Ragut oh ragut .........



Bismillah.......
Rase macam dah lame gak tak update blog ni....
haip....jangan ingat sebab sblom ni wat entry tentang
"Love is Complicated"
sebab tu dah lame gak tak update blog ??....
..no no no...
salah tu ... itu tak de kena mengena ngan tak update blog ni ..
hihihi..blog ni tak berupdate sebab kena serang ngan penyakit "M"
huhuhu
O.k...hari ni misti semua orang pun tau tentang kes ragut
kat Maluri yang mengakibatkan kematian tu ???
Al-Fatihah buat allahyarham...

mmm....rentetan daripada kejadian tu aku nak komen cket ...
Komen ni berdasarkan pemerhatian ku setiap hari ....

memang la orang cakap benda nak jadi kita elak cammane pun dah ajal die kan?
tapi langkah berjaga2 tu kena ada...takkan dah nasi jadi bubur baru nak sedar ??

Setiap hari aku pegi kerja naik moto...memang aku selalu sangat tengok benda ni....

1. Kaum perempuan suke sangat naik motor jinjit handbag kat lengan???
huh...ini sangat merbahaya....walaupun jarak perjalanan tu tak jauh....mudah sangat peragut tu nak ambik dan dari jauh lagi die dah nampak .......

2. kalau tak Jinjit kat bahu... kepit kat tengah2...kalau handbag kecik o.k la jugak kot..
sebab tak nampak kan?...tapi kalau yang besar? still mudah nak tarik dan boleh menyebabkan motosikal yang ditunggangi terbabas kalau ditarik peragut ....

3. letak dalam bakul kat depan...ni pun selalu ada ....same la..risiko tu tinggi ..mak aku sendiri pernah kena....walaupun kejadian tu dah lame ..tapi aku ingat lagi ...
mase tu mak aku letak beg yang berisi susu dan botol susu adik aku...die naik moto nak ke rumah mak longku yang tak jauh mane pun ..dalam 500 Meter je..tapi disebabkan beg susu adikku yang tak berisi Sesen duit pun...mak ngan adik aku jatuh motor di tolak peragut ...mm
seb baik tak cedera trok... luke cket je ..

4. kadang2 aku tak faham...aku tengok motosikal tu ade box kat belakang... tapi sanggup ambik risiko bahaya daripada turun motor...bukak box..masukkan handbag tu dalam box ...mmm...


5. aku sendiri pun bawak handbag ke opis ....tapi aku masukkan handbag ku tu ke dalam beg helmet ..so orang tak nampak handbag aku ...yang orang nampak beg helmet ...
ade jugak yang tegur ...wah besar beg?.... tapi aku tak kisah...yang penting aku beringat....tak perlulah nak tayang handbag kat orang lain...biar la orang tak nampak handbag aku pun..yang penting aku tau aku pun ade handbag la...walaupun korang tak nampak ...hihih

-Sekian-

18 comments:

zack zukhairi said...

apa nk malu bawak beg besar. stylo skit. hehe

~AmyLiana8886~ said...

tu la bimbang kalau tgk si wanita di luar sana galas hanbag masa bawak moto..mmg mcm nk bagi kat org je..kaalu amy lebih snang kepit kat tgh2 moto tu kalau moto biasa..kalau skuter tak je kat tmpat helmet tu kan..xpun xyah bawak handbg..lg slmt..

blueCITY said...

salam mawar,

huuuuuuuuu
alhamdulillah, so far tak pernah kena. ishhhhhhhhhh tak mo la kena ragut kan.

akak kalo hand bag, lalu lak tempat yg rasa cam ragu2, mmg akak hati2. jeling2 kiri kanan. tak caya pada org. kan lebih selamat..

huuuuuuuuuu
tapi pastu, terfikir lak. ishhh aku nih salu pikir org lain ni cam jahat?
tapi utk keselamatan gak kan kan
heeeeeeeeee

selamat ya dik
heeeeeeee

Mawar_berduri said...

zack : hihi..bag besar stylo yek ? huhu

Mawar_berduri said...

amy : hihi..tak bawak handbag lagi slamat...btol...btol..

Mawar_berduri said...

Salam Sis Biru, Untuk Keselamatan tak pe ade cket was2... Sediakan payung sblom hujan.. kan Sis....

[s.u.r.i.a] said...

dah lame su xnaik moto huhu. klau jenjalan pun pkai slang bag ok, manyak tatot woo huhu.

Mawar_berduri said...

huhu....mane nak pakai moto?...su misti la dengan si merah nya ...hihihi

shidah said...

kita kene sentiasa berhati2..
beg blik kg pom diorng curi gk..huhuh..

mohd.zulkifli said...

klu aku nmpk aku langga je peragut tu!

Mama Qaseh said...

Betul tue Yang yg pnting keselamatan penunggang kan..
Watpe nk tayang2 beg kalau keselamatan terancam..

Mawar_berduri said...

Shidah..
Tu la pasal...diorang dah tak kira dah... bedal je ..janji beg ...huhuhu

Mawar_berduri said...

Zul : langgar jangan tak langgar ...tapi jangan sampai mati plak ...kes polis plak karang ...

Mawar_berduri said...

Mama Qaseh : Yup...btol tu ...huhu..

CuTeMiUt78 said...

yupp.. setuju sgt...

beautiful_rose said...

huhuh ragut???
kalo hilg beg x per...
hilg nyawe x sgup ohh..
nyawe ade 1 jerk.

aku letak beg dlm box.

Mawar_berduri said...

Kak cuTemiut : betul...betul...betul...

Ros Cantik : hihi...tak pe la take time cket nak bukak box masukkan beg dalam box ..

Dak Wan said...

Mungkin manusia suka dah kena baru nak beringat?