Jongs Crocodile Farm

Bismillah....

Korang kalau pergi Sarawak dan berkesempatan jgn lupa singgah di Jong's Crocodile Farm ni 
sebab kat sini korang akan dapat lihat betapa gagah perkaaa buaya Sarawak! 
scarry tapi memuaskan hati ....
biasa tgk kat Melaka tu buaya dok diam je kan? kita tengok dia..dia tengok kita 
hihihi ....

tapi kat sini korang akan dapat rase macam tengok kat dalam Discovery Channel tu 
bayaran masuk boleh klik pada gambar untuk tumbesaran ye ...
ni main entrance 
sementara menunggu waktu makan si Bujang Senang ...
layankan gamabr-gamabr diorang ni ...
see mulut rangka buaya tu...itu sekali ngapppp je habis separuh badan...
errrrrrr......seriau kan 

masa perjalanan nak ke kolam makan buaya akan lalu kat kawasan ni dulu 
ada bnyk burung dan saya tertarik juga ngan burung ni 
ni merak betina kan ? 
kalau yang cantik tu merak jantan kan ?

dulu duri tu buat penunjuk mengaji  ..hihi
rase macam best je bila tunjuk kat muqaddam pakai duri landak ..ekekeke 
macam advance la konon aku ada penunjuk duri landak ..
ppppffffttttttt ..hahahha
haaa..untun rasenya dapat tengok beruang matahari ni ...
mula-mula tgk macam cage kosong je...tetiba laju je anak beruang matahari ni meluru keluar 
comel sgt ni....
saya rase dia lapar kot? mungkin waktu da waktu makan dia 
seban dia pandang kat kami macam dalam gambar tu ....
alololo...so cute lah 
pernah dengar orang sebut senyum kambing?
nak tau macam ni lah rupa senyum kambing ..hihi 
sweet kan hihi >____<
setelah kami menunggu ...masa makan buaya pun bermula...
orang yang bagi makan tu akan tiup wisel dan akan nampak buaya tu slow-slow akan berenang ke arah tempat bagi makan tu ....
banyak betoi...kalau terjatuh ..haish..mintak dijauhkan lah ...
hebat tak hebatnya buaya Sarawak ni ..see diorang bukan mudah-mudah dapatkan makanan ...
dia akan melompat untuk dapatkan makanan ...
dan yang melompat tu bukan yang kecik anak nye buaya ye! 
yang NALA punya besaq...terkagum jugak la 
tak sangka buaya besar macam tu boleh angkat badan setinggi tu untuk dapatkan makanan 

tengok tu ....rasenya dalam sebuah kolam ni ada la kot dalam 50 ekor buaya .....
boleh susun pastu panggil sang kancil tolong kira 
"satu ,dua, tiga , lekuk...jantan betina semua aku ketuk" 
hahahha

...orang sibuk tengok Arapaima gigas..awok sibuk nak bergambo
Asmar tak payah la buat muke terpaksa camtu ..hahaha 
nasib boleh tengok Arapaima dalam gambar ni ..
yang ni rasenya Cik Elena Ong Aii yang snap ...
pergh ...ni kira tak besar sgt ..sebab ada yang lebih besar lagi 
Arapaima ni ikan terbesar di dunia ....Arapaima ni mampu mencecah sehingga 200 KG 
yang ni bukan Arapaima tau.....kah..kah..kahh 
betapa kekonya nya lah nak pose pun tak berapa nak pandai ...
tu pasal sy suke snap gambar model tak berbayor tu ...
see....bukan main fotogedik..eh salah Fotogenik lagi 
ade je idea dia kan....huntongglah ...
nak jugak suruh pegi casting iklan...
dapat jadi model air mineral pun dah o.k rasenya...
hahahha ..matiklahhhh...asyik petik nama dia je ..
sowie lah Linda 
saya selalu sebut tu tandanya sayang ..kakakkakakakka  

replika buaya mampulah ko nak pose gitu kan ..
cer try buaya dalam pond yang sambar daging tadi ? 
mau hilang dah tangan tiga orang ni ..hahahhaha 
akhir sekali 
terima lah pose silang kaki kasut biru baju pink yang sgt tak matching dari saya 
hahahahha...apa boleh buat malas nak angkut kasut banyak-banyak 
anggap jelah fesyen color block ye ...

Jong's Crocodile Farm
Siburan 29 Km, Jalan Kuching-Serian,
 93250 Kuching, Malaysia

sekian.

 :P 






Jangan malu-malu singgah lagi ye, Terima kasih.

2 ♡ kas|h beRpanJangan ♡:

Sara Lynn said...

kihkih.. xpyh update blog dah ada tlg org update kan.. letak pic sy banyak plak tu! glamour rasa dgn kaki bersilang dan berkasut PINK! Choii! ekekeke

ArELeEz said...

giler xseriau! neves tgk yg tukang bg mkn tu. takut pondok tu roboh je.. isk3..