untuk para peniaga


Bismillah

Salam Khamisss.....Yeaa...esok cuti ...
semua orang pun sukeeeeee :) :)

o.k..cukup suke sikit-sikit ...
ni nak cerita kisah yang berlaku kat pasar malam semalam ...
actually benda ni dah selalu berlaku ...
rasenya ramai orang yang pernah melalui perkara ni ..

Semalam pegi pasar malam kat Pantai Dalam ...
pegi naik motor...masa tu tak hujan lagi ..tapi da mendung
nak beli ayam goreng uncle bob tu ...
masa sampai depan gerai tu ade 2 orang ...diorang berdiri macam beratur ke kanan
so aku pun berdiri kat belakang minah ni sebelah kanan ...
pastu yang depan skali dah dapat ayam dia..
so turn minah ni la plak la kan ...pastu aku dapat la kan .....
tetiba datang 2 orang dak perempuan ....datang dari depan terus order ..
tak Que pon...slumber je ..!!!

"bang nak dua"

aku cukup bengang ngan orang mcm ni ...kita dah tunggu beratur kat situ
dia suka-suki je nak potong Que
muka tak bersalah pon o.k

hari tu sekali kat pasar Raub ..
nak beli apam balik sekeping ..
yang ni My Dear yang beratur coz masa tu aku plak pi bli kebab
aku dah dapat kebab ..dia masih kat gerai tu ..
aku pun pegi la sana ...
tengok mmg ramai la ..tapi my dear dah tunggu lama kat situ ...
dia boleh bagi kat orang lain dulu ...dah la nak beli satu je ..
ikot hati nak je ajak dia blahh...

pastu masa ngah tunggu tu ...datang mamat sorang ni
order ...masa tu ade apam ngah bakar ..o.k la ...
skali pak cik tu dah angkat trus bungkus bagi kat mamat tu dulu..
HUH ....kami#ni#tunggul#kayu#kehape?
Mendatangkan kemarahan aku ....

aku trus sound

" Yang beli kebab 2 bijik ni pun dah dapat...knape Bie lama sgt bli apam?? sebijik je kot"

pastu Bie jawab :

"tak pe kita tunggu jap je lagi o.k "

masa tu anak lelaki pak cik tu dengar rasanya ....
elok ayah dia letak je apam tu ..trus dia cakap kat ayah dia...

"ayah, bagi abg ni ...dah lama dia tunggu "
o.k...Good boy :) :)

kadang-kadang tu bukan apa ...
diorang ni bukan tak nampak ...
tapi ada yang :

nak bagi kat awek cun dulu ...
kat regular customer dulu..
kat kawan baik dulu ...
kawan anak ...
bakal menantu ....
jiran sebelah umah ...
janda depan umah ...

aiyooo......patutnya tak kira lah dia sapa....
que kan lagi adil pada semua orang ....kalo nak bagi kat org tua dulu o.k la...boley terima la
diorang tak larat nak berdiri lama....ni hish...bagi kat org yang dia kenal dulu..regular customer ke hape ke ...
tak adil la pada orang yang tercegat dok tunggu nih ...
Gambar sekadar hiasan ...kredit disini

So kalo ade sesap yang meniaga dan terbaca tampalan ini ...
tolonglah ..alert sapa yang sampai dulu bagi kat org tu dulu..
fahamla ..kadang-kadang ada org rasa beratur ni leceh..macam budak sekolah ...
o.k..fine

kalo tak beratur pun..paham-paham la ..
yang baru datang tu bagi la yang dah lama tunggu dulu
kan adil dan saksama :) :)







Sekian ...bebelan ku hari ini :)
Selamat bercuti :)

7 comments:

cheqna said...

kalu cheqna akan cakap direct je ngan peniaga tu
kadang cheqna akan kata
" duit saya dalam RM jugak...bukan guna bhat pun..ke tak laku jugak kat gerai ni??"

AI said...

- mmg bengang sgt kalo camni...pernah gak blah je sbb depa bg kt org lain dulu...

[s.u.r.i.a] said...

kalau peniaga bijak nak jaga hati pelanggan mesti dia ingat mana patut bagi dulu. murtabak uniten siap tulis ciri-ciri pelanggan dan berapa keping, dah setel dia potong.

♡ m.a.w.a.r_ b.e.r.d.u.r.| ♡ said...

@cheqna wah..lagi panas ayat cheqna...terbaek dari ladang :P

♡ m.a.w.a.r_ b.e.r.d.u.r.| ♡ said...

@AI patot buat mcmtu..dulu penah wat skali masa bulan pose lak tu :P tak larat dah nak tunggu

♡ m.a.w.a.r_ b.e.r.d.u.r.| ♡ said...

@[s.u.r.i.a] patotnya peniaga ni harus lah bijak kan? baru lapelanggan suka nak pi kedai dia

ArELeEz said...

1st come, 1st servelah kan? baru adil..