Main masak-masak ...

Bismillah 

dah lama rasenya tak update aktiviti masak-memasak dirumah ...
tak update tak bermakna tak masak kan?
cuma kadang2 dah pnat malas  nk snap pic
ni bila dah ter rajin snap ....
marilah kita masukkan ke dalam blog :P 

 ini ialah makanan kegemaran Tn.John ...
dia always request nak makan kentang goreng sambal rangup ni ....
nak buat ni kena bersabar sikit ..hahahha
sebab nya? sebab nak goreng kentang tu lambat ...
nak goreng kasik garing dulu..pastu goreng ikan bilis..(ikan bilis sekejap je gorengnya) 
kemudian goreng tempe...kalau tak de tauhu pun boleh...
pastu tumis bawang buat sambal..pastikan sambal tu kering ...
baru lah kentang tu rangup dan tak lembek..... huhu

 yang ni simple je...
kangkung goreng .....
belacan tak de kat rumah..jadi kangkung goreng letak ikan bilis je sikit ...
huhuhu

 pastu ayam goreng tepung ...

 kembung tiga rasa ....resepi yang sama macam yang dulu jugak ..
cuma yang ni tambah isi ayam sikit ...
buat kuah pastu tuang atas ikan yang dah digoreng rangupppp...
fuhhhh..terbaek....

akhir sekali telur goreng hancur bersama kicap ...
yang ni pun kegemaran Tn.John jugak... 
ringkas je masak nya ...bawang, cili besar dan kicap...
gaul je ngan telur masa tengah goreng tu ...


kami makan berdua je pun..
tapi lauknya? boleh makan 2 kali o.k...
masak tengahari sambung makan malam .. :P 
sekian menu orang tak pandai masak macam saya ..


sekian ... 

3 comments:

Lya Colours said...

sambal kentang tu pon feveret saya. tambah petai, fuhhhh

LYAfrina said...

kentang goreng sambal ranggup tu nampk marvelessss..

Sara Lynn said...

oooooo makkkk aiii.. ni mkn ke melantak? ekekekkee =D

Kuala Gandah Elephant Sanctuary

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم Hai Korang ...gigih mokcik curi masa nak hapdet cerita kali ni #suscuba hihihi  takut terlepas d...