susunatur kutleri dimeja makan

Bismillah

hari ni malas nak buat mukhaddimah yew...
straight to the point ..hahhaha
dasar pemalas disitu :P :P

nak tanya nih....
selalu biasa makan kat meja makan atau bersila kat bawah je?
tapi kalau dah namanya dilahirkan sebagai anak kampung mcm ai nih..
sure la rase sedap makan dalam bulatan bersila sekeluarga tu
tapi makan kat meja pun o.k je....

hari tu ade peluang gi kursus etiquette..
pastu diorang ada la ajar dining table arrangement ni...
tapi yang simple punya la...
tak de la yang banyak cenggini...
ni table mat salleh punya ...siap ngan water goblet la, wine glass la...Liqueur glass lagik..
hish..kita orang melayu tak boleh la nak ber wine bagai kan ?
harrrooommmm....huhuhuu
tu kan air kencing syaitoonnnn yang direjam...
jadi kita tak perlu ada segala mak nenek tu ye...

meh nak tunjuk set yang simple tapi still proper

Dengan gigih ai cuba ingat susunan tu....hahhaha
almaklumlah pi kursus tu dah lama..
baru hari ni rasa nak cerita ... :P

1. Soup spoon
2. Fish course knife
3. Meat course knife
4. Salad course knife
5. Salad Course Fork
6. Meat Course Fork
7. Fish Course Fork
8. Coffee/ tea/Juice
9. Dessert Fork
10. Coffee/ tea spoon
11. Bread Plate
12. Butter Knife
13. Napkin
14. Plate

o.k...ni lah basic susunan kutleri English tak berapa nak english style la....
mane la tau kalo ade yang nak wat candle light dinner ngan suami ke...
boley la susun kutleri ala-ala hotel gini kan...







9 comments:

Lya Colours said...

banyak nau pisau garpu bagai. hihi
kita pakai tangan je makan

cheqna said...

makan pakai tangan gak besh =)

BENA said...

bena tau cara makan sup je . tu kalo makan sup konon2 ikut style . hahahaha ;)



dulu time belajar kemahiran hidup ade belajar niiiii ERT . heeee~

♡ m.a.w.a.r_ b.e.r.d.u.r.| ♡ said...

@Lya Colours haah..mudah...tak de bunyik kelentong klentang berlaga sudu garpu ...:P

♡ m.a.w.a.r_ b.e.r.d.u.r.| ♡ said...

@cheqna saya pun vote makan pakai tangan :P yeaaahhh

♡ m.a.w.a.r_ b.e.r.d.u.r.| ♡ said...

@BENA owh...ade ye? masa akak dulu tak la plak belajar masa ERT ...:)

Zana Adieyza said...

zana x pandai nak susun2 macam ni.. maklumlah kat rumah makan pakai tangan jer.. huhuhu..

♡ m.a.w.a.r_ b.e.r.d.u.r.| ♡ said...

Zana : kot la nak buat surprise ke ..boley jugak skali skala ...:)

iedchan said...

wah beshnye belajar cara susunan cutlery ni ...kalau kat uma kite makan main hentam je susun..hehe