Family Time : BBQ 2nd Time


Bismillah....

Kejadian berlaku masa cuti Chinese New Year yang lepas...
planning tak berapa nak planning sgt la...just bgtau macamtu -macam tu je 
pastu bagi duit sikit kat abg Long suruh beli barang yang nak di perap tu ...
ni kira second time kitorang buat ...first time boleh baca kat sini 

perancangan awal nak buat malam sabtu ...
tapi akhirnya abg long nak buat malam Jumaat tu ...xpelah dia yang siapkan bahan semua 
so o.k lah ..kami balik tolong kipas je no problemo ..ekekeke

 tapi menu tu tambah sikit sbb ada beli jagung ...
jomlah kita bakar jagung sekali 
mak tengah potong jagung tu ;) kita curi snap gambar 
satu bekas dan satu dulang bahan-bahan perapan...
ada ayam, ikan, udang, ketam dan sotong 
perghhhh..marvelous...udang, sotong ikan mak ayah yang sponsor..
ayah pergi menyala kan ...so inilah hasil dia 

 mula nyalakan api pukul 8.00 malam macam tu ...
orang kuat macam biasa...Abg Long la...
pastu orang kuat kipas BBQ Tn.John ,Sepon ngan Shukur :) 
"kalau diorang tak de ..haishh...tak tau la rentung ke tak masak ayam-ayam tu ..ekekeke"
last time ayat berbunyi 
"kalau tak de diorang ....hurrrmmm....ntah nyala ntah tidak bara-bara yang membara tu ..hihi" 
tahun ni lain sikit ayat dia..hahahhaha
dengan harapan nanti boleh bua lagi ..ppfffttt :P 

Tn.John jaga satu yang kecik tu ...buat bakar yang simple-simple
tu tengah gigih nak buat bara api ...
bertabah jugak la sementara arang nak jadi bara ...
becak 'keti' dok kipas...hahhaha

 first batch masak ...
nampak tu ..sedap o.k...bahan perap tu resepi abg long ...
kaat nya resepi special..cewah...hahahha
tapi puas hati ..cukup rasa...tak makan dgn sos pun sedap ! 

ni kat mini BBQ Tn.John ...
bakar ikan, otak-otak , udang ketam dan jagung 
yang besar tu fokus masak ayam je 

21 February tu birthday Tn.John 
tapi kami buat ni 20 Feb malam...xpe kita celebrate in advance sikit je 
kira surprise jugak la ...shukur tolong beli kek 
diam-diam keluarkan kek
 Kek biasa-biasa je...pastu share Birthday ayah 
31 Jan...so o.k lah ...kek coklat cream ...
kat kampung mana nak dapat secret receipie nya ..so ini pun o.k la 

"Happy Birthday Ayah and By, 
semoga dipanjangkan umur, diberikan kesihatan yang baik , 
sentiasa diberkati Allah...amin " 

 Along dan setongkol jagung 
hasil jagung yang dia bakar sendiri tu pasal muke eksaited :P 
ppfffffttttttttttt 
kakak nampak sikit je dalam gelap..sorry kakak
huhu

 pastu dalam pukul 10.00 Eda baru balik kerja
Eda ni nak kahwin awak March nanti 
cousin sebelah rumah ...
sampai je bukan main nak tolong bakar baki ayam ..hahhaha
yang baju biru tu Sepon adik Eda 

 ada-ada je minah ni..hahhahah
orang nak snap gambar dia nak juga pose 
dengan secucuk udang :p 

 Adik Syakir sekarang dah kurus, pastu gelap..
mana tak nya dok main bola wakil sekolah 
kitorang dok usik dia...adik kna pakai Qu-Puteh la gini 
tak pun yang terlajak laris 
" Eeeee...muke putih ,tangan hitam" 
hahahha...
 Sebelum menutup majlis malam tu dengan sesi basuh pinggan 
sempat lagi kami ambik gambar bertiga 
tajuk gambar 
"kami makan cucuk-cucuk" 
hahahha

Sekian 


____________________________________________________________


Quality readymade and custom made pyjamas for Muslim kids,
High quality legging with affordable price
facebook.com/nakmaistore
IG : @nakmaistore
017-2046730

4 comments:

Doy said...

besnya rose.seronok dok kg kan.buleh p menjala udang.pueh la makan.maklum ler..udang kat kl mahal gila.hihi.

LYAfrina said...

bestnyer..
mmg meriah sgt2..
mcm2 ada...

ArELeEz said...

'.. macam dayang senandung..' #sambungiklanterlajaklaris he3..

Fazleyatul Aini said...

family gath memang best. makan ramai2. tak sedar bertambah2 je hihi