Ikut pergi memancing

Bismillah 

masa balik kampung cuti Chinese New Year yang lepas saya ikut ayah pergi memancing 
memancing kat laut ...
actually pertandingan memancing ni 
first prize RM 60 ribu 

haish..banyak oiii...kalau dapat macam rezeki sangat kan?
ayah saya memang hobi dia ke arah laut ni 
suke sangat 
tak pernah penat, tak pernah jemu tak pernah bosan 

 ramai betul pesertanya ...dari hujung ke hujung 
yang datang dari jauh pun ramai 
ada dari melaka...dari terengganu dan lain-lain negeri lagi 
jarak tempat ni dengan rumah saya dalam 15 KM je
selain pertandingan memancing ni ada jugak cabutan bertuah 

 ayah tengah pasang umpan...umpan udang je 
 joran rapat-rapat....kalau yang dapat tu memang la luck 
ikan kat dalam laut tu pun confused..mana satu umpan nakm akan ni 
banyak sangat wakakaka

 threefie dengan mak dan adik 
shining dia tu bukan main lagi 
tu tandanya memang panas terikk oiii..huhuhu
orang yang tak cukup sabar dan tak bertabah tak payah la nak bercita-cita nak memancing..wakakaka
5 jam dok tengah panas laut ...haishhh menggelupas kulit muka iolss
itupun ngelat 
duduk kejap je kat ayah ...
pastu naik ke atas bawah pokok ..huhuhuh 
start pukul 8.00 pagi sampai 1 petang 


 antara hasil tangkapan ....
haritu ikan yang terbesar dalam 3KG 
ikan yang ni macam cantik je kalau dibela dalam akuarium..huhuhu
ada polka dot 


yang ini saya kenal la .....ikan kerapu 

memancing ni takla semudah yang kita nampak ....
nak lontar joran tu bukannya senang 
kalau tak de kemahiran..hurmmm....tak mau nye tali pancing tu pergi jauh 


ikan yang menang pada hari tersebut 
tahniah la tuan ikan..huhu 60K cash bawa balik Terengganu 
hati-hati bang oii...huhuh 

saya dapat apa pada hari tersebut? 
 dapat tengok ayah memancing dengan family
 dapat isi masa lapang weekend ,dapat panas, dapat sun burn
dan 
saya dapat cabutan no. bertuah tau..
huhu rezeki...saje beli kupon RM 2 je
sekali dapat comforter .....alhamdulillah 
tinggal di kampung untuk kegunaan diorang kat sana...

Sekian ...


Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

Kucing-kucingku

Bismillah

 hari ni buat entry dari instagram aje lah...
malas nak pilih gambar edit watermark sume pagi ni pukul sembilan ada taklimat perumahan ....alahai harap penceramah tak la membosankan ..huhu

dah lama tak cerita pasal furkids kat rumah tu 
macam-macam perangai sekarang ni 
haish...pening jugak kepala kadang-kadang 

A photo posted by Ross_rashid (@ross_rashid) on
ni abang Ginger...Abnag kawasan 
dia ni mudah jugak nak diuruskan sebab dengar cakap 
tapi masalah sekarang ni suke pee kat tray cage dia pulak..ada pasir dia tak nak 
nasib baik tak pancut kat dinding 
kalau tak! siapla..bawak pegi putong kat VET :P .......

A photo posted by Ross_rashid (@ross_rashid) on

A video posted by Ross_rashid (@ross_rashid) on
yang ni mama Hanna ....
dia ni saya bela dari kecik dulu...
dulu gumok..lepas beranak da kurus.. -_____-"
ni masuk kali kedua beranak...first batch ada 2 ekor je anak dia...
2nd batch ni ada 4 ekor....
mana la tak kurus..nak susukan 4 ekor budak nakal tu ...



A video posted by Ross_rashid (@ross_rashid) on

ni la budak-budak nakal yg memenuhkan rumah
Tapi sejak isnin lepas seekor budak nakal ni x sihat sgt
Adui risau jugak...macam sakit gigi susah nk mkn
Sy just bagi wet food..tp wet food cpt rosak..
Just bg pagi ngan malam je la....
Doakan dia sihat....



Sekian...


Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

Jakun

Bismillah

pagi tadi nampak adik saya si Shukur Rashid share experiment ni kat FB dia
macam menarik....
dan timbul tandatanya kat kepala ni
boleh ke jadi kalau saya cuba buat ? jakun disitu ...hahahha

Maksud perkataan jakun adalah / The meaning of jakun is
 : aborigines who lives in the jungle of Pahang , Johor and Negeri Sembilan
ni maksud kalau cari dalam kamus...hahha

tapi Jakun yang saya maksudkan kat sini bukan yang tu
Jakun yang saya maksudkan : macam teruja tak pernah tengok
gitu ...hahaha...orang Kedah kot pakai perkataan Jakun tu ?
i guest la.....

so cubaan saya berhasil...


amacam ada rasa jakun tak ? hahahha...
padahal tak de menda pun.....mudah teruja macam saya ni tu pasal Jakun at the first sight ...
ekekekek 

ni kalau buat experiment dengan kanak-kanak 
ngan anak-anak misti diorang terkagum-kagum
try la uolsss.....kagumkan anak-anak anda...

mudah sgt pun....
boleh rujuk kat sini 


sekian 


Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

Barramundi three flavors

Bismillah.....

Hai korang ....
meh jamu mata ...
yang mana satu pilihan hati ?

 dua jenis masakan yang sama
ikan yang sama jenis  
cuma dua lokasi yang berbeza 
makan kat kedai sedap......
balik rumah rasa nak masak dan nak cuba buat sama macam kat kedai 
tapi kaat Tn.John masih tak dapat rasa yang betul-betul sama...
huhuhuhu

nanti cuba lagi...



sekian. 


Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

Passion

Bismillah....

Isnin datang lagi...hahhaha
tak klakar pun isnin dah menjelma kembali...
3 minggu lepas...Isnin masih boleh bermalasan dirumah ...
isnin minggu ni tabah la ko keje 

dulu saya memang suke melukis...
amateur je pun...
kadang-kadang bila datang mood tu rajin la nak melukis..
dia macam ada satu kepuasan dan ketenangan bila dah siap lukis...

kalau time xde mood nk melukis kau suruh lukis juga...
lukis orang lidi pun tak koser...


 Office mate - Cik Aleen

seni ni luas konsep dia...kadang-kadang orang yang tak faham seni
 dia tak boleh nilai pun karya seni orang lain ...
ada lukisan yang kita tengok ntah pape je...tengok nilai dia...RM beratus ringgit pun ada 
orang maybe akan cakap 
"eh, apa la lukisan macam ni pun mahal bukan main"
sebab dia tak tau nilai seni 

Ohmyjep :)


 lukisan ni abstrak..
contohnya kalau kita nak lukis pokok bunga...
tak semestinya bunga asal ada 20 kelopak 
kita wajib buat sama....terpulang kepada kreativiti kita ...
kalau kita buat tak sama pun tak bermakna kita buat tak jadi 
kalau nak sama...sejibik..baik jangan lukis...pegi fotostat jela...hahahhaha

ni si Linda .....
susah nak lukis senyum senget dia..ekekeke 
macam gitu aje lah...
kalau lukis dalam hati mungkin boleh jadi...haha
nak nampak linda ke idokkk aiman tak kisah...lalallalala
yang penting saya happy

o.k la tata 

sekian 


Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

Hot Springs Pool and Mountain Spring Pool ,Felda Residence Sungkai

Bismillah....

Last entry hot spring..janji ..hihi
adoi..ni baru pergi dua hari satu malam..kalau banyak hari ...
mau tak kesior kome nak membacanya ...hahah

harini kurang idea nak membebel..
kita bagi info yang berguna sikit lah kalau korang nak ke sana
Macamana hendak kesana? 
Gunakan Highway Plus dan exit di susur Keluar Sungkai.
kemudian turn left (simpang kiri-kemudian simpang lagi sebelah kiri), teruskan perjalanan  9 kilometer jumpa perkampungan terus ke depan sampailah ke destinasi. 

mana nak tingal ?
masuk  je kawasan tu kat area kampung tu pun ada banyak homestay 
kalau tak nak walk in , try google penginapan kat situ..ada banyak 
don't worry 
 Felda residence sendiri pun ada hotel yang menyediakan bilik untuk ditempah.
macam yang saya buat ..tempah ke kat Agoda ....mudah 
 Boleh juga menempah villa kalau ada bajet lebih bolehmandi  private jacuzzi 

kalau tak nak menginap..just nak mandi je ..ni harga tiketnya 

 Dewasa : RM12 
Kanak-kanak : RM10
 Warga emas : RM7
 OKU : RM2




yang nampak berkabus tu asap dari air panas tau 
air dia panas la pada saya 
tapi tak la tahap melecur

tahukah anda ....
Felda telah membelanjakan sejumlah RM30 juta untuk membina beberapa kemudahan bagi memberi keselesaan kepada pelancong di Felda Residence Hot Springs Sungai Klah ini. 
Antara kemudahan tersebut ialah pembinaan hotel 64 bilik berharga RM9 juta, restoran dan Spa serta pembinaan landskap di kawasan seluas 40 hektar.
projek hotel tersebut adalah fasa kedua yang dibina pada pertengahan 2007 dan siap pada Ogos 2008.

amacam ...ada ayat ilmiah tak ? ahhahahhha
asyik meraban je kan :P
kita bagi fact pulak kali ni 
motif ambil gambarni nak bagi nampak cendawan 
tapi sebab dua-dua lebar cendawan terlindung..ahhahahha
nampak sipi-sipi je tu 




best oii mandi kat sini 
masa ni orang pun tak ramai ....ko mandi la sampai lebam biru pun 

nampak tu laki ahkakk...punya la dok mandi kat air terjun tu sorang-sorang 
ambik gambar dari jauh jelah 
malas nak pi sana....habis basah sume nanti 


macammana ada rasa nak pergi mandi kat sana tak ?
haha
ni rate hotel 
Bilik/Villa

Weekday
Rate
Weekend
Rate
Public Holiday & School Holiday Rate
  Deluxe Room       (2 Person)
RM 180
RM 220
RM 250
  Villa 1 Bedroom    (2 Person)
RM 500
RM 600
RM 700
  Villa 2 Bedrooms  (4 Person)
RM 600
RM 800
RM 900
  Villa 3 Bedrooms  (6 Person)
RM 700
RM 1,000
RM 1,100
  Green House 6 Bedrooms (12 Person)
RM 1,500
RM 1,800
RM 2,000

kalau macam saya pergi haritu beli thru Agoda .. 
price bilik including mandi-manda dan b'fast
 kalau beli walk in saya tak pasti tiket masuk ke pool tu harga lain atau tak dengan bilik
 nak lagi jelas? call jelah diorang


 Felda Residence Hot Springs
Sungai Klah  35600
Sungkai Perak

+60 5-438 8802

Sekian. 


Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

Egg Boiling and Thereupatic park,Felda Residence Sungkai

Bismillah...

boleh tak kalau letak gambar je?
baca tajuk pastu tengok gambar cukup? 
wordless picture ?....hahahha adoi malas la nak merapu tak de idea 
tapi gambar ada cemana?

kalau tak buat entry rasa rugi pulak snap gambar banyak-banyak
 tapi akhirnya x letak pun kat blog?
acaner ? dilema sangat nih...hahahhahah

o.k lah..o.klah..sayang punya pasal saya rapukan jua untuk korang 
xpe..reader kita pun berapa kerat je ..
kita rerapu kite-kite jelah ye 
(pi semak kamus Dewan apa maksud rerapu? macam kerapu pun ada ) 
hahahha
alahai nye lah pun...

ni tempat merebus telur ye ....
harap jangan celup tangan atau kaki disini 
nanti tak pepasal jadi sup pulak..ahakss...tak kelako 

ni gerai dia jual telur untuk direbus 
dari mula tengok ni terfikir jugak ?
apakah motif sarang burung berkumpul disitu?
adakah harapan mereka ada burung akan datang bertelur ? 
lalu telur burung dapat dijual untuk direbus?
atau sekadar hiasan classic disitu...
yelah? takkan nak letak reban ayam disitu dakkk?
tak ke memburukkan dan membaunya kan disitu?
mih..mih..mih 

Ohya...disini panas ye airnya 
nampak tu mendidih-didih ayorr nya kome...
kalau ade telur sila lah letak ditempatyang dikhaskan itu 


Seterusnya kita ke Taman Terapi 
sila jagan kutuk model tak berbayo ini 
penat dia pose kengkononya 

ni tengah test power kaki 
tapi kalau korang tak tahan , sila jangan tiru aksi ni 
marabahaya....Tn.John ni pun esoknya masih mengadu sakit ditapak kaki nya 
batu-batu tu ada yang dah pecah 
maybe orang jalan pakai kasut kot dalam tu ?
tapi agak bahaya la.....

ohya..air ni panas tau ....
saya si puteri lilin haktuih..opkos la tak jalan disini ...
hanya mampu duduk selonggok ditebing sahaja...haha

suhu air di kawasan jalan berbatu tadi lebih kurang macam yang tertera tu 
40-43 darjah Celsius....

pool kat belakang ni saya mampu rendam kaki ye...
kurang panas sikit ...
dalam 30-35darjah Celsius



o.k la tu je nak merapunya 
thanks for reading 

sekian 


Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

Felda Residence, Sungkai Hot Spring Part II

Bismillah....

Sambung part II, kami sampai ke Felda Residence ni kan tengahari dan hujan lebat 
jadi bila petang baru lah kami jalan-jalan pusing-pusing   

bila masuk je kawasan mandi-manda 
kita akan jumpa hot spring pool dulu...
jalan lagi akan nampak la private Jacuzzi macam kat bawah ni 
kalau ada bajet lebih boleh la try private Jacuzzi ni ..macam best je :P 


jalan atas lagi akan jumpe tempat Taman Terapi 
ala ada batu-batu untuk foot massage tu 
nanti saya buat entry kat foot massage tu 

jalan lagi akan jumpa mountain springs pool untuk mandi-manda...
air sejuk...ada gelongsor air ..
best 


Tn.John punya cap..pakai masa sebelum mandi...
bila dah mandi rambut basah disuruh saya pegang...
eh malehnye lah hai nak jalan nak pegang 
baik pakai..lantak nye lah ..
-__________-"


 splashhhh ........weeeeeeeeeee 


 ni dekat kolam air panas....
Tn.John je mandi....iolss is puteri lilin..hahahha
tak tahan oii panas airnya ....so tengok jela dari tebing ...kesian :P 
pppfffttttttttttttt 

 antara aktiviti lain yang ada kat sini ...
kalau datang ramai-ramai dengan family seronok rasanya..
banyak juga aktiviti boleh dilakukan bersama

DAY 2

hari kedua bermula dengan sarapan pagi 
kami bersarapan di sini 
 selesa makan kat sini ...
open air ....food pun boleh tahan banyak 
diiringi muzik...udara sejuk 
perghhh...macam nak stay terus je kat situ :P 





 round 2 jalan-jalan di kawasan pool 
teman Tn.John mandi pool 



 tengahari kami check out pada jam 11.30 pg...
last check out 12.00 tengahari
kalau ada budak-budak misti seronok mandi-manda 
dah tuo-tuo ni kureng sikit 

kalau cuti sekolah nak bawa anak-anak 
mandi-manda sampai lebam memang disyorkan sangat ! 

tapi rasenya weekend crowded 
jangan la pilih weekend ...
tak best kalau ramai sangat orang ....


Sekian. 
  



Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

Felda Residence, Sungkai 28-29 January 2016

Bismillah 

Alhamdulillah walaupun malas tahap nak seret kaki nak kerja hari ni 
tapi masih lagi mampu melawan perasaan malas itu ..
ekekeke...teruk naw..naw la kan ...

kalau la ada peluang ...nak je duduk rumah buat bisnes sendiri
buka butik ke, bakery ke, petshop ke? waaaaaaaaaaa...syioknyaaa 
tapi hakikat sebenarnya tak la se syokk yang saya fikirkan 
bisnes sendiri ko malas asyik bangun pagi nak seret kaki je
jawabnya ko seret la kedai ko ke alam kebankruppan..hahahha 

o.k la tak mau panjang-panjang verangan ...
sampai esok pun tak habis angan nya ..
haritu kan ada cakap nak pergi bercuti ...tak de la kemana pun 
pergi hotspring, Sungkai je pun..huhu 

saya dah pernah sampai sini dulu 
tapi yang tu datang atas urusan kerja....datang dengan kawan-kawan 
this time...datang sendiri, bayar sendiri ..hihi
tempat best saje ajak Tn.John jalan-jalan 
asyik kerja-kerja-kerja mangkor juga kan..


sesampai je kat sini , ini lah view yang paling depan 
masa sampai cuaca panehhh ya amat 
berdiri sekejap nak keluarkan beg je pun....berpeluh-peluh sudahhh

 ini bilik-bilik Bilik Deluxe Double atau Twin

 register kat kakak baju oren tu ye....
kalau ikutkan pukul 3.00 pm baru boleh check in 
kalau waktu pack la ...kalau time tak ramai ikut budi bicara diorang la boleh check in awal atau tak 
kalau tak boleh masuk lagi tunggu la kat ruang menunggu tu 
nice seat nya 
 pada hari sy check in ada juga orang lain 
kalau book by company dia akan mention kat signboard tu 


 Elok je saya smpai...hujan turun dengan super lebat 
Tn.John dalam kereta lagi..tak sempat masuk..
patut la panas tadi..rupanya nak hujan 

 no. tu seat untuk lepak-lepak..sembang-sembang 
dan no.2 tu ada iron disediakan disetiap bilik uolss...
jangan risau tudung atau baju keredut-keredut (kedut) 

 selain itu..ada juga kemudahan mini ice box
kalau nak order food pun boleh
tapi standard la duduk hotel, food dia mmg mahai sikit 
dia hantar sampai ke bilik o.k  
kalau nak save, bawak je maggi cup tu, 
masak air then rendam je, 
harga bilik termasuk breakfast sahaja 
malam tu pandai-pandai la nak makan 

kitorang tapau nasi dari rumah lagi ...
simpan makan malam ...

o.k la nanti sambung part  II

banyak gambar kalau nak buat satu part je..

sekian...
harap korang tak boring la baca nanti ye ...



Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.