Fruit Smoothie

Bismillah....

Saya rasa untunglah dapat Ofismate yang o.k dan baik-baik....
boleh buat geng ber'muhibbah ..hihihi...
ni secara spontan je pun....

tengahari tu ade ofismate beli shake n take kat Lazada ...murah oit..promosi ...
tak sampai RM 50 ..sekarang tak tau la ade diskaun lagi ke tak ...
dah la shake n take design baru plak tu ....
gggrrrrrrr ...iolsss is jeles aaarrr ... huhuhu

 so dengan semangat yang berkobar-kobar dan jitu ...
tengahari tu diorang keluar pergi cari buah....
beli macam-macam jenis berries ...

 balik tu terus diorang siap blend sume...
haishhh...berries + epal + banana + fresh milk + yougurt ....

 tada...hasilnya...
saya masa tu tak de la join sgt ....snap gambar sikit2 pastu blah..hahahha
ado kojo .....jadi xleh la kan .....
cuma dengar org blend je...zreeetttt...zreettt
pastu diorang panggil saya ....
"Akak meh la rase ...meh la sedap ni " 
hahahhaha..untung lah kan ... 
haishh... 
 ni la rupa berries buah-buahan yang dah jadi smoothie 
rase dia...hurrrmm.. biasa la kan ...macam masam + kelat + manis sikit je...
tapi boleh la minum ....
esoknya diorang buat lagi..tapi yang tu lagi sedap ...
sebab tak campur epal....kulit epal tu yang buat rase kelat kot 

 Ni lah orang yang rajin sgt tu ...ekekekeke

Thanks la Razif n Faris....
Semoga bertambah-tambah la rezeki korang ek...amin...


Sekian. 



Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

Neno..neno..neno....

Bismillah....

Wah...sehari dua-tiga entry macam ni jarang berlaku ....huhu 
ni misti akibat panas yang melampau sekarang ni ... :P xde kaitan pun beno nya....
tapi cerita ni mmg fresh dari oven..baru je berlaku tengahari tadi 


Tengahari td kite lunch mee kari ni ...
tapi jangan tertipu dengan rupa yang macam menarik tu ...tak sedap o.k...
tak tau kenapa kuah dia macam pahit sikit hari ni .....
mengingatkan orang Somalia yang xde makanan dan sanggup makan tahi lembu tu ...
tak pe lah saya bersyukur hari ni rezeki saya mee ni...jadi saya habiskan juga 
alhamdulillah kenyang .....
tapi masa tengah makan tadi ade berlaku suatu tragedi tau ...huhuhu 

 tengah saya makan ....Dengar si Nana asyik dok panggil saya 
"Hey, Ross tengok tu orang membakar ..terbakar habis karang susah..dah la panas" 
pastu saya buat tak tau lagi sambil makan mee...
dia bising lagi ..."Ross...api tu dah makin besar ...potpet..potpettt...." 
dia membebel plak....saya pun bangun la tengok...sambil ambik handphone snap pic :P 
"ala api kecik je tu ...asap je kuat tu" 
pastu saya terus makan .....
nana jerit lagi 
"Ehhhhhh...api makin besar la" 
"adoii tercekik mee jugak aku melayan ko naaaa"

 pastu tengok bawah...haah la...api makin besar ....
takunya ..takut merebak kat kereta tepi tu ....nahas jadi nya nanti ....
terus Nana nak call bomba....
tapi kata dia tak dapat ...jadi saya soh call Polis bantuan kat bawah ...
Polis cakap dah call bomba..o.k ..baiklah 

 tak lama lepastu ....neno...nenooooo...nenooo dengar siren bomba ...
bagus..dah sampai ....jadi abam-abam bomba telah berjaya mengawal api ...
'api telah berjaya di kawal sepenuhnya oleh abang-abang Bomba 
setelah hampir sejam bertungkus-lumus '  =P  
jadi boleh la sambung makan dengan tenang ... ekekekeke

lama jugak la diorang padamkan bara-bara api sume  ....
boley tahan luas kawasan terbakar tu tau ...
diorang sembur air sampai make sure api tu dah tak hidup dan dah tak de bara...
saya rase mungkin ade orang baling puting rokok kot? 
eh..ntah la tak berani nak buat spekulasi sendiri ...

Sekian . 


Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

Abam Jebat

Bismillah ....

siapa sini suke abang Jebat ? kita tau areleez ngan Cheqna mmg suke kan? 
orang lain ade tak layan BKATC? 
tau tak Tn.John tu susah kot nak layan drama Melayu ni...nak-nak yang cintan-cintun ni 
jeling sebelah mata pun tak nak ...#poyolahsangat

tapi panangan Abang Jebat ngan Mastura ...dia pun sibuk gak layan ...
pastu tanya saya 
"By macam Jebat tak?" sambil angkat kening...-___-"
"nak jadi Jebat ke? meh nak toreh kening tu dulu" 
rase nak pitam oiii..kekekekeeke


pastu siap soh download dari episod satu nak tengok balik katanya ...
haissshhhh...over taw ...
tapi kita minta watak Jebat tu je ...bukan minat pelakon dia tau :P


Sekian . 



Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

Tok Wan

Bismillah ......

semalam kemas-kemas rumah jumpa gambar lama arwah Tok Wan dalam buku album ..
hurmmm...Rindu Tok Wan ... Tok Wan saya meninggal masa saya umur 19 tahun kalau tak silap..
masa tu saya balik kampung ...Tok Wan terbaring dah tak sihat ...
sebelum balik ke Politeknik...saya cakap kat mak ...
Mak ...kalau tok wan sakit xpe lah tak yah la bawak pergi hospital ...
sebab Tok Wan dah berumur ...saya tak nak dia kena cucuk sana sini sebelum akhir hayat dia ...

Tok Wan ngan Ayah 

tapi keesokan harinya ...Mak cakap Tok Wan ajak pergi Hospital...
jadi diorang bawak la Tok Wan Pergi Hospital....
bila kat Hospital....diorang buat operation ...raseya masalah jantung kot...
dah ketika tu lah Tok Wan menghembuskan nafasnya yang terakhir....

Mak telefon saya bagitau Tok Wan dah meninggal kat hospital ...
sedih....sedih sgt ...malam tu saya baca yasin dari Maghrib sampai la ke Isyak ...
saya tak boleh nak balik...sebab baru sgt balik dari kampung ...
Kuantan-Perak bukannya dekat ...nak-nak masa tu LPT tak siap pun lagi ...
Mak cakap xpe lah tak payah balik la......

Kak Yun, Tok Wan, Along, Shukur, Syairah ngan Saiful di pagi raya 


saya ingat lagi ..dulu masa kecik-kecik...darjah 1...
saya nak pergi sekolah Tok Wan la yang selalu bawak torch light temankan saya tunggu bas tepi jalan 
bila balik sekolah dia dengar bas berenti kat jalan misti dia datang ambik saya kat jalan...
Tok Wan suka makan kari ikan ...suke sgt ...dia akan makan kuah tu banjir sekali ngan nasi ...
pastu tok wan selalu kayuh basikal datang ke rumah ...

masa tu malam ....ayah pergi mana tak ingat ...
Tok Wan datang kayuh basikal sambil pegang torch light kerumah semata-mata 
nak temankan kami tidur kat rumah ... 
kalau basikal tok wan pancit ...dia pandai tau tamapl sendiri je ...
saya suke tengok dia buat kerja...tayar tu dia bukak ..pastu rendam dalam besen yang penuh ngan air 
bila bocor nanti dia mengelembung macam berbuih-buih  ....
Tok Wan ambik gam dia tampal la ....tak de makna nya dia nak hantar kedai repair :) 

saya tau kakak saya , kakak-kakak dan abg saudara saya yang lain lagi banyak kenangan dengan Tok Wan 
sebab diorang lagi lama merasa hidup bersama Tok Wan ...
tapi ni lah antara kenangan saya ngan Tok Wan yang masih saya ingat sampai sekarang ...

Semoga arwah Tok Wan ngan Tok ditempatkan dikalangan orang-orang yang beriman dan beramal soleh 
amin ya rabbal alamin ...

al-fatihah...

Sekian . 


Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

Nana, hantu dan newspaper

Bismillah....

hahahhaha...belum pape dah rase nak gelak...
pagi-pagi tadi Nana msg sy ...dia cakap da tengok paper hari ni ? 
ingat kan kenapa..rupanya pasal Cik Epal masuk paper ....
ala..Cik epal kan memang famous kot ...jadi tak la pelik kalau dia kat paper :P 

jadi  saya pergi jumpa Nana....
pastu saje soh dia snap gambar saya ngan paper wajah cun Cik Epal tu ...
skali dia snap ...muke dia pucat tgk fon saya ..saya tanya dia knape? 
dia diam pandang saya ....
rupanya .....ade gambar hantu kat sebelah ...cuba tengok pic 1 tu ....
nampak tak ? kat sebelah kanan gambar tu ....
hahahahhahaha...saya cakap ..ala ni mmg aplikasi ghost la..jgn la takut Naaaa  :P 
pppffftttttt .....
 o.k teruskan snap gambar bahagian dalam paper plak ...
cantik sungguh cik epal sekarang ni :) 

ha...haritu hari Isnin rasenya....ade officer saya balik lambat dari ofis...
dia letak status kat FB yang dia dengar macam bunyi orang lain kat ofis.....
sedangkan masa tu da tak de orang lain ...ayokkk...scary jugak..huhu
tapi kita cuma fikir memang kat dunia ni kita berkongsi juga alam kita dengan makhluk lain..
selagi kita tak kacau tak ganggu dia...niat betul nak buat kerja kita je
Insha Allah tak de pape....


Sekian . 


Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

Multi-purpose Cooker-Fryer

Bismillah 

cerita lama jugak ni ....tapi biasa lah kan...
cek fon tengok-tengok...  eh! ade gambar la...ni belum cerita kat blog lagi ni -___-" 
o.k jadi marilah kita cerita ....
masa balik kampung Tn.John haritu punya kisah ni ...

masa nak balik kampung ....ade la kawan Tn.John ni baru balik outstation...
baik sungguh hati dia bagi kami sebungkus karipap frozen...
katanya karipap ni memang best ....dia beli dekat Kuala Medang 

tapi setibanya kat kampung ...baru teringat ..mana ade dapur gas nak masak T____T
(kampung Tn.John tu tak de orang duduk..
ade rumah je untuk berkumpul time raya ..lebih kurang camtu lah )  
jadi kami balik kampung kami berdua je pun .....
 ....dan karipap tu dah semalaman tak simpan dalam fridge..
kalau dah rosak rugiiiiiilahhhhhh....orang bagi ni ..katanya sedap plak tu ..huhu 

jadi kami ni fikir punya fikir cemana nak masak benda ni ...
nak masak pakai kayu api ke? kuali mana ade :'( 
pastu ..tenggggg...timbul idea #mentoltumbuhkatkepala...
cakap kat Tn.John ...kita masak pakai rice cooker la...
rice cooker ade ...huhu tapi Tn.John tak setuju ...dia cakap rosak la rice cooker tu nanti 
hurrmmm...#apapontakboleh :P 

Pastu Tn.John terjeling cooker-fryer ni kat atas almari ...
terus dia cakap ...o.k boleh masak..kita pakai dapur ni ...
senang..pakai letrik je..tak yah kuali pun :) 
hoyeee ...bagus juga ade benda ni ...
dapur ni dah lame Mak Tn.John beli--> Tn.John la cakap cam tu ..
 tgk waranty card tu tahun 1999 kot ..lama gila ..tingkatan 1 saya masa tu :P 
tapi tak pernah pakai pun ... so marilah kita masak pakai dapur ni ...


Oleh kerana ade dapur yang best dan ohsem ni ... 
jadi banyak la benda yang kami masak ..ekekekeke 

 karipap tu memang sedap o.k ...inti dia rase macam pedas-pedas-manis sikit 
petangnya kitorang pergi TF kat Raub nun beli lagi fries ngan ayam frozen Ayamas yang hot & spicy tu ...
jadi balik rumah kita boleh masak sendiri pastu makan lah...tak yah la keluar beli makanan kat luar kan ..
masak nasi boleh..masak lauk pun dah boleh ...cantek ...

tapi b'fast kami ngeteh gak kat kedai mamak :P 
sedap oii telur separuh masak tu ... saya paling suke sebab telut tu tak mentah o.k..
kuning telur tu macam keras sikit ...hoish..sedap gila lah .. hihi 
bukan senang nak dapat ..selalu kalau yang telur kuning tu mencair je memang saya tak makan la jawabnya 
tak kenan iols...macam makan telur mentah -___-"
pastu kena plak ngan roti sardin ....habis makan boleh gosok perut o.k 
hahahhahaha....

tu je nak cerita ...

Sekian 


Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

Muhibah katanya

Bismillah....

Jumaat lepas punya kerja ni....
sebelum ni tak pernah buat lagi ..ni kira first time la buat perangai memasak kat ofis...ekekekekek
memandangkan ade orang sponsor rice cooker ...
makanya terhasil lah aktiviti masak-memasak menjalin muhibah gitew ...

pagi-pagi lagi dah start pergi cabut daun pandan dan bawah ...
Ofis saya ade tanam pokok-pokok untuk masak-masak tau ...
ade pandan ...ade limau purut, ade serai, misai kucing , cili, daun kunyit dan lain-lain lagi la...
kira kalau nak ambik jela..potong elok-elok ...mmg tak de siapa nak marah ..huhu 


pastu dah plan siap-siap ...sorang bawa santan, beras, garam  untuk masak nasi lemak ...
pastu lauk pauk ngan bahan-bahan lain untuk makan bersama nasi lemak pun bawa sorang sikit ...
ade yang bawa kacang goreng ngan ikan bilis...ade bawa telur ...ade bawa rendang kerang ...
timun, ade nugget, ade ayam goreng ...macam-macam lauk la yang ade ...
Air pun ade orang sponsor  ...muhibah kan macam tu ..hihihi 

 ni rendang kerang anak teruna ..untung la sape kawen ngan ko ajib oiii..hahhahahha
sambal tu tuan blog yang bawa .....eh...Linda tolong basuh beras sume tau ...
lupa nak tanya ade tak sesape tido malam mimpi kan Linda ...hihihi 

dah tengahari ni je yang tinggal ...
so boleh repeat makan ...round 2.....save budget ..
almaklumlah dah tengah-tengah bulan ni kna la budget sikit kan ..ekekekekeke



see ..ni gambar sebelum makan ...
sume happy ..dah excited dah tu nak makan ...
Sekian ....
nanti ade rezeki lebih boleh kita buat makan-makan lagi  :) 


Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

Charoen Thai Restaurant

Bismillah .....

Hari tu kami keluar makan kat luar ...
teman bos pergi meeting kat tempat customer ...ekekeke...
ala..sekali-sekala orang nak bawak kite ikut la kan...
motif sebenar nak cari barang untuk Pertandingan tangga berinformasi ...

hah..dahsyat tak? tangga pun nak kena berinformasi bagai ...ko mampu ? 
adoiyai ..jadi takkan nak biar bos angkat barang sendiri sorang2 kan ?
jadi dah alang2 dia nak ajak ...kami ikut la ...

 Tengahari kami lunch kat sini ....
tengok nama kedai eh? scary jugak kan ...tulisan chinese ...
tapi orang yang suggest makan kat sini cakap ...
jangan risau ...ni halal punya ....hihihi 
kat pintu masuk pun ade logo halal dan tulisan halal ...
masuk dalam Yes! memang ade group melayu makan kat situ ...
celebrate Chinese New Year kot ...sebab diorang makan yee sang :) 

 see..bos sibuk berdiscuss yang tak habis-habis...
sampai meja makan pun still cakap tentang kerja...
PA-PA dia ? ..biasalah .. diok ber 'selfie' ..ekekekek...oh emmm geee...nasib lah ..hihi 


yes...akhirnya food dah sampai ....
kangkung goreng belacan tu ...ngan sweet sour chicken 
juga tomyam ...small bowl each ...

alhamdulillah ...kenyang ...
nampak tak kepala ikan tu ? tu ikan siakap 3 rasa ...
super sedapppppppppp ....
haishhh..naseb kat restoran..kalau kat rumah ? 
memang tak de dah nampak rupa kepala ikan tu ...geram je nak kekoh ..hahahahhaha 
nasib baik dapat kawal perangai al-gejoloh kami tu (gelojoh) 
cover ar sikit..malu bos nanti ..hahahah 
banyak lagi kot isi kat kepala ikan tu 
ggrrrr....grrrrr...gggrrrrr...
-_____-"


ni air kami ....
Encik A punya kelapa tu katanya sedapppp...
kata dia la ... jus kami tu biasa je ...rase jus la..
tak de la rase lain kan ...hihihi

tu je nak cerita ...sekian. 


Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

Misti Ingat selalu

Bismillah.....

eh...korang kalau rase macam dah tak berapa nak ade mood mengarang kat blog,
 ape yang korang buat ek? 
saya sedang cuba mengembalikan mood tersebut dengan menukar header baru ...
kalau dah lama follow blog saya misti lah perasan kan saya suke tukar header ...
bukan apa ...tujuannya nak mengembalikan mood menaip ...
*motif sgt * ekekekekeke 

sejak dah makin berumur ni biasalah mood tu suke swing tak menentu ....
tak sangka je dah menghampiri 3 series dah pun.....tak pe matured sikit kan ? 
hek..hek...hek... *gelak sambil lap air mata *  :P 
kadang-kadang paksa jugak diri untuk menulis kat sini ...
tapi ...taip...padam...taip ...padam ... 
yela...tak tau nak cerita apa ...orang lain boleh juga cerita tentang kehidupan yang berubah-rubah 
saya punya life plain je..bagun pagi-pergi kerja-balik kerja- tido ....
jadi takkan la hidup yang macam tu nak cerita apa nya?? ..nothing interesting ....
nak cerita tentang makan ? 
dah lama juga tak makan yang lain dari yang lain ...
setakan nasi...lauk ..sirap limau ... hurmm.... tak yah la nak cerita kan ? ekekeke 



kalau ade anak boleh juga cerita ....
boleh cerita progress dia ....boleh snap gambar dia kan ? 
tapi tak pe lah ...saya o.k je....saya percaya pada Qada' dan qadar ...
sejak roh ditiup kedalam jasad kita...
'Dia' dah tulis pun jalan cerita hidup kita ....
Hanya 'Dia' tahu yang terbaik untuk kita ...tak perlu pertikaikan apa-apa 
dan tak de apa yang perlu dikeluhkan sepatutnya 
tapi kita Hamba yang lemah...sering lupa dan tak bersyukur atas apa yang telah dikurniakan 
malah apa yang belum dikurniakan sibuk pula meminta dan mengeluh ....


Semoga kita sentiasa menjadi hamba yang bersyukur  hendaknya ...amin 
dunia dan semuanya hanyalah pinjaman sementara kepada kita 
semua pun Allah yang punya ....



adios ...


Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

Sedekah.....

Bismillah....

ntah kenapa sampai waktu ini saya masih ingat kejadian tu ...
masa tu jam lebih kurang pukul 8.30 malam...
saya dan Tn.John dah siap-siap nak pergi TESCO beli barang dapur ...

pastu tetiba ade orang ketuk gate rumah ..pastu bagi salam ...
suara lelaki ....Tn.John pun buka pintu ...

dekat depan pintu ade seorang lelaki tua....
umur mungkin dalam lingkungan umur ayah saya ...muka nya kelihatan sugul...
ditangan pak cik tu ade sebuah buku ....

rupanya Pak cik tu datang nak minta bantuan ..
beliau memaklumkan pada kami dia datang dari Pulau Pinang ..
dengan sebuah beg  dan hanya menaiki train ...
anak perempuan pak cik tu menghidap penyakit buah pinggang ..
dan memerlukan kos rawatan yang tinggi ....

pak cik tu tunjukkan buku yang ada sijil sakit, gambar anak nya ...
sayu betul hati tengok usaha seorang ayah semata-mata nak sembuhkan anak ...
pak cik tu cakap lagi ...Pak cik kalau boleh nak bagi buah pinggang pak cik ni ..
tapi pak cik dah tua...hospital cakap tak boleh ...

serius kalau dengar pak cik tu cakap ...tersentuh sangat hati ...
bayangkan ...naik train dr jauh... dan sanggup ketuk setiap rumah yang ada ...
dan untuk makluman ...memang susah sebenarnya orang KL ni nak buka pintu rumah ...
nak-nak kalau da tengok kat lubang pintu orang yang tak kenal ..
memang takkan bukak nya ... 
tapi pak cik tu tetap berusaha .... 
T____T 

Pak cik tu dah tua dan nampak uzur ....
jalan pun berdengkot-dengkot ....
kalau difikirkan ....orang yang dah tua macam tu ...
takkan nya nk datang minta sedekah dari pintu ke pintu macam tu ...
macam memperjudikan nasib ...baik duduk kat mana-mana mintak je sedekah..
pasar malam tu ha ...banyakkkk....

tapi demi seorang anak ...Pak cik tu sanggup ....
Tn.John ade la bagi sedikit sumbangan ....
masa saya keluar nak kunci pintu rumah ....
Pak cik tu masih kat floor rumah saya tu ketuk dari pintu ke pintu ...
tapi tak de sorang pun yang buka pintu ...
sayu hati tengok ....

Saya doakan anak pak cik sihat dan membesar menjadi anak yang solehah dan berguna
kepada keluarga, agama dan bangsa ...
amin ....
Semoga usaha dan jerih payah pak cik tu akan memberi kesenangan
kepada pak cik di akhirat sana ...
amin 



Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

Full of meaning

Bismillah ....

saje nak share lagu ni ...
kadang2 orang terlepas pandang...
mudah lupa ....
ambil mudah .....
terlalu menjaga kepentingan orang lain ...
dan akhirnya hanya tinggal sesalan ....



LIRIK LAGU LOGHAT PAHANG (NGAPE BIO SEMOK)


Ngape bior semok -Kenapa biar semak
Ngape?- Kenapa
Tanoh sekangkang kere- Tanah sekangkang kera
Ngape bior semok- Kenapa biar semak

Ngape bior lari- Kenapa biar lari
Ngape?- Kenapa
Kerbanya ande sekor- Kerbaunya ada seekor
ngape bior lari -Kenapa biar lari
Ngape mudoh lepe- Kenapa mudah leka
Ngape mudoh ghalek -Kenapa mudah ralit


Kalanye ngendok senang- Kalaunya hendak senang
kenelah beringat ingat- Kenalah beringat-ingat
Kalanye ngendok menang -Kalaunya hendak menang
kenela bekerja kuat -Kenalah bekerja kuat


Orang lepeh ke bulan- Orang lepas ke bulan
Awok dalam selimut- Awak dalam selimut
Orang naik kapeterebang -Orang naik kapal terbang
Awok terngesot ngesot- Awak terhegeh-hegeh

Ngape abih jue -Kenapa habis jual
Ngape? -Kenapa?
Paya pesaka ngemok- Paya pusaka emak
Ngape abih jue -Kenapa habis jual


Ngape bio reput- Kenapa biar reput
Ngape? Kenapa?
Rumah peningge ayoh- Rumah peninggalan ayah
Ngape bio reput- Kenapa biar reput

Rajin tekun usehe -Rajin tekun usaha
Itu amalan baik -Itu amalan baik
Buat sikit sikit - Buat sikit sikit
Lama lama jadi bukit -Lama lama jadi bukit

Berakit kehulu berenang ketepian- Berakit kehulu berenang ketepian
Bio sakit dulu ase senang kemedian -Biar sakit dahulu asal senang kemudian 



Gambar sekadar hiasan : sumber google



Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.