Selamat Hari Guru

Bismillah.......

selamat hari guru buat semua warga pendidik...jasa dan budimu tak terbalas ....
saya ingat lagi dulu masa zaman sekolah-sekolah ...seronok rasanya...
kalau boleh diulang semula...saya nak!! sebab saya rasa masa sekolah dulu la masa yang paling best ...

sampai sekarang pun saya masih ingat lagi beberapa orang cikgu saya ...

Cikgu Osman -Ajar BM masa darjah 6 (siap bawak kitorang pergi rumah dia...pastu first time saya minum karot susu Cikgu Osman la yang buat masa kat rumah dia ) 
biasa la orang kampung kan ...masa kecik mana la kenal karot susu :P 
Ustazah Rohani- Ajar pendidikan islam masa darjah 2
 Teacher Sulimah- Ajar English masa darjah 6 dan siap buatkan tuisyen tiap malam masa nak UPSR 
 Teacher Rahimah -Ajar english masa darjah 1
Cikgu Amir - Ajar BM darjah 3
Cikgu Sabri -Ajar math darjah 6 (siap pernah kena rotan..hahhaha) 
Cikgu Halim -ajar muzik 
Cikgu Ramli - tak ingat ajar subjek apa ..huhu
masa tu Guru Besar ialah Cikgu Yatim.

ni antara yang saya ingat masa sekolah rendah 
Sekolah Kebangsaan Batu Hampar, 32700 Beruas , Perak 


masa kat sekolah menengah Kebangsaan Raja Shahriman (SMKRS) Beruas, Perak

Teacher Ng ...nama penuh tak ingat ..hihi (tapi inga sebab teacher ni x boley sebut huruf R 
jadi dia panggil saya LOS ? hihihi..comel sgt ) Teacher Ng ajar English .

Teacher Mona - The Best English Teacher Ever ( sebab apa teacher mona best ? 
sebab dia guru kelas saya masa tingkatan 2A1, dia ajar English dan buat saya rasa English tu Fun sangat ...
siap ada tulis-tulis surat ngan kawan dari sabah/ sarawak ... memang best ...rasa sesi 
pembelajaran tu langsung tak membosankan . paling saya ingat ...perfume teacher Mona memang wangi! 

Mr. Teo - the Best mathematics teacher that I  ever know ....series 
Cikgu Maths saya masa Tingkatan 3....kalau bukan kerana cikgu Teo
saya confirm tak kan dapat B pun matematik masa PMR ...hahahha
Cikgu Teo ni memang sempoi habis .... dia ajar mudah faham dan dia akan ajar sampai kita betul-betul faham ....dia sanggup buat kelas tambahan walaupun tak de kelas kosong 
dia buat kelas tambahan kat kantin asalkan ade white board ....

Cikgu Thamilselvi - Cikgu Bahasa Melayu terbaik ....belajar ngan Cikgu Thamilselvi ni pun 
best sgt ..tak bosan ...siap ade kuiz ..ade hadiah lagi ... 

Cikgu Maznah - Ajar maths tingkatan 2, Cikgu Maznah agak garang tapi time mengajar la ...
kat luar baik je orangnya ....

Cikgu Mahinar : Cikgu Kemahiran hidup ... ajar jahit-jahit... masak-masak ...
best tau kelas kemahiran hidup..buat kat bengkel...time masak yang paling best :P phewww ...

Dan memang tak pernah saya lupakan sampai bila-bila : Cikgu Sharifah Radziah 
Cikgu Sharifah ajar saya Prinsip Akaun masa tingkatan 4 (sekejap je sebelum saya masuk sekolah teknik) 
tapi apa yang specialnya Cikgu Sharifah ...
dia adalah warden saya kat asrama....dari saya tingkatan 1 sampai tingkat 4
dia yang jaga kami kat asrama ...walaupun kami kadang-kadang suke buat perangai 
tapi dia o.k ..marah tu adat ..memang la dia kena marah kan kalau kita buat salah ...
hihihi...saya banyak kali kot kna rotan sebab tido time prep ..hahahha
orang soh baca buku dia tido..hah ...hamek la habuan nya ....
tak pe saya o.k je ..disebabkan ketegasan dan kegarangan dia , 
saya belajar untuk jadi lebih berdisiplin ... 
Cikgu masa di Sekolah Menengah Teknik Gerik SEMETRIK/ SMTG , Gerik, Perak 
saya cuma belajar kat sini satu tahun 7-8 bulan je ...
tingkatan 4 dan 5......
tapi masih ade jugak cikgu-cikgu yang saya ingat sampai hari ni ...

Cikgu Farhana : dia cikgu sejarah kelas saya merangkap warden Asrama ....
dia memang garang ...kalau tak dapat jawab ...hah ..siap..dia soh jalan itik dari hujung ke hujung block ..hahaha...tapi say asuke dia ...dia baik sebenarnya ...
sebab saya selalu tak kena denda ..hahaha ...tapi bukan pilih kasih tau ..
sebab saya boleh jawab soalan dia...saya minat kot sejarah ?? huhu

Cikgu Azizah dan Cikgu Normaliza ... dua-dua ni pun warden asrama...
kalau nak keluar outing kena mintak sain dari warden ....
paling tak boley lupa....kalau ade orang hantar surat cinta kat asrama 
Cikgu Azizah akan baca kuat-kuat guna mic biar satu asrama dengar ...hahahhahaha
saya tak pernah kena o.k... time study kena fokus jgan nak menggatal gitew  :P 

Cikgu Nazuha ajar kimia ...Cikgu Nazuha ni cikgu isteri Cikgu Sirusmini ...
 masa mula saya sekolah tu diorang tak kawen lagi ...
masa saya tingkat 5 kot kalau tak salah saya diorang kawen..dua-dua pun o.k ...baik 

Cikgu Sudiman Cikgu Add Math saya ... orangnya saaaaangat baikkk 
serius... sampai kadang-kadang kami jadi melampau ...maafkan kami cikgu ..
bila ingat balik rasa macam "patut la add math ko fail" padan muke ...dusssshhhhh
tau tak apa kami buat ? cikgu Sudirman ajar kat depan kami boleh dok 
pas-pas bekas nasi lemak yang kami tapau waktu b'fast pagi... 
slumber je makan ...huhuhu ...cikgu tau tapi dia buat tak tau je ...
Maafkan kami cikgu ....kami nakal sangat masa tu -_-"

huish.....kalau nak huraikan semua cikgu sampai esok pun tak habis 
jadi saya pilih yang saya betul-betul ingat la.....tapi buat semua cikgu yang pernah mengajar saya 
walaupun saya tak sebut kat sini ...saya nak ucapkan Jutaan Terima Kasih ....

selamat hari guru ..terima kasih cikgu...jasamu tak terbalas.


Sekian. 


5 comments:

fadzli Amir said...

Amboi, ingat semua nama cikgu ni bagus ni...yg kenai dlm list kat atas, cikgu sulimah & cikgu yatim ( sebab penah diajar diorg dan juga sepupu ) dan cikgu mahinar...

Lya Colours said...

kalau nak ikutkan dah berapa ramai cikgu yang kita pernah belajar dengan dia. mesti ramaiiii kan. yela dari tadika sampai u

Sara Lynn said...

omakaiiiii... penat den membaca.. mcm nk kena exam duk baca n3 kali ni!~ ekekeke... apa2 pun kamu beruntung dpt cikgu yg baik+sporting dan x lokek dgn masa+tenaga dlm mengajar!~ terbaek..

Batu Adventure said...

nice day:)
saya adalah saya hari ini karena pilihan-pilihan
yang saya kemarin..


bagi-bagi motivasi yaa.. :)


http://wisataoutboundmalang.com/

Doy said...

ros....cikgu teo..kat mana eh skang?aku suka sangat dia..hahhaha