cita-cita

Dulu-dulu mase kecik-kecik
antara soalan favorite cikgu-cikgu kat sekolah
"nanti dah besar kamu nak jadi ape?"
maknanya dia tanye ciata-cita lah tu ...
aku akan jawab
saya nak jadi --->


tapi dah ramai sangat kawan2 aku pon nak jadi doktor jugak
cam tak best ar same ngan diorang ...
tapi sekarang setau aku tak de sorang pun yang berjaya jadi doktor ..hihi
so
aku pun tukar cita-cita tu nak jadi --->
macam best je ...pegi memane pun orang panggil Cikgu
bukan setakat kat sekolah, orang tua , orang muda,
pegi kedai mane2 pun orang panggil cikgu

wa..best ..hihihi .....

tapi masuk je form 4, aku masuk sekolah teknik
jadi tukar lagi cita2....
memandangkan aku ambik Electrical Engineering
konon-konon nak la jadi Engineer
hihihihi

tapi ..mak cakap macam tak sesuai plak 'pompuan'
nak keje kat site cek-cek kabel..
kata mak aku la...
padahal ramai je engineer perempuan
huhu

kawan aku cakap...

kalau dok kat KL ni nak cepat kaya
jadila ----->

Nauzubillah ....aku masih waras ...
ade ke patut ?
jadi prostitute plak ?
Coi ...
hihihihi

kata sorang lagi kawan aku ..
kalau nak cepat kaya ..
jadi la 'farmer'


tapi jangan tanam jagung atau kelapa sawit
lambat kaya ....
tanam la ni ----->

Giler ar...berani ke nak tanam ganja ?
huh...tak kaya tapi kayap jadinya
bertahun2 merengkok dalam penjara
kalau nasib baik
terus
gantung sampai mati ...
huh

tapi alhamdulillah aku dapat jadi cenggini
tak payah nak fikir lagi cita-cita nak jadi ape ..amin

~sekian~





11 comments:

Eye_nee said...

Yg lebih penting..jd diri kamu...profession dan rezeki itu part of it....

Mawar_berduri said...

ye..betul tu ...be yourself ...thanks ye singgah dan komen

blueCITY® said...

salam mawar,
heeeeeeeeeeeee....
akhirnya itu rezeki kamu kan
sentiasa berdoa dan kekalkan semoga ianya kekal dan tyidak ditarik balik,
insyaAllah...

kita kdg2 rasa selesa dan bangga
hingga lupa, kalau tuhan nak tarik balik, bila2 masa jer kan
nauzubilah...

tahniah!!
sykur alhamdulillah, kita masih punya rezeki yg halal dan baik utk diri dan family kita

akak busy sikit jer dah
heeeeeeeeeeee...

tq,
xoxo
salam

Solehah said...

yg last tu jadi camni tu jadi ape?hehe

Mawar_berduri said...

Sis Biru: tu la ..kita kna selalu mensyukuri nikmat tuhan tu ......

Solehah : tak de la jadik bos pun..tapi jadi orang kat sebelah bilik bos je ...hihi :P

mamai said...

masa kecik-kecik ada cita-cita nak doktor tapi dah besar nak kawin doktor pun tak dapat

shidah said...

hehehe..kita dulu cikgu tny xtau nk ckp..ikot kwn jer..kwn nk jd doktor kita pom nk jd doktor..hehehe...tp kita slalu pkir lau jd ayh kn best..blik keje mknn dh sedia ts meja.. tunggu mkn jer..kehkehekh..

Mawar_berduri said...

Pak Cik : hihihi...

Shidah : kikikiki...klakar ...alamak..kalau nak jadi ayah memang tak dapat la...hahahahahha

ASaDa RyutaRo said...

apapun kerja kita, buat dgn sebaik mungkin.. hee =)

aku rsa klu jd petani mmg cepat kaya la.. hee :P

maiyah said...

Amin.. dah termaktub.. ketentuan bg mu..

Wanita Mutalib said...

ada kawan kiter sorang biler cikgu tanyer nak jadi apa dia jawab nak jadi tukang kebun heee..


sala kenal :)