Ketam / Crab


Bismillah ....

pagi ahad seawal 6.00 pagi tuan John dah buat bising kat bilik sebelah...
sibuk dok membelek Lisa nya ...
tu tak lain tak bukan nak kuar bersiar-siar ber'eksesais' ngan si Lisa lah tu ..
6.30 dia dah kuar rumah....
aku saje je buat-buat tido ..hahahha...
malas nak bangun.. dia dah keluar baru bangun ...
kalau tak bangun pandai je dia cari kat mane jersey,
cycling shorts, glove, helmet...... kat mane socks ...
semua tu mmg dah terletak kat rak baju tu ..
cuma tak susun satu-persatu depan mata je ...
cuba kalau aku bangun ? ...

senang keje dia...
sayang !!!......kat mane by nye baju, kasut, helmet, jam ????
huh...nak soh kita susun semua depan mata ...hahahahhahhaa
sabo jelahhhh
yela...ape guna ade isteri kan ? kalau tak leh nak uruskan pakaian suami?
yeah... saya tahu itu ... tapi skali skala tak pe khenn?

o.k..dia balik dalam jam 8.00 pagi ...
aku dah siapkan b'fast ...roti bakar ngan milo je punn ..mudah ..
pastu dalam kol 9.00 kami keluar ke pasar pagi ..
pasar pagi kat Pantai Dalam ni mmg meriah dan banyak pilihan ..

jalan2 bli ikan ...sayur ..
pastu skali Tn.john cakap nak makan Mr.Crab la pulak ..

eh...bukan Mr.Crab ni ...
dia nak makan ketam ...
jadi aku pun pilih lah ketam...
ambik dalam 6 ekor ....skali timbang sekilo lebih...
pastu pak cik tu bagitau ..sekilo RM 21.00..mak aihh...
total semua RM 25.00 ... aiyoo..mahal nya ketam..
mungkin ni harga sebenar ...tapi bagi aku yang biasa makan ketam free
memang rase mahal laaaa.....
ayah aku selalu ke laut bila cuti ..selalu la makan ketam kat kampung......


nak tau tak cara nak pilih ketam?...
o.k... kalau nak ketam yang banyak isi ...
dan ada telur ...
pilih lah ketam betina ...
ni beza antara ketam betina dan jantan ....
kalau kita tengok ketam tu ...kalau ketam jantan nampak lebih menarik
ketam betina warna macam pudar sikit ..dan kurang menarik sikit ..

balik dari pasar around 10.00 a.m..
ikot Tn.John pg potong rambut ..
mak aihh....lamenya lah....dok kat situ je sampai 11.30
buang masa btol...

balik rumah terus siang ikan dan ketam...
pong-pang..pong-pang ... siapppp...
ketam masak lemak cili api...tanpa serai ..
Ciss...dah pegi pasar skali lupa nak beli ..
hampehh tol la ...
seb baik rasenya o.k...

moral of the stories : kalau pegi beli barang sila senaraikan barang yang ingin dibeli ......supaya anda tidak kelupaan ye...huhu

Sekian







6 comments:

Lynnda said...

Beshnye lauk! Fav sy laki bini gak tu!! Haha..

~AmyLiana86~ said...

fav fami tu mawar..huhu

Ros said...

Salam Mawar,

Memang kena ketam tu buat masak lemak cili api kan Mawar.....sedapnya Kak Ros tengok...

♡ m.a.w.a.r_ b.e.r.d.u.r.| ♡ said...

@Lynndahihi..kamu pon suke? aiyooo

♡ m.a.w.a.r_ b.e.r.d.u.r.| ♡ said...

@~AmyLiana86~amy suketak? kalau fav fami...amy kna la practice wat dr skarang ..hihi :PPP

♡ m.a.w.a.r_ b.e.r.d.u.r.| ♡ said...

@Ros salam kak ros,

haah..selain masak lemak ni tak tau lagidah nak masak ape ngan ketam nih :P