Neno..neno..neno....

Bismillah....

Wah...sehari dua-tiga entry macam ni jarang berlaku ....huhu 
ni misti akibat panas yang melampau sekarang ni ... :P xde kaitan pun beno nya....
tapi cerita ni mmg fresh dari oven..baru je berlaku tengahari tadi 


Tengahari td kite lunch mee kari ni ...
tapi jangan tertipu dengan rupa yang macam menarik tu ...tak sedap o.k...
tak tau kenapa kuah dia macam pahit sikit hari ni .....
mengingatkan orang Somalia yang xde makanan dan sanggup makan tahi lembu tu ...
tak pe lah saya bersyukur hari ni rezeki saya mee ni...jadi saya habiskan juga 
alhamdulillah kenyang .....
tapi masa tengah makan tadi ade berlaku suatu tragedi tau ...huhuhu 

 tengah saya makan ....Dengar si Nana asyik dok panggil saya 
"Hey, Ross tengok tu orang membakar ..terbakar habis karang susah..dah la panas" 
pastu saya buat tak tau lagi sambil makan mee...
dia bising lagi ..."Ross...api tu dah makin besar ...potpet..potpettt...." 
dia membebel plak....saya pun bangun la tengok...sambil ambik handphone snap pic :P 
"ala api kecik je tu ...asap je kuat tu" 
pastu saya terus makan .....
nana jerit lagi 
"Ehhhhhh...api makin besar la" 
"adoii tercekik mee jugak aku melayan ko naaaa"

 pastu tengok bawah...haah la...api makin besar ....
takunya ..takut merebak kat kereta tepi tu ....nahas jadi nya nanti ....
terus Nana nak call bomba....
tapi kata dia tak dapat ...jadi saya soh call Polis bantuan kat bawah ...
Polis cakap dah call bomba..o.k ..baiklah 

 tak lama lepastu ....neno...nenooooo...nenooo dengar siren bomba ...
bagus..dah sampai ....jadi abam-abam bomba telah berjaya mengawal api ...
'api telah berjaya di kawal sepenuhnya oleh abang-abang Bomba 
setelah hampir sejam bertungkus-lumus '  =P  
jadi boleh la sambung makan dengan tenang ... ekekekeke

lama jugak la diorang padamkan bara-bara api sume  ....
boley tahan luas kawasan terbakar tu tau ...
diorang sembur air sampai make sure api tu dah tak hidup dan dah tak de bara...
saya rase mungkin ade orang baling puting rokok kot? 
eh..ntah la tak berani nak buat spekulasi sendiri ...

Sekian . 


Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

3 ♡ kas|h beRpanJangan ♡:

ArELeEz said...

musim panas m'bahang ni jgn main2 dgn api, w/pon api kecik. bahaya woo..

Nafira usof said...

dekat ngan bus stop tuh kan?
besar kemungkinan puntung rokok lah tuh. kat opis zura nih pon pernah jadik camtuh gak. abes gak lah sekangkang gajah semak belakang bus stop tuh. sian abang2 bomba bertungkus lumus padamkan balik.

Fazleyatul Aini said...

musim2 panas ni masih ada yang tak reti berfikir gak. kalau puntung rokok pon boleh akibat kan kebakaran gitu, yg sengaja bakar sampah apatah lagi

kat area rumah saya, saya dok kawasan kampung kan. makcik2 pakcik2 selamba badak bakar sampah daun2 kering. pastu angin kuat, habuk sampah habis masuk rumah orang. hebat kau makcik