngan mengemis kat tepi jalan...
aku terdengar jugak perbualan diorang
diorang bercakap dalam bahasa tamil ...maknanya bukan melayu ..
maybe muaallaf kot? ntah la ..aku pun tak tau...

Kesian budak-budak tu ....kecik2 lagi dah diajar jadi pengemis...
meminta2 kat tepi jalan ...kenapa la mak dia tak bekerja ?
Indon yang PATI tu pun boleh dapat kerja ?

tapi memang tak dinafikan sekarang ni susah nak dapat kerja ..
aku kalau orang datang mintak sedekah ni ..
bukan tak nak bagi...tapi aku tengok orang gak la ...
aku lagi ikhlas nak bagi pada pak cik mak cik yang buta bermain muzik tu..
sebab dia tetap berusaha untuk dapatkan rezeki ...










Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

lazy...lazy..lazy.......


Salam.....

aduyai..malasnya nak update blog...
malas nak menaip macam kat jari jemari ni ade gam...
malas nak tengok PC macam kat mate ni ade batu ...
malas nak fikir dapatkan idea update blog bagaikan otak dipenuhi habuk?
bahaya ni



I have to do something ..
mungkin tukar layout?
mungkin tambah atau buang widget
mmmmmmmmm......

tunggu la sampai mood tu balik dari beraya ?...huhu
mood pun beraya ke?
tapi Nuffnang tetap baik hati ye
sebab walaupun aku da tak update blog ...iklan tetap appear ....
memang Nuffnang terbaeekkk...huhu











Sekian, nantikan kemunculan baru ye...huhu



Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

~Terima kasih kerana menumbuk gigiku~


Bismillah
kisah ni berlaku lebih kurang seminggu sebelum raya ...
mase aku tengah tengok tv...
aku terdengar...Si dua beradik (adik aku gak dua2 tu) tengah bergaduh

Si Kakak : Adui..sakit la adik....apa ni dok tumbuk2 orang pulak....
Si Adik : Akak la..orang nak dok atas kusyen ni tak bagi ....tepi la..tepi la ....
Si Kakak : Nyet......dicubit si adik
Si Adik : terus pukul kakak.......
Si Kakak : Menangis....
Si Adik : Menang dapat dok atas kerusi kakak

pastu tetiba datang

Si Abang (adik aku gak) .....bertempik
bagaikan gergasi melaung..tipu
"Ni apa ni dok bekelai (berkelahi) dua orang ni...."
"kakak, Adik....sapa yang mula dulu?

dua2 menunding jari..kakak tunjuk adik...adik tunjuk kakak....
pastu si kakak pun cerita la.....jadinya adik la salah....

Si Abang

" Amboi hang no (cakap kat adik) ...kalau kakak cubit sikit...bukan main lagi buat kakak... kalau kawan tumbuk sampai patah gigi...hang cakap terima kasih!!"

Ha?

Gigi patah kena tumbuk ka? La....siap cakap terima kasih ?
hahahahha...baru aku tau ...hihihi


raya tanpa "sengihan" Si Adik.....huhu

Sengihan lama ...macam iklan colgate plak...sekarang dah tak de gigi senyum kambing je la....

alamak..kantoi ..nampak dah gigi dia yang dah ilang dua batang tu ....huhu









gusi tak bergigi tu kena jaga...sebab lepas ni akan tumbuh gigi kekal... kalau tak dijaga ...takot gigi tumbuh tu tak cantik.....Jongang ?..huhuhu


Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

Aidilfitri 11 Syawal...........


Bismillah...
maaf la semua...dah lame Cik Mawar nih tak wat n3 baru...
dah hari raya yang ke-11 baru nak wat N3 raya ?
beraya sakan ? Oh no....huhu ...bukan macam tu ....
tapi mood nak update blog tu kureng ...
banyak makan ketupat kot?







Pada Semua rakan2 blogger
"Dikesempatan ni , saya nak memohon ampun dan maaf,
jika terdapat sebarang salah dan silap..."


kuntuman indah lagi berseri,
berkembang mekar di aidil fitri,
ucapan ku kirimkan pengganti diri,
tanda ingatan tak lupa dihati...




Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

Sambutan 31 Ogos di Office ......

salam...
wah...syoknya dapat balik kampung......
lame plak tu ...sila jangan jeles ye..hihi
best dapat berbuke dan bersahur ngan keluarga
rase cam tak nak je balik KL ...hihi
sebelum terlambat ,
nak wish "Selamat Hari Merdeka wahai semua rakyat Malaysia"
Merdeka! Merdeka! Merdeka!Sempena Hari Kemerdekaan Malaysia yang ke-53
kitorang ada pertandingan kat office ...
So ini la hasilnya ...dalam mase sehari (Jumaat) kami berjaya hasilkan ini
sampai tak sempat nak update blog :P

ni bukan sebab nak menang atau ape..
tapi sekadar turut serta nak sambut Hari Kemerdekaan negara kita



Tugu Negara versi Cik Mawar ye ...huhu yang ni plak sempena sambutan Kemerdekaan yang ke-53














Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.