Gaji .....


Bismillahhhh.....

huhu..tadi masa blogwalking terjumpa ni kat blog amazingnara...
bila ditengok balik memang ada betulnya gambar ni ...
korang setuju tak ? 


tapi ni lebih relevan pada yang tinggal kat bandar besar ... 
kalau kat kampung kos nya lebih kurang sikit ....

Bil : 
kat kampung atau bandar sama je ...

Petrol :
kat kampung tak jem dan kebanyakkan jarang pakai kereta ..pakai motor je 
kalau yang pakai kereta pun tak de nak jalan jauh ... ulang alik tempat kerja dekat saja...

Alatan sekolah : 
kat kampung selalunya sekolah luar bandar sediakan tuisyen free di sekolah 

susu & lampin pakai buang : 
yang ni terpulang pada individu ... ada yang fully breast feed - untung dah kat situ ..tak payah bli susu ..tapi yang kurang susu tu nak buat camno kan ?? terpaksa lah jugak ...lampin boleh pakai lampin kain tu je ..kat kampung pakai lampin kain tu ...pakai pampers bila kuar jalan-jalan..tak pun sekarangdah ade cloth diaper kan? hah..pakai yang tu .. save sikit 

makan : 
kalau masak kat rumah...kos nya tak sampai RM 15 sehari 

Sewa Rumah : 
kat kampung tak yah sewa ...buat rumah atas tanah beli taua tanah puasaka ...kat KL ..susah dah nak dapat rumah harga 300 ...paling kurang 450 keatas ...huhu

hutang kenderaan :
kata mana-mana pun sama... sebab harga kereta kat kampung atau bandar sama je ..

barang dapur : 
kalau kat kampung ..santan, serai, sayur ..semua tu tak yah beli ..tanam je belakang rumah..kat Kl semua kena bli :'( 

itulah pentingnya kerja 2 orang kat KL ni kan ?
kalau nak selesa la.....melainkan kalau kawen ngan orang kaya..memang tak yah kerja...dok rumah buat kerja rumah saje ..hahahah


alangkah best nya kalau saya dapat duduk kat kampung ...huhuhu 
miss my home town  T___T 

4 comments:

Lya Colours said...

yes best dok kampung. x payah byr sewa sbb duduk rumah mak. kikikikiki

shidah said...

puan mawar.. hr dh 25..gaji masukk.. esop dh xda lm acc.. kekeke.. lumrahhhh

Miss Layaleya said...

mmg x cukup.. Saya sempat lagi nk doa dpt laki kaya.. hehe..

Nafisya Ismail said...

duit mkn sbln mmg mencecah rm500.. huhh pening aku tiap2 bln.. hehee