telefon 'Reverse Charge'

Bismillah...

aduhaiii....makanan yang mana satu lah yang wat hal ni ..huhuhu...
dah 3 hari perut ni meragam ...asal makan je misti memulas nak keluar balik..
tensi lah macam ni .... T___T

o.k...bukan nak cerita tentang perut yang meragam ..
tapi teringat zaman sekolah asrama dulu ...
dulu masa dok asrama ade la kemudahan telefon 'reverse charge' yg diorang sediakan..
masa kat sekolah Teknik Gerik rasenya..kat shahriman nan hado... :P

tau tak apa itu reverse charge phone?
(also known as a collect call)
A reverse charge call is paid for by the person receiving the call rather than the one making it

maksudnya, orang yang terima panggilan tu yang akan bayar ...
orang yang call tak payah ...untungkan? hihihi
selalu kan kalau kita call kita yang akan bayar ..bil di caskan atas kita
ni bil masuk kat bil penerima panggilan ...

tapi ade syaratnya pulak ...
bukan main call pastu trus orang yang kita call tu kna bayar ...

Syaratnya:
bila kita angkat ganggang...telefon tu akan trus dail kat operator ...
kita tak payah tekan no fon pun...
no fon tu kita simpan dalam hati ingatan
bila operator tu angkat dia akan cakap
"perkhidmatan operator reverse charge, boleh saya bantu?"

jadi kita pun akan cakap
"tolong sambungkan ke...bagi no fon yang nak di hubungi"
.. yang kita simpan dalam ingatan tadi tu

bagi nama ..bla...bla...bla...

jadi operator tu pun akan sambungkan kat telefon rumah mak apak kita
dan dia akan cakap
"Puan, ini ada panggilan untuk puan dari (nama kita) , adakah puan setuju terima panggilan ini dan bil dimasukkan ke bil puan?

kalau mak apak kita cakap o.k... baru dia sambung
kalau dia tak terima atau cakap "aku tidak mau bercakap dengan anak derhaka itu"
maknanya dia tak terima jadi tak boleh la bercakap kan ? ahahxxx

ha begitulah telefon reverse charge kat asrama aku dulu berfungsi...
dan nak tau ...
telefon tu dapat sambutan yang maha hebakkk....
maksudnya ..dari seawal 6.00 pagi tu dah ade dah yang Q nak call mak apak diorang
sampai malam pon ...

"Hello mak, sorry lah banyak bill tiap bulan anak omak ni asik kol jak"
hahaha

dan masa aku dok kat asrama tu, bil telefon kat umah ..kat kampung ..
memang dasat la kiranya ...tiap bulan lebih RM 50
aiyoo...cas telefon tu lebih mahal dari telefon baisa rasenya ...
sebab guna khidmat operator jugak kan ?
kesian apak...kna bayar bil yang banyak ..
"Sorry jugak buat deddi"
huhu

dan disebabkan telefon ni jugaklah...telah berlaku satu tragedi
tragedi oktoberrr ...hohoho

masa tu awal pagi lagi aku ah bangun...mandi ....
trus siap-siap pakai baju sekolah sume ...bawak beg ...
sebab nak kejar ke telefon reverse charge ni arhhh...
sekali ntah macammana gedababooommmm...
jatuh tanggaaa...
5-6 anak tangga jugak la... sakit tol..
tapi gagah jugak turun bawah ...bilik tingkat 3..
dah sampai call mak sume..pi sekolah...
masa kat sekolah tu dah terhecot-hencot lah...kaki terseliuh..
balik sekolah lagi trok..bengkak gila kaki..
dah la puasa...

malam tu jugak warden bawak pi urut...
sakit bila diurut..haish..
malam tu ada kawan ngan akak senior nih...angkat pi usung aku naik ke bilik..
terharu btol...terima kasih bebanyak ..
esoknya dah o.k...



moral of the story : kalau guna telefon reverse charge tu...
ingatlah orng kat kampung yang kna bayar tu :PP
Jangan terburu-buru sampai abaikan keselamatan diri.









4 comments:

cheqna said...

x pernah r guna reverse charge ni..
hah jatuh???jap nak imagine
hahahaha

Lya Colours said...

aik ada ye telefon sebegini
saya pon baru tau
wuwuwuuwuww

~AmyLiana86~ said...

haha..pernah jugak guna dulu..skrg dh xde kan..hehee..tp xtau la kut kat sekolah2 de lg..skloah teknik gak ek..sama dgn amy..hehe

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

hehe, ada eh telefon mcmni>? fifi kuno kot.. telefon bimbit pun yang biasa sj;)