Kenangan pahit sebelum bergelar Pengantin

Bismillah ....

adoyai ngantoknya ....semalam pegi airport
jemput along ngan abg long balik dari kuching ...
sampai umah dah 2.30 a.m....
ishh....selasa lagi teruk dari isnin la nampaknya ... >___<

o.k..o.k bukan nak cerita pasal ngantuk atau airport
mahupun kek lapis ...tapi nak cerita pasal suka duka masa wat persiapan
perkahwinan kami

serius memang banyak dugaan okeh...
telah mentunangkan diri selama 2 tahun lebey
mmg family tak nak kawen awal sgt ....muda lagi kata nya
so tunggu jolah kan ?

kami dapat tarikh kawen pada bulan Disember 2010
so dah mula la buat persiapan itu dan ini ....
baju untuk majlis kat perak suruh along survey ...
baju yang kat KL pulak ikot pilihan my PIL

pastu masa nak kawen nih selalu jugak la ulang-alik KL-Perak ...
kisah kami jadi lebih kelam-kabut bila.....
masa bulan 3 tu aku kna attend kursus selama 3 minggu kat Intan
so, persiapan tu jadi slow...kad pun ujung bulan 3 baru tempah ...kad siap masa dekat hujug bulan 4 dan kelam kabut edar kad tau ...huhu

DUGAAN 1

borang settle masa bulan 4 .....baju yang kat KL tema silver tu dah tempah masa bulan 4 ...
dah pegi rumah org tu, nak ukur sume ...baju nikah yang musnah tu pun tempah masa bulan 4

masa bulan 5 aku pegi ambik baju nikah yang musnah tu ...
tak puas hati so cancel....aku takkan pakai baju tu

DUGAAN 2

seb baik aku dapat baju Nikah Express ....so settle
...baju express ni pun aku dapat masa hujung bulan 5

pastu dalam 28 haribulan 5 konon nak pegi la fitting baju Silver untuk wedding kat KL nih...
Sekali lagi ...kuciwaaaaa....baju sgt burok....sedangkan bayar untuk buat baju baru ...
bila pakai baju tu aku nampak macam alien ...series...
baju bulu-bulu macam kostum burung merak....
kembang kat bahu....badan jadi lebih besar dan
kepala nampak kecik coz pakai tudung masuk dalam baju ........
tengok bunga tangan pulak burok..bersawang ....arghhh
aku da bgtau nak veil yang labuh.....
sekali dia tunjuk ..."ni hah veil kamu"
veil macam kain langsir ...series..kaler burok...just selendang panjang ...bukan veil ..
...down gila....my dear tengok trus sound

" Ni Alien dari planet mana plak nih"

gambar sekadar hiasan
baik aku pakai baju tisu tandas ni dari pakai baju tu !!! sakit hati tau .......

ambik kau setepek......terkedu beb....hahahhaha
so..my dear tak bagi pakai baju tu ...baju my dear plak ...orang tu jahit kecik..
leher kecik...kalau makan daging tercekik kat leher ...
seluar dia plak sarung sampai kat peha je ...
dulu masa ukur baju aku dia tak nak ukur my dear ...
kata dia " O.k saya buat size standard lelaki biasa"
mak haih ..ayat .....konfiden habis...
sekali tak muat ...
abis ..ko nak cakap laki aku lelaki luar biasa ke? Hah
Bengangggg....masa tu pelamin sume ambik ngan dia..dah bayar RM 700

balik bincang kami semua termasuk My MIL pun setuju untuk tak kan pakai baju tu ..
dan nak cancel kan jugak pelamin sume ...sebab baju dah buat tak semengah ...
karang pelamin pulak jahanam ....so cancel...
bila call org tu dia cakap nak cancel duit sume burn....
so aku cakap la ...aku nak ambik kasut ngan crown dr dia... coz dah bayar 700 kan ?
dia cakap ape tau ?

No...kalau nak ambik kna bayar tambah lagi RM 300???
ko gilaaaa???? dah ko makan duit RM 700? ko soh tambah lagi RM 300?
Oh...sorry kami#tak#bodoh#macam#lembu#o.k

DUGAAN 3

memang down masa nih....esok tu hari ahad ...
aku ngan my dear dan mak mertuaku yang baik lagi sporting-morting
round KL cari kedai lain untuk sewa baju ...

memandangkan My Dear selesa ngan baju kaler putih untuk wedding kat Perak ..
pakai masa fitting .
dia neka nak mintak kak Nora jahitkan baju kaler Silver untuk wedding kat KL jugak ...
kami pegi jakel beli kain untuk buat coat kaler silver ...
then masa tu dah petang ....next weeknya aku dah cuti panjang sebab majlis 5 Jun 2011
kami pusing cari lagi baju untuk aku pakai wedding kat KL nanti
last sekali jumpa kedai Pak Jak dan Pak Jak telah merealisasikan Majlis kami
dengan jayanya ...walaupun last minute....
dapatlah kami baju dan pelamin cantik berwarna Silver

tak selesai kat situ je ....
baju coat my dear belum siap..masih kain ...
aku balik ke kampung untuk bercuti panjang bersama kain ..
masa untuk siapkan coat tu ada lagi 2 minggu ...
sampai perak terus hantar kain tu kat kak Nora...
dia cakap akan cuba siapkan baju tu ...

DUGAAN 4

so 5 jun 2011 selesai Majlis kat Perak tanpa apa-apa masalah...
berdebar tunggu Majlis 12 Jun pulak ...
kelam kabut Kak Nora sempat siapkan coat tu pada 7 Jun 2011... :)
Terima kasih kak Nora ....tapi sayangnya coat tu masih ade masalah ...
:( :(

kak Nora tak sempat nak tebuk lubang untuk butang besar coat tu .....
dia jahitkan butang lekat kecik2 tu je ...bila pakai my dear cakap takot terbukak masa duduk ..dan dia jugak tak sempat nak buat poket kat bahagian atas baju tu ...baju tu kosong..macam tak shantekkkkk..... :(

DUGAAN 5

dugaan lagi.......pada hari Jumaat 10 Jun tu ....kelam kabut sgt....
aku dan bie cari kedai untuk buatkan poket kat baju tu dan dalam masa yang sama cari kedai yang boleh tebuk lubang untuk butang ...

akhirnya ....aku dapat tebuk lubang butang tu kat Jalan TAR kat Wisma Yakin pada 10 Jun tu
dan buat poket baju pulak kat Bangsar area Bangsar Village tu pada 11 Jun 2011
dan konon nak hantar orang iron ...last nya aku yang ironkan baju my dear tu ...
nak hantar iron pun diorang soh ambik esoknya...
gila ke hapa..esok dah nak pakai kawen
jadi....ghasak ...aku pun boley hape iron sendirik.......


tragis tak citer ni?

so sesape yang rasa down je masa wat persiapan kawen anda...
rileks o.k...Insyaallah semuanya akan berjalan lancar selagi anda bersabar dan terus berusaha








n3 yang sgt panjang ...sowie la yew :P :P
lpas ni dapat gambar dari OP baru nak buat N3 pasal kawen lagi...ni kira rumusan la ...hahahha
dah 3 bulan baru nak buat rumusan :P :P :P

kalo ayat tunggang langgang atau typo tu sowie la..xlarat nak semak ...mata mengantokkkkkkk

7 comments:

[s.u.r.i.a] said...

banyak kan dugaan. tapi benda-benda macam 2 yang seronok kita ingat. :D

Lya Colours said...

ish macam2 dugaan ye. huhu nak kawen ni alamatnya mcm2 nak kene redi awal2. especially, fulusss

mamai said...

dengan segala cabaran ianya bebaloi juga wish you happy always

♡ m.a.w.a.r_ b.e.r.d.u.r.| ♡ said...

@[s.u.r.i.a] meman pon..kenangan abadi orang kata :P :P

♡ m.a.w.a.r_ b.e.r.d.u.r.| ♡ said...

@Lya Colours Yeaahh...fulus mmg kna ready okehh...wajib!!

♡ m.a.w.a.r_ b.e.r.d.u.r.| ♡ said...

@mamai Terima kasih pak cik :) . also wish u semoga sentiasa berbahagia bersama keluarga tersayang :) :)

Nafisya Ismail said...

tragis gak cite ko ni.. huhu.. tp alhamdulillah da selamat pon jd isteri org... aku ni ntah bila...