Beraya di Kedah untuk pertama kalinya!

Bismillah....

Raya tahun ni rasenya adelah sikit pengisiannya...
bukan apa ..biasa tiap tahun raya pergi rumah sedara mara dekat-dekat situ je....boringggg :P 
tahun ni Mak ajak pergi raya kat Kedah ...rumah Mak Ngah dan tok-tok sedara ...
jadinya raya Ke-2 kami pun bertolak la seawal 8.00 pagi ke Kedah ..
Perjalanan semuanya lancar ...jalan tak jem...
kami berlima dalam kete .....bawak Shukur, Syakir ngan Syairah ... 
Along, Mak , Ayah ngan Bang Long naik lagi sebuah kete ....

Pukul 11.00 macam tu kami sampai la kat Jeniang, Kedah ...
konon nak pakai GPS la pegi sana..dah lama tak pergi ...jadi jalan tak tau ...pffftttt 
sekalik GPS pun tak de line lahhhhhhhhh.....  sampai pekan Jeniang je 
tapi o.k kami folow je la diorang dari belakang sampai la ke rumah ...

ni snap gambar kat rumah Mak Ngah ...Mak Ngah ni kakak mak saya ... 
tu gambar mak ngah dan cucunda :) 


Aktiviti lain bila dah sampai sana ialah.... menapau buah-buahan ... 
penuh bonet oiii ...ade rambutan....cempedak dan petai...
ni lah tokei nya ....3 singgit..3 singgit ...hahhaha 
ni bukan tokei sebenarnya..tokey tak de la gambar :P 

 ni pulak tukang petik buah...
tak pernah la tengok Tn.John segigih ni ..good job..hihihihi 
lepas dok menjolok cempedak ....dia dok menggunting rambutan plak .... 
siap tukar kasut tu kalau nak tau ...hahaha seb baik ade spare dalam kete ....


dah habis pokok rambutan Mak Ngah di tarah ... 
bersenang-lenang makan cempedak pulak diorang ni ...
tapi memang sedap cempedak tu ... 
goreng buat cucur ! perghhhhhhhhhh ......telan ailio tau .....

kami pergi balik hari je ....pergi pagi balik petang ....
sampai rumah malam ... penattttt ! 
pastu jem...telinga pun jem...kepala pun jem..hahahhaha
sebabnya ...Driver dah penat dia pun ape lagi kasik ceramah free la berleter sebab jem... 
kakakkakakaka....nasebbbb lah...
tahun depan boleh la planning pegi sana lagi ..tapi tak mo pegi hari raya ...
nak pegi hari biasa ..jalan tak jemmm :P 

Sekian . 

2 comments:

Fazleyatul Aini said...

cempedak goreng singget !

ArELeEz said...

nmpk nostalgic sgt gambar yg last tuh. sbb mkn buah sambil ditemani props keta biru yg comel. ;)

Kuala Gandah Elephant Sanctuary

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم Hai Korang ...gigih mokcik curi masa nak hapdet cerita kali ni #suscuba hihihi  takut terlepas d...