signal ....

Bismillah ...

apesal yek saya rasa stress bila kat jalan raya ? 
korang rase tak? 
baik naik motor mahu pun kereta...
bengang dengan attitude pemandu ???...
ada yang nak bawa kereta tapi sibuk nak main Ipad atas riba...
dan handfone kat tangan ? 
WTH ?
bahaya o.k ...dia tak fokus memandu ...
pastu ter brek-brek.... kereta dah makan jalan ....
karang dah tercium vontot ?
salahkan orang belakang ?

tu satu hal 
yang lagi buat saya pelik ...
kereta mahal...Toyota Vios, Hyundai Sonata, Proton Exora ....
plate baru ....VVW, WVS ..baru kan ? 
tapi ...malangnya kereta tak de Signal....
yang ada cuma hiasan ....nak belok main bedal je ...
asal lepas kat dia o.k la orang lain ?
lantak lah .....gitu ? 
kalau moto selit-selit time jem....
dia keluar tak bagi signal..main belok je .... 
susah sgt ke nak tolak tombol signal tu ?
keta canggih saya tak tau lah signal main tekan button atau tolak atas bawah macam keta saya kan ? 
rasenya mudah je kot??? 
last..last moto tak sempat brake ....
kebabooommm.....
pastu yang keluar dari kereta tu pulak 
pakai balzer, pakai kemeja ...
pastu tak pasal-pasal orang yang naik moto tu dia cop mat rempit?
menyalahkan orang naik moto langgar kereta mahal dia ??
asal orang naik moto je mat rempit lah ? minah rempit lah ? 
orang susah la...tak de keta lah? 
boleh pandang  rendah la.... pijak-pijak lah ? 
haish... typical minded ! 
(hoish...emonya saya? hahahahhaha ...sorry) 

pastu lagi satu ....
lokasi : lebuhraya 
cuaca : Hujan lebat 

bila hujan lebat sikit ...apesal ek pasang lampu kecemasan?
emergency light yang berkelip dua-dua kat belakang dan depan keta tu ...
sebab tak nampak ek? pandangan kurang jelas? 
tapi ...dok lane paling kanan...
tekan  sampai 120 ? dalam hujan lebat dan licin tu? 

x paham la...masa ambik lesen ade ke instructor tu ajar kalau 
tekan lampu kecemasan time hujan lebat tu boleh bawak laju-laju?
Speed trap tak de ...hujan...polis tak tunggu kan?
macam tu ? 
mmm...kitorang kalau hujan lebat pun takkan pasang lampu kecemasan tu....
melainkan betul-betul ade berlaku kecemasan ......


Adakah penggunaan lampu hazard ketika hujan lebat mengikut peraturan lalu lintas? Jawapannya sudah pasti tidak. Pihak berkuasa lalu lintas sama ada JPJ atau polis boleh mengenakan saman seandainya pemandu didapati meneruskan perjalanan menggunakan lampu hazard.
Hazard Lights mengikut peraturan JPJ ialah bermakna dinyalakan tatkala kenderaan yang dipandu itu berdepan dengan bahaya mendadak lalu memperlahan dan berhenti. Tetapi perkara asas ialah penyalaan lampu kecemasan ini hendaklah semasa kenderaan berhenti dan tidak bergerak langsung.
dipetik dari blog ini ... kat blog ni pun ade bagi tips pemanduan ketika hujan ...

contoh situasi kecemasan : tayar rasa macam pancit ....nak berenti tepi jalan bahaya ...
jadi pasang lampu kecemasan ...dan jalan slow kat lane paling kiri ...
sampai RNR boleh cek ...kalau untung ade peronda lebuhraya 
atau abang polis baik hati diorang akan pintas keta dan 
tolong cek kan tepi jalan ...
diorang akan pasang kon sume la untuk pastikan keselamatan ...
macam tu baru betul ...

bukan pasang lampu kecemasan masa hujan lebat 
dan bawak keta laju-laju ....Huh ! 

tau tak ...kalau pasang lampu kecemasan tu ...
orang ingat kereta tu berhenti ...dan lagi satu orang akan confuse bila kereta tu nak tukar lane ...
sebab signal dua-dua nyala ...

o.k dah berjela dah membebel ni ...
patut jumaat ni kna tulis yang baik-baik ...
tapi nak buat camno ...
dah geram ..huhuhu

o.k sekian luahan perasaan saya ... 

5 comments:

~AmyLiana86~ said...

emo betul ni mawar..hehe..tp tu la bawak la kreta dgn berhemah yer.susahkan diri xpe jgn sampai sshkan org lain..huhu

prience heart said...

hehehehehe mungkin sbb kecemasan kowt tu RR PASANG LAMPU KCEMASAN DAN BWK LAJU... ( kecemasan nama pown ekekekeke) dier kecemasan kite yg cemas aptb...

Daddy Zuki said...

Salam. jgn stress sgt akak. bawa bertenang. TQ sbb pernah jd follower blog asal sy iaitu www.jukdin.com. Tapi blog itu telah ditutup dan saya kini menulis dari jukdin.blogspot.com.

♡ m.a.w.a.r_ b.e.r.d.u.r.| ♡ said...

@prience heart sila bace dengan teliti cara penggunaan lampu Hazard light yang telah di titipkan sekali tu ya....Pooodaaa cittt ...hahahahha :PPP

ArELeEz said...

bile dlm diri penuh dgn mazmumah, begitu la jdnye.. jd selfish, xpikirkan keselamatan org lain walau sekelumit!