A journey to the Borneo

Bismillah ....

Disebabkan nak cerita yang masih fresh dalam ingatan ...
saya cuba juga update secepat yang boleh ye....kalau boleh setiap moment tu nak diceritakan kat sini 
nanti bila baca balik rase macam baru semalam kat sana ...
amboi..bukan main eksaited cek Senah yerrrr..ekekeke

Perjalanan kami bermula dari ofis ke KLIA pada jam 8.30 pg ...
9.30 pg tiba lah kami semua di KLIA 
ni baru turun dari bas lah ni ....
sebelum check in luggage jom snap pic sikit ... :P 
masa ni luggage masing-masing masih ringan...semua bawa seorang satu luggage je pun ...
amboi Kak Mas...sweet sgt nih..habislahhhhh
da over shadow tuan blog arr camni ..hahahhahha

masa ni nak lalu pemeriksaan kastam ....
kami bertolak dari KLIA pada jam 12.00 tengahari 
Subhanallah ..cantiknya awan kat atas sana tu .....
walaupun nampak cuaca gelap mendung macam nak hujan masa nak naik flight ...
tapi kat atas sana cantik je awan putih berkepuk-kepuk....

gambar yang ada sungai tu masa dah nak touch down dekat Kuching ...

perjalanan kami mengambil masa lebih kurang satu jam setengah ....
memang tak terasa sgt la....masa dalam flight kami dihidangkan dengan nasi dan roti canai ...
saya pilih nasi .....o.k la just nice je portion tu ...
rasa ikan sweet sour tu pun o.k :) cuma epal juice tu je macam pelik sikit rase dia...
pelik sikit jela...habis jugak minumnya ..hihi
kami tiba di airport dan dijemput oleh Kak Lin...tourist guide kami ...
best dengan Kak Lin..dia buat kita tak rase bosan dalam bas....
awan kuching yang cantik ! 
awan kumulonimbus tu kan ? 
hihi..teringat belajar kajian tempatan masa sekolah rendah =P 

mula-mula kak Lin bawa kami lawat kampung-kampung di Kuching...
bersih tau kampung diorang ! kebanyakkan rumah dua tingkat ...kata Kak Lin 
rumah kat situ dulunya selalu dinaiki air sebab tepi sungai ..sebab tu semua pun ada rumah atas ...

lepastu kak Lin bawa kami makan tengahari ...
memang cun sgt la tu ..perut pun dah mula berdangdut kan....
(padahal tadi da makan nasi dalam flight ) #tankbesarapabolehbuat ! hahahhaha
Kak Ina rileks la jgn tido, kita makan la dulu....hihihi =P 

lepas makan Kak Lin cakap nak bawa kami jumpa "si Pusak"
katanya perkara wajib kalau datang Kuching ialah ambil gambar dengan si Pusak 
hihi...hai pusak putih....-____-"
Ni lah si Pusak....pusak dalam bahasa Sarawak ialah kucing ;) 

amboi...semua pun tak nak ketinggalan bergamabr dengan si Pusak..famous ko pusak kan 
pastu untung lahhhhh Ayu bukan main peluk ko lagi ..ekeke
Faizah tu sempat lagi jeling camera hp saya :P 
walaupun ada camera mahal snap pic dia kat depan ..hihi bagus2
eh..baju nala sama warna dengan tapak kaki si pusak ...pinky! 

ni lah semua group kami ...ada 16 orang dengan ditemani dua kumbang ....
eh..tapi dalam pic ni macam konfius jugak..
tak pulak macam kumbang  tapi macam kucing nak mencakar je Asmar tu ? hihihi 

masing-masing pun dah penat dan perlukan rest ...Kak Lin hantar kami ke hotel 
masa ni sedang tunggu nak check in bilik ...
Nala sedang perhatikan luggage dia... sambil bermonolog 
"agaknya muat tak nak bawak balik kek lapis dan pasu sarawak ni?"
 hihihihi ....

lupa nak bagitahu..kami stay dekat Harbour View Hotel, Kuching selama 4 hari 3 malam ...
bilik dia o.k ..luas dan selesa untuk dua orang 
pada malam nya Kak Lin bawa kami dinner di RJ Ayam Penyet Kopitiam, Kuching  
Sementara tunggu makanan sampai masing-masing sibuk update aktiviti pd suami dan anak2 ler tew 
tengok Zira bukan main serious..hihi misti nak send gambar bersama Si Pusak kat hubby kan? 
pandai-pandai je aku kan ...hahaha
Kak Lin promote 3 layer tea kat kami ..jadi kebanyakkan pun minum 3 layer tea...
sedap jgk la ...tak manis sgt ..just nice 
tadaaaa.....makan malam kami telah tiba...
Nasi ayam penyet dia ...pergh..sedap! patut la nama dia RJ = Raja 
win lah ayam penyet ni ....
tapi malam tu palinggg win yang ni ....terbaek dari ladang la kiranya ! 
goreng pisang cheese! (banana fried cheese)
makan panas-panas rase manis-manis pisang...lemak-lemak cheese 
Hoi..telan ailio tengok balik gambar ni ...hahahha -_____-"

sebelah malam kami ada kelas bersama En.Zul ...
lepastu sebelum habis kelas tetiba Elena masuk bersama sebiji kek...
masa tu tak de la rase pape kan...ingtkan birthday siapa on that day ! 
pastu ..eh? Elena bawa kek tu kat saya dan cakap this cake untuk Oktober dan Disember punya Birthday 
huhuu...terkejut Cek Senah :P
Birthday saya belum lepas lagi la...sampai entry ni publish pun belum lepas lagi
ni kira celebrate in advance ...thanks lah Cik Ana dan Elena..uolss is so sweet


maka berakhirlah hari pertama kami di Kuching ...
balik bilik rest dan recharge untuk hari kedua :)
#malamtidomukaadasinyum
hihi

Sekian.

4 comments:

adianiez AIDA said...

aida dah skali ke kuching.
kursus seminggu.
tanpa asben dan anak-anak hu hu hu...
kak lin tu ~ tourist guide ekk?
boleh rekomen kat aida?
cadang nyer nak ada kan opis trip ke mana-mana.
boleh kot survey kak lin ni :)
sebab menarik aje aida baca entry ni ha ha ha...
tq...

aquarius morius said...

Blogwalking sambil baca entri. :)

Aquarius recently post : Bagaimana akhirnya saya berjaya atasi masalah rambut gugur

Sara Lynn said...

rindu sarawak... huhu

ArELeEz said...

b'dangdut perut i ols tgk gambar2 makanan tuh. awwss..!!